Viikonloppu Roomassa – samettiöitä, gelatoa ja kävelyä historian keskellä

Artikkelikuva - Colosseum, Rooma

Minulla oli alkukesän kahden autoreissun jälkeen edelleen palava matkakuume. Sellainen kunnon roihu, josta tietää, että se ei hyydy yhtään ennen kuin edes joku matkavaraus kilahtaa ostoskorin kautta sähköpostiin. Siispä päätin vihdoin olla välittämättä Roomaan suuntautuvien lentojen melko tyyriistä hintalapusta ja lähteä sammuttamaan matkakuumetta tuohon historiaa pursuavaan kaupunkiin. Viikonloppu Roomassa oli samettinen ja herkullinen.

20180819-Unelmatrippi-Rooma-DSC0047

Tämä oli toinen kertani Roomassa. Ekalla reissulla piipahdimme Hemmon kanssa kaupungissa vain pikaisesti Amalfin rannikolle suuntautuneen reissun yhteydessä. Silloin en oikein vakuuttunut. Joka paikassa tuntui olevan aivan liikaa ihmisiä, mikä ei toki ollut mikään yllätys yhdessä maailman suosituimmista matkakohteista. Tuntui, että Roomaa ei tavoita sieltä kaiken väenpaljouden alta. Vaikka kavahdin väkimäärää, tiesin jo silloin, että haluan vielä palata Roomaan. Täytyyhän kaikkien teiden päätepisteeseen yrittää tutustua edes jotenkin.

20180819-Unelmatrippi-Rooma-DSC0081
Pantheon iltahämärässä. Pantheon on Rooman parhaiten säilynyt antiikin ajan monumentti.
20180819-Unelmatrippi-Rooma-DSC0078
Väki kuunteli musiikkiesitystä Pantheonin edustalla illalla.
Rooman kujilla on tunnelmallinen valaistus
Berninin suunnittelema elefanttipatsas Minervan aukiolla

Yksi viikonloppu on vain säälittävä pintaraapaisu Roomassa, jossa joka kulmalta löytyy aivan käsittämätön määrä historiaa. On suorastaan huvittavaa, miten missä tahansa kadunkulmassa voi olla kivipylväs antiikin ajoilta. Töröttää siinä ihan muina kivipaaseina, täysin arkisesti. Roomalla olisi kaikki ainekset muuttua täysiveriseksi ulkoilmamuseoksi, mutta kaupunki ei ole näivettynyt vain turistikohteeksi. Se on vahvasti elossa ja todellinen. Majoitus Terminin aseman lähellä sivukadulla ehkä korosti tätä vaikutelmaa, sillä aseman läheisyydestä huolimatta majapaikan kulmilla ei pyörinyt turistilaumoja.

Viikonloppu Roomassa heinäkuun puolivälissä voi kuulostaa varsin hikiseltä ja sitä se toki oli, mutta hikistä oli tänä kesänä myös Suomessa, ja meitä lämpö ei ole koskaan häirinnyt. Roomassa elohopea pyöri samoissa lukemissa kuin Suomessa eli noin 30 asteessa, mikä ei ollut vielä erityisen tukahduttavaa. Sen verran kuumasti aurinko kuitenkin paahtoi, että pisimmät kävelyt paisteessa jätimme väliin ja käytimme sen sijaan metroa. Helle vaikutti myös tahtiin siinä mielessä, että pysähtelimme vähän väliä jonnekin viilentymään tai juomaan emmekä edes yrittäneet tahkota paikkoja turrevaihteella.

20180819-Unelmatrippi-Rooma-DSC0044
Vuosina 1886–1890 rakennettu Palatinon silta yhdistää Trasteveren Rione Ripan kaupunginosaan.
20180819-Unelmatrippi-Rooma-DSC0064
20180819-Unelmatrippi-Rooma-DSC0062
Capitolium-kukkulalla on kuuluisa Romulusta, Remusta ja sutta esittävä patsas.
20180819-Unelmatrippi-Rooma-DSC0060
Näkymä Capitolium-kukkulalta Forum Romanumille on osin puiden peittämä.
Capitoliumin aukiolla on kopio Marcus Aureliuksen ratsastajapatsaasta

Meillä oli matkalle vain yksi nähtävyystavoite: käydä Vatikaanissa. Tämä myös toteutui, mistä voit lukea tarkemmin Vatikaanista ja Pietarinkirkosta kirjoittamastani postauksesta.

Lisäksi halusimme tutustua hieman Trastevereen, koska sitä aina kehutaan kauniiksi alueeksi. Nättiä siellä onkin, mutta kääntöpuolena Trasteveren kauniit kadut ja kujat ovat täpötäynnä muita matkaajia. Jos siis haluat edes hieman väljemmille vesille turistipaljoudesta, Trastevere ei ole paras paikka. Kuitenkin siellä tavoittaa eräänlaista pikkukylän tunnelmaa, joka monilta keskeisiltä Rooman alueilta puuttuu. Kävimme Trasteveressä ensin muuten vain ja uudelleen sunnuntaina kierrelläksemme Porta Portesen loputtomilla markkinoilla. Kirppistavarat olivat mielenkiintoisempia kuin muut, mutta emme tehneet mitään hankintoja.

20180819-Unelmatrippi-Rooma-DSC0022
Trasteveressä on värikkäitä taloja ja kiinnostavaa rosoisuutta.
20180819-Unelmatrippi-Rooma-DSC0021
Roomassa on tiheästi vesipisteitä, joista voi täyttää omaa juomapulloa. Jos vesinoron vieressä lukee non potabile, se ei ole juomakelpoista, mutta muuten kyllä.
20180819-Unelmatrippi-Rooma-DSC0019
Trasteveressä on paljon kivoja ravintoloita, jotka levittäytyvät kaduille.
Trattoria rosoisen kadun kulmassa Trasteveressä
20180819-Unelmatrippi-Rooma-DSC0023
Santa Marian aukiolla Trasteveressä oli yllättävän väljää.

Yleisesti Rooman viikonloppumatkan tavoite oli ihan vain nauttia reissussa olemisesta. Tämä onnistui mukavasti. Paljon kuljeskelua, valokuvaamista, gelaton maistelua (kahvin maku on paras!) ja ravintoloissa istuskelua. Testasimme esimerkiksi pariin otteeseen yksinkertaista cacio e pepe -klassikkopastaa ystäväni suosituksesta. Tuli jälleen kerran todettua, että myös klassikon voi valmistaa monella eri tavalla. Pasta oli jossain tosi hyvää, jossain mitäänsanomatonta. Lisäksi tuli tietysti syötyä kaikenlaista muutakin. Lopputulemana oli aikamoinen ähkyviikonloppu, kuinkas muuten.

20180819-Unelmatrippi-Rooma-DSC0014
20180819-Unelmatrippi-Rooma-DSC0027
20180819-Unelmatrippi-Rooma-DSC0033
20180819-Unelmatrippi-Rooma-202557
20180819-Unelmatrippi-Rooma-DSC0045

Kuljeskelimme rauhallisessa Villa Borghesen puistossa, katselimme maisemia kauniilta Capitolium-kukkulalta Forum Romanumille päin ja kävimme tuijottamassa Colosseumia vähän joka puolelta.  Huomasimme, että Tiberin varrella oli Island of Cinema -elokuvafestivaali ja katselimme joentörmältä alempana olevia kojujen rivistöjä, jotka ehkä liittyivät festivaaliin. Aurinko laski kauniisti joen ylle ja Rooma näytti viehättävältä ja romanttiselta. Kävimme myöhään illalla Trevin suihkulähteellä, missä oli väkeä ihan yhtä paljon kuin edellisellä reissulla eri aikaan päivästä. Siellä romantiikka karkasi kauas. Samettisessa yössä tavoitimme sen kuitenkin taas pian, kun kävelimme hämärästi valaistuilla kujilla tungoksesta poispäin.

20180819-Unelmatrippi-Rooma-DSC0099
Myös espanjalaiset portaat olivat melko täynnä väkeä yölläkin.
20180819-Unelmatrippi-Rooma-DSC0095
Trevin suihkulähde vetää ihmisiä puoleensa.
20180819-Unelmatrippi-Rooma-DSC0090
Väkijoukko tungeksi Trevin suihkulähteellä myöhään illalla.
Tyhjä katu illalla Roomassa

Ihastuinko Roomaan näin toisella vierailukerralla? En palavasti, koska tunnelmasta oli välillä vaikea saada kiinni, mutta viihdyin kuitenkin. Kiistatta kaupunki on oikea historian aarreaitta ja siitä syystä matkustan todennäköisesti sinne taas joskus uudelleen.

Onko Rooma sinun suosikkisi?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Viikonloppu Roomassa – samettiöitä, gelatoa ja kävelyä historian keskellä”

  1. Tykkään Roomasta tosi paljon, mutta viime vierailulla huhtikuussa alkoi kyllä turistimäärä riepoa. Aikaisemmat visiittini Roomaan olivat 2001 ja 2006 ja turisteja oli huomattavasti vähemmän, vielä ihan siedettävä määrä. Onneksi löytyi kyllä löysimme myös rauhallisempiakin kujia ja paikkoja myös viime reissulla, kun malttoi pysyä poissa suurista nähtävyyksistä. Ja siellä se ihana Rooma juuri enemmän onkin.

    1. Kiitos kommentista! Matkailijoiden määrä on varmaan vähän tuuristakin kiinni, en tiedä. Mekin löysimme ihan mukavasti rauhallisempia kujia, kun lähdimme pois nähtävyyksien liepeiltä. Usein ei tarvitse edes kovin kauas mennä, niin jo hiljenee (pätee siis ihan joka paikassa, ei ainoastaan Roomassa).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *