Unohda Amsterdam, matkusta Utrechtiin!

Artikkelikuva - Utrecht, Alankomaat

Utrechtiin saapuessamme emme tienneet, millainen Alankomaiden helmi meitä odottaa. Utrecht valikoitui kohteeksi, koska se on kanavakaupunki ja ajattelimme sen olevan kanavien ansiosta väkisin kohtalaisen nätti paikka. Todella nätti Utrecht onkin, mutta myös muuten kuin kanavien ansiosta. Lisäksi kaupunki on tunnelmaltaan erittäin viihtyisä. Utrechtiin on Amsterdamista vain 25 minuutin junamatka, joten kaupunki on erinomainen vaihtoehto turistien täyttämälle ja kalliille Amsterdamille.

20181028-Unelmatrippi-Utrecht-DSC0939

Utrechtin letkeä tunnelma tarttuu ja nostaa hymyn huulille

Tulemme Utrechtin juna-asemalle bussilla kaupungin laitamilta Vianesta, minne parkkeerasimme matkailuautomme ilmaiselle parkkikselle. Hipsimme juna-asemalta läheisen kanavan varrelle ja meille valkenee, että Utrecht taitaa olla jonkinlainen Amsterdamin pikkusisko.

Kaunis ja viihtyisä Utrecht muistuttaa kanaviensa ja joka tolppaan ja kaiteeseen kiinnitettyjen polkupyöriensä takia Amsterdamia, mutta on vähemmän syntisen ja tukkoisen oloinen. Kaduilla mahtuu kävelemään eikä aivan joka nurkalla ole rasvaisia herkkuja myyvä koju palvelemassa krapulaisten, kännisten tai pilvessä haahuilevien turistien mielihaluja. (Sori, Amsterdam, tällaisenkin kuvan sinusta voi joskus saada!)

20181028-Unelmatrippi-Utrecht-DSC0938
20181028-Unelmatrippi-Utrecht-DSC0032
20181028-Unelmatrippi-Utrecht-DSC0974

Tutkimme risteyksessä juna-aseman turisti-infosta nappaamaamme karttaa ja lähdemme seurailemaan kiinnostavalta vaikuttavaa kävelyreittiä. Utrechtin letkeä tunnelma tarttuu heti ja nostaa hymyn huulille. Kaikilla näyttää olevan mukavaa – ja miksipä ei olisi, näin viihtyisänä kesäpäivänä. Tästä tulee ihana iltapäivä ja ilta!

Kävelykierros esittelee Utrechtin parhaat puolet

Mutkitteleva kävelykierros poukkoilee kanavien vierustoilla, asuinalueiden sydämissä ja kirkkojen ja museoiden edustoilla. Bongaan noin sata värikästä, jykevää tai mittasuhteiltaan outoa asunnon ovea, joista kaikista otan kuvan. Ihailen ikkunoiden puisia ja elämää nähneitä karmeja sekä talojen juuri sopivan rosoisia tiiliseiniä ja mietin, että tällaisessa miljöössä olisi varmaan mukava asua.

20181028-Unelmatrippi-Utrecht-DSC0986
Ihmisiä baarin edustalla Utrechtissa
20181028-Unelmatrippi-Utrecht-DSC0997
Kaksi iäkästä naista kävelemässä kujalla Utrechtissa

Huomaan, että klisee verhonsa auki pitävistä hollantilaisista pitää täysin paikkansa: useisiin olohuoneisiin näkee suoraan kadulta, joten paikallisten sisustusmakua voi ihailla tai vaihtoehtoisesti kammoksua täysin vapaasti. Itse kallistun ihailun puolelle.

Muhkeat ruusut kukkivat siellä täällä talojen seinillä ja kanavien varsilla on vehreää. Katsomme sillalta, kun melojat etenevät ripeästi kanavaa pitkin ja porukkaa täynnä olevat veneet viipyilevät lähes paikoillaan. Veneistä raikaa hilpeää naurua ja olutpullojen kilahtelua.

20181028-Unelmatrippi-Utrecht-DSC0022
20181028-Unelmatrippi-Utrecht-DSC0965
Vanhoja pylväitä puistossa Utrechtissa
20181028-Unelmatrippi-Utrecht-DSC0012

Pysähdymme kanavan varrella varjoisalle terassille, sillä paikka auringossa ei tänä vilkkaana kesälauantaina niin vain heltiä: terassit ovat viimeistä penkkiä myöten täysiä. Varjossa tulee yllättävän äkkiä viileä, joten jatkamme pian matkaa. Ohitamme sympaattisia putiikkeja, joiden vintagetuotteita on esillä kadulla. Joka paikassa on polkupyöriä. Ne saavat minut haaveilemaan näppärästä taittopyörästä, mutta tiedän, että en kuitenkaan ajaisi kotona työmatkoja pyörällä vesi-, räntä- tai lumisateessa, joten sysään haaveet pyörän hankkimisesta äkkiä sivuun.

Vedenrajassa olevat terassit vetävät väkeä puoleensa

Asuinalueilla on miellyttävän hiljaista, kun taas ravintoloissa ja terasseilla riittää iloista puheensorinaa. Upea lauantainen kesäpäivä muuttuu kierroksen aikana hiljalleen viihtyisäksi illaksi ja ravintolat alkavat vetää meitä puoleensa kuin seireenit. Houkuttelevia ravintoloita ja terasseja on Utrechtissä niin paljon, että valinnanvaikeus on väistämätön.

20181028-Unelmatrippi-Utrecht-DSC0036
20181028-Unelmatrippi-Utrecht-DSC0977

Eniten vetävät puoleensa kanavien varsilla aivan vedenrajassa olevat terassit, joille täytyy mennä kadulta alaspäin rappusia – vastaavia terasseja en muista muualla edes nähneeni. Valitettavasti näiden kanavaravintoloiden vetovoima on kova muidenkin mielestä, joten emme mahdu yhdellekään terassille, joiden tuoleja kyttäämme toiveikkaina. Tunnelma on kuitenkin kohdillaan myös sillä pienellä aukiolla, jonka viilenevässä illassa herkuttelemme fuusioaasialaisella ruualla viihtyisän puheensorinan säestäessä illallistamme. Yön laskeutuessa meidän on palattava yöpaikkaamme kaupungin laitamille.

Kaupungissa viettämämme iltapäivän ja illan aikana Utrecht ehti tehdä lähtemättömän vaikutuksen. Upeat kanavat, kauniit talot ja täysien ravintoloiden ja terassien luoma ihana tunnelma nostivat kaupungin heti Alankomaiden suosikkikaupungikseni. Tänne palaan todella mielelläni joskus takaisin!

Kolme faktaa Utrechtistä

  1. Utrecht on yksi Alankomaiden vanhimmista kaupungeista.
  2. Utrechtin yliopisto on Alankomaiden suurin.
  3. Utrechtissä on 345 000 asukasta, mikä tekee siitä Alankomaiden neljänneksi suurimman kaupungin.

Tämä postaus liittyy kahden viikon automatkaamme Länsi-Euroopassa – lue myös postaus reitistämme!


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Unohda Amsterdam, matkusta Utrechtiin!”

  1. Ihania kuvia! <3 Mukava kuulla, että Utrecht hurmasi, sä olit kyllä harvinaisen hyvin ajatellut juuri samoin, miten itse ajattelen Utrechtista. Ehdottomasti mun lempikaupunki Hollannissa. 🙂 Teille sattui selkeästi superkaunis päivä. Ja yhdessä kuvassa taisi vilahtaa Utrechtin kapein talo!

    1. Kiitos kuvakehuista! 🙂 Utrecht on tosiaan aivan ihana paikka! Kävi tuuri sään kanssa, oli kyllä niin helmi kuin olla voi. Menisin tosi mielelläni joskus uudelleen Utrechtiin tutustumaan kaupunkiin vielä tarkemmin, siellä oli tosi viihtyisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *