Kärsitkö matkakuumeesta? Neljä vinkkiä nojatuolimatkailuun

Artikkelikuva - Hyams Beach, Australia

Koronapandemian takia matkailu varsinkin ulkomaille on ollut useimmilla meistä jäissä jo kuukausia. Mutta oli koronaa tai ei, matkailu on niin merkittävä osa elämäntapaani, että kaipuu maailmalle on ja pysyy. Niinpä olen käyttänyt tänä vuonna poikkeuksellisen paljon erilaisia keinoja nojatuolimatkailuun ja edes jonkinlaisen reissutunnelman saavuttamiseen. Ehkä näistä neljästä vinkistä on iloa muillekin matkakuumeessa kärvisteleville.

1. Ruokamatkaile ravintoloissa tai kotikeittiössä

Paikallinen ruoka on minulle iso osa matkailun viehätystä. Täysin samaa kokemusta kuin paikan päällä ei voi saavuttaa muualla, mutta miedomman version ruokamatkakokemuksesta voi saada toteutettua suuntaamalla tiettyyn alueeseen erikoistuneeseen ravintolaan. Ja nyt en tarkoita ateriaa lähiostarin muka italialaisessa pizzeriassa vaan jotain sellaista paikkaa, jossa itse ruoka maistuu aidolta eikä ”suomalaiseen makuun” (mikä sekin muka on?) valmistetulta.

Mielellään ravintolassa olisi lisäksi panostettu sisustukseen ja tunnelmaan aidon ruokamatkailufiiliksen tavoittamiseksi, mutta aitoa tunnelmaa henkivien ravintoloiden löytäminen on usein kiven takana. Siksi välillä riittää hyvin se, että itse ruoka vie mielikuvissa tai muistoissa maailmalle.

20201128-Unelmatrippi-Saslik
Tunnelmalliseen Saslikiin mennessä tuntuu kuin astuisi aivan omanlaiseensa venäläiseen maailmaan.

Pidän itse erityisesti aasialaisesta ruuasta, joten alla pari aasialaisen ruuan ravintolavinkkiä Helsinkiin. Mikään listaamistani paikoista ei ole erityisen kallis tai fiini, useimmiten päinvastoin. Osassa makumatkalle siivittää yksistään ruoka, osassa myös sisustus ja tunnelma.

Aasialaisia herkkuja Helsingissä

  • Japanilaisen ruuan kaipuuseen toimivat aina Koto ja Kabuki. Molemmissa on aitoa japanilaista tunnelmaa.
  • Erinomaisia ramen-nuudeliannoksia löytyy Momotokosta, jolla on useita toimipisteitä. Sisustus on japanilaiseen tyyliin tehty.
  • Korealaista meininkiä ja makua löytyy Korea Housesta.
  • Kauppakeskus Triplassa sijaitsevassa East Market Helsingissä on aitoja korealaisia bbq-grillejä. Sisustukseltaan paikka ei ole erityisen korealainen, mutta grillikokemus luo aitoja makuja ja tunnelmaa.
  • Monissa Aasian maissa paikalliset syövät paljon ostoskeskusten ravintolamaailmoissa. Ravintolamaailman ja reikä seinässä -tyyppisen aasialaisen ravintolakokemuksen ääreen pääsee Kampin kauppakeskuksessa Singapore Hot Wokissa. Suurissa mättöannoksissa on ihania malesialaisia ja kiinalaisia makuja ja ainakin minuun ne uppoavat täysillä.
  • Kulosaaren ostarilla sijaitsevasta Chengdusta saa väitetysti koko Suomen parasta sichuanilaista ruokaa. Koko Suomesta en tiedä, mutta ruoka on Chengdussa todella herkullista. Paikka näyttää äkkiseltään melko kämäiseltä, mutta sen ei kannata antaa häiritä.
20201128-Unelmatrippi-East-Market
Korealainen grilliruokakokemus löytyy kauppakeskus Triplasta East Market Helsinki -ravintolasta.

Jos ravintolaan paikan päälle meneminen nyt korona-aikana epäilyttää, ruokaa voi usein tilata myös kotiin – jos satut asumaan sopivan etäisyyden päässä niin, että kuljetuspalvelut toimittavat valitsemasi ravintolan ruokaa kotiisi. Toki voit myös hakea annokset ravintolasta itse. Kotiin kiikutetun annoksen mukana ei tietenkään tule mahdollisuutta nauttia ravintolan tunnelmasta, mutta sentään maut ovat kohdillaan.

Myös ruokamatkailu omassa keittiössä kokkailemalla vie makumatkalle eri puolille maailmaa. Valitse jokin houkutteleva reissuilta tuttu annos, etsi sen resepti netistä tai reseptikirjasta ja ryhdy hommiin! Maistuisivatko vaikkapa espanjalaiset tapakset, thaimaalainen kookoscurry tai saksalainen uuniperuna pahinta matkakuumetta lieventämään? Tunnelmaa voi luoda laittamalla taustalle soimaan paikallista musiikkia YouTubesta tai Spotifysta.

20201128-Unelmatrippi-DSC0422
Kotikeittiöversiota ramen-annoksesta tuli testattua viime joulukuussa.
Uuniperuna-annos on saksalaisten biergarteneiden klassikkoannos. Kuvassa oma versioni kotikeittiössä valmistettuna.

2. Lähde nojatuolimatkalle elokuvan tai sarjan avulla

Minä olen nojatuolimatkaillut vuosikausia katselemalla paikallisia tunnelmia ja henkeäsalpaavia luonnonmaisemia telkkarista tai läppäriltä. Aina matkailuaiheiset ohjelmat eivät tietysti ole täydellisesti omaan makuun sopivia. Intohimoinen matkaaja voi kuitenkin painaa villaisella hieman kökköjäkin juontoja, sillä ohjelmista irtoaa joka tapauksessa mukavasti tietoa ja upeita maisemia milloin mistäkin päin maailmaa.

Erilaisia matkaohjelmia löytyy esimerkiksi Yle Areenasta, missä matkoille ja seikkailuille on jopa oma kategoriansa. Olen katsellut Areenasta muun muassa Michael Portillon junaseikkailuja, joita hän tekee historiallinen matkaopaskirja kainalossaan, sekä ehkä parhaiten Todella upeeta -sarjasta tunnetun Joanna Lumleyn matkaohjelmia. Matkaohjelmien klassikko on tietysti mielipiteitä jakava Madventures, jonka ensimmäisillä kausilla matkaillaan ulkomailla. Sarja löytyy Ruudusta.

20201128-Unelmatrippi-tapakset
Tänä syksynä meidän keittiössämme on valmistunut muun muassa Baskimaasta tuttuja pintxoja. Ne maistuivat hyvin matkaohjelman äärellä.

Myös YouTube on ilmainen vaihtoehto toisten ihmisten matkakokemusten kyyläämiseen. YouTubessa videoiden taso toki vaihtelee radikaalisti, koska videoita voi tuutata Tubeen kuka tahansa. Jos vain jaksaa etsiä, joukosta voi kuitenkin löytää upeasti toteutettuja helmiä.

Aina ohjelman ei edes tarvitse olla matkaohjelma toimiakseen aivan hyvin myös nojatuolimatkana. Esimerkiksi huikean hyvä Le Bureau -vakoojasarja vie katsojan eri puolille maailmaa. Sarja on katsottavissa Areenassa vielä pari kuukautta. Jäljet päättyvät Berliiniin -sarjan katsoja puolestaan voi bongailla tuttuja kulmia Berliinistä.

3. Matkaile lukemalla

Maailmalla voi seikkailla omasta nojatuolista käsin myös kirjojen, lehtijuttujen ja matkablogien avulla. Toistan jälleen disclaimerin: eihän se tietenkään sama asia ole kuin olla kohteessa paikan päällä, mutta omanlaistaan seikkailua kuitenkin.

Minulle tuli suomalaisista matkalehdistä aikanaan kotiin sekä Mondo että Matkaopas, mutta tällä hetkellä tilaan vain Mondoa. Olen myös ottanut Facebookissa seurantaan matkajuttuja julkaisevia ulkomaisia lehtiä, kuten Condé Nast Travelerin. Onpahan edes vähän auringonpaistetta päivässä, tai siis Facebookin syötteessä! Matkabloggaajana seuraan luonnollisesti myös lukuisia matkablogeja.

Kirjat vievät lukijan pidempikestoiselle matkalle kuin lyhyet lehti- ja blogijutut, ja mukaansatempaava romaani onkin parhaimmillaan loistava nojatuolimatka. Matka-aiheisia kirjoja löytyy helposti kirjaston tietokantaa kahlaamalla tai etsimällä Googlesta esimerkiksi haulla kirjoja matkustamisesta. Myös varsinaisia matkaopaskirjoja löytyy vaikka kuinka, jos käytännön vinkit johonkin maahan tai alueelle kiinnostavat enemmän kuin kertomustyyppiset tarinat.

Viime vuosina suosittu matkateemainen kirja on ollut Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin. Junamatkasta Venäjän halki kertova Rosa Liksomin Hytti numero 6 puolestaan taitaa olla jo klassikon asemassa.

DSC_1594-m
Kirjojen avulla voi matkata vaikkapa Pekingiin.

Minä kuuntelin aiemmin tänä vuonna ulkomaantoimittaja Rauli Virtasen teoksen Reissukirja: matkalla maailman kaikissa maissa. Tykkäsin siitä kovasti, koska matkustamisen lisäksi kirjassa käsitellään ulkomaantoimittajan työtä, mikä kiehtoo tällaista journalismia opiskellutta tyyppiä valtavasti. Samasta syystä myös Mika Mäkeläisen Pohjois-Koreaa käsittelevä Kimlandia on mielestäni todella kiinnostava, ja lisäksi kirjan avulla pääsee kurkkaamaan sulkeutuneeseen maahan, jonne tuskin itse koskaan matkustan. (Vaikka mistäpä sen tietää.)

4. Muistele vanhoja reissuja

Monella meistä on takana upeita matkoja, ja tänä vuonna on erityisen hyvä aika palata kunnolla noilta matkoilta jääneisiin muistoihin. Aivonystyröiden vaivaaminen vanhojen muistelulla voi myös auttaa keksimään vinkkiin numero yksi sopivia reseptejä – onhan ihan eri asia tehdä ruokaa, josta on aitoja muistoja paikan päältä kuin valmistaa jotain sellaista eksoottista, jota ei ole koskaan maistanut aidossa ympäristössä. Molemmat voivat olla herkullisen makuisia, mutta vain toinen tuo mieleen ihania muistoja.

20161121-Unelmatrippi-Grossglockner-DSC_0586
Grossglocknerin vuoristotien maisemat eivät unohdu helpolla!
20170921-Unelmatrippi-Viiniretki-Kotor-DSC0819
Montenegrossa viininmaistelukierroksella oli hienoja maisemia.
Positano-iltavalaistuksessa
Matka Italiaan kelpaisi aina. Kuva on ihanasta Positanosta Amalfin rannikolta.

Vanhat reissumuistot palaavat erityisen elävinä mieleen matkapäiväkirjoja lukemalla, jos vain sellaisia löytyy. Minulla on muistiinpanoja lähes jokaiselta aikuisiällä tekemältäni matkalta, joten minun on aika helppo esimerkiksi tarkistaa jotain muistista kadonneita asioita. Myös matkavalokuvat ja videonpätkät reissuilta pullauttavat joka kerta mieleen kaikkea sellaista, jonka luuli jo unohtaneensa.

Jos vanhoista matkoista juttelee jonkun kanssa, joka oli samalla reissulla, on hauska huomata, miten erilaisia asioita kullekin on jäänyt matkalta mieleen. Toinen muistaa elävästi hotellihuoneen parvekkeelta avautuneen näkymän ja meren tuoksun, toinen taas paikalliselta torimyyjältä ostetut omituiset hedelmät, jotka nautittiin rannalla auringonlaskua katsellen.

Minä kaivelen usein vanhoja reissumuistojani ihan jo bloggaamisen takia, mutta muutenkin olen aina tykännyt muistella vanhoja matkojani. Aiemman matkablogini sivupalkissa kuvailinkin itseäni sanoin ”kirjoittaja käyttää suuren osan ajastaan matkoista haaveiluun, uusien seikkailujen suunnitteluun ja menneiden reissujen muisteluun”. Tämä ei ole muuttunut vuosien saatossa miksikään – matkailu on mielessäni lähestulkoon aina. Myös tällaisena omituisena koronavuonna.

Millaisia vinkkejä sinulla on nojatuolimatkailuun?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Kärsitkö matkakuumeesta? Neljä vinkkiä nojatuolimatkailuun”

  1. Aika paljon samoja juttuja on itsellänikin. Helsingin ulkopuolella noita laadukkaita ravintoloita on vähän niukemmin tarjolla, jonka vuoksi sitä yrittää panostaa makumuistoihin enemmän kotona. Mutta listaamasi ravintolasuositukset tulee kyllä laitettua ylös seuraavaa Helsingissä käyntiä silmällä pitäen.

    Varsinaisia matkailuaiheita elokuvia, sarjoja tai kirjojakaan ei tule luettua, tavallaan. Nimittäin erinäisiä luontoaiheisia juttuja tulee kyllä seurattua. Tänään tulee taas katsottua Afrikka-aiheista Avaraa luontoa eikä siitäkään kovin kauaa ole, kun on tullut selailtua esimerkiksi Euroopan kauneimmat kansallispuistot -kirjaa.

    Ja tosiaan, omilta reissuiltakin on kuvia vielä käymättä läpi…

    1. Aivan, luonto-ohjelmat toimivat kanssa mainiosti! Tykkään niistä itsekin ja niitä tulee katsottua jonkin verran. Etenkin vaikeasti saavutettavat paikat tai meikäläisittäin erittäin eksoottiset mestat ovat minusta luonto-ohjelmissa kivoja, koska välttämättä sellaisiin paikkoihin ei itse koskaan tule mentyä (tai se ei olisi kovin helposti edes mahdollista).

  2. Kiva kuulla että Hesassa löytyy ”aito” korean-bbq paikka. Se on sitten eri juttu koska sinne viitsii matkustaa. Itse olen tehnyt kotona esim. keski-aasialaisia ruokia (mm. plovia) jolloin sitä tehdessä pääsee mukavasti makumatkalle. Vieressä kaupungissa on myös nepalilainen ravintola, josta joskus tulee haettua mukaan ruokaa. Muita nojatuolimatkoja ovat tosiaan olleet myös Ylen Avara Luonto sarja, ja sieltä olen jotain kohteita löytänyt ja uusia matkoja suunnittelut. Unohtaa ei myöskään sovi ikiaikaista Afrikan Tähti lautapeliä, jota tulee vielä joskus pelattua ja samalla muisteltua Afrikan matkoja.

    1. Areena on kyllä hyvä, sieltä löytyy kaikenlaista!

      Ja ruoka- tai makumatkailu on todella mukavaa. Kaikkein mieluitenhan sitä söisi paikan päällä matkakohteessa, mutta paremman puutteessa tosiaan ravintolat ja kotikokkailu tuovat jonkinlaista lohtua. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *