Virtaavan veden äärellä Bledissä: Vintgarin sola

Artikkelikuva - Vintgar gorge, Vintgarin sola

Vintgarin sola sijaitsee Bledin tuntumassa Gorjen kylässä. Bled on yksi Slovenian tunnetuimmista matkakohteista, ja Bledissä ja sen lähialueilla on aktiivimatkaajalle loputtomasti tekemistä luonnon äärellä: kalastusta, vaellusta, kiipeilyä, melontaa, suppailua, laskettelua, koskenlaskua, uintia… Kaikkea löytyy, ja mikä parasta: täällä maisemat ulkoiluun ovat kertakaikkisen häikäisevät. Vintgarin sola on yksi niistä Bledin alueen luontonähtävyyksistä, joita ei kannata skipata.

Ajelemme Blediin Kroatian rannikolta, ja käymme matkalla huikeissa Postojnan tippukiviluolissa. Bledissä majoitumme Camping Blediin, joka sijaitsee loistavalla paikalla aivan Bledjärven rannalla.

Saapuessamme perille sää on täydellinen ja maisema on täydellinen: kukkuloiden ympäröimä järvi on tyyni ja kuin suoraan postikortista. Bled ihastuttaa ensimmäisestä hetkestä lähtien, ja mitä enemmän seutuun tutustumme, sitä paremman vaikutuksen se tekee.

20161023-Unelmatrippi-Vintgarin-sola-DSC_0035

Ensimmäinen varsinainen tutustumiskohteemme Bledin ympäristössä on Vintgarin sola (englanniksi Vintgar gorge). Solaan on Bledin kaupungista viitisen kilometriä, ja taitamme tuon matkan helteessä kävellen.

Matkalla pääsemme ihastelemaan slovenialaista maalaisidylliä: hämmästyttävän hyvin hoidettuja pihoja ja viimeisen päälle näteiksi koristeltuja taloja. Niin söpöä! Olen yllättynyt, sillä odotin jotain ankeampaa, edes vähän rähjäisempää. Täällä pihoilta ei kuitenkaan löydy autonromuja tai roskakasoja. Sloveniassa maisemaa ei pilata sellaisilla.

20161023-Unelmatrippi-Vintgarin-sola-DSC_0004
20161023-Unelmatrippi-Vintgarin-sola-DSC_0005

Vintgarin sola on koskimaisemien ilotulitusta

Solaan on vain parin euron sisäänpääsymaksu, ja sitä vastaan saa ihastella 1,6 kilometrin verran koskimaisemien ilotulitusta ja uskomattoman kirkasta vettä, josta kalaparvet erottuvat jokaista yksityiskohtaa myöten. Jos matkan taittaa molempiin suuntiin, kuten suurin osa vierailijoista taitaa tehdä, upeassa ympäristössä saa viettää kaksin verroin aikaa. Mekin päätämme kävellä reitin päästä päähän.

20161023-Unelmatrippi-Vintgarin-sola-DSC_0033
Ihmisiä kävelyreitillä Vintgarin rotkon reunalla
Turkoosia vettä Vintgarin solassa

Vintgarin solassa kuljetaan välillä polkuja pitkin ja välillä puisia, solan reunoihin kiinnitettyjä kävelysiltoja pitkin. Reitti kulkee jatkuvasti törmän puolelta toiselle. Meillä kuluu menomatkaan huomattavasti enemmän aikaa kuin paluuseen, koska pysähdymme jatkuvasti ottamaan kuvia ja muuten vain ihastelemaan maisemaa ja kuuntelemaan veden solinaa. On niin kaunista, että täällä viettäisi helposti koko päivän aamusta iltaan!

20161023-Unelmatrippi-Vintgarin-sola-DSC_0091
20161023-Unelmatrippi-Vintgarin-sola-DSC_0173
Vesiputous Vintgarin solassa

Paluumatkalla emme enää pysähtele niin paljoa, sillä maltan laittaa välillä kameran sivuun. Koska päivä alkaa olla jo pitkällä, väkeä on vähemmän, mikä myös nopeuttaa etenemistä.

Vintgarin solan huono puoli onkin se, että upea paikka vetää tietenkin puoleensa paljon matkailijoita, joten reitistä ei pääse nauttimaan omassa rauhassa ainakaan kesän suosituimpina matkailukuukausina. En kuitenkaan missään tapauksessa antaisi tämän säikäyttää: sola on niin upea, että kyllä se kannattaa käydä katsastamassa turisteista huolimatta.

Virtaavaa vettä Vintgarin solassa

Reitin loppupäässä on kahvila, josta saa ostettua juotavaa ja pientä purtavaa, ja kahvilan vieressä on noin 25-metrinen Šumin vesiputous. Myös reitin alkupäästä löytyy kahvila. Jos omat eväät unohtuvat, kahviloita kannattaa hyödyntää, sillä ainakin kesällä lämpimällä säällä juotavalle on todella tarvetta. Meilläkin reissu on erittäin hikinen, koska on noin 30 astetta lämmintä.

Päivän saldoksi tulee lopulta 13-14 kilometriä lenkkeilyä, koska palaamme myös solasta takaisin Blediin kävellen. Kesäaikaan Vintgarin solaan kulkee myös turistibussi Bledin keskustasta.

Vintgarin sola on aivan upea paikka, jota ei kannata jättää väliin Bledissä!

***

Majoitusvinkki telttailijoille ja automatkailijoille Slovenian Bledissä

Jos olet liikkeellä autolla tai teltan kanssa, Camping Bled on hyvä vaihtoehto majoituspaikaksi. Leirintäalueen sijainti on maiseman puolesta lyömätön: paikka on aivan Bledjärven rannalla. Kivalta uimarannalta on suora näkymä turkoosin järven keskellä olevalle saarelle, jossa pönöttää kirkko – tämä näkymä esiintyy hyvin monissa Bledistä otetuissa turistikuvissa ja esitteissä.

Camping Bledin palvelut ovat hyvää tasoa, joskin suihkujen toiminnassa oli meidän vierailumme aikaan parantamisen varaa. Painetta oli joko liikaa tai liian vähän, vesi joko aivan liian kuumaa tai aivan liian kylmää – tätä perinteistä. Keskustaan on alueelta lyhyt kävelymatka järven rantaa seurailevaa tietä pitkin.

20170507-Unelmatrippi-Bled-2016

Bled oli kesäreissumme yhdeksäs yöpymiskaupunki. Viivyimme neljä yötä.

Reitti: Poreč (Kroatia) – Postojna – Bled (Slovenia) 220 km
Leirintäalue: Camping Bled
Hinta (2 henkeä, henkilöauto, iso teltta ja sähkö): 22,60 € per yö


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Virtaavan veden äärellä Bledissä: Vintgarin sola”

  1. Hatunnosto teille, että kävelitte molempiin suuntiin, me mentiin laiskasti turistibussilla 😀 Ihan aikaisin aamusta tuolla oli muuten rauhallisempaa, me huomattiin, että takaisin päin kävellessä alkoi tulla enemmän porukkaa jo vastaan 🙂 Upea paikka kaiken kaikkiaan!

    1. Meillä kävi juuri toisinpäin, eli palatessa oli todella paljon vähemmän väkeä, koska silloin kello alkoi jo olla niin paljon (turistit varmaan kiirehtivät busseihin iltapäivän puolella). Kävellessä solaan ja takaisin oli tosi kivat maisemat ja nättejä taloja, joten mikäpäs siinä tallustellessa. Meillä tuntuu tosin usein olevan sellainen meininki, että jos matkaa on alle 10 kilsaa niin omat jalat ovat monesti ihan varteenotettava kulkupeli. Välillä voisi kyllä vähempikin kävely riittää. 😀 Joka tapauksessa Vintgarin sola on todellakin upea paikka, menisin mielelläni uudelleen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *