Upean Spreewaldin ytimessä: melontaa Lübbenaussa

Artikkelikuva - melontaa Lübbenaussa

Ehkä muistatte, että kerroin aikaisen matkustusajan (kesäkuun alku) olevan Keski-Euroopassa hyväksi, koska hinnat ovat alhaisemmat ja leirintäalueet eivät ole niin täysiä? No, ei sääntöä ilman poikkeusta. Meidän oli tarkoitus majoittua Saksan Lübbenaussa kylän keskustassa olevalle leirintäalueelle, mutta se oli täyteen myyty. Kesäkuun neljäntenä päivänä! En ollut uskoa korviani, mutta pian en ihmetellyt asiaa enää lainkaan. 

Kimmoke Lübbenauhun matkustamiseen tammikuisilta matkamessuilta. Siellä Brandenburgin osavaltion esittelijä kertoi meille Spreewaldin biosfäärialueesta (Unesco) niin, että olimme ihan myytyjä. Emme mitenkään voineet vastustaa ajatusta Saksan vesirikkaimmassa osavaltiossa kauniissa maisemissa melomisesta, pyöräilystä ja näteistä ristikkotaloista.

Ristikkotalo Lübbenaun keskustassa

Lübbenauhun on lyhyt matka Berliinistä

Koska Spreewald sijaitsee vain noin sata kilometriä Berliinistä kaakkoon, ja Lübbenau on alueen ytimessä, upean viikonlopun vietossa oli alueella paljon porukkaa. Tässä oli selitys siihen, että keskustan leirintäalue oli aivan täynnä.

Onneksi Lübbenaun keskustan leirintäalue ei kuitenkaan ole lähistön ainoa, joten pääsimme majoittumaan kivasti järven rannalle 12 kilometrin päähän keskustasta. Siellä luonnon rauhassa nautimme kesäreissun hiljaisimmista öistä ja kruisailimme pellon laitaa kylille vuokrapolkupyörillä – aivan ihanaa!

Kanava ja taloja Lübbenaussa
Jäätelöannos lasisessa kulhossa

Kajakilla hiljaisen metsän keskellä Spreewaldissa

Spree-joki jakautuu Spreewaldissa yli 1000 kilometrin mittaiseksi vesistölabyrintiksi. Kun valittavana on yli 300 jokea ja kanavaa, vesiurheilupaikoista ei ole pulaa.

Melkein kylässä kuin kylässä soutajat kuljettavat matkailijoita ruuhiveneillä, mutta omatoiminen kierros on yhtä lailla mahdollinen esimerkiksi kajakilla. Me valitsimme tämän jälkimmäisen vaihtoehdon, vaikka varmaan ruuhiveneen kyydissäkin olisi ollut hauskaa.

Melojia valmistautumassa lähtöön Spreewaldissa

Kajakkeja saa Lübbenaussa vuokrattua naurettavan helposti aivan keskustasta. Samoin ruuhiveneiden kyytiin pääsee hyppäämään vaivattomasti. Melominen on alueella todellinen elämys: kajakin lipuessa hiljaisen metsän keskellä pääsee todella nauttimaan luonnon kauneudesta.

Suosittuun matkailuaikaan joilla voi tosin olla ajoittain hieman ruuhkaa, ainakin sulkujen kohdalla. Enimmäkseen saimme kuitenkin meloa ihan rauhassa. Luonnon lisäksi melomaan pääsee talojen lomassa, mikä tuntuu erikoiselta. Matkalla voi rantautua helposti eri kyliin, koska melontareitit kulkevat välillä aivan kylien keskellä.

Soutaja kuljettamassa porukkaa veneellä
Matkustajia odottava vene

Pysähdyimme lounaalle Gasthaus Wotschowskaan, mikä sekin oli kokemus itsessään. Ei sillä, ettenkö olisi aiemmin nauttinut biergarteneiden antimista, mutta jotenkin koristeellinen vanha puurakennus sopi teemaan harvinaisen hyvin. Lautaselle päätyi schnitzel ja lasiin vehnää, kuinkas muuten.

Melontareitti kylän kupeessa

Lähes kaikki Lübbenausta lähtevät ruuhiveneet pysähtyvät hetkeksi perinteikkääseen Lehden kylään. Harvinaislaatuisesti tämänkin kylän läpi voi lipua veneellä tai kajakilla. Vähän kuin Venetsiassa olisi, mutta ei sinne päinkään. Me bongasimme vesiväylältä kajakin kyydistä kivalta näyttävän ravintolan, johon menimme seuraavana päivänä syömään, kun tutustuimme Lehden kylään maalta käsin.

Spreewald, Lübbenau sekä muut alueen kylät tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Tänne ihanaan rauhaan ja kauniisiin maisemiin palaamme aivan varmasti!

Reitti: Potsdam – Lübbenau 100 km
Leirintäalue: Spreewald-Natur-Camping ”Am See”, http://www.spreewaldcamping.de/see/index.php
Hinta (2 henkeä, henkilöauto, iso teltta ja sähkö): 32,50 € per yö, suihkupoletit 1 €/kpl

Lübbenau oli viiden viikon kesäreissumme kolmas yöpaikka. Viivyimme kolme yötä. Leirintäalue ei ollut halvimmasta päästä, mutta ihanan rauhallinen ja siisti, ja siellä on mukiinmenevä ravintola. Alue sijaitsee hieman syrjässä, mikä tässä tapauksessa ei haitannut – luonnon rauhaahan tänne tultiin hakemaan. Polkupyöriä vuokralla.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *