Andalusian valkoiset kylät: Zahara de la Sierra

Artikkelikuva: näkymä Zahara de la Sierraan linnoitukselta

Andalusian valkoisiin kyliin lukeutuva Zahara de la Sierra on vertaansa vailla, kun toiveena on nähdä todella kauas horisonttiin. Andalusian upeita kukkulamaisemia pääsee kylässä ihailemaan poikkeuksellisen hyvin nousemalla mäkisen kylän yläpuolelle rakennetulle linnoitukselle, jonka huipulta on avarat näkymät kaikkiin ilmansuuntiin. Alempana kylässä valkoisten talojen lomassa risteilevät jyrkät, kapeat kujat, ja aina välillä tarjolla on levähdyspenkki tai pieni aukio terasseineen.

Aurinkorannikolta Málagasta on matkaa Zahara de la Sierraan noin 130 kilometriä, Marbellasta vajaat 100. Me lähdemme liikkeelle Rondasta hyvissä ajoin aamulla, jotta saisimme hyvällä tuurilla pysäköityä auton Zahara de la Sierran yllä kohoavan linnoituksen omalle parkkipaikalle eli mahdollisimman ylös. Olemme käyneet kylässä kertaalleen jo muutamaa viikkoa aikaisemmin Andalusian valkoisissa kylissä ajellessa ja joutuneet silloin pysäköimään kylän alapuolelle, mistä on melkoinen kapuaminen jalan jyrkkiä mäkiä linnoitukselle. Ensimmäisellä vierailullamme linnoitus oli kaiken lisäksi suljettu.

Zahara de la Sierra kaukaa nähtynä
Zahara de la Sierran kirkko ja muita rakennuksia

Tällä kertaa olemme liikkeellä paljon suunnitelmallisemmin ja saavumme Zahara de la Sierraan kymmenen jälkeen aamulla. Linnoituksen parkkipaikalla on hyvin tilaa eikä pysäköinti edes maksa mitään. Ostamme pääsyliput linnoitukseen automaatista, sillä paikalla on pari muutakin turistia ja heillä tuntuu kestävän ikuisuus lipunmyyjän pakeilla. Myyntiautomaattikin on tosin harvinaisen hämäläinen, mutta pitkän odottelun jälkeen se lopulta sylkäisee sisuksistaan pääsylippumme (3,5 euroa per henki, tammikuu 2023).

Historiaa, floraa ja faunaa Zahara de la Sierrassa

Lähdemme etenemään ylös kohti linnoitusta ja sen tornia. Matkalla on sekä polkua että erilaisia rappusia. Näkymät ympäröivään maastoon ovat hienot jo linnoituksen parkkipaikalta, sillä sekin sijaitsee kylän valkoisten talojen yläpuolella, mutta ylöspäin noustessa maisemat paranevat entisestään.

On tammikuu ja sää on raikas. Lämpömittari näyttää aamulla noin kymmentä astetta enkä odota sen juuri kohoavan päivän mittaan, sillä aurinko pysyttelee pääosin pilvien takana. Vaikka päivä ei ole aurinkoinen, mietin mäkeä kavutessani jälleen kerran, että talvikuukaudet Espanjassa ovat kertakaikkisen ihania. Nytkin saan loskassa, pimeydessä ja pakkasessa kärvistelyn sijaan ihailla kauniita mantelipuiden kukintoja – siis tammikuussa!

Kukkiva mantelipuu
Kukkulan laelle johtavaa polkua
Isoista betonilaatoista tehtyjä portaita
Hemmo puuportaiden luona, taustalla tekojärvi

Ylös kävellessä voi tutustua infotauluihin, joissa kerrotaan alueen kasvillisuudesta ja eläimistä. Alueella elää esimerkiksi suuria hanhikorppikotkia, joita voi tuurilla nähdä liitelemässä korkealla ilmassa.

Rinteeseen on rakennettu myös pieni vierailukeskus, jossa voi tutustua näyttelyyn Zahara de la Sierran linnoituksen historiasta. Jäljellä oleva torni ja rauniot ovat arabihallitsijoiden peruja Al-Andalusin valtakaudelta (700-luvulta 1400-luvulle). Zahara de la Sierran sijainti Sevillan ja Rondan välissä oli maurien näkökulmasta erinomainen paikka linnoitukselle. Hyvä niin, sillä sen ansiosta me tämän päivän ihmiset saamme ihmetellä linnoituksen jäljellä olevia osia ja nauttia upeista näköaloista sen tornista.

Kotka liitämässä
Mantelipuun kukkia
Jenni polun varrella
Torre del Homenaje

Mahtavat näköalat Zahara de la Sierran maurilinnoitukselta

Saavumme viimein kukkulan laelle ja astumme sisälle torniin. Siellä on pieni historianäyttely, joka koostuu videosta, infotauluista ja pariin eri tilaan esille laitetuista esineistä. Näyttelyyn tutustuttuamme nousemme portaat ylös tornin huipulle. Katolla on näköalatasanne ja opastauluja, joissa kerrotaan, mitä kaikkea ympärillä näkyy.

Tornista ja muualtakin kukkulan laelta on todella hienot näkymät suureen Sierra de Grazaleman luonnonpuistoon, joka ympäröi kylää. Ylhäältä näkee hyvin myös kylän reunalla sijaitsevan Zahara-El Gastorin tekojärven, jonka patotietä pitkin täytyy ajaa päästäkseen Zahara de la Sierran kylään. Lisäksi horisontissa näkyy esimerkiksi Algodonales, joka on Zahara de la Sierran tapaan yksi Andalusian valkoisista kylistä.

Katselemme maisemia pitkään. Kukkuloiden yllä viipyilevä kosteus muodostaa alapuolellemme pumpulisen näköisiä pilvilaattoja – aivan kuin olisimme paljon korkeammalla merenpinnasta kuin oikeasti olemme. Zahara de la Sierra sijaitsee noin 500 metrin korkeudella merenpinnasta.

Zahara de la Sierra tornista nähtynä
Zahara de la Sierran kaupunkia, linnoituksen raunioita ja avaraa maisemaa
Esineitä Torre del Homenajen näyttelyssä
Torre del Homenaje
Zahara de la Sierra tornista nähtynä

Zahara de la Sierran valkoinen kylä

Linnoitukseen tutustumisen lisäksi käymme kiertelemässä Zahara de la Sierran kylässä. Sen keskus on sievä pääaukio, Plaza Mayor. Sen laidalla on Santa María de la Mesan kirkko, jonka katto ja tornit näkyvät hyvin linnoitukselta kylään laskeutuvan tien varrelta. Nähtävyyksiin kuuluu myös San Juan de Letránin kappeli, joka erottuu etsimättä kylän valkoisista taloista.

Zahara de la Sierrassa on vain noin 1500 asukasta, joten ilmapiiri on leppoisa ainakin talvikuukausina, kun suurimmat turistimassat loistava poissaolollaan. Aukiot ja kadut vaikuttavat olevan täynnä elämää tyypillisinä ruoka-aikoina, mutta muuten on hiljaisempaa – sama tilanne on käytännössä kaikissa Andalusian pienissä kylissä.

Santa María de la Mesan kirkon torni ja kattoa
Kadunkulma Zahara de la Sierran keskustassa
Kapea katu, jolla valkoinen tornirakennus
San Juan de Letránin kappeli
Kävelykatu Zahara de la Sierrassa
Aurinkoinen maisema Zahara de la Sierrassa ensimmäiseltä käynniltämme

Vaikka olemme jo ihailleet maisemia kukkulan laelta linnoitukselta, kiertelemme vielä kylässäkin näköalapaikkoja. Niitä on useita, sillä koko kylä on rakennettu rinteeseen. Talot suorastaan hehkuvat valkoisina ja joka kulman takana tuntuu olevan uusi mäki. Piipahdamme myös matkamuistokaupassa, jonka tarjonta on varsin houkuttelevaa: myynnissä on muun muassa paikallisia herkkuja, kuten juustoa ja viiniä, ja hienoja nahkatuotteita. Ostan viimein uuden lompakon, kun kerran sopiva osuu kohdalle. Toivottavasti se muistuttaa minua tästä ihanasta kylästä vielä vuosienkin päästä.

Zahara de la Sierra jää mieleeni paikkana, jossa on harvinaisen hyvät mahdollisuudet ihailla huikeita, kumpuilevia maisemia todella korkealta ja kauas. Itse kylä on pieni, mutta linnoituksen ja ympäröivien maisemien ansiosta Zahara de la Sierra on yksi vaikuttavimmista Andalusian valkoisista kylistä.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Andalusian valkoiset kylät: Zahara de la Sierra”

  1. Olipa hienoa lukea noin ihanasta kylästä, joka ei (vielä) ole meille tuttu. Se on vähän lännempänä kuin ne, joissa olemme käyneet, mutta ei kuitenkaan liian kaukana. Oliko kiipeäminen kovin haastavaa? Vai selviäisimmekö, jos levähtelisimme välillä? Tekisi niin kovasti mieli. Aila

    1. Kiva, että juttu kiinnosti! Jos normaalit rappuset ja jyrkät ylämäet onnistuvat, niin kyllä varmaan myös linnalle nousu. Torniin kiivetessä taisi kyllä olla aika hämärää, mutta jo matkalta ja linnan alemmalta tasolta näkee hyvin kauas, jos ihan ylimpään kohtaan ei uskaltaudu tai pysty nousemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *