One World Trade Center – mitkä näköalat!

Artikkelikuva - näkymä One World Trade Centeristä Manhattanin suuntaan

New Yorkissa sijaitseva pilvenpiirtäjä One World Trade Center tarjoaa vierailijalle uskomattomat näköalat joka suuntaan. Ylhäältä näkyvät Manhattanin muut pilvenpiirtäjät, Hudsonjoen avarat maisemat veneineen ja New Jerseyn sekä Brooklynin loppumattomat rakennukset ja tutut maamerkit. Kävimme One World Trade Centerin huipulla kauniissa syyssäässä.

Porhallamme tapojemme mukaisesti One World Trade Centerin rakennuskompleksille hetken mielijohteesta, ilman etukäteen hankittuja lippuja ylös One World Observatory -näköalatasanteelle. Jonoa ei kuitenkaan näytä olevan, joten ostamme liput automaatista ja saamme vierailuajan reilun tunnin päähän. Kulutamme ylimääräisen ajan tutustumalla rakennuksen vieressä olevaan 9/11-muistomerkkiin ja ihailemme samalla New Yorkin orastavaa ruskaa.

One World Trade Center ja syksyisiä lehtiä kadulta kuvattuna

Sliipattu One World Trade Center on vaikuttava näky

One World Trade Center tunnetaan myös nimellä Freedom Tower, minkä voi ajatella kuvastavan tuhkasta nousemisen asennetta. Alkuperäiset World Trade Centerin pilvenpiirtäjät tuhoutuivat syyskuun 11. päivän terrori-iskuissa vuonna 2001. Antenneineen yli 540-metrinen One World Trade Center on osa uutta World Trade Center -kompleksia, jossa on näköalatasanteen lisäksi muun muassa ravintoloita, ostosmahdollisuuksia ja tuhansien ihmisten työpaikat.

Ulkopuolella pilvenpiirtäjän juurella pyöriessä käy selväksi, että koko tienoo on sliipatun näyttävästi rakennettu. One World Trade Centerissä on huimat 104 kerrosta, ja kadulta katsoessa rakennus näyttää kertakaikkisen massiiviselta. Ylöspäin kapeneva huippu sileine lasiseinineen tekee siitä hyvin virtaviivaisen. Niskat meinaavat taittua, kun katselen ihmeissäni yläilmoihin. Taivaalla tuon tuosta näkyvät lentokoneet herättävät tosin paikan historian takia vähän karmivia fiiliksiä.

One World Trade Center kuvattuna alhaalta ylöspäin

Ruuhkaton vierailu One World Trade Centerissä

Palaamme sisälle One World Trade Centerin aulaan hyvissä ajoin ennen omaa vierailuaikaamme, mutta yllätykseksemme kukaan henkilökunnasta ei kysele lippuihimme merkityn kellonajan perään. Muita ihmisiä ei ole nimeksikään, mikä tuntuu yllättävältä. Suoriudumme metallinpaljastimista muutamassa minuutissa ja lähdemme kulkemaan kohti hissejä. Tehokasta toimintaa!

Käytävällä ennen hissejä on paljon digitaalisia näyttöjä, joilla esitellään komeasti muun muassa New Yorkin historiaa ja One World Trade Centeriin liittyviä erilaisia tunnuslukuja. Hississä puolestaan pyörii esitys, jossa näkyy, miten New York on vuosikymmenien varrella kehittynyt. Hissimatka ylös One World Trade Centerin näköalatasanteelle kestää 47 sekuntia. Hississä seistessä aika tuntuu pidemmältä.

Näyttöjä ja muita vierailijoita One World Trade Centerin aulassa
Näyttöjä matkalla hisseille

Hissi pysähtyy 102. kerrokseen. Astumme ulos ja meidät patistetaan seisomaan riviin valkokangasta muistuttavan seinän eteen. Pian seinälle heijastetaan lyhyt New Yorkia kuvaava esitys, jonka päätteeksi verhot aukeavat ja paljastavat niiden takaa avautuvan mahtavan kaupunkimaiseman. Hetki on hieno, ja ympäriltä kuuluu ihastuneita huokauksia.

Tuttujen maamerkkien bongailua New Yorkin korkeimmalta näköalatasanteelta

One World Observatory -näköalatasanne sijaitsee pilvenpiirtäjän kerroksissa 100–102. Ylimmällä tasanteella ei pääse kävelemään kerroksen ympäri ulos katsellen vaan laskeudumme ensin kerroksen alaspäin lyhyitä liukuportaita pitkin. Siellä puolestaan on vain kahvila, jonne emme pöyristyttävien hintojen takia mene piipahtamaan.

Laskeudumme vielä yhdet raput alaspäin sadanteen kerrokseen. Siellä sijaitsee varsinainen näköalatasanne, jolla pääsee kulkemaan vapaasti koko kerroksen ympäri ja katselemaan näköaloja jokaiseen ilmansuuntaan. Päivä on kirkas ja kerroksessa olevien näyttöjen mukaan näkyvyyttä on yli 60 kilometriä. Maisemat ovat upeat joka suuntaan.

Näkymä Hudsonjoelle ja Manhattanin länsipuolelle
Brooklyn Bridge ja Manhattan Bridge
Näkymä Empire State Buildingille
Pilvenpiirtäjiä One WTC:n alapuolella

One World Observatory -näköalatasanne on 386,5 metrin korkeudessa, mikä tarkoittaa, että se on New Yorkin korkeimmalla sijaitseva näköalapaikka. Siltä se tuntuukin: osa ympärillä olevista rakennuksista näyttää suorastaan pikkuisilta, vaikka todellisuudessa nekin ovat suomalaisiin töpörakennuksiin tottuneen näkökulmasta valtavan korkeita.

Bongailemme tuttuja maamerkkejä: tuolla ovat Brooklyn Bridge ja Manhattan Bridge, tuolla puolestaan Empire State Building ja tuolla Vapaudenpatsas! Hudsonjoen toisella puolella näkyvät Jersey Cityn rakennukset, joista osa tulee meille tällä matkalla tutuksi, sillä majoitumme New Jerseyn puolella. Katselemme maisemia hyvän tovin ennen kuin maltamme laskeutua takaisin suurkaupungin katujen vilinään.

Jersey Cityn rakennuksia
Manhattanin rakennuksia

One World Trade Centerin näköalatasanne avattiin vuoden 2015 toukokuussa vain pari viikkoa sen jälkeen, kun edellisen (ja ensimmäisen) kerran olimme New Yorkissa. Tuolloin emme siis päässeet katselemaan sieltä maisemia, mutta onneksi vierailu järjestyi tällä toisella matkalla. Ylhäällä kannatti ilman muuta käydä – näköalat ovat mahtavat!

Ainoat kielteiset asiat One World Trade Centerissä ovat pääsylippujen suolainen hinta (standard-lippu 44 dollaria, lokakuu 2022) sekä se, että näköaloja voi ihailla ainoastaan lasin läpi. En tosin ole varma, olisinko halunnutkaan ulkoilmaan tuulen riepoteltavaksi näin korkeassa rakennuksessa. Edelliseltä reissulta muistan vieläkin elävästi jäätävän tuulen Rockefeller Centerin ja Empire State Buildingin eittämättä upeilta näköalapaikoilta. Ikkunalasit eivät niinkään haittaa itse kokemusta, mutta valokuvien kannalta ne ovat aina häiritseviä.

Mikä New Yorkin näköalapaikka on suosikkisi vai vältteletkö korkeita paikkoja?

Kävimme New Yorkissa osana omatoimista yhdistelmämatkaa, johon kuului 7-päiväinen Karibian-risteily ja mennen tullen kaksi yötä New Jerseyssä. Lue matkasta enemmän postauksesta Karibian-risteily ja New York.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “One World Trade Center – mitkä näköalat!”

  1. Täytyy myöntää, että New Yorkissa en olekaan missään näköalapaikassa käynyt, vaikka usein sellaisissa muuten tulee käytyä. Seuraavalla New Yorkin matkalla sellaisessa varmasti kävisimme. Kieltämättä hinta on varsin korkea, mutta eipä tuo sen takia väliin kuitenkaan jäisi. Sen sijaan se haittaa huomattavasti enemmän, että maisemia voi ihailla vain lasin läpi, mutta sekään ei niin paljoa haittaisi, jos lasit ovat puhtaat.

    1. Lasit häiritsivät tässä tapauksessa oikeastaan vain valokuvaamista heijastusten jne. takia. Aika puhtaat ne onneksi olivat. Jos ei ole käynyt millään NYC:n näköalapaikalla, niin menisin itse kuitenkin ehkä ekana Rockefelleriin tai Empire State Buildingiin, että pääsee ulkoilmaan (jos sää sallii). Meillä nuo olivat jo käytyinä, joten tämä oli seuraavana listalla. Toisaalta 1WTC on korkein, mikä voi toimia houkuttimena. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *