9/11-muistomerkkejä New Yorkissa ja New Jerseyssä

Artikkelikuva - Manhattanin pilvenpiirtäjät yöllä osin sumun peitossa

Vierailimme kolmella 9/11-muistomerkillä, kun kävimme viimeksi New Yorkissa. Manhattanilla valtavan One World Trade Center -pilvenpiirtäjän juurella sijaitseva 9/11 Memorial on koskettava paikka. Samoin on Hudsonjoen vastakkaisella rannalla New Jerseyn puolella Liberty State Parkissa sijaitseva Empty Sky Memorial. Kävimme tutustumassa myös Exchange Place -aseman tuntumassa sijaitsevaan Jersey City 9/11 Memorialiin. Jerseyn puolen muistomerkkien taustalla näkyvät Manhattanin pilvenpiirtäjät, joten muistomerkit ovat hienoilla paikoilla.

Olimme New Yorkissa syksyllä Karibian-risteilyn yhteydessä. Yövyimme Jersey Cityn puolella kaksi yötä sekä mennessä että tullessa matkalla Puerto Ricon San Juaniin, joka oli risteilymme lähtö- ja paluusatama. Heti ensi töiksemme perille saavuttuamme suuntasimme näköalojen perässä One World Trade Centeriin. Omaa sisäänpääsyaikaamme odotellessa kävimme tutustumassa 9/11 Memorialiin, joka sijaitsee aivan pilvenpiirtäjän juurella.

Kuulun siihen ikäpolveen, joka ei välttämättä muista olinpaikkaansa sillä hetkellä, jolloin kuuli prinsessa Dianan kuolemasta. Tai ehkä kyse ei ole iästä vaan jostain muusta. Joka tapauksessa tuo hetki ei ole jäänyt erityisesti mieleen. Sen sijaan muistan kyllä elävästi, missä olin, kun iskut WTC-torneihin tehtiin. Lukiolaisessa tieto aiheutti hämmennystä. Uutislähetystä televisiosta katsellessa oli vaikea käsittää, mitä ja miksi oli tapahtunut, mitä iskut käytännössä tarkoittivat ja mitä kaikkea niistä seuraisi. Aika vaikeaa se on vieläkin, vaikka iskuista on jo yli 20 vuotta.

One World Trade Centerin lasiseinää, sinistä taivasta ja lentokone taivaalla

9/11 Memorial & Museum, New York City

Ulkona sijaitseva 9/11 Memorial koostuu kahdesta valtavasta, mustasta kivestä rakennetuista neliskanttisista altaista Manhattanin eteläosassa. Kummassakin altaassa vesi juoksee reunoilta keskellä olevaan syvään aukkoon. Pohjattomalta näyttävissä tummissa aukoissa on jotain kammottavaa, mikä lienee tarkoituskin. Ne symboloivat menetettyjä ihmishenkiä ja iskujen aiheuttamia fyysisiä aukkoja. Muistomerkkialtaat ovat syyskuun 2001 iskuissa romahtaneiden WTC-tornien paikoilla.

Altaiden seinämiin on kaiverrettu 11.9.2001 tehdyissä terrori-iskuissa menehtyneiden noin 3000 henkilön nimet sekä pohjoistorniin 26.2.1993 tehdyssä pommi-iskussa menehtyneen kuuden henkilön nimet. Muistomerkki avattiin 10 vuotta tornit romahduttaneiden iskujen jälkeen syyskuussa vuonna 2011.

9/11 Memorialin mustaa vesiallasta, taustalla lehtipuita ja pilvenpiirtäjiä
Kiveen kaiverrettuja uhrien nimiä ja valkoinen ruusu
Vesiputous altaan sisällä, taustalla ihmisiä ja rakennuksia

Paikalla vieraillessa on hyvä huomioida, että kyse todella on muistomerkistä – paikasta, johon erittäin monilla liittyy karmeita muistoja. Kunnioittava ja muutenkin asiallinen käyttäytyminen on siksi erityisen toivottavaa. Meidän vierailumme aikaan muutama turisti yritti ohjekylteistä huolimatta nojailla muistomerkin reunoihin ja jopa nousta osittain sen päälle ottamaan kuvia. Paikalla olevat vartijat reagoivat tilanteeseen nopeasti.

Ulkona sijaitseva 9/11 Memorial on vierailijoille ilmainen, mutta muistomerkin yhteydessä maan alla sijaitsevaan museoon täytyy ostaa lippu. Me emme käyneet museossa vaan ainoastaan muistomerkillä. Museo avattiin vuonna 2014 eli kolme vuotta muistomerkin jälkeen. Siellä on esillä iskuihin ja WTC-torneihin liittyviä esineitä ja dokumentaatiota, kuten videoita ja valokuvia. Lippujen hinnat ja museon aukioloajat löytyvät museon ja muistomerkin verkkosivuilta.

Empty Sky Memorial, Jersey City

Empty Sky Memorial -muistomerkki sijaitsee Liberty State Parkissa Jersey Cityssä New Jerseyn osavaltion puolella. Muistomerkki on rannassa Hudsonjoen suulla, vastapäätä Manhattanin eteläkärjen pilvenpiirtäjiä. Sen luokse ei ehkä tule helposti lähdettyä, sillä muistomerkki voi tuntua olevan hieman syrjässä.

Vierailua kuitenkin puoltaa pari asiaa. Jos aikoo käydä Ellis Islandilla ja Vapaudenpatsaalla ja suunnata sinne Liberty State Parkista lähtevällä lautalla, muistomerkki on aivan lauttasataman lähellä. Se on siis helppo katsastaa samalla kertaa. Me päädyimme muistomerkille juuri tästä syystä. Kävelimme Liberty State Parkiin Exchange Placen juna-asemalta Jersey Citystä.

Vaikka ei olisi menossa Ellis Islandin lautalle, niin muistomerkin vieressä voi tutustua historialliseen Central Railroad of New Jerseyn terminaaliin, sillä aseman jäänteet sijaitsevat aivan muistomerkin vieressä. Vuonna 1889 valmistuneella juna-asemalla on merkittävä rooli Yhdysvaltojen siirtolaishistoriassa, sillä miljoonat Euroopasta Yhdysvaltoihin saapuneet aloittivat juuri sieltä matkansa muualle Yhdysvaltoihin sen jälkeen, kun olivat ensin selviytyneet maahantulomuodollisuuksista Ellis Islandilla.

Central Railroad of New Jersey Terminalin hallia sisältä
Empty Sky Memorial Liberty State Parkissa

Empty Sky Memorial koostuu kahdesta noin yhdeksän metriä korkeasta ja yli 60 metriä pitkästä teräspalkista tai -seinästä, jotka symboloivat romahtaneita WTC-torneja. Ne osoittavat Manhattanille suoraan kohti paikkaa, jolla tornit aikanaan seisoivat. Muistomerkkiin on kaiverrettu iskussa menehtyneiden yli 700 newjerseyläisen nimet.

Meidän vierailumme aikaan oli aivan uskomaton sumu, joten meillä ei ollut toivoakaan nähdä muistomerkin takana joen toisella puolen olevia Manhattanin pilvenpiirtäjiä. Sumu ja harmaus sopivat muistomerkin synkkään tunnelmaan. Pilvenpiirtäjiä saimme onneksi ihailla muussa yhteydessä sään ollessa kirkkaampi.

Empty Sky Memorial sumussa

Jersey City 9/11 Memorial, Jersey City

Jos loistavat näkymät Manhattanille kiinnostavat, niin kirkkaalla säällä Empty Sky Memorialin ohella niiden katselemiseen loistava paikka on Exchange Placen aseman vieressä Jersey Cityssä sijaitseva laituri- ja kävelyalue. Se löytyy kartalta nimillä Hudson River Waterfront Walkway ja J. Owen Grundy Park. Kävimme vierailumme aikaan laiturialueella sekä päiväsaikaan että pimeällä ihailemassa pilvenpiirtäjänäkymiä. Siistillä laiturialueella on penkkejä ja pöytiä ajanviettoa varten.

Laiturialueella on myös Jersey City 9/11 Memorial, joka oli kolmas 9/11-muistomerkki, johon kävimme matkamme aikana tutustumassa. Emme erityisesti yrittäneet bongailla näitä muistomerkkejä, mutta kun niitä sattui sopivasti kohdalle, niin kävimme tutustumassa niihin.

Penkkejä Hudson River Waterfront Walkwayllä
Näkymä Jersey Citystä Manhattanille
Manhattanin pilvenpiirtäjiä iltavalaistuksessa Jersey Citystä nähtynä
Jersey City 9 11 Memorial

Jersey City 9/11 Memorial koostuu kolmesta osasta: alkuperäisen World Trade Centerin teräspalkeista tehdystä veistoksesta, kaiverretusta mustasta graniitista ja Makeshift Memorial -veistoksesta. Hudson River Waterfront Walkway on vastapäätä WTC-torneja, ja muistomerkin puolella jokea toimi eräänlainen hätäkeskus vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen. Liikenneyhteydet olivat Manhattanilla iskujen vuoksi poikki, joten joen yli New Jerseyn puolelle evakuoitiin satojatuhansia loukkaantuneita ja Manhattanille jumiin jääneitä ihmisiä. Operaatio tunnetaan nimellä 9/11 boatlift.

Oletko käynyt näillä tai joillakin muilla 9/11-muistomerkeillä Yhdysvalloissa?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “9/11-muistomerkkejä New Yorkissa ja New Jerseyssä”

  1. Kävimme New Yorkissa vuonna 2008 ja silloin ei vielä ollut näitä muistomerkkejä, vaikka jollakin tavalla sitä niille varattua aukiota oli jo alettu rakentaa. Viereisessä talossa oli jonkinlainen muistotaulu, jossa luetteloitiin uhreja ja muistaakseni kiiteltiin vapaaehtoisia auttajia. Silloin muistomerkkinä toimi läheisessä St Paulin kappelissa ollut näyttely, jossa oli paljon kuvia ja myös sellaisia kuvia, joita omaiset olivat tuoneet uhreista. Näyttelyä kiertäessä vähän väliä oli esillä rasia paperinenäliinoja hyvin usein nähtyjä kyyneleitä varten. Koskettavaa. Meillä on pitkään ollut mielessä, että New Yorkissa pitäisi käydä uudelleen, vaikka vain katsomassa nämä muistomerkit. Tosin teimme silloin noin kolmen viikon matkan, että ehdimme käydä aika perinpohjin nähtävyyksissä, konserteissa, musikaaleissa ja turistienkin suosimissa messuissa. Hyviä muistoja paljon, juuri hetki sitten luin päiväkirjani sieltä.

    1. Meille tämä oli toinen kerta New Yorkissa. Edellisellä kerralla ei tullut käytyä WTC-tornien luona, silloin One World Trade Center oli vasta aukeamassa.

      New York on eittämättä hienon näköinen kaupunki ja tykkään siellä myös ilmapiiristä ja nähtävyyksistä, mutta pakko sanoa, että siellä on kyllä todella kallista. Onneksi aina on ilmaistakin tekemistä, mutta tuli kiinnitettyä viime reissulla huomiota merkittävästi kohonneisiin hintoihin (vaikka eihän New York edullinen ollut aiemminkaan).

  2. Itse en kyllä muista, missä olin, kun iskut WTC-torneihin tehtiin / kuulin niistä. Muutenkaan minulle ei jää tuollaiset asiat mieleen enkä muista, missä olen ollut, kun jokin (merkittävä tai järisyttävä) asia on tapahtunut. Vähän harmittaa, että ei ole tullut käytyä millään noista muistomerkeistä. Seuraavalla matkalla sitten…

    1. En tiedä muistanko itsekään erityisen hyvin erilaisia historiallisia tapahtumia, mutta WTC-iskut tosiaan jäivät mieleen. Jostain syystä muistan mm. myös sen, kun Jeltsin pääsi Venäjällä valtaan, vaikka olin silloin ihan lapsi. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *