Mikä on unelmiesi matka?

Artikkelikuva - Hemmo valkoisella hiekkarannalla Australian New South Walesissa, 2014

Kuten pitkäaikaiset lukijat tietävät, tämä blogi sai alkunsa minun ja Hemmon unelmatripistä, kahdeksan kuukauden mittaisesta matkasta maailman ympäri. Tuon matkaunelman toteutuminen ei vähentänyt matkustushaluja pisaraakaan, oikeastaan päinvastoin. Vastaavalla tavalla on käynyt ilmeisesti aika monelle muullekin. Kun yhden unelman toteuttaa, tilalle pullahtaa tukku uusia. Toisten upeista reissuista kuuleminen saa matkahaaveet surisemaan omassakin päässä. Siispä pieni varoituksen sana ennen kuin luet pidemmälle: tästä postauksesta niitä unelmareissuja taatusti tarttuu takaraivoon!

Kysyin paljon reissaavilta tutuilta matkabloggaajilta heidän toteutuneista ja vielä toteutumattomista suurimmista matkahaaveistaan. Vastauksista sain koostettua melkoisen listan upeita matkoja, ihania tarinoita ja hillittömän hienoja reissuideoita. Löytyykö sinun unelmiesi matka tältä reissutarinoiden listalta?

DSC_0097-m
Australian Great Ocean Road oli unelmissani vuosikausia, kunnes vihdoin pääsin sinne vuonna 2014.

Mikä on suurin matkaunelma, jonka olet toteuttanut?

Ensimmäiseksi kysyin paljon matkustaneilta vastaajilta, mikä on ollut suurin matkaunelma, jonka he tähän mennessä ovat onnistuneet toteuttamaan. Utelin myös, miten matkan järkkääminen onnistui, jos kyseessä oli erityisen hankala kohde tai muuten paljon järjestelyjä vaatinut matka. Vastauksia tuli laidasta laitaan – ja ne kaikki laittavat reissujalan vipattamaan valtoimenaan. Mukana on myös ripaus nostalgiaa ihanilta nuoruuden reissuilta.

Route 66 -automatka

”Toistaiseksi upein toteutunut matkaunelmani on ollut Route 66 -automatka kesällä 2016. Tämä oli myös ajallisesti pisin koskaan vaimoni kanssa tekemämme matka, reilut seitsemän viikkoa. Matkan toteutuminen oli varsinainen sattumien summa, sillä sekä pitkän vapaan että etenkin budjetin kokoon saaminen oli haastavaa. Koska tiesimme tilaisuuden olevan ainutkertainen, päätimme siihen tarttua. Melkoisen säästöprojektin tuo vaati, mutta kyllä kannatti. Matka tarjosi meille vaihtuvia maisemia, niin luontoa kuin suurkaupunkejakin, sekä upeita helteisiä kesäpäiviä.”

– Aron, Ja sitten matkaan

Route 66 on monen automatkailijan suuri haave. Kuva: Aron / Ja sitten matkaan

Vuoristoinen Nepal

”Olin haaveillut Nepalista jo vuosia. Se juurtui mieleeni jo joskus 90-luvulla, kun sukulaiseni matkusti Nepaliin vaeltamaan. Vielä tuolloin lumihuippuiset Himalajan vuoret ja eksoottinen ja kaukainen maa tuntuivat melko saavuttamattomilta. Ajatus Nepalin matkasta kyti pitkään takaraivossa, mutta lopulta matka toteutui ihan yllättäen. Viime syksynä päätin, että on aika toteuttaa haaveet Nepalista. Niinpä otin ja lähdin – ja vietin upeat 10 päivää tuossa vuoristoisessa maassa.

Nepal oli ihan täydellinen. En ole missään rentoutunut ja rauhoittunut yhtä hyvin kuin Nepalin pienissä vuoristokylissä.”

– Pilvi, Suunnaton

Nepal (40)
Nepal on kiehtova matkakohde. Kuva: Pilvi / Suunnaton

Vaihto-opiskelu Yhdysvalloissa

”Koko matkailuni lähti itse asiassa liikkeelle suuren unelman toteuttamisesta, kun lähdin 17-vuotiaana vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin. 1990-luvulla maailma oli erilainen, ja kotiin oltiin yhteydessä kirjeillä ja kerran kuukaudessa soitettavilla vastapuheluilla. Oli huikeaa tajuta, että uskaltaa lähteä, ja pystyy tekemään jotain, mitä kukaan muu lähipiirissä ei tehnyt. Tätä tunnetta olen yrittänyt seurata sen jälkeenkin, vaikka nykyään matkoilla kulkeekin mukana koko perhe.”

– Katja, Lähtöselvitetty

Kiertomatka Australiassa ja Uudessa-Seelannissa

”Minulla on periaatteessa kaksi toteutunutta suurta unelmamatkaa. Ensimmäinen oli häämatka Yhdysvaltoihin vuonna 2017 ja toinen on vuonna 2014 tekemäni kahden kuukauden reissu Australiaan ja Uuteen-Seelantiin.

Päätin jo alkuvuonna 2013, että kun valmistuisin loppuvuonna, palkitsisin itseni kunnon reissulla. Ja nimenomaan Australian piti olla matkan kohde. Reissasin vaihdossa tapaamani australialaisen kaverin kanssa. Reissun aikana kävin Sydneyssä, lensin yksin viideksi päiväksi Melbourneen, sen jälkeen takaisin Sydneyyn, josta alkoi road trip kohti Brisbanea. Reissuun kuului myös 10 päivää Airlie Beachillä ja Isolla Valliriutalla, minkä jälkeen lensin yksin 11 päiväksi Uuden-Seelannin Pohjoissaarelle Aucklandiin. Sieltä matkasin bussilla ensin Rotoruaan ja sitten Wellingtoniin, josta lensin vielä takaisin Sydneyyn.”

– Sonja, Tien päällä -matkablogi

DSC_0018-m
Toteutin oman matkahaaveeni Australiassa autoilusta vuonna 2014.

Nautinnollinen Karibian risteily

”Olin pitkään salaa unelmoinut isosta risteilystä. Aiemmin haaveena oli Alaskan risteily, mutta lapsen myötä unelma vaihtui Karibialle. Esikoinen oli vuoden ikäinen, kun menetin äitini. Pian tapahtuneen jälkeen ulkoilimme perheen kanssa ja satuimme risteilymatkatoimiston näyteikkunan äärelle. Ehdotin, että otetaan tästä ihan mikä vaan risteily ja lähdetään tätä surua ja synkkyyttä pakoon. Hinnat olivat kuitenkin niin korkeat, että jäi lähtemättä. Mieheni ei tästä kuitenkaan lannistunut, vaan heti kotiin päästyämme alkoi selvittää, miten edullisesti risteilyn voisi järjestää omatoimisesti. Pian meille oli varattuna risteily lentoineen sekä lisäksi myös viikko lomaa Floridassa!

Nykyisin Karibian risteily ei ole kovinkaan kummoinen juttu, mutta kymmenisen vuotta sitten se tuntui kaukaiselta unelmalta. Tällainen laumamatkaaminen voi herättää ristiriitaisia mielikuvia eikä varmasti sovi kaikille, mutta me nautimme matkan helppoudesta taaperon kanssa.”

– Kati, Lähinnä kauempana (blogia ei valitettavasti enää ole)

DSC_0091-m
Tortugueron kansallispuistossa Costa Ricassa Karibianmeren rannalla on kaunista ja vehreää.

Interrail Euroopassa

”Parikymppisenä tekemäni Interrail toteutti pitkäaikaisen haaveen ja tuntui poikkeuksellisen tärkeältä kokemukselta. Se on myös luultavasti vaikuttanut itseeni enemmän kuin mikään myöhemmin tekemäni yksittäinen matka. Ehdimme kuukauden aikana kiertää kahdeksassa Euroopan maassa ja nähdä esimerkiksi Milanon, Pariisin ja Lontoon, yöpyä sveitsiläisessä maalaistalossa sekä pyöräillä Isle of Wightilla. Tärkeintä oli kuitenkin vapauden tunne ja havainto siitä, kuinka itseensä luottamalla pärjää maailmalla. Pidän junamatkailusta edelleen ja voisin tehdä vastaavan reissun vielä vuosikymmenien jälkeen uudelleenkin.”

– Mika, Lähtöportti

20200215-Unelmatrippi-Pariisi-20130703
Pariisi näyttää komealta Montmartren kukkulalta. Kuva on vuonna 2013 tekemältäni junamatkalta.

Reppureissu Aasiassa

”Suurin toteutunut matkaunelmani lienee neljän kuukauden reissu Aasiaan. Tuona aikana ehdimme kiertää kaikessa rauhassa Intiaa, Nepalia, Thaimaata, Indonesiaa ja Malesiaa. Vaikka matka itsessään oli jo kauan haaveissa ollut unelmien täyttymys, voin nostaa siitä kaksi kohokohtaa: viikon vuoristovaellus Himalajalla sekä sukelluskortin suorittaminen Indonesian Sulawesien kristallinkirkkaissa vesissä. Sukellus pinnan alle avasi maailmasta taas aivan uuden perspektiivin.

Hyvänä matkaunelmien kakkosena tulee reissu Suomen halki Helsingistä Utsjoelle, jonka taitoin pyörällä. Se muutti käsityksiäni matkailusta ja sai haaveilemaan aina vain isommista pyörämatkoista.”

– Outi, Nattura

20180318-Unelmatrippi-George-Town-DSC1039
George Townin korttelit tulivat tutuiksi rinkkamatkalla Malesiassa vuonna 2018.

Kalifornian automatka ja Havaiji

”Kalifornian ja Havaijin matkan suunnittelu vei tavallista enemmän aikaa, koska emme olleet aikaisemmin roadtrippailleet ulkomailla. Reittivalinta sen sijaan oli helppo: San Francisco – Las Vegas – Los Angeles – San Francisco. Viimeiset päivät ajoimme kaunista Pacific Coast Highway’ta pitkin.

San Francisco yllätti melko viileällä kelillä. Toppatakkia oli ikävä Golden Gatella. Auton vuokraus sujui hyvin ja mieheni kehui sujuvaa liikennettä. Las Vegasissa pörräsimme yhden viikonlopun ja kävimme Grand Canyonilla helikopterilla. Los Angelesissa vietimme vain pari päivää ja kiersimme nähtävyyksiä. Havaijilla nautimme ihanasta säästä, hyvästä ruoasta ja leppoisasta tunnelmasta. Unelmaloma, jota on muisteltu useasti sen jälkeen.”

– Merja, Merjan matkassa

DSC_0987-m
Auringonlasku Venice Beachillä Los Angelesissa on kaunis. Kuva on vuodelta 2015.

Matka maailman ympäri

”Suurin toteuttamani matkaunelma on kaikilla tavoin katsottuna maailmanympärimatka, jonka tein vuoden 2018 tammi–toukokuussa. Se oli pisin koskaan tekemäni matka, kävin sillä kauempana kotoa kuin koskaan ennen sekä säästin sitä varten enemmän rahaa kuin edellisille reissuille oli tarvinnut.

Matka vei minua 4,5 kuukauden aikana Australiaan, Uuteen-Seelantiin, Chileen, Argentiinaan, Ecuadoriin, USA:an sekä Portugaliin. Vaikka odotukseni tällaisen matkan suhteen olivat valtavat, onnistui matka silti ylittämään ne. Huippuhetkinä kokonaisuudessaan upealta matkalta jäivät mieleen Uuden-Seelannin Eteläsaari, vaellus Patagoniassa, Pääsiäissaari sekä Galápagossaaret kaikkine upeine eläinkohtaamisineen.”

– Noora, Kerran poistuin kotoa

DSC_0479-m
Iguassun putoukset Argentiinan ja Brasilian rajalla ovat monen Etelä-Amerikasta kiinnostuneen matkailijan haaveissa.

***

Mitä tarinoita! Myös minulle kaikkein hienoin tähän mennessä toteuttamani matkaunelma oli maailmanympärimatka vuosina 2014–2015. Matkan mielessä kypsyttely otti aikansa, mutta kun olimme Hemmon kanssa tehneet päätöksen lähtemisestä, meitä ei pidätellyt enää mikään. Matkalle lähteminen vaati rahan säästämistä sekä työ- ja asuntoasioiden järjestelyä, mutta nämä hoituivat kepein mielin tulevaa unelmatrippiä odotellessa. Lähtöpäätöstä en ole katunut sekuntiakaan – nuo kahdeksan kuukautta olivat elämäni upeimmat. Vapauden tunne oli uskomaton.

Maailmanympärimatkan myötä sain toteutettua tosi monta pitkäaikaista matkahaavetta samalla kertaa. Näihin kuuluivat etunenässä Uudessa-Seelannissa ja Australiassa autoilu, inkakaupunki Machu Picchun näkeminen, Angkorin temppeleillä vierailu, Iguassun putoukset Argentiinan ja Brasilian rajalla, Japanissa kiertely sekä ylipäätään pitkäkestoinen reppureissaaminen maailmalla. Se oli suurin unelmani, ja unelman toteutuminen oli hienoin juttu ikinä.

20200215-Unelmatrippi-Angkor-Wat-DSC0378
Ennen maailmanympärimatkaa yksi suurimmista haaveistani oli nähdä Angkorin temppelit. Tämä haave toteutui lokakuussa 2014.

Mistä matkasta haaveilet tällä hetkellä eniten?

Kuten sanottua, unelmien toteuttaminen ei usein johda unelmien loppumiseen vaan uusien unelmien syntymiseen. Reissaamista janoavilla se tarkoittaa tavallisesti uusien matkaunelmien pullahtamista mieleen kummittelemaan. Niinpä sain koottua myös tämän kysymyksen vastauksista todella houkuttelevan pläjäyksen reissu-unelmia.

Minun lisäkseni moni muukin tuntuu haaveilevan pitkäkestoisista matkoista, jotka vaativat melko paljon järjestämistä ja tietysti myös rahaa. Aina päällimmäisinä mielessä olevien matkaunelmien toteuttaminen ei kuitenkaan vaatisi ihmeitä, mutta syystä tai toisesta unelmareissua ei vain ole vielä ollut mahdollista toteuttaa.

Kaukaisimmat haavekohteet ajan kanssa reissaten

”Suurin unelmamatkani olisi niin pitkä, että ehtisin käydä kaukaisimmissa haaveilemissani paikoissa ja viettää niissä myös riittävästi aikaa. Australiassa tutustuisin ainakin yhden suurkaupungin elämään sekä tutkisin ainutlaatuisia luontokohteita. Eniten aikaa varaisin Uuteen-Seelantiin, jonka molemmat pääsaaret kiertäisin autolla, nauttisin maisemista ja harrastaisin patikointia. Suurimpiin haaveisiini kuuluu myös Chile, josta mieleeni tulevat ensimmäisinä Patagonia ja Valparaíso. Ylittäisin lopuksi Andit ja kokisin Buenos Airesin sykkeen. Mutta jos aikaa olisi vieläkin jäljellä, jatkaisin mielelläni Kuubaan, Kaliforniaan tai Kanadan Kalliovuorille.”

– Mika, Lähtöportti

Hirvi, Glacier
Kalliovuorilla on upeaa luontoa. Kuva: Pilvi / Suunnaton

Safari Afrikassa

”Minulla on paljon toteutumattomia matkaunelmia! Viime aikoina olen lukenut paljon safareista ja miettinyt, olisinko jo valmis tällaiselle reissulle. Miltä tuntuisi nukkua viidakossa? Saisinko unta? Minkälaista olisi herätä viidakossa? Kuinka mahtavaa olisi nähdä luonnossa kirahveja, elefantteja, seeproja sekä kaikenlaisia kissaeläimiä! Voiko siellä autossa oikeasti olla turvassa? Uskaltaisinko kokeilla safaria ratsain? Minua kiinnostaisi safari Krugerin luonnonpuistossa ja muut Etelä-Afrikan nähtävyydet, kuten Kapkaupunki, Hyväntoivonniemi sekä apartheidiin ja Mandelaan liittyvät kohteet sekä tietenkin viinitilat.”

– Martta, Martan matkassa

Perhematka Kaakkois-Aasiaan

”Matkahaaveita on paljon, mutta eniten tällä hetkellä haaveilen vähän pidemmästä koko perheen matkasta Aasiaan, joka olisi määrä toteutua joulun tienoilla. Tällä hetkellä vaihtoehtoina matkakohteiksi on Intia tai mikä tahansa Kaakkois-Aasian maa. Indonesiaan kävikin jo kutsu, joten se on erittäin vahvana ehdokkaana! Lähes yhtä paljon haaveilen ikiomasta hyvinvointilomasta, jossa saisin kyllästää itseni vihersmoothieilla, joogalla ja pyöräreissuilla vuorille, mutta ehkä tuo perheen yhteinen matkahaave asettuu kuitenkin listalle ensimmäiseksi.”

– Outi, Nattura

DSC_0313-m
Halonginlahden risteily Vietnamissa oli pitkään haaveissani. Se haave toteutui vuonna 2014.

Risteilymatka Etelämantereelle

”Risteilymatka Etelämantereelle on minulle se ”The Big Dream”. Etelämanner on upea luontokohde, jossa jylhien jäävuorien lisäksi on mahdollisuus nähdä pingviinejä, hylkeitä, valaita sekä muuta eläimistöä niiden omassa elinympäristössä. Haaveilen matkasta siitäkin huolimatta, että pahamaineinen Drakensalmi voi myrskysäällä järjestää minut sängyn pohjalle elämäni pahimman matkapahoinvoinnin kouriin. 

Risteilyelämyksen jälkeen jatkaisin matkaa Patagonian vaellukselle. Jos Etelämanner jäävuorineen on upea, niin Perito Morenon jäätikkö sekä Torres del Paine -kansallispuisto tarjoilevat myös henkeäsalpaavan kauniita maisemia. Luontoelämyksien jälkeen siirtyisin Buenos Airesiin ja siellä nauttisin hyvästä ruoasta, viinistä sekä hienoista tangoesityksistä.”

– Merja, Merjan matkassa

Pitkä, seikkailullinen reppureissu

”Tällä hetkellä haaveilen pitkästä reppureissusta, esimerkiksi puolen vuoden mittaisesta seikkailumatkasta. Reissu voisi olla joko maailmanympärimatka, jolla kävisin ainakin Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Pohjois-Amerikassa tai sitten vaikka vain Aasiaan keskittyvä reissu. Olisi ihana elää taas pitkästä aikaa reppuelämää. Vahinko vain, että pienen lapsen kanssa tämä matka ei ole ihan heti toteutettavissa, mutta unelmoin siitä, että pojan kanssa voisi tehdä myös tällaisia selkeästi seikkailullisempia matkoja. Ja varmasti voikin heti, kun lapsen kanssa reissaaminen on tutumpaa hommaa.”

– Sonja, Tien päällä -matkablogi

20140915-Unelmatrippi-Kioto-DSC_1145
Kioto ihastutti vahvasti rinkkamatkalla vuonna 2014.

Koko perheen Interrail

”Eniten haaveilen useamman viikon kestävästä koko perheen Interrailista. Meidän perheessä kaikki nauttivat junamatkailusta, joten lasten kanssa seikkailuun se sopisi erinomaisesti. Olen halunnut odottaa haaveen toteuttamista siihen vaiheeseen, kun lapsista pienempikin jaksaa kävellä pitempiä matkoja itse ja myös kantaa oman rinkkansa. Ehkä jo parin vuoden päästä tämä voisi onnistua!”

– Kati, Lähinnä kauempana (blogia ei valitettavasti enää ole)

20190127-Unelmatrippi-Cordoba-DSC0395
Espanjan Córdoba oli yksi matkakohteistamme junamatkalla vuodenvaihteessa 2018-2019.

Sydäntalvi eteläisellä pallonpuoliskolla

”Tällä hetkellä unelmoin jälleen pidemmästä matkasta. Haaveissa olisi toteuttaa kaksi unelmaa samalla kertaa. Ensinnäkin haluaisimme viettää sydäntalven jossain lämpimässä ja toisaalta käydä ensimmäisen kerran eteläisellä pallonpuoliskolla. Vaimo haluaisi keskittyä opintoihin ja minä puolestani pystyisin hyödyntämään osin lomapäiviä ja osin tekemään töitä kohteesta käsin. Työpaikallani suhtaudutaan onneksi etätöihin suotuisasti, eikä työni ole tosiaankaan mitenkään paikasta riippuvaista. Toistaiseksi matka on tosiaan vasta haaveen tasolla, mutta joskus nämä haaveet voivat toteutua nopeastikin.”

– Aron, Ja sitten matkaan

Vaellus Grönlannissa ja risteily Falklandinsaarille, Etelä-Georgiaan ja Etelämantereelle

”Tällä hetkellä haaveilen kahdesta hieman samanhenkisestä, mutta silti aika erityylisestä reissusta. Toinen haaveeni on muutaman päivän vaellus Grönlannissa. Arktiset alueet, etupäässä niiden upean luonnon takia, ovat kiinnostaneet minua viime vuosien aikana paljon. Kävin kaksi vuotta sitten vaeltamassa Huippuvuorilla, joten Grönlanti olisi tähän luonnollinen sekä kiehtova jatke. Lisäksi olen jo useamman vuoden ajan halunnut käydä Etelämantereella, ja haaveilen risteilystä, joka veisi samalla kertaa Falklandinsaarille, Etelä-Georgiaan sekä tietenkin Etelämantereelle.”

– Noora, Kerran poistuin kotoa

Perun maisemat, kulttuuri ja kummilapsen tapaaminen

”Suurin matkahaaveeni on Peru, missä minulla on ollut kummilapsia jo yli 20 vuotta. Muutaman kerran olisi ollut tilaisuus lähteä, mutta elämäntilanne tai aikataulut eivät ole koskaan osuneet yksiin. Kummipojan tapaamisen lisäksi Perussa houkuttelevat sen maisemat ja kulttuuri, sekä tietysti Machu Picchu. En ole koskaan käynyt Etelä-Amerikassa, vaikka kouluaikoina espanjan tunneilla kieli taipui helpommin sikäläiseen lausuntatapaan kuin mannerespanjalaiseen. Peru olisi hieno tapa aloittaa matkailu Latinalaisessa Amerikassa.”

– Katja, Lähtöselvitetty

DSC_0631-m
Näkymä Perun Machu Picchu Montañalta on kuin postikortista.

Uuden-Seelannin kiertomatka

”Matkaunelmani ylitse muiden on aina ollut Uusi-Seelanti. Tästäkin maasta innostuin jo joskus 90-luvulla. Yläasteella valitsin koulussa maantiedon esitelmän aiheeksi Uuden-Seelannin ja väkersin koulutehtävää yötä myöten aivan innoissani. Haave Uuden-Seelannin matkasta on kuitenkin tähän saakka jäänyt toteuttamatta. Koskaan kohdalle ei ole osunut riittävän pitkää lomaa, jolloin tuonne toiselle puolelle maapalloa olisi kannattanut lähteä.

Uudessa-Seelannissa haaveilen kaikkein eniten upeista maisemista ja luontokohteista sekä pitkästä reissusta, jolla Uuden-Seelannin saaret ehtisi kiertää kaikessa rauhassa. Ne vuoristomaisemat ovat aivan käsittämättömän kauniita! En malta millään odottaa, että pääsisin näkemään ne omin silmin. Ja se hetki koittaa aivan pian! Vihdoin tänä vuonna pystyn irrottautumaan arjesta ja lähtemään pidemmäksi aikaa maailmalle. Nyt pääsen matkustamaan Uuteen-Seelantiin!”

– Pilvi, Suunnaton

DSC_0820-m
Uuden-Seelannin tienvarsimaisemat ovat upeita. Kuva on otettu Tekapon ja Dunedinin väliltä.

***

Huhhuh, miten hengästyttäviä ja upeita reissu-unelmia! Entäpä omat suurimmat matkahaaveeni?

Olen niin onnellisessa tilanteessa, että olen saanut kiertää maapallon jo kerran, mutta lähtisin vastaavalle matkalle vaikka huomenna uudelleen. En tiedä mitään parempaa kuin reissussa oleminen, joten haluaisin olla maailmalla vähintään vuoden verran – seikkailla rinkan ja ajan kanssa jälleen aivan uusiin kohteisiin eri puolilla maailmaa. Aloittaisin tämän unelmatripin hyppäämällä Trans-Siperian junaan, jonka kyydissä köröttelisin Mongoliaan asti. Ihanteellisinta olisi, jos voisin tehdä matkalla vähän etätöitä Suomeen, jolloin raha-asiat eivät olisi niin suuri huolenaihe.

Jos kuitenkin täytyisi valita yksittäinen unelmakohde, jonne ehdottomasti haluaisin elämäni aikana päästä, se olisi Galápagossaaret. Syynä tälle haaveelle on yksinkertaisesti saarten täysin ainutlaatuinen luonto ja eläimistö.

Galápagossaarilla saa kokea hienoja eläinkohtaamisia. Kuva: Noora / Kerran poistuin kotoa

Tällä hetkellä nämä kaikkein suurimmat matkaunelmat eivät ole toteutusputkessa, mutta kesällä olen kyllä toteuttamassa kaksi niin ikään pitkäaikaista matkaunelmaani. Ne ovat Niagaran putoukset ja Islanti, mutta palailen niiden osalta matkasuunnitelmiin myöhemmin eri postauksessa.

Mikä on sinun suurin tähän mennessä toteutunut matkaunelmasi? Entä mistä matkasta haaveilet tällä hetkellä eniten?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

34 vastausta artikkeliin “Mikä on unelmiesi matka?”

 1. Suurin toteutunut matkaunelma on ollut kolme kuukauden reissu Oseaniaan (Australia ja Uusi-Seelanti) ja Kaakkois-Aasiaan (Singapore, Malesia, Indonesia, Kambodia, Thaimaa) – vuonna 2014-2015 ja tästä matkasta alkoi oman blogin kirjoitus. Olisi pitänyt olla muutama kuukausi pidempään matkalla tai koko vuosi, mutta taloudelliset ja työhön liittyvät realiteetit piti ottaa huomioon. Toisaalta – olin ollut työelämässä jo yli 20 vuotta ja pieni (palkaton) vapaa tuli tarpeeseen.

  Tällä hetkellä haaveilen useamman kuukauden Etelä- ja Keski-Amerikka matkasta — mutta työkuviot ovat todella kiireisiä. Seuraavan puolen vuoden sisällä pääsen toki toteuttamaan kaksi haavetta omasta ”bucket” listata vaikka maailman turvallisuustilanne ei nyt ole paras mahdollinen näihin kohteisiin: Pakistan ja Iran.

  1. Pakistan ja Iran kuulostavat tosiaan hieman riskialttiilta paikoilta. Mutta meillä oli siis molemmilla hienot reissut vuosina 2014-2015! Olisin itsekin ollut mielelläni tuolloin vielä pidempään reissussa, mutta realiteetit täytyi luonnollisesti huomioida. Etelä- ja Keski-Amerikka kiinnostaisivat myös minua. Ehkä sitten seuraavalla ”kunnon” reissulla. 🙂

 2. Ihana juttu, ja ihania unelmia! Itse voisin ottaa noista kaikki myös omalle listalleni. Minä olen myös yrittänyt seurata sitä, että unelmat kannattaa sanoa ääneen – silloin ne saattavat jopa toteutua. Ja miten mahtavaa onkaan, että niin monet noista ihanien ihmisten unelmista ovat jo toteutumisen asteella.

 3. Olipa ihana juttu. Muiden matkahaaveista saa inspiraatiota itsellekin. Itse toteutin parin viikon seikkailun Kaakkois-Aasiassa viime vuonna ja se oli minulle todellinen unelmien matka. Tällä hetkellä Karibian kutsu on kova ja se olisi seuraava unelmien matka. Ajattelen kuitenkin eläväni jokaisella lyhyelläkin matkalla unelmaani.

  1. Kiva, että tykkäsit! Kaakkois-Aasiassa on ihana matkailla. Olin vastikään siellä itsekin, Myanmarissa ja Bangkokissa tällä kertaa. Sekin matka oli pitkään haaveissa ja nyt viimein toteutui. Ajattelen samalla tavalla – kaikki matkat ovat omalla tavallaan unelmieni matkoja.

 4. Mielettömiä kohteita ja unelmia! Mutta tähän olisi kyllä täysin mahdotonta vastata – siis oikeasti vain yksi kohde per kohta. Voisin tikistää unelmieni matkat ehkä top 5:ksi, ja seuraavan suuren unelman kenties top 3:ksi. Tosin niistäkin jäisi tosi paljon unelmia – toteutettuja ja vielä edessä olevia – sivuun. Mahdoton tehtävä, sanon minä 😀

  1. Onhan se vaikeaa, ja matkaunelmia myös tulee ja menee. 🙂 Itsellä oli ehkä helpompi vastata tuohon ekaan, koska sain tosiaan maailmanympärimatkan myötä niputettua monta unelmaa samaan, mutta ne voi sen matkan ansiosta tiivistää yhdeksi toteutuneeksi.

 5. Ollaan siinä mielessä onnekkaita, että ollaan pystytty toteuttamaan mitä upeimpia matkoja: Buenos Aires, Etelämanner, Patagonia ja Bolivia sekä sitten Rio, Iguassu, Machu Picchu, Amazon ja Galapagos. Niin ikään pitkät safarimatkat ovat olleet aivan mahtavia sekä Afrikassa että Brasilian Pantanalissa. Myös snorklausreissu Sulawesin saarelle ja Länsi-Papuan Raja Ampatiin oli ikimuistoinen.

  Nyt varattuna on jo muutama ”unelmamatka”, mutta jos miettii sellaisia, joita ei vielä ole varattuna, niin Nooran tapaan Grönlanti, Falkland ja Etelä-Georgia voisivat olla sellaisia. Lisäksi olisi upeaa kiertää Tyynenmeren saaria pitempi aika.

  1. Mahtavaa, unelmat on todellakin tehty toteutettaviksi! Tyynenmeren saarista olisi minustakin kiva nähdä joku toinenkin kuin Cookinsaarten Rarotonga, jossa olen käynyt. Ehkä vielä joskus! Jospa kuitenkin ensin Galápagokselle, sillä se on omassa mielessäni paljon isompi haave. 🙂

 6. Tämä oli kyllä niin inspiroiva postaus, oli kiva saada olla osana tätä! Hauskan huomion tein näistä jo toteutuneista ja toteuttamistaan odottavista haaveista, että melkein kaikki niistä kohdistuvat Europpaa kauemmas.

  Ehkä kaukaisemmissa kohteissa vaan on jotain niin paljon eksoottisempaa, että niistä kannattaa haaveilla enemmän kuin tutummasta ja turvallisemmasta Euroopasta. Ja sitten aloin myös miettiä sitä, että jos vaikka aasialaisilta tai amerikkalaisilta kysyttäisiin samoja kysymyksiä, menisivätköhän heidänkin haaveet omaa mannertaan kauemmas. Ehkä alan opiskella matkailua ja tehdä tästä opparin, kun alkoi olla niin korkealentoista pohdintaa 😀

  1. Mietin ihan samaa tätä kootessani! Ilmeisesti ainakin moni aasialainen haaveilee kovasti matkasta talviseen Suomeen, koska meillä käy sieltä suunnilta paljon matkailijoita. 🙂 Varmaan ne kaukaisemmat haaveet helposti paisuvat mielessä hankalammiksi toteuttaa ja sen takia niitä pitää isompina kuin jotain muita haaveita. Itselläni on ainakin näin. Haaveilen esimerkiksi joka vuosi pitkästä automatkasta Euroopassa, mutta sellaisia automatkoja olen myös toteuttanut useita, joten ne haaveet eivät tunnu kovin isoilta, vaikka juuri ne automatkat ovat ”ominta minua” matkailun saralla. Niistä en luovu ikinä, jos vain pystyn asiaan vaikuttamaan. Mutta niiden ohella on sitten kaikenlaisia muitakin matkahaaveita, joita myös toteutan hyvin mielelläni, jos vain pystyn. 🙂

 7. Pisimpään matkasuunnitelmissamme ovat ehkä roikkuneet maailman ympäri -matka ja Havaiji, jotka molemmat on nyttemmin toteutettu.
  Etenkin nyt vanhemmiten olen lakannut käyttämästä haave-sanaa, sillä enää sille ei mielestäni oikein ole käyttöä, jos haluamme jonnekin, niin kyse on vaan siitä, että koska lähdetään: aikaa ja tässä vaiheessa rahaakin jo on.
  Toteutamme kuitenkin matkailua ”pienissä erissä”, eli matka kuussa tahtiin, keskimäärin, sillä se tuntuu sopivalta tasapainolta: elämää kotona Suomessa ja maailmalla. Kevään reissut ovat nyt kasassa Etelä-Amerikan koilliskulman ja Karibian, Lontoon ja Pakistanin ja Bangladeshin myötä. Syksyä mietimme sitten loppukesästä, Aasia voisi vaihteeksi olla suuntana, ellei koronavirus jyllää sillä suunnalla vielä silloinkin.

  1. Maailmanympärimatka on aika monella se suurin unelma. Ihanaa, että niinkin moni on pystynyt myös toteuttamaan sen!

   Itse ajattelen, että mikään ei sinänsä ole niin varmaa, että sen voisi luottaa toteutuvan varmuudella, vaikka resurssit olisivatkin kunnossa. Mutta ymmärrän, mitä tarkoitat. En listannut itsekään haaveisiin kesäisiä automatkoja Euroopassa, vaikka tavallaan ne siellä haavelistalla ovatkin – luotan vain siihen, että niitä kyllä tulee ilman kummempaa haaveiluakin. Ne kun eivät vaadi kovin ihmeellisiä järjestelyjä, koska hoituvat normaalien lomien puitteissa.

   Toivotaan, että koronavirus on laantunut viimeistään syksyyn mennessä!

 8. Suurin toteutunut matkaunelma oli 5vkon roadtrip Usassa 2014, ja kävi juuri noin niinkuin itsekin sanoit – unelman toteutuminen ei todellakaan haaveilua lopettanut vaan ihastuin ikihyviksi Usan kansallispuistoihin ja luontoon ylipäätään, ja sinne onkin pitänyt siitä lähtien päästä joka vuosi, parhaina vuosina useampaan kertaan.
  Tämänkin hetken isoimmat matkailu-unelmat liittyy Usaan, nimittäin haaveilen pääseväni käymään lopuissakin osavaltioissa, missä en ole vielä käynyt (mahdollisesti 2021 kesälle suunnitteilla Alaskan ja Kanadan reissu) sekä joku safarikohde, todennäköisesti Kruger. Olisi mahtavaa päästä toteuttamaan safarimatka jo tänä vuonna loppuvuodesta, mutta epäilen että en kerkeä siihen mennessä säästää tarpeeksi kun tälle vuodelle sattuu tosi paljon isoja menoja.

  1. Jotkut USA:n kansallispuistot ovat korkealla omallakin ämpärilistallani. Vielä korkeammalla on safari! Ylipäätään luontonähtävyyksiä on upea kiertää, maailma näyttäytyy niiden myötä todella ihmeellisenä ja ainutlaatuisena paikkana.

 9. Kesämökki suomalaisen järven rannalla sekä Goa ja Intia. Siinä tähän mennessä toteutuneet unelmamatkani, joista on riittänyt blogattavaa jo 15 vuoden ajan.

  1. Kesämökki on todella monen suomalaisen haave. Kiva, että olet saanut oman haaveesi toteutettua. Minulla ei ole mitään kiinnostusta kesämökkihommiin, mutta Intiassa haluaisin joskus vielä käydä. 🙂

 10. Matkahaaveilu on ihanaa, vaikka yhtä ultimaattista unelmaa mulla ei olekaan. Sitäkin enemmän pieniä unelmia, joita tulee onneksi tasaiseen tahtiin toteutettua. Unelmien ääneen lausuminen auttaa, sillä aika moni matka on toteutunut yllättävän nopeasti siitä, kun sen on kertonut.

 11. Niin kuin Pilvillä, minunkin suuri haaveeni on aina ollut Uusi-Seelanti, mutta siihen ei ole tuntunut koskaan löytyvän tarpeeksi aikaa. Monet muut reissu-unelmat, jotka eivät vaadi niin paljon, taas syttyvät usein nopeasti ja usein myös toteutetaan nopeasti. Yksi haaveeni oli Afrikan safari, ja nyt huomaan, että tämän haaveen ”keksittyäni” olen matkalla Afrikkaan safarilomalle jo kolmannen kerran vuoden sisään :D. Mutta tästä postauksesta sain muuten uuden haaveen, tai matkaidean: risteily Etelämantereelle + Patagonia. Olen äynyt kerran aiemmin Patagoniassa, ja se oli ihan mieletön. Haluan sinne uudestaan, mutta tuntuisi tyhmältä kulkea samoja polkuja kuin viime kerralla. Etelämanteren yhdistäminen samaan reissuun tekisi siitä jotain erityistä. On vain yksi mutta: en ole koskaan tykännyt risteilyistä ja pelkään, että tämäkin risteily saattaisi aiheuttaa ahdistusta…

  1. Mua kanssa vähän ahdistaa ajatus risteilystä Etelämantereelle, lähinnä koska merellä voi kuulemma olla siellä suunnilla aika hurjat oltavat. Nykyään mulla tulee aika helposti merisairaus laivalla, toisin kuin nuorempana, eikä oikein huvittaisi yrjötä hytissä koko reissua. Muuten kyllä olisin kiinnostunut lähtemään – olisihan siellä varmasti upean näköistä.

   Patagonia on sellainen kohde, jonne haluaisin. Sitä on niin moni hehkuttanut upeana, ja varmasti se sitä onkin. Ehkä jonain päivänä!

 12. Todella inspiroiva postaus ja kiitos kun sain tuoda palasen omia unelmia joukkoon 🙂 Bucketlistalle kertyy helpommin kaukokohteita, koska ne eivät ole niin itsestään selvyyksiä kuin esim. joku Euroopan kohde. Mitä kauemmas haluaa, sitä enemmä se vaatii myös rahaa sekä aikaa. Ylihuomenna alkava Australian reissu on mulla ollut haaveena niin kauan kuin muistan. Vieläkään en meinaa uskoa todeksi, että kohta sitä mennään (tai toivottavasti mennään, vastoinkäymisiä on ollut runsaasti tämän reissun kanssa).

  1. Juuri näin, kauemmas lähteminen vaatii yleensä vähän enemmän aikaa ja rahaa. Tai voihan kauaskin tietysti lähteä muutamaksi päiväksi, mutta itse en halua missään nimessä lähteä kovin kauas vain parin päivän takia. Enkä kyllä oikein Eurooppaankaan, mutta täällä tulee välillä niitä lyhyempiäkin reissuja tehtyä. Mieluiten olisin kuitenkin matkalla pitkään kerralla.

   Australia on kiehtova maa, toivottavasti reissu onnistuu kaikkien vastoinkäymisten jälkeen hyvin!

 13. Tästä tulee kyllä niin hirveä reissukuume, että oksat pois! Ja toisaalta jotenkin ihana fiilis ja usko siihen, että jos muutkin niin kyllä mäkin pystyn vielä toteuttamaan tuon ja tuon matkaunleman. <3

 14. Aivan loistava idea kysellä muiden matkaunelmista.

  Mun isoin toteutettu unelma on ollut ehdottomasti kaksi working holiday -vuotta Australiassa. Tuona aikana ehdin kiertää mannerta enemmän kuin moni paikallinen. Uusi-Seelanti olisi ehkä seuraavana mietinnässä.

  Etelämanner on varmaan sellainen suuri unelma, joka toivottavasti toteutuu jokin päivä. Lisäksi mielessä on monta muuta kohdetta, jotka houkuttelevat: Japani, Etelä-Afrikka, safari, Grönlanti…
  Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka!

  1. Kiitos! Tämän postauksen tekemistä myös sai aika kovan matkakuumeen. 😀

   Tiedän tunteen tuosta loputtomiin jatkuvista houkuttelevista matkakohteista. Uusi-Seelanti ja Japani ovat kyllä sellaisia paikkoja, joita ei voi kuin suositella. Niin upeita! <3

 15. Hauska lukea muiden matkahaaveita ja toteutuneita haavematkoja! Mulla taitaa korkeimmalla listalla olla myös safari Afrikassa ja oma pieni reissu Marokossa! 🙂

  1. Safari olisi kyllä ihana toteuttaa. Ylipäätään kaunis luonto kiinnostaa. Minua kiehtoisi myös tuo Marokko. Sitä on tässä jo muutama vuosi yritetty sovitella aikatauluun, mutta ei ole toistaiseksi lähdetty sinne.

 16. Todella loistava postausidea, jota oli tosi kiva lukea. Olihan näissä reissuissa monta sellaista, mitkä olisi kiva itsessäkin kiva toteuttaa!

  Oma the reissu on nuorena poikani tehty Jenkkien coast to coast, joka avarsi maailmaa ja kasvatti itseäni myös tosi paljon.

  Yksittäistä unelmien reissua ei tällä hetkellä ole, mutta ämpärillinen erilaisia bucket-reissuja kyllä suunnitella 😀

 17. VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi sanoo:

  Oi, todellakin matkakuumetta nostattava postaus! Erityisesti interrail ja Nepal oli omia suosikkeja listauksesta.

  Itselle ikimuistoisia ja pitkään haaveiltuja matkoja oli Filippiinien loma viime talvena sekä useamman kuukauden reppureissaus Kaakkois-Aasiassa, jolloin erityisesti Myanmar teki suuren vaikutuksen.

  1. Myanmar on kyllä kiehtova maa, tykkäsin tosi paljon itsekin. Olimme siellä juuri vuodenvaihteessa. Nepal kiinnostaisi minuakin, ja junalla matkaaminen myös, kuten postauksessa mainitsin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *