Tulivuoren hautaama Pompeiji

Artikkelikuva - Pompeijin raunioita

Historialliset Pompeijin rauniot kuuluvat Amalfin rannikon tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Vesuviuksen purkauksen alle hautautuneessa Pompeijissa voi vierailla helposti esimerkiksi kauniista Positanosta, joka toimi meidän tukikohtanamme viikon mittaisella kevätmatkalla Amalfin rannikolla.

Olimme vuokranneet matkalle auton koko viikoksi, joten pystyimme sen avulla vierailemaan Pompeijissa näppärästi. Yhdensuuntaiseen matkaan kului noin puolitoista tuntia ruuhkineen päivineen.

Pompeijin kaupungissa, kuten muuallakin Sorrenton niemimaalla, voi olla aikamoisia hankaluuksia löytää vapaa parkkipaikka. Pompeijissa kuitenkin löysimme ihan tuurilla autolle loistavan pysäköintipaikan keskustasta, lyhyen kävelymatkan päästä Pompeijin raunioista. Parkkipaikka löytyi Piazzale Giovanni XXIII -tien päästä nurmialueelta. Siellä pysäköinti maksoi vain 2 euroa koko päivältä.

Nurmikentää ja raunioita Pompeijissa

Mikä Pompeiji?

Pompeiji oli eläväinen kaupunki, joka tuhoutui tulivuorenpurkauksessa vuonna 79. Saman kohtalon kokivat myös muun muassa läheiset Herculaneum ja Stabiae. Nykyisin Pompeijin rauniot ovat suosittu historiallinen vierailukohde ja samalla sitkeiden arkeologisten kaivausten ja kunnostuksen kohde. Pompeiji on Unescon maailmanperintökohde.

Pompeiji on ollut peräti 1700-luvun loppupuolelta asti arkeologisten kaivausten kohteena, mutta paljon on vieläkin tutkimatta. Ehkä näiden tutkimusten vuoksi raunioiden keskellä oli meidän vierailumme aikaan huomattavan paljon metalliaitoja estämässä matkailijoiden pääsyä moniin paikkoihin – ja valitettavasti samalla haittaamassa valokuvaamista. Suojelun tarve menee toki kaiken edelle, mikä ymmärrettävää ja oikein.

Amfiteatteri Pompeijissa
Kivikyltti Pompeijissa
Kivisen rakennuksen sisätiloissa Pompeijissa
Pompeijin raunioita

Pompeijissa vierailu

Pompeijin raunioille kannattaa varustautua hyvillä kengillä, sillä tallusteltavaa on paljon ja tien pinta ei todellakaan ole joka kohdasta tasainen. Turistimassoista ahdistuvien kannattaa myös varautua siihen, että muita turisteja on paljon – tämäkään kohde kun ei ole mikään satunnainen tuppukylä, vaan merkittävä arkeologinen paikka, jonka totta kai moni muukin haluaa nähdä.

Vierailun ajankohtaa ajatellen toukokuu oli luultavasti loistava valinta, sillä Pompeijissa oli kyllä silloin lämmin, mutta ei paahtavan kuuma. Vesipullo oli silti tarpeen. Kenties turistejakin oli toukokuussa piirun verran vähemmän kuin pahimpaan turreaikaan heinä­–elokuussa.

Ihmisiä kävelemässä Pompeijin raunioiden keskellä
Patsaita Pompeijissa

Pompeijiin on tarjolla opaspalveluja, mutta me otimme oikean oppaan sijaan mukaamme turistitoimistosta äänitteet ja kuulokkeet. Nekin tarttuivat matkaan vähän vahingossa, kun turistitoimiston työntekijä tuli jututtamaan meitä. Ääniopasteet olivat kuitenkin hyödylliset, joten suosittelen vähintään niiden ottamista muillekin. Kivikasoista kun ei välttämättä saa kovin paljoa irti ilman jonkinlaista oheisinformaatiota.

Käytimme Pompeijissa kiertelyyn kolmisen tuntia. Enemmänkin olisi voinut kuluttaa, mutta tällä kertaa into loppui tuohon. Raunioiden kiertely sopii hyvin Amalfin rannikon matkaohjelmaan, jos historia kiinnostaa. Pompeijissa vierailun voisi myös yhdistää Vesuviuksella vierailuun, mutta me Hemmon kanssa koimme yhdistelmän aikataulun liian tiukaksi emmekä sen vuoksi lähteneet siihen. Meille Pompeijiin ajelu, raunioiden kiertely ja Pompeijin nykyaikaiseen kaupunkiin tutustuminen olivat tarpeeksi yhdelle päivälle. Illaksi palasimme takaisin kauniiseen Positanoon.

Miltäs Pompeijissa näyttää?


Lue myös muut matkaan liittyvät jutut:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Tulivuoren hautaama Pompeiji”

  1. Pompeiji on kyllä mielenkiintoinen. Kävin reilut kymmenen vuotta sitten, jolloin opiskelin latinaa lukiossa. Tehtiin latinanryhmän kanssa opintomatka Roomaan ja Pompeijiin. Ihan älytöntä oli nähdä niitä kirjoista tuttuja paikkoja livenä. Pompeijissa kiinnostaisi ehdottomasti käydä uudelleen! Yllättävän iso oli tuo alue ja sen koluamiseen saisi tosiaankin koko päivän kulumaan. Voi olla, että siellä olisi vähän uusiakin alueita saatu kaivettua esiin tuossa kymmenessä vuodessa.

    1. Varmasti oli hieno kokemus tuossa yhteydessä! Pompeiji on muutenkin vaikuttava. Ja joo, voisi tosiaan kuvitella, että kymmenessä vuodessa on saatettu kaivaa esiin jotain uusia alueita.

  2. Tämä artikkeli löytyi kuin tilauksesta! Matkakuumetta pahasti potevana varailin huhtikuulle Luftwaffen lennot Helsingistä Frankfurtin kautta Napoliin. Täältähän löytyikin kohteiden esittelyä sopivasti – olemme ensin pari yötä Pompeissa ja sitten pari yötä Amalfin rannikolla. Olemme yhteensä neljä päivää seudulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *