Autolla Amalfin rannikolla – pala kauneinta Eurooppaa

Artikkelikuva - Amalfin rannikko

Amalfin rannikon sanotaan olevan pätkä Italian maisemallisesti upeinta seutua. Nyt kun olen käynyt siellä, en voi kiistää tätä näkemystä. Amalfin rannikon tiet ovat kuuluisia mutkaisuudestaan, kapeudestaan ja näiden myötä haasteellisesta ajettavuudestaan. Rannikolla sijaitseekin huikea, automatkailijoiden suosiossa oleva reitti nimeltään Amalfi Drive eli Strada Statale 163 (lyhyemmin SS163). Suosituinta on ajaa se Sorrentosta Salernoon. Matkaa kaupunkien välillä on vain noin 60 kilometriä, mutta aikaa kuluu taatusti yli kaksi tuntia, sillä maisemat ovat upeat.

Autolla Amalfin rannikolla ajaminen on monen automatkailijan unelma, eikä ihme. Jyrkkääkin jyrkemmät mutkat seuraavat toisiaan jatkuvalla syötöllä. Tien vieressä kohoaa ajoittain kiviseinämä, joka kaartuu tien päälle niin, että sen epäilee raapaisevan auton kattoa. Tosin pelkoa hälventää mahdollisimman pieni auto, kuten Fiat 500, joka on seudulla ylivoimainen suosikkiauto. Sellaisella mekin huristelemme. Kattoikkunasta on iloa, sillä sen lasin läpi on hienot näkymät myös yläviistoon.

Rinnemaisema Amalfin rannikolla
Rinne- ja merimaisema Ravellosta Amalfin rannikolla
Valkoinen Fiat 500
Hedelmämyymälän kyltti Marina del Cantonessa Amalfin rannikolla
Kivinen jyrkänne laskee mereen Positanossa Amalfin rannikolla

Paikalliset ovat Amalfin rannikolla tööttiherkkää sakkia, kuten italialaisilta sopii odottaa. Liikenne ei kuitenkaan ole heikkopäistä – omalla kaistalla kannattaa tosin pysyä visusti mutkassa kuin mutkassa, sillä paikalliset eivät kaistoista aina niin välitä ja oikovat mutkat suoriksi. Kaistaviivoja ei ole läheskään kaikkialla, koska tie on niin kapea. Amalfin rannikolla kapeuteen kuitenkin on totuttu, ja siihen tottuu nopeasti myös turisti.

Vaikka pieni Fiat 500 onkin parhaita valintoja Amalfi Driven ajamiseksi, tietä pitkin liikennöi myös busseja. Ne ilmoittavat lähestymisestään töötillä (koska mutkien takaa niitä on vaikea nähdä), joten ajaessa kannattaa olla korvat höröllä. Mutkissa on lähes kaikkialla peili, josta useimmiten näkee vastaan tulevan auton, mutta kovin myöhään – mutkia kun on niin paljon.

Bussin tullessa vastaan on monesti vähintään pysähdyttävä ja ajettava auto aivan kiinni tien laitaan, ja joskus jopa peruutettava sopivaan kohtaan, jotta ohitus onnistuu. Apukuskin on hyvä olla valmiina taittamaan matkustajan puoleinen peili sisään, mikäli tila alkaa käydä todella vähiin.

Sitruunoita ja limoncelloa myynnissä Amalfin rannikolla
Postikorttimaisema Positanoon
Ravintolan kyltti ja kukkia Amalfin rannikolla

Miksi tällaiselle tielle sitten joku haluaa lähteä ajamaan? Maisemien takia tietenkin! Amalfin rannikkoa nuolevalta tieltä avautuvat lähes koko matkan pituudelta aivan mielettömät näkymät: rannikko kohoaa jyrkästi upean sinisestä merestä, ja rannikon pienet, söpöt, värikkäät kylät tönöttävät vierekkäin rinteessä. On vehreää, sitruunoita kasvaa joka paikassa. Aurinko värjää veden turkoosiksi, ja joka paikkaan laitetut kukat hehkuvat kirkkaissa väreissä. Hienosti maalattuja kaakeleita ja muuta keramiikkaa näkyy lähes joka rakennuksen koristeena.

Matka etenee Amalfi Drivella hitaasti, mutta niin on tarkoituskin. Tämä ei ole mikään kasvoton moottoritie. Tämä on tie, joka on kokemus itsessään.

Käytännön asioita Amalfi Drivesta

Milloin mennä? Syys-lokakuussa ja toukokuussa Amalfin seudulla on vähiten liikennettä, vaikka tyhjää ei ole silloinkaan.

Miten asennoiduttava? Aja rauhallisesti ja ole skarppina. Tööttäily ja mielenosoitukselliset ohitukset ovat Italiassa normaalia tiekulttuuria, niistä ei kannata hermostua.

Mitä huomioitava? Autoa ei pysäköidä noin vain, sillä parkkipaikkoja ei yksinkertaisesti ole saatavilla. Kun vuokraat auton, varmista, että saat sen öiden ajaksi parkkiin majapaikkasi yhteyteen. Majapaikat osaavat neuvoa lähimmät pysäköintitilat, jos heillä ei ole omaa parkkia. Pysäköinti tuo lisäkuluja matkaan.


Lue myös muut matkaan liittyvät jutut:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Autolla Amalfin rannikolla – pala kauneinta Eurooppaa”

    1. Tuo reitti on tosi kaunis ja rattia saa kääntää ihan tosissaan. Kannattaa joskus käydä kurvailemassa! 🙂 Ja jep, vuokra-auto oli tosi söpö! 😀

  1. Moikka, olitteko etukäteen vuokranneet auton ja tiesittekö mistä sen haette vai hommasitteko auton vasta paikan päällä ? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *