Lauantai Tukholman Södermalmilla

Artikkelikuva - Hornstullin markkinat, Södermalm, Tukholma, Ruotsi

Tukholman keskustan eteläpuolella sijaitsevaa Södermalmia sanotaan trendikkääksi hipsterien taivaaksi ja second hand -shoppailijan paratiisiksi. Juuri nyt niin muodikkaita partoja siellä ainakin voi bongata, se tuli viime viikonloppuna todistettua! Monipuolisesta kaupunginosasta löytyy shoppailupaikkojen ja partamiesten lisäksi paljon muutakin. 

Olin viime viikolla työmatkalla Ruotsissa vetämässä toimittajille pressireissua ja jäin työhommat suoritettuani viikonlopuksi Tukholmaan. Hemmo liittyi seuraani, ja koska Södermalmia on hehkutettu niin paljon, päätimme pyöriä koko viikonlopun siellä. Näin ehtisimme tutustua siihen paremmin ja välttää ympäri kaupunkia sykimisen. Meillä kun usein käy kaupunkilomilla niin, että viiletämme pää kolmantena jalkana kaupunginosasta toiseen.

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0947

Matkustusaikataulujen takia emme ehtineet perjantaina ja sunnuntaina juuri mitään, joten hyvä vain, että emme edes yrittäneet ahnehtia matkalla tekemistä Söderin ulkopuolelta. Käytännössä meillä oli aikaa lauantaina aamusta iltaan, ja Söderin tarjonta riitti hyvin kattamaan päivän täyteen.

Näköalapaikkoja ja vanhoja puurakennuksia

Ei mitenkään yllättävää, että meitä kiinnostivat jälleen näköalat (olen aiemmin kirjoittanut mm. Madridin ja Lissabonin näköalapaikoista). Lauantaiaamuna suuntasimme ensi töiksemme Södra Teaternin Mosebacketerrassenille. Viihtyisän näköinen terde ammotti tyhjyyttään, sillä auringonpaisteesta huolimatta sää oli viileä. Puitteet olivat säätä lukuun ottamatta kohdillaan: värikkäät, pöytien ylle viritetyt hehkulamppurivit ja aurinkovarjot antoivat ymmärtää, että terassilla olisi lämpimällä säällä kelpo tunnelma. Terassilta näkee esimerkiksi Djurgårdenin vehreälle saarelle, jolla sijaitsevat muun muassa Gröna Lundin huvipuisto ja useat Tukholman suosituimmista museoista.

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0905

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0906

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0915

Terassin kupeesta lähtee Katarinahissenille eli toistaiseksi käytöstä poistetulle yleisöhissille vievä kävelytie, jolta on myös hyvät näkymät yli kaupungin – ja tällä hetkellä myös yli Slussenin jäätävän ison remonttihässäkän.

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0928

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0923

Södra Teaternilta ja Katarinahisseniltä kivenheiton päässä idässä sijaitsevalla alueella, jonka muodostavat Fjällgatan, Mäster Mikaels gata ja Fiskarsgatan, sijaitsee ihastuttavia ja erittäin hyvin säilyneitä 1700-luvulta peräisin olevia puutaloja. Melkein kuin museossa kävelisi! Fjällgatanin itäpäästä kallion päältä näkee myös hienosti yli Fotografiskan kohti Gamla Stania sekä Skeppsholmenia ja Djurgårdenia.

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0983

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0987

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0989

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC1000

Vanhaankaupunkiin vievän Skeppsbronin länsipuolella oleva Monteliusvägen on tukholmalainen näköalapaikkojen klassikko, joten siellä toki kävimme myös. Toisin kuin Mosebacketerrassenilla, Monteliusvägenillä riitti porukkaa viileästä säästä huolimatta. Noin puolen kilometrin mittainen puusta rakennettu kävelyreitti myötäilee rinnettä Söder Mälarstrand -rantatien yläpuolella. Monteliusvägeniltä aukeaa hieno näkymä Mälaren-järven itäisimmälle lahdelle Riddarfjärdenille.

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0942

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0946

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0958

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0950

Hornstullin markkinat, drinkit ja hipsteriparrat

Retroja esineitä, ruokarekkoja, letkeää jengiä, aurinkoa ja laineiden liplatusta – siinä vähän mainosta Hornstullin markkinoille. Markkinat pidetään huhtikuusta syyskuuhun joka lauantai ja sunnuntai (juhannusviikonloppua lukuun ottamatta) kello 11–15. Me hilpaisimme paikalle sen verran aikaisin, että pahin tungos ei ollut vielä alkanut. Markkinat tuli kierreltyä nopeasti, sillä olimme paikalla enemmänkin tsekkaamassa tunnelmaa kuin ostoksilla.

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0975

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0963

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0966

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0973

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0974

Jos markkinoilla kierrellessä tulee jano tai nälkä, Honstrull strand -tien eteläpäässä aivan markkinoiden vieressä, puiston kupeessa sillan alla, on laituri, jolle kannattaa suunnata. Laiturilla on hauska palmubaari Loopen. Me kävimme terassilla pyörähtämässä ja toteamassa, että sinne kelpasi vain käteinen, jota meillä ei ollut. Muuten olisimme ilman muuta ottaneet aurinkoisella terdellä oluet.

Bisset jäivät laiturilla juomatta, joten otimme myöhemmin samana päivänä vahingon takaisin kehutussa Linje Tiossa. Tai niin – luulimme olevamme Linje Tiossa, mutta vasta myöhemmin asiaa googlattuani selvisi, että samassa osoitteessa on paitsi Linje Tio, myös Tjoget-yrityskokonaisuuden kaksi muuta ”putiikkia”: Hornstulls bodega ja Roy & Son -parturi.

Epäselväksi jäi myös näin jälkikäteen tarkasteltuna, oliko baarin puoli nyt sitten viinibaaria vai Linje Tioa, mutta väliäkö tuolla. Tyylikäs ruutulattia ja erikoinen baaritiski yhdistettynä hienoihin cocktaileihin ja ystävälliseen palveluun vakuuttivat. Olimme paikalla vain cocktailien, emme ruuan takia, joten sapuskapuolta en osaa kommentoida. Drinksuja sen sijaan palaisimme tänne juomaan erittäin mielellämme uudelleen. Ja kyllä: drinkkibaarissa käyntiin voi täällä kätevästi yhdistää parran tai viiksien siistimisen, sillä parturin ovi on samassa osoitteessa. Baarin puolelta on ikkunat parturin työmaalle, jossa asiakkaat rentoutuvat trimmauksen ajan perinteikkäissä parturituoleissa.

20170517-Unelmatrippi-Tukholma-DSC0976

Kiinalaista lounaaksi, sushia ja meksikolaista illalliseksi

Söderillä olisi ollut vaikka kuinka monta houkuttelevaa ravintolaa, mutta meille kävi perinteiset: emme kaikkien kiireiden keskellä päättäneet paikkoja etukäteen, joten lopulta vain etsiydyimme sopivilta vaikuttaneisiin ravintoloihin. Perjantai-iltana kävelimme hotellin lähistöllä ja päädyimme herkuttelemaan pikkuruiseen sushibaariin Ringvägenille, lähelle majapaikkaamme Clarion-hotellia.

Lauantaina lounaspaikaksi valikoitui Beijing8 Hornstullissa. Beijing8:n yksi toimipiste löytyy myös Helsingistä Kampin Korttelista, ja koska raflan dumplingit olivat Tukholmassa niin hyviä, käyn usein syömässä niitä myös Helsingissä. Näillä valinnoilla Aasia olikin sitten käsitelty. Lauantaina olimme jo todella laiskoja ja kävimme illallisella hotellin ala-aulan Eatery Socialissa. Hotellisijainnista huolimatta paikka oli viihtyisä ja myös todella suosittu – väkeä riitti jonoksi asti ja tunnelma oli vilkas.

Ravintoloita ja hotellia lukuun ottamatta viikonloppu tuli siinä mielessä edulliseksi, että emme käyneet yhdessäkään maksullisessa nähtävyydessä. Yleisesti ottaenhan Tukholma on hintava kaupunki, mutta kauniin kevätsään ansiosta tuli ihan vahingossa säästöä siitä, että viihdyimme niin paljon ulkona kuljeskelemassa.

Mitkä ovat sinun lempipaikkojasi Tukholmassa?

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä Facebookissa ja Instagramissa.


Lue myös:
Viikonloppu Kööpenhaminassa
Viikonloppu Riiassa
Viikonloppu Budapestissä: mitä tehdä ja nähdä?

2 vastausta artikkeliin “Lauantai Tukholman Södermalmilla”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *