Kioto: Gionin ”geishat”

Artikkelikuva - Japanilaisia paperivarjoja Kiotossa

Japanin entisessä pääkaupungissa Kiotossa on tuhansia temppeleita ja pyhättöjä sekä 17 Unescon maailmanperintökohdetta. Monien muiden tapaan mekin aloitimme Kioton-vierailumme temppelisulkeisilla, jotka jatkuivat aika pitkälti koko Kiotossa olomme ajan. Tutustuimme myös perinteiseen Gionin kaupunginosaan, joka on tunnettu paitsi ”geishoistaan” eli geishoiksi pukeutuneista turisteista, myös oikeista geishoista.

Vaikka temppelikimaran jälkeisenä päivänä menimme Gionin kaupunginosaan aikomuksenamme vain kierrellä ja nauttia perinteikkäästä ilmapiiristä ja vanhoista, perinteisistä puurakennuksista, emme välttyneet sinäkään päivänä temppeleiltä aivan täysin. Joka nurkalla kun tuntui olevan jokin upea vanha pyhättö, jota oli kiva käydä vilkaisemassa edes vähän. Alueen rakennukset olivat upeita, joten katseltavaa riitti!

Perinteinen kuja Gionin kaupunginosassa Kiotossa
Viuhkoja ja muita myyntiartikkeleita kaupan edustalla
Paperivalaisimia

Gion on tunnettu vanhojen puurakennusten lisäksi hyvänä paikkana nähdä maikoja eli geisha-harjoittelijoita ja itse geishoja. Me näimme kaduilla kuitenkin vain kymmeniä pukuleikkiä harjoittavia turisteja. Kiotossa on useita paikkoja, joista voi vuokrata päivä geishana -kokemuksen, joten perinteikkäitä asuja vilisi turistien suosimassa Gionissa ja muuallakin Kiotossa tämän tästä.

Ennen illan hämärtymistä kävimme tunnetulla ja perinteikkäällä Shinbashi dori -kadulla katselemassa vanhoja puutaloja ja yritimme bongata aitoja maikoja, mutta eipä näkynyt.

Geishoiksi pukeutuneita ihmisiä
Kauniita perinteisiä puutaloja
Ihmisiä kävelykadulla

En ole erityisen kova shoppailija, mutta japanilainen estetiikka vetoaa jostain syystä minuun aivan erityisen lujasti. Himoitsin Gionin kapeilla kujilla seikkaillessamme suunnilleen jokaisen pikkuputiikin kippoja, kuppeja ja muuta pientä ihanaa.

En kuitenkaan ostanut mitään, sillä kynnys hankinnoille on tällä matkalla melkoisen korkea – ostaminen ylipäätään maksaa rahaa, ja raha-asiat ovat budjettimatkalla jatkuvan tarkkailun alla. Mikä vielä pahempaa, hankinnat täytyisi joko kantaa mukana seuraavat noin kahdeksan kuukautta tai lähettää Suomeen. Peruskivan matkamuiston vuoksi nähty vaiva olisi turhan suuri, joten tässä tulee harkittua todella tarkkaan jokaista ostosta.

Paperivalaisin Gionissa talon edustalla
Upeita perinteisiä rakennuksia Kioton Gionissa

Sekä Hemmo että minä pidimme Gionia viehättävänä alueena, mutta täytyy sanoa, että siellä oli aivan liikaa turisteja. Se on tietenkin ymmärrettävää, mutta tungos hyvä tiedostaa jo etukäteen. Monessa muussa paikassa Kiotossa on huomattavasti väljempää seikkailla. Gionissa kannattaa kuitenkin ehdottomasti käydä, sillä alueella on omanlaisensa leima, vanhoja rakennuksia ja paljon hienoja yksityiskohtia ihmeteltäväksi. Kaunista aluetta!


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Kioto: Gionin ”geishat””

  1. Geishoja näkee kuulemani mukaan parhaiten illan suussa ja myöhemmin illalla, kun he kulkevat tapaamisiinsa. Juttelin Osakassa erään rouvan kanssa, joka oli ollut nuorena maiko. En kehdannut kysyä, miksi ura ei jatkunut geishaksi. Ehkä hän oli tavannut miehen ja mennyt naimisiin?

    1. Näin kuulemma on. Odottelimme aikamme sopivilla kulmilla, mutta seisoskelu kävi tylsäksi, joten emme jaksaneet odottaa pimeän kunnollista laskeutumista.

      Kertoiko rouva tarkemmin ajastaan maikona?

  2. Hän ei puhunut juuri ollenkaan englantia ja minä vain muutaman sanan japania. Hänen ystävänsä osasi hieman, joten hän yritti tulkata. En valitettavasti kuullut asiasta enempää, se olisi ollut todella mielenkiintoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *