Tulivuoren hautaama Pompeiji

Artikkelikuva - Pompeijin raunioita

Keväisellä Italian-matkalla kävimme Hemmon kanssa Vesuviuksen purkauksen alle hautautuneessa Pompeijissa. Vierailu onnistui näppärästi tukikohdastamme Positanosta käsin samaisella vuokra-autolla, jolla muutenkin huristelimme koko viikon. Yhdensuuntaiseen matkaan kului noin puolitoista tuntia ruuhkineen päivineen.

Pompeijin kaupungissa, kuten muuallakin Sorrenton niemimaalla, voi olla aikamoisia hankaluuksia löytää parkkipaikka. Pompeijissa kuitenkin löysimme ihan tuurilla autolle loistavan spotin keskustasta, lyhyen kävelymatkan päästä Pompeijin raunioista. Parkkipaikka löytyi Piazzale Giovanni XXIII -tien päästä nurmialueelta. Siellä pysäköinti maksoi vain 2 euroa koko päivältä.

20160618-Unelmatrippi-Pompeiji-DSC_0726

Pompeiji tuhoutui vuonna 79, ja saman kohtalon kokivat myös muun muassa läheiset Herculaneum ja Stabiae. Pompeiji on ollut peräti 1700-luvun loppupuolelta asti arkeologisten kaivausten kohteena, ja paljon on vielä tutkimatta. Ehkä näiden tutkimusten vuoksi raunioiden keskellä on huomattavan paljon metalliaitoja estämässä vierailijoiden pääsyä moniin paikkoihin – ja valitettavasti samalla haittaamassa valokuvaamista. Suojelun tarve menee toki kaiken edelle, mikä ymmärrettävää ja oikein.

20160618-Unelmatrippi-Pompeiji-DSC_0735

20160618-Unelmatrippi-Pompeiji-DSC_0742

20160618-Unelmatrippi-Pompeiji-DSC_0749

20160618-Unelmatrippi-Pompeiji-DSC_0778

Pompeijin raunioille kannattaa varustautua hyvillä kengillä, sillä tallusteltavaa on paljon ja tien pinta ei todellakaan ole joka kohdasta tasainen. Turistimassoista ahdistuvien kannattaa myös varautua siihen, että muita turisteja on paljon – tämäkään kohde kun ei ole mikään satunnainen tuppukylä, vaan merkittävä arkeologinen paikka ja Unescon maailmanperintökohde, jonka totta kai moni muukin haluaa nähdä.

Vierailun ajankohtaa ajatellen toukokuu oli luultavasti loistava valinta, sillä Pompeijissa oli kyllä silloinkin lämmin, mutta ei paahtavan kuuma. Ehkä turistejakin oli piirun verran vähemmän kuin pahimpaan turreaikaan heinä­–elokuussa.

20160618-Unelmatrippi-Pompeiji-DSC_0744

20160618-Unelmatrippi-Pompeiji-DSC_0748

Pompeijiin on tarjolla opaspalveluja, mutta me otimme oikean oppaan sijaan mukaamme turistitoimistosta äänitteet ja kuulokkeet. Nekin tarttuivat matkaan vähän vahingossa, kun turistitoimiston työntekijä tuli jututtamaan meitä. Ääniopasteet olivat kuitenkin hyödylliset, joten suosittelen vähintään niiden ottamista muillekin. Ihan siksi, että kivikasoista ei välttämättä saa kovin paljoa irti ilman jonkinlaista oheisinformaatiota.

Käytimme Pompeijissa kiertelyyn kolmisen tuntia. Enemmänkin olisi voinut kuluttaa, mutta tällä kertaa into loppui tuohon. Raunioiden kiertely sopii hyvin Amalfin rannikon matkaohjelmaan, jos historia kiinnostaa. Pompeijissa vierailun voisi myös yhdistää Vesuviuksella vierailuun, mutta me Hemmon kanssa koimme yhdistelmän aikataulun liian tiukaksi emmekä sen vuoksi lähteneet siihen. Meille Pompeijiin ajelu, raunioiden kiertely ja Pompeijin nykyaikaiseen kaupunkiin tutustuminen olivat tarpeeksi yhdelle päivälle. Illaksi palasimme takaisin kauniiseen Positanoon.

Tein muuten Pompeijin-vierailusta myös pienen videon, josta voi saada esimakua rauniokaupungista.

Miltäs Pompeijissa näyttää?

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä Facebookissa ja Instagramissa!


Lue myös muut matkaan liittyvät jutut:
Päiväretki Caprin saarelle
Amalfin rannikko: matkajärjestelyt ja kustannukset
Sentiero degli Dei eli patikointia Jumalten polulla
Autolla Amalfin rannikolla – pala kauneinta Eurooppaa
Positano – ilo silmälle, tuskainen jaloille

4 vastausta artikkeliin “Tulivuoren hautaama Pompeiji”

  1. Pompeiji on kyllä mielenkiintoinen. Kävin reilut kymmenen vuotta sitten, jolloin opiskelin latinaa lukiossa. Tehtiin latinanryhmän kanssa opintomatka Roomaan ja Pompeijiin. Ihan älytöntä oli nähdä niitä kirjoista tuttuja paikkoja livenä. Pompeijissa kiinnostaisi ehdottomasti käydä uudelleen! Yllättävän iso oli tuo alue ja sen koluamiseen saisi tosiaankin koko päivän kulumaan. Voi olla, että siellä olisi vähän uusiakin alueita saatu kaivettua esiin tuossa kymmenessä vuodessa.

    1. Varmasti oli hieno kokemus tuossa yhteydessä! Pompeiji on muutenkin vaikuttava. Ja joo, voisi tosiaan kuvitella, että kymmenessä vuodessa on saatettu kaivaa esiin jotain uusia alueita.

  2. Tämä artikkeli löytyi kuin tilauksesta! Matkakuumetta pahasti potevana varailin huhtikuulle Luftwaffen lennot Helsingistä Frankfurtin kautta Napoliin. Täältähän löytyikin kohteiden esittelyä sopivasti – olemme ensin pari yötä Pompeissa ja sitten pari yötä Amalfin rannikolla. Olemme yhteensä neljä päivää seudulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *