Päiväretki Tangeriin – ensimmäistä kertaa Marokossa

Artikkelikuva - kahvilan terassi aukiolla medinassa

Olimme alkuvuodesta käymässä Tarifassa, joka sijaitsee Manner-Euroopan eteläisimmässä kolkassa Espanjassa. Tarifasta pääsee kätevästi tunnissa lautalla Marokon Tangeriin, joten päätimme käydä ensimmäistä kertaa Marokossa. Tangeriin on Gibraltarinsalmen yli matkaa alle 30 kilometriä. Tarjolla on valmiita opastettuja reissuja, jotka sisältävät laivalippujen lisäksi koko päivän ohjelman Marokon puolella.

Opastettu päiväretki Tarifasta Tangeriin

Suosimme normaalisti omatoimisia reissuja, mutta joskus laiskuuden iskiessä valmis retki tuntuu kätevältä vaihtoehdolta. Päiväreissun Tarifasta Tangeriin olisi voinut helposti toteuttaa myös omatoimisesti, mutta ajattelimme, että oppaalta ehkä kuulisimme jotain mielenkiintoista Marokosta ja Tangerista, joten päädyimme pitkästä aikaa valmiiseen retkeen.

Retkipäivän liput olisi voinut varata netistä, mutta me kävimme varaamassa reissun kävelemällä sisään lauttayhtiö FRS:n toimistoon Tarifassa, kun olimme siinä nurkilla. Päiväretki maksoi 79,90 euroa per henki (helmikuu 2023). Vertailun vuoksi: pelkät lauttaliput olisivat maksaneet 71 euroa per henki, joten päiväretki oli taloudellisesti ihan järkevä vaihtoehto. Paketti sisälsi lauttamatkojen lisäksi auto- ja kävelykierroksen Tangerissa, lounaan paikallisessa ravintolassa ja hetken vapaa-aikaa keskustassa kiertelyyn.

Koristeellinen ovi
Näköalapaikalla
Kujalla olevia kasveja
Kaarikoristeinen portti

Kaikki järjestelyt FRS:n retkellä menivät sujuvasti. Lautalla oli mukana yksi opas ryhmänjohtajana. Perillä porukan mukaan liittyi paikallinen opas, joka hoiti varsinaisen opastuksen Tangerissa. Hän kertoi paikallisesta kulttuurista ja nähtävyyksistä ja vastaili sujuvasti ryhmäläisten kaikenlaisiin kysymyksiin. Ohjelmassa ollut lounas oli ihan hyvä ja sujuvasti toteutettu.

Retken miinuspuoliin kuului se, että vapaa-aikaa jäi lopulta vain hieman alle puoli tuntia. Käytimme tuon ajan enimmäkseen rauhallisella näköalatasanteella ja sen läheisyydessä seisoskeluun ja alempana ohi liikkuneiden ihmisten tuijotteluun. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisi ollut kiva tehdä soukissa ja medinan vanhoilla kujilla vielä omin päin kunnon kierros.

FRS-lautta
Ruoka-annos ravintolassa Tangerissa

Ohjelmassa oli myös vierailu mattoja, astioita, koriste-esineitä ja nahkatuotteita myyvään kauppaan. Tuotteet olivat ihan nättejä, mutta meitä ei kiinnostanut shoppailla, joten tämä osuus tuntui vähän turhalta meille. Osteluun ei onneksi painostettu vaan kaupassa sai katsella ihan rauhassa tai olla katselematta.

Lisätietoa FRS:n lautoista ja retkistä löydät FRS:n verkkosivuilta.

Millaista Tangerissa on?

Retkeen kuuluneen kaupunkikierroksen perusteella pystyi toteamaan, että Tanger on enimmäkseen varsin moderni kaupunki kerrostaloineen, kauppoineen ja ravintoloineen. Sen vanhat korttelit (medina) ovat puolestaan hyvin samannäköisiä kuin Gibraltarinsalmen toisella puolella Espanjan Andalusiassa olevat kaupungit: valkoiseksi maalattuja taloja ja niiden välissä kapeita kujia, joilta löytyy kahviloita, ravintoloita ja pieniä putiikkeja.

Aukio Tangerin medinassa
Kissa kasviskorien välissä
Vilkas katu medinassa
Moskeijan koristeluja ulkopuolelta
Sievä valkoinen kuja

Kulttuurisesti meininki Tangerissa on toki jonkin verran erilaista kuin Espanjan puolella. Erot näkyvät turistille selvimmin joidenkin paikallisten vaatetuksessa ja myyntikulttuurissa.

Tangerin vanhoissa, näteissä kortteleissa on paljon myyjiä, jotka ovat lähes jatkuvasti tuputtamassa jotain. He myös saattavat lähteä seuraamaan turisteja melko sitkeästi, mikä voi tuntua rasittavalta. Mahdollisesti sitkeys olisi ollut vielä tiukemmassa, jos emme olisi olleet liikkeellä oppaan kanssa. Luonnollisesti myyjiä on eniten soukissa eli markkinakujilla, missä se ei ole yllättävää, mutta heitä löytyy myös hiljaisemmilta kujilta soukin ulkopuolelta.

Hieman eurooppalaista aggressiivisempaa myyntikulttuuria lukuun ottamatta tunnelma Tangerissa oli miellyttävä. Vanhoilla kujilla on paljon viehättäviä yksityiskohtia, ja ostoksista kiinnostuneille löytyy paljon puoleensavetäviä kojuja ja putiikkeja. Tarifasta toteutettu päiväreissu oli helppo ja kiva ohjelmanumero. Mukavaa oli myös se, että reissun myötä sain täyteen 60 vierailtua maata.

Oletko käynyt Tangerissa vai onko se tuttu vain Afrikan tähden pelilaudalta?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

8 vastausta artikkeliin “Päiväretki Tangeriin – ensimmäistä kertaa Marokossa”

  1. Mekin suositaan usein omatoimisia retkiä, mutta kyllä näille opastetuillekin retkille ilman muuta joskus on oma paikkansa. Kuvien perusteella näyttää ihan viihtyisältä kaupungilta., mutta ei tosiaan ole itselleni tuttu kuin sieltä Afrikan tehdestä. Mukava olisi joskus käydä itsekin ja Marokko ylipäätään voisi olla kiinnostava matkakohde.

    1. Tangerissa viihtyisi varmaan pidempäänkin kuin vain päiväretken verran, koska eihän tuossa ehtinyt esimerkiksi mitään museoita kierrellä ja ravintoloistakin tuli nähtyä vain retken lounaspaikka. Mutta kiva reissu tämä oli: sai sentään jonkinlaisen kuvan Tangerista. Muualla Marokossa minua kiinnostaisi joskus käydä ainakin Marrakeshissä.

  2. Tanger kuulostaa ja näyttää varsin kivalta, jotenkin erilaiselta kuin ehkä ajattelin, mutta en kyllä tiennyt kaupungista juuri muuta kuin juuri sen että se on lähtöpaikka Afrikan tähdessä :D. Marokossa ollaan käyty vuosia sitten Marrakeshissa ja Essaouirassa, ja niihin verrattuna Tangerissa on varmaan vähän ”välimerellisempi” kulttuuri,sellaisella itämaisella tvistillä. Voisi kyllä tehdä joskus uuden vähän pidemään reissun Marokkoon, ja muukin Pohjois-Afrikka kiinnostaisi.

    1. Tanger vaikutti tosiaan ulkoasultaan monin puolin aika samankaltaiselta valkoisine taloineen kuin lätäkön vastapuolella Espanjassa olevat valkoiset kaupungit. Olisi ollut ihan kiva tutkia kaupunkia vähän pidempäänkin kuin vain tällaisella pintaraapaisulla, mutta parempi sekin kuin ei mitään. 🙂

      Marrakesh puolestaan kiinnostaisi meitä! Oltiin jo ennen koronaa vähän suunnittelemassakin reissua sinne, mutta se sitten kaatui koronakuvioiden myötä ja on nyt saanut odotella vielä vuoroaan sen jälkeen.

  3. Tanger on tuttu pelilaudalta, olenhan osallistunut jopa Afrikan tähden maailmanmestaruuskisoihin! 😀 Tuollainen vastaava päiväretki on ollut parilla Andalusian-matkalla mielessä, mutta jäänyt toistaiseksi toteuttamatta. Hyvä tietää, että FRS:n opastettu retki oli toimiva kokonaisuus. Yleensähän tuollaisiin retkiin kuuluu maasta riippumatta tuo pakollinen ostoskohde, itsekään en välitä niistä yhtään. Joka tapauksessa opastus olisi varmaankin paras ratkaisu myös meille, jos Tangeriin tulee päiväksi lähdettyä. Kiinnostaisi kovasti, kun en ole vielä koskaan Manner-Afrikassa käynyt.

    1. Oho! No, voititko? 😀

      Reissu oli tosiaan toimiva kokonaisuus, vaikka kyllä minä aina ennemmin seikkailisin omaan tahtiin ja omin päin. Tämä oli kuitenkin oikein hyvä ratkaisu ja ohjelmanumero tuohon saumaan, joka meillä oli. Olisi mukava tutustua Marokkoon enemmänkin ja ihan omatoimisesti.

      1. Olimme joulun/uuden vuoden Marokkosaa. Perinteisesti Agadir oli pääkohteena.

        Auton vuokrasimme 10vrk ja kierreltiin Marokkoa 3000km.

        Itsekin olin ajatellut, että Marrakesh ja Casablanka on ihan musta kohteet Marrakesh’ssa kävimme ja onhan se kokemus. Mutta kokemusta haittaa kovasti pakokaasusumu. Käy niin kovin henkeen, että en voi kuvitellakaan että sinne majoittuisi.

        Casablankaan emme edes ajaneet sisään kun kauempaa jo näki, että on aivan pakokaasusumun peittämä koko alue.

        Upein paikka missä kävimme oli sininen kaupunki CHAOUEN. N. 100km Tangerin eteläpuolella. Tangerista pidimme myös.

        Agadir on moderni (tuhoutui 1960-luvulla täysin maanjäristyksessä). ”Helppo” turistikohde. Ei suuria tunteita herättävä kumpaankaan suuntaan.

        Agadirista etelään löytyi kauniita pikkukyliä ja mielettömiä autioita hiekkarantoja. Ja lähes ilmaista ruokaa. Tagine on kyllä niin hyvää! Kahdessa viikossa siihen ei kyllästynyt.

        Agar-puissa kiipeilevät vuohet ovat hämmästyttävä näky.

        Kaikenkaikkiaan pidimme Marokkosta ja voisimme mennä uudestaan.

        SOUK Basaarissa tinkimisestä sen verran; ohjeellisena olen kuullyt, että jos pääsee puoleen pyydetystä niin se on hyvin… Teetin nahkatakin(7 vuotiaalle) ja eka pyynti oli 200, maksoin lopulta siitä 50.

        1. Hyvä pointti tuo ilmanlaatu. Hyvä sivusto sen seuraamiseen on monin paikoin aqicn.org-sivusto, mutta Marokosta ei näytä siellä olevan dataa. Harmi!

          Olisi kiva tutustua joskus Marokkoon enemmänkin. Ruuasta olisi melko suuret odotukset, koska mulle jäi tällä lyhyelläkin piipahduksella ruuasta hyvä vaikutelma ja moni on kehunut marokkolaista ruokaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *