Juhlapyhinä reissussa: juhannus Bledjärvellä soudellen

Artikkelikuva - Vene Bledjärvellä

Epäsuomalaisesti olen monesti viettänyt niin joulut kuin juhannuksetkin ulkomailla. Olemme Hemmon kanssa viettäneet joulua esimerkiksi Brasiliassa, Thaimaassa ja Espanjassa, juhannusta yleensä jossain päin Eurooppaa, kuten Venetsiassa ja Kölnissä. Muutama kaupunkijuhannuskin on koettu kotona Helsingissä. Päättyneenä kesänä olimme juhannusaattona Bledissä, ja juhannuspäivänä ylitimme Alpit upeaa Itävallassa upeaa Großglockner Hochalpenstraßea ajamalla. Tämä oli jo toinen kerta, kun olemme nimenomaan juhannuksena huristelleet upeissa Itävallan vuoristomaisemissa. 

Luostari Bledjärvellä

Juhannusaattona Bledissä oli erinomainen sää: aurinko paistoi, oli hellettä, ja ei tuullut juuri lainkaan. Täydellinen päivä järvellä soutelulle! Vuokrasimme veneen ja paistattelimme päivää soutaen turkoosin Bledjärven päästä päähän.

Järvellä on mahdollista katsella näkymiä myös niin, että ei tarvitse soutaa itse: turistiveneet kuljettavat matkailijoita jatkuvalla syötöllä. Suurin osa porukasta menee käymään Bledjärvellä töröttävällä saarella ja saarella olevassa kirkossa. Me jätimme kirkon tällä kertaa väliin, sillä oli todella mukavaa olla ihan omissa oloissa, omassa veneessä, erossa turistiryhmistä. Vaikka Bled on Slovenian suosituimpia matkakohteita, veneessä se ei tuntunut siltä.

Hemmo soutaa Bledjärvellä
Luostari ja sen rappuset Bledjärvellä
Turistivene laiturissa Bledjärvellä
Turistivene Bledjärven keskellä

Minusta juhlapyhien viettämisessä ulkomailla ei ole mitään kummallista, ehkä päinvastoin. On nimittäin kiinnostavaa nähdä esimerkiksi joulun tai pääsiäisen viettoa eri maissa. Juhannusta ei juuri maailmalla juhlita, joten sitä saa viettää reissussa ihan keskenään – kuten lopulta monesti kotimaassakin. Helsingin kaduilla saa jussina etsiä kaveria, ja mökeille ihmiset vetäytyvät omissa pikku porukoissaan. Erona on vain se, että Suomessa koko kansa kyllä tietää juhannuksena, että on juhannus, mutta reissussa koko jussin käsite voi olla paikallisille tuntematon.

Mökkiä en ole koskaan kaivannut, mutta muutama mökkijuhannuskin on tässä elämässä silti tullut koettua. Mökkijuhannuksessa ei ole vikaa, mutta en myöskään koe sitä niin hienona kokemuksena, ettenkö voisi lähteä jussina mieluummin reissuun ulkomaille. Jos järven liplatus on jussissa tärkeää, sen pääsee kokemaan halutessaan matkoillakin. Telttaillessa (kuten me hoidimme kesällä majoittumisen) on myös sitä luontofiilistä, joka monelle tuntuu olevan juhannuksessa merkityksellistä.

Bledjärven maisema pimeällä

Ajattelen samalla tavalla joulusta kuin jussista: se on ihan kiva Suomessa, mutta se on ihan yhtä kiva reissussa. Tulevana jouluna olen näillä näkymin kotimaassa, mutta tuskinpa sentään kotona: luvassa taitaa olla sukulointia toiselle puolelle Suomea. Kotonakin olisi mukavaa (emme laita Hemmon kanssa joulua edes yhden koristeen verran, joten mitään stressiä tästä ei tarvitsisi repiä), mutta pitkän matkan päässä asuvia sukulaisia on kätevää mennä moikkaamaan silloin, kun viikonlopun yhteydessä on edes yksi ylimääräinen vapaapäivä. Joulu on tähän näppärä ajankohta tänäkin vuonna.

Kuuluuko sinusta joulut ja juhannukset viettää kotona, lähdetkö ennemmin reissuun vai onko asialla sinulle mitään merkitystä suuntaan tai toiseen? Jos olet viettänyt esimerkiksi juhannusta tai joulua joskus ulkomailla, missä olit ja miltä tuntui?

Olimme Bledissä osana viiden viikon automatkaamme Euroopassa.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Juhlapyhinä reissussa: juhannus Bledjärvellä soudellen”

  1. Oi ihana Bled <3 Ensi kerralla täytyykin vuokrata tuollainen soutuvene ja soudella itse. Me ollaan oltu juhannukset useammin ulkomailla kuin Suomessa. Meillä tai lähisukulaisilla ei ole mökkiä, joten jos Suomessa ollaan, niin sitten useammin kaupungissa. Joulu ulkomailla maistuu paremmin myös. Emme myöskään laittele joulukoristeita tms. Tosin sellainen pieni kuusi ostettiin kerran vitsinä ja tehtiin siitä tosi yliampuva. Jouluaatto ollaan aina kaksin kotona ja muuten sitten pyhinä kylässä. Tänä vuonna tosin taas jossakin Thaimaan auringon alla 🙂 Lomaa on vuodessa muutenkin sen verran vähän, että pakkohan se on yrittää hyödyntää kaikki mahdolliset arkipäiville osuvat pyhät ja maksimoida reissausmahdollisuudet 😀

    1. Meilläkään ei ole ihan lähisukulaisilla mökkiä ja ne suvun kautta tulevat mahdollisuudet, joita ehkä mökkeilyyn voisi joskus olla, ovat liian kaukana, jotta huvittaisi lähteä sinne. Ulkomaille voi tietty aina lähteä, oli miten kaukana tahansa. 😉 Eli ehkä tämä liittyy myös hyvin paljon muihin asioihin, kuten itikoihin, joista en todellakaan välitä ja joita on aina mökeillä, sekä siihen, että reissussa on vain niin älyttömän kiva olla versus mökillä. 😀 Kaupungissa on myös kiva olla jussina. Myös joulu ulkomailla maistuisi erinomaisesti tänäkin vuonna. Thaimaan aurinko olisi tosi jees! Toisaalta olisi kyllä joskus kiva olla ihan kotosallakin jouluna (siis jos ei olisi reissua varattuna). Sukuloimiseksi se kuitenkin on toistaiseksi aina mennyt aattoa myöten, jos olemme olleet Suomessa.

  2. Onko jouluna tyhjää lomailla Euroopan kaupungeissa? Onko kaikki kiinni? Mihin kannattaisi matkustaa jouluna pakoon muuten?

    1. Aika laaja kysymys, johon ei ole yksinkertaista vastausta. 🙂 Varmaan aika monessa paikassa on Euroopassa jouluna enemmän tai vähemmän hiljaista, koska joulua kuitenkin vietetään Euroopassa joka puolella ja länsimaissa yleensäkin. Kauppojen aukiolot kuitenkin vaihtelevat maittain. Suurkaupungeissa yleisesti ympäri maailmaa tuskin ”kaikki” on koskaan kiinni. Itse olen ollut jouluna Euroopan maista Espanjassa, ja siellä oli iltaisin hyvin hiljaista joulun aikaan (tosin tähän vaikutti muukin kuin joulu; se suhteellisen pieni kaupunki, jossa olimme, on muutenkin talvisin hyvin hiljainen iltaisin). Aasiassa sen sijaan joulu ei ole esimerkiksi Thaimaassa, Japanissa ja Kiinassa samanlainen pyhä kuin meillä, joten siellä sitä vietetäänkin eri tavalla (jos vietetään ollenkaan). Hotelleissa toki esim. Thaimaan aurinkolomilla pääsee joulujutuista halutessaan nauttimaan, sillä niissä huomioidaan turistien kiinnostus joulun viettämiseen. Itse muistan olleeni jouluaattona Thaimaassa snorklausretkellä ja rannalla makoilemassa – kyllä kelpasi. Mutta se, minne kannattaisi mennä, riippuu toki jokaisen omista toiveista matkakohteelle. 🙂 Jos Thaimaa kiinnostaa, niin itse ainakin tykkäsin kovasti joulusta siellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *