Ellis Island – uppoudu Yhdysvaltojen siirtolaishistoriaan

Artikkelikuva - Ellis Islandin siirtolaismuseon aula, entinen siirtolaisten vastaanottoaula

New Jerseyn edustalla sijaitsevalla Ellis Islandilla on Yhdysvaltojen kansallinen siirtolaismuseo (National Museum of Immigration). Museorakennus näyttelyineen on hieno kokonaisuus, joka vie mukanaan historian pyörteisiin. Museon päänäyttely kertoo koskettavasti tarinoita niistä yli 12 miljoonasta ihmisestä, jotka saapuivat 1800- ja 1900-lukujen taitteessa Ellis Islandille Euroopasta ja muualta maailmasta paremman elämän toivossa.

Särkyneitä unelmia ja toivoa paremmasta Ellis Islandilla

Ellis Islandin siirtolaisia vastaanottanut keskus avattiin 1.1.1892, kun oli käynyt selväksi, että aikaisemmin käytetyn Castle Gardenin (nykyiseltä nimeltään Castle Clinton) pisteen kapasiteetti ei mitenkään riittänyt vastaanottamaan kaikkia halukkaita tulijoita. Eurooppaa vaivasivat muun muassa poliittiset levottomuudet ja kansalaisten toimeentulon epävarmuus, mikä sai kymmenet miljoonat ihmiset haaveilemaan uudesta alusta kaukana kotoa.

20230204-Unelmatrippi-Ellis-Island-DSC0292
Ellis Islandin siirtolaismuseon muutamista ikkunoista on hienot näkymät Manhattanille. Vaikka tämä valokuva saattaakin siis vaikuttaa jostain julisteesta napatulta, kyseessä on ihka aito ikkunanäkymä.

Miljoonat ihmiset myös toteuttivat haaveensa, jos vain kynnelle kykenivät. He säästivät ja kaapivat rahaa laivalippuihin jokaisesta mahdollisesta lähteestä. Kun lähdön hetki vihdoin koitti, he pukeutuivat haikeina ja samanaikaisesti jännittyneinä parhaimpiinsa ja pakkasivat mukaansa vain pienen määrän tavaraa. Suurin osa matkusti Yhdysvaltoihin höyrylaivoilla ahtaissa tiloissa, joten uusi elämä oli aloitettava vähillä varusteilla.

Helppoa ei elämä Yhdysvalloissakaan yleensä ollut, mutta osa maahan pyrkineistä ei päässyt sitä edes kokeilemaan, koska heidät käännytettiin Ellis Islandilta takaisin kotimaahansa. Kaikista maahan pyrkineistä käännytettiin kuitenkin vain kaksi prosenttia.

Ihmisiä ja kärryjä kaduilla USA:ssa vanhassa mustavalkovalokuvassa

Ellis Islandin museon ääniopastus kuljettaa maahantuloprosessin läpi

Alkuperäinen Ellis Islandille vuonna 1892 valmistunut vastaanottorakennus paloi poroksi 1897, ja nykyinen Ellis Islandin jykevä kivirakennus on vuodelta 1900. Ellis Islandin siirtolaismuseo on siis samoissa tiloissa, joissa juuri maahan saapuneet, pitkän matkan tehneet ihmiset aikanaan jännittivät kohtaloaan.

Maahan pyrkineet kävivät Ellis Islandilla läpi monivaiheisen prosessin, jonka päätteeksi he joko saivat jäädä maahan tai heidät passitettiin takaisin kotimaahansa. Ellis Islandin museossa on erinomaisesti toteutettu ääniopastus, joka kuljettaa museovierailijan vaihe vaiheelta tuon maahantuloprosessin läpi. Suosittelen ehdottomasti kuuntelemaan ääniopastuksen, sillä ilman sitä museovierailusta jää puuttumaan merkittävä osa.

Valokuvia ja muita näyttelyesineitä ja museovieraita Ellis Islandin siirtolaismuseon näyttelyssä

Maahan saapuneet odottivat omaa vuoroaan usein täpötäydessä suuressa aulassa ennen kuin siirtyivät papereiden tarkistukseen. Siellä heille esitettiin vakiokysymykset, mutta mahdollisesti myös lisäkysymyksiä esimerkiksi heidän mukanaan olevista dokumenteista, jos niissä vaikutti olevan jotain vialla. He kävivät läpi muutaman sekunnin mittaisen terveystarkastuksen lääkärin pakeilla ja joutuivat mahdollisesti lisätutkimuksiin, jos terveydentila ei ensivilkaisulla näyttänyt tarpeeksi hyvältä.

Punavalkoinen Ellis Islandin siirtolaismuseo ulkoa
Ellis Islandin museon aula, entinen vastaanottokeskuksen aula
Ellis Islandin museorakennuksen ja entisen siirtolaisten vastaanottokeskuksen valkoisilla kaakeleilla päällystetty käytävä
Entisöity oikeussali Ellis Islandin museossa

Jos tulijan paperit olivat kunnossa ja hän vaikutti olevan kohtalaisen terve, prosessi kesti kolmesta viiteen tuntia. Käännytykseen saattoi johtaa esimerkiksi terveystarkastuksessa herännyt epäilys maahanmuuttajan kunnosta – yleensä epäily tartuntataudista.

Osa Yhdysvaltoihin lähteneistä ei enää koskaan nähnyt kotimaahan jääneitä läheisiään. Toisaalta moni Yhdysvaltoihin asettunut säästi vuosikausia rahaa voidakseen maksaa vanhaan kotimaahan jääneiden perheenjäsenien laivaliput, jotta hekin voisivat tehdä vaivalloisen matkan ja alkaa rakentaa uutta elämää uusissa ympyröissä.

Vanha valokuva ihmisistä Ellis Islandille saapuvan laivan kannella
Ohjeita äänestäjille suomeksi Ellis Islandin museossa
Vanhoja valokuvia Ellis Islandin siirtolaismuseossa

Amerikan mantereelle aikaisemmin saapuneet sukulaiset, tuttavat ja muut maanmiehet olivat arvokas tuki ja turva uuden elämän äärellä. Monella ei ollut lainkaan kielitaitoa. Uudella mantereella monet päätyivät verkostojen kautta samoihin töihin jo aikaisemmin Yhdysvaltoihin saapuneiden maanmiestensä kanssa. Monen suomalaisen kohdalla se tarkoitti metsätöitä. Museossa voi nähdä kuvankin suomalaisista metsätyömiehistä Yhdysvalloissa.

Ellis Islandin vastaanottokeskus oli toiminnassa marraskuuhun 1954 eli yhteensä 62 vuotta. Noina vuosina saaren kautta tuli maahan yli 12 miljoonaa ihmistä amerikkalaista unelmaa havittelemaan. Pohjoismaista lähti Pohjois-Amerikkaan satojatuhansia ihmisiä suurten siirtolaisvuosien aikana 1800–1900-lukujen taitteessa, ja heistä suomalaisia oli noin 300 000. Metsätyössä olevien miesten valokuvan lisäksi Ellis Islandin siirtolaismuseossa voi bongailla muitakin palasia suomalaisten siirtolaisten historiasta.

Suomenkielinen juliste, joka kannustaa Yhdysvaltain kansalaisiksi hakeneita hakeutumaan kouluun opiskelemaan englantia
Siirtolaisten mukanaan tuomia tavaroita

Siirtolaisten vastaanottopisteen sulkemisen jälkeen Ellis Islandilla olevat rakennukset rapistuivat. Museossa esitellään myös tätä puolta saaren historiasta. Täysin rappiolla olleiden tilojen kuvat nähtyään ei voi kuin todeta, että kunnostustyöt ovat olleet mittavat ja ne on toteutettu hienosti. Erityisen vaikuttava on suuri vastaanottohalli, joka on entisöity kauniisti.

Näyttelyissä kerrotaan myös Yhdysvaltojen siirtolaishistoriasta ennen Ellis Islandin kiireisimpiä vuosia ja sen jälkeen.

Käytännön asioita Ellis Islandilla vierailusta: samalla lipulla Liberty Islandille

Ellis Islandille matkataan lautalla, ja ainoa lauttalippuja myyvä yhtiö on Statue City Cruises. Lippu kattaa menopaluuliput lautalla, joka pysähtyy Ellis Islandin lisäksi Liberty Islandilla, Vapaudenpatsaan saarella. Sama lippu sisältää myös pääsyn Ellis Islandin siirtolaismuseoon ja Liberty Islandilla olevaan Vapaudenpatsaan museoon, eli museolippuja ei hankita erikseen vaan kaikki on yhdessä paketissa.

Suurin osa lipun hankkineista luultavasti haluaa vierailla molempien saarten museoissa, kun niistä on kerran jo maksettu, joten ykkösvinkki on lähteä liikkeelle aikaisin aamulla. Hommaan kannattaa varata koko päivä.

Ellis Islandille voi matkustaa joko New Yorkin puolelta Battery Parkista tai New Jerseyn puolelta Liberty State Parkista. Me hyppäsimme lauttaan New Jerseystä. Liberty State Parkin lauttalaiturilla ei vierailumme aikaan (lokakuu 2022) ollut kuin muutama muu ihminen eli jonottamiseen ei mennyt lainkaan aikaa.

Meidän vierailumme aikaan peruslippu maksoi noin 25 euroa. Tarkista lauttayhteydet, aukioloajat, lippujen hinnat ja muut käytännön asiat Ellis Islandilla ja Liberty Islandilla vierailusta museoiden virallisilta sivuilta.

Historiallinen Central Railroad of New Jersey -terminaali
Osittain kasvien valtaamia junaraiteita Central Railroad of New Jersey -terminaalissa

Olemattomien jonojen lisäksi New Jerseystä lähtemisessä oli sekin hyvä puoli, että samalla tuli nähtyä Central Railroad of New Jerseyn junaterminaali. Se valmistui vuonna 1889, ja sen kautta jatkoi matkaansa muualle Yhdysvaltoihin yli 10 miljoonaa maahan juuri saapunutta siirtolaista. Junaraiteet ja -laiturit ovat tätä nykyä kasvillisuuden peitossa, mutta asemarakennus henkii historiaa.

Toinen nähtävyys lautan lähtöpaikan tuntumassa on Empty Sky -muistomerkki, joka on pystytetty 11.9.2001 tehtyjen terrori-iskujen uhrien muistoksi. Suuri teräsmonumentti sijaitsee vastapäätä iskuissa tuhoutuneiden World Trade Centerin kaksoistornien sijaintia.

20230204-Unelmatrippi-Empty-Sky-9-11-Memorial-DSC05344
Jos aamupäivä ei olisi ollut niin uskomattoman sumuinen, teräksisen muistomerkin taustalla näkyisivät Manhattanin pilvenpiirtäjät. Sää oli lämmin eikä satanut yhtään, vaikka kuvissa näyttää näin harmaalta ja kostealta!
Näkymä Manhattanille lautalta Ellis Islandille

Me matkasimme Liberty State Parkista lautalla ensin Ellis Islandille ja sen jälkeen Liberty Islandille (ja lopuksi takaisin Liberty State Parkiin). Lautalta on mahtavat New Yorkin jokinäkymät, joten samalla pääsee myös pienelle risteilylle.

Ellis Islandin siirtolaismuseo on kaiken kaikkiaan ajatuksia herättävä, koskettava ja informatiivinen kokonaisuus. Museo on myös kookas, joten näyttelyiden parissa vierähtää helposti tunteja. Me olemme melko ripeitä kiertelijöitä, mutta silti meillä meni museossa kolme tuntia.

Liberty Islandin Vapaudenpatsaan historiasta kertova museo on merkittävästi pienempi, mutta Liberty Islandilla saa museon lisäksi aikaa kulumaan näköalapaikoilla Manhattanin siluettia ihaillen. Jos haluaa vierailla myös Vapaudenpatsaan sisällä (alustalla tai kruunussa), näihin vaaditaan erillinen lippu ja varaus. Meidän New Yorkin -reissumme aikaan ne olivat suljettuja, joten tämä osuus jäi meiltä toiseen kertaan.

20230204-Unelmatrippi-Liberty-Island-DSC05483
Liberty Islandin Vapaudenpatsaan museossa on esillä muun muassa pienoismalleja patsaalle suunnitelluista jalustoista.
Vapaudenpatsaan yläosa Liberty Islandilta kuvattuna
Näkymä Manhattanille Liberty Islandilta
Manhattanin pilvenpiirtäjät Liberty Islandilta nähtyinä

Oletko käynyt Ellis Islandilla ja Liberty Islandilla?

Kävimme New Yorkissa osana omatoimista yhdistelmämatkaa, johon kuului 7-päiväinen Karibian-risteily ja mennen tullen kaksi yötä New Jerseyssä. Lue matkasta enemmän postauksesta Karibian-risteily ja New York.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Ellis Island – uppoudu Yhdysvaltojen siirtolaishistoriaan”

  1. En ole käynyt kummassakaan edellä mainituissa, mutta tuo Ellis Islandin siirtolaismuseo on kyllä aihepiiriltään niin kiinnostava, että mielellään kävisin siellä joskus. Nyt tosin ei ole New Yorkiin matkaa varsinaisesti olemassa. Mutta eiköhän sinne tule vielä lähdettyä. Varmaan samalla tulisi sitten käytyä tuolla Liberty Islandilla, vaikka se ei yhtä paljoa kiinnostakaan.

    1. Ellis Island on minusta ehdottoman suositeltava paikka. Museo on kiinnostava ja ääniopastuksen kanssa siitä saa todella paljon irti. Koko museovierailu lauttamatkoineen on muutenkin mukava ohjelmanumero.

  2. New York on haaveissa, mutta vielä aika kaukaisissa sellaisissa. Ellis Island on kyllä ollut mielessä yhtenä harvoista museoista, joita siellä pitäisi nähdä (on siellä muitakin hyviä museoita, mutta ekalla vierailulla aika menisi varmasti enimmäkseen kaupunkia fiilistellessä). Tuo lippu kuulostaa aika edulliselta, kun sillä saa kaksi kuuluisaa museota ja kelpo jokiristeilyn. Kiintoisaa, että suomalaissiirtoliset ovat siellä noinkin hyvin näkyvillä.

    1. Minustakin lippu on varsin kohtuuhintainen, suorastaan yllättävän edullinen.

      Meille tämä oli toinen kerta New Yorkissa. Olimme jo ensimmäisellä kerralla menossa Ellis Islandille, mutta silloin oli niin paljon muitakin kiinnostavia paikkoja listalla, että se sitten lopulta jäi. Ajattelimme, että kaipa kaupunkiin joskus tulee palattua. Kävimme silloin mm. Intrepid Sea, Air & Space Museumissa, joka on rakennettu lentotukialukselle. Se oli myös erittäin kiinnostava paikka, vaikka tietysti ihan eri aihepiiristä kuin siirtolaismuseo. Suurin osa ajasta kului tuolloin ensikertalaisena juuri kaupungin fiilistelyyn, mitä teimme kyllä nytkin mm. kävelemällä pitkän lenkin Central Parkissa.

  3. Ellis Island jäi aikoinaan ensimmäisellä New Yorkin reissulla käymättä, mutta haaveissa olisi päästä kaupunkiin uudestaan ensi vuoden aikana. Silloin Ellis Island olisi ehdoton vierailukohde, koska siirtolaisuus on niin kiehtova aihe. Kiitos siis museojutusta ja käytännön vinkeistä!

    Jos muuten päädytte joskus Antwerpeniin, niin suosittelen lämpimästi Red Star Line -museota! Iso osa siirtolaisista lähti Euroopasta Amerikkaan Antwerpenin satamasta ja laivayhtiön laadukkaassa museossa kerrotaan aika kattavasti siirtolaisuudesta eurooppalaisesta näkökulmasta. Voisin siis kuvitella, että nämä kaksi museota täydentävät hyvin toisiaan valtameren molemmin puolin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *