Kantamukset: meidän rinkkamme maailmanympärimatkalle

Artikkelikuva - Ospreyn rinkka

Rinkkamatkailu on minulle ja Hemmolle kohtalaisen uutta. Ennen vuoden 2013 kesää olimme reissanneet joko matkalaukkujen tai urheilukassien kanssa. Tuona kesänä kiertelimme Euroopassa junalla ja hankimme matkaa varten ja myös tulevaisuutta silmällä pitäen ensimmäiset matkailurinkkamme. Ne pääsevät pian kunnolla testiin kahdeksan kuukauden mittaisella reissulla.

Meillä ei ollut minkäänlaisia kokemuksia rinkkojen valinnasta ennen ostoksille lähtöä. Onneksi on Google. Tutkimme verkossa muiden reissaajien vinkkejä rinkan valintaan ja saimme sitä kautta muodostettua käsityksen vaihtoehdoista. Vaikka muutaman rupurepun valinta ei välttämättä kuulosta kovin monimutkaiselta, käytännössä rinkkaostoksille on hyvä lähteä edes jossain määrin valveutuneena. Sika selässä on yhtä huono vaihtoehto kuin sika säkissä.

20140824-Unelmatrippi-Kantamukset-DSC_0739
Rinkat parvekkeella odottamassa sisältöä.

Tavoitteena helposti täytettävä, suljettava ja kuljetettava rinkka

Asetimme rinkoille kolme tavoiteominaisuutta: helppo täyttää, helppo sulkea, helppo kuljettaa lentokoneessa. Jo nämä kriteerit sulkivat pois yllättävän monta muuten hyvältä vaikuttavaa vaihtoehtoa. Aika monet rinkat täytetään ylhäältä, mikä on jokseenkin käsittämätöntä. Sellaisista repuista alimman tavaran ulos saaminen kestää ikuisuuden. Taattu hermojen menetys!

Monessa rinkassa on myös niin paljon kaikenlaista piuhaa, narua ja muuta härpäkettä ulkopuolella, että rinkka takertuu aivan taatusti kaikkeen mahdolliseen ja huonolla tuurilla ratkeaa samalla hajalle.

Päädyimme katselemaan ensisijaisesti rinkkoja, joiden kantohihnat sai piilotettua rinkan sisään lentomatkojen ajaksi ja joissa ei ollut määräänsä enempää häiritseviä härpäkkeitä ulkopuolella. Sisäpuolella sai mieluusti olla jonkinlaisia remmejä tai taskuja, joiden avulla tavaroita saisi niitattua paikoilleen. Irrotettava päiväreppu oli plussaa, sillä joka tapauksessa reissussa tarvitsee aina jonkin käsilaukuntapaisen, jossa kanniskella tärkeintä omaisuutta.

Suunnilleen näillä kriteereillä hankin itselleni Ospreyn Farpoint 55 -rinkan. Ennen ostopäätöstä tietysti myös sovitin rinkkaa, ja se tuntui selkääni sopivalta. Kesän 2013 matkalla tosin huomasin, että rinkan pidempiaikainen kanniskelu tuntuu hartioissa, mutta tarkoitukseni ei olekaan lähteä sen kanssa kävellen maailman ympäri. Farpoint 55 ei ole vaellusrinkka vaan matkailurinkka. Sadesuojaa rinkassa ei ollut sisäänrakennettuna, joten hankin sen erikseen.

20140824-Unelmatrippi-Kantamukset-DSC_0734
Ospreyn Farpoint 55 -rinkan kantohihnat saa kätevästi piilotettua rinkan sisään esimerkiksi lentomatkojen ajaksi.

Hemmo ei löytänyt hyvältä tuntuvaa rinkkaa Suomesta, mutta Berliinin Globetrotterissa lykästi. Tuon mahtavan retkikaupan valikoimista löytynyt Meru Guide Pack tuntui sopivalta ja lähti näin ollen kassan kautta kotiin.

Molemmat rinkat ovat vaikuttaneet käytössä hyviltä, mutta kokemusta ei ole karttunut vielä kovin paljoa. Jää siis nähtäväksi, mitä mieltä olemme niistä kahdeksan kuukauden reissaamisen jälkeen. Joka tapauksessa tähän mennessä saatujen kokemusten perusteella tavaroiden löytäminen ja pakkaaminen on helppoa, kun rinkat saa avattua kokonaan. Lentokoneella matkustaminen ei juuri vaadi ylimääräistä työtä, sillä kantohihnat saa laitettua helposti suojaan lentomatkan ajaksi. Ilman tätä ominaisuutta voisimme joutua päällystämään rinkat jokaista lentomatkaa varten muovikelmulla ja jesseteipillä – ei kiitos.

Ainoa ongelma taitaa olla se, miten kummassa saamme kaikki tavarat mahtumaan mukaan…

Löydät kaikki maailmanympärimatkan 2014–2015 postaukset tägin maailman ympäri takaa.

Pysy matkassa mukana ja seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa.


Lue myös:
Maailmanympärimatka: rinkkojen sisältö
Maailmanympärimatkan matkavalmistelut
Miten hyvin maailmanympärimatkalle pakkaaminen onnistui?

4 vastausta artikkeliin “Kantamukset: meidän rinkkamme maailmanympärimatkalle”

  1. Neljä vuotta sitten samaan aikaan me startattiin nykyisen aviomieheni kanssa samanmoiselle reissulle. 9 kk oltiin matkassa ja kotiin tultiin miljoona muistoa ja kokemusta rikkaampana. Tuo on ihanaa aikaa! Nauttikaa! Jään seurailemaan matkaanne 🙂

    1. Voi että, kuulostaa mahtavalta matkalta! Kokemuksia ja muistoja tässä tosiaan havitellaan ja varmasti niitä myös saadaan. Lähtöpäivää odotellaan täällä jo kuumeisesti!

  2. Omalle Australia-rinkkamatkalle (v. 2004-05) pakkasin mukaan 11 kg omaisuutta. Tuntui todella vähältä, mutta reissun jälkeen luovuin monesta tavarasta, koska tajusin, etten niitä kaivannut (=tarvi). Tsemppiä pakkaamiseen! Minigrip-pussijippo lienee jo tiedossa ja käytössä? t. Piia

    1. Kiitos tsemppauksesta! Juu, minigripit ovat käytössä. 🙂 Hankittiin myös muutama vakuumipussi, kun joku niitä kehui. Katsotaan, miten kestävät käytössä.

      Voi olla, että mekin raahataan liikaa tavaraa mukana ja huomataan reissussa, että vähemmälläkin pärjäisi. Ainakin nyt tuntuu tässä pakkaillessa, että miten ihmeessä kaikki saadaan edes mahtumaan. 🙂 Rinkan painosta en vielä tiedä, kun nämä valmistelut ovat vieläkin aika vaiheessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *