Positano – ilo silmälle, tuskainen jaloille

Artikkelikuva- Positano, Amalfin rannikko, Italia

Italiassa kauneudestaan kuuluisalla Amalfin rannikolla sijaitseva Positano on rakennettu rinteeseen. Niin pitkälti, että oikeastaan talot on rakennettu toistensa päälle. Mitä tästä seuraa? Järkyttävä määrä rappusia paarustettaviksi. Positano on kuitenkin jokaisen askeleen arvoinen.

Amalfin rannikkona tunnettu seutu sijaitsee Sorrenton niemimaan etelärannikolla Campaniassa, ja sille on antanut nimensä yksi monista rannikon pienistä kylistä, Amalfi. Koko alue on erittäin suosittu häämatkakohde.

Positanon-satama

Ennen reissua en varmasti ollut koskaan viettänyt aikaa niin romanttisissa puitteissa kuin millaiseksi Amalfin rannikko osoittautui, joten en yhtään ihmettele, että seutu on häämatkalaisten suosiossa. Itse en ole mikään suuri romanttisen siirapin ystävä, mutta missään nimessä en voi sanoa, etteikö Amalfin rannikolla olisi poikkeuksellisen viehättävää, sillä upeaa siellä todella on. Ei ole kaukaa haettua, että rannikko todella olisi peräti maailman kaunein, kuten eräs ystäväni julisti.

Positanon-rantakadulla
Positanon rantakadun putiikkeja

Positano on yksi Amalfin rannikon monista syötävän söpöistä pienistä kylistä, jotka on ripoteltu kilometreissä mitattuna hyvin lähelle toisiaan, mutta joiden välillä matkustamiseen kuluu todellisuudessa yllättävän kauan aikaa. Rannikolla kiemurtelee Strada Statale 163 eli myös Amalfi Drivena tunnettu SS163, hyvin monen automatkailijan ämpärilistalla komeileva tienpätkä. Tuota tietä ajellessa pieneenkin matkaan menee hämmästyttävän kauan, vaikka olisikin tottunut kurvailemaan esimerkiksi Alppien serpentiiniteillä.

Caffe Positanon terassi ja kävelijöitä
Positanon putiikkeja
Näkymä eräälle Positanon kujalle

Kävellen ei ole pakko kulkea valtatietä pitkin (koko aikaa), sillä niin Positano kuin muutkin alueen kylät on rakennettu täyteen oikoreittejä kävelijöille – niitä rappusia. Moniin paikkoihin ei edes pääse muuten kuin rappusia nousemalla tai laskeutumalla. Näin oli esimerkiksi meidän hotellimme Dimora Fornillon kohdalla.

Alas rantaan pieneen, mutta vilkkaaseen keskustaan oli hotelliltamme lyhyt matka (vajaat 400 rappusta), mutta illallisen jälkeen tuntui paremmalta palata takaisin loivempaa reittiä eli tietä pitkin. Loppumatka tien varresta hotellille taittui näin rappusia alaspäin, ei ylöspäin.

Ravintola Il Fornillo Positano
Positano iltavalaistuksessa

Positano ei äärimmäisen runsaiden rappusten vuoksi todellakaan ole esteetön matkakohde eikä se sovi täysin rapakuntoiselle. Sen sijaan kunnon kohottamiseen siellä saa hyvän startin, etenkin jos lisää jokapäiväisten rappusten oheen lomaohjelmaan patikkaretkiä: niitä on seudulla tarjolla yllin kyllin. Suosittelen erityisesti jumalaisen kaunista Sentiero degli Dein patikointireittiä!

Positano on syötävän kaunis ja romanttinen

Positano on varmaankin juuri se kylä, joka esiintyy useimmin Amalfin rannikolta napatuissa upeissa valokuvissa. Päällekkäin rakennetut, erisävyiset talot tekevät kylästä ainutlaatuisen näköisen, kun sitä katselee Amalfin rannikkoa nuolevan SS163-tien varrelta kylän ulkopuolelta.

Upeita näköaloja tarjoavat myös Positanon rinteen keskivaiheilla sijaitsevat ravintolat, joiden hulppeat näköalaterassit ovat näppärästi suoraan tien varressa. Esimerkiksi Caffè Positanossa voi nauttia upean illallisen häikäisevän hienoa maisemaa katsellen. Halpaa ei varsinaisesti ole, mutta edullisuutta on muutenkaan turha Amalfin rannikolta etsiä. Keskustassa eli rannan tuntumassa näköaloja ei ole, mutta sielläkin on tunnelmallista (ja hinnat aivan samanlaiset).

Positanon rantaravintoloita
Aperol Spritzit rantabaarissa
Pasta-annos hummerilla Capricci-ravintolassa
Rantaravintola Positanossa
Viiniä Capricci-ravintolassa

Positano toimi viikon mittaisen reissumme tukikohtana, ja retkeilimme sieltä käsin Sorrenton niemimaan muihin kohteisiin. Positano oli sikäli nappivalinta tukikohdaksi, että sieltä eivät ravintolavaihtoehdot lopu heti kesken eli ei pääse viikon lomalla kyllästymään.

Positanosta on myös hyvät yhteydet muualle niin vesiteitse kuin bussillakin. Me kävimme muun muassa Pompeijissa ja Caprilla. Meillä oli auto vuokralla, mutta hyödynsimme silti pari kertaa laivakyytejä liikkuaksemme mantereen satamasta satamaan. Caprin saarelle piti tietenkin joka tapauksessa mennä laivalla.

Olen suorastaan mykistynyt kaikesta kauneudesta, mitä seudulla tuli reilun viikon aikana nähtyä ja koettua. Toivottavasti tästä ja tulevista postauksista välittyy edes jollain tasolla Amalfin rannikon upeus. Joka tapauksessa suositukseni on, että menkää ihmiset Italiaan, elävään postikorttiin!


Lue myös muut Amalfin rannikon matkaamme liittyvät jutut:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Positano – ilo silmälle, tuskainen jaloille”

 1. Ai mitkä maisemat! Kyllä nyt olen tyytyväinen, että kaikkien niiden vaihtoehtojen joukosta jotka mielessä olivat, valitsin Amalfin rannikon! 😀
  Täytyy vissiin lisätä hiukan kuntosalia viikko-ohjelmaan ennen matkaa! 😀

  1. Tuolla saa kyllä hyvin lisätreeniä ihan vain vaikka kävelemällä lähiravintolaan. 😀 Ja siellä on aivan ihania vaellusreittejä, joista erityisesti suosittelen Sentiero degli Dei:tä – teen siitä vielä oman postauksensa. Reitin varrelta avautuu aivan törkeän upeita maisemia! Sulla tulee olemaan ihan taatusti huippu reissu. 🙂

 2. Voi mikä ihana nostalgiafiilis tulee aina Amalfin rannikosta! Teimme sinne ensimmäisen yhteisen kesälomamatkan ja silloin Italia-kärpänen puraisi onneksi myös Juhanaa 🙂 Ihana loma, mutta voi miten junnuja me silloin vielä oltiin 😀 Voisi hyvin siis lähteä jo uudestaankin! Maisemat tuolla on kyllä niin upeita ja nyt ei ehkä enää hirvittäisi pelkääjänkään paikalla niin paljoa, kun tietää miten hyvin toinen sitä rattia kääntää. Innolla odottelen lisää juttujanne näiltä nurkilta.

  1. Ensimmäinen yhteinen kesälomamatka, ai että! Meidän eka yhteinen reissu oli Kreikkaan, ja siitä on muistoissa enää kovin vähän mitään konkreettista, mutta ekalta yhteiseltä kesäautoreissulta muistan kyllä elävästi lähes kaiken!

   Italia on aina hyvä vaihtoehto. 🙂 Tuolla rannikonpätkällä on tosiaan mielettömän kaunista, ihan Italiankin mittakaavalla. Raapustelen lisää postauksia piakkoin. 🙂

 3. Hienot kuvat ja upea kohde!:) tämä on juuri yksi niistä kohteista joissa haluaisin vielä joskus käydä. Omalta bucket listalta tuli tänä vuonna käytyä Venetsia, jossa myös yllätyin siitä että rappusia oli todella paljon! en muista koskaan lukeneeni mistään että Venetsian sillat ovat täynnä rappusia ja siltoja täytyy aina ylittää jos haluaa esim. San Marcolle ilman että menisi vesibussilla

  1. Kiitos! 🙂 Mä olen käynyt Venetsiassa kahdesti, eivätkä mulle ole sieltä jääneet mieleen rappuset ollenkaan (siis toki muistan, että siltojen kohdalla jotain rappusia oli, mutta ei mitenkään silmiin- tai siis jalkoihinpistävästi). Joka tapauksessa rappusia on aivan tuhottomasti enemmän Amalfin rannikon kylissä, joten siihen kannattaa varautua, jos sinne päin Italiaa menet käymään. 🙂 Ja suosittelen toki ehdottomasti joskus menemään, koska Amalfin rannikolla on todella, todella kaunista! Venetsia on myös todella kaunis ainakin mun mielestä, mutta aivan erilainen. Italiassa on mahtavia paikkoja. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *