Bamberg, kaunis ja eläväinen Unesco-kohde

Bambergin raatihuone - artikkelikuva

Saksan Baijerissa sijaitseva Bamberg on merkittävä yliopisto- ja hallintokaupunki täynnä viehättäviä rakennuksia ja upeaa historian havinaa. Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva kaupunki on kaunis ja eläväinen paikka, jossa on ihana kuljeskella ja nauttia tunnelmasta.

Bambergin nähtävyyksiä

Bambergin vanhakaupunki on harvinaisen hyvin säilynyt kokonaisuus, minkä ansiosta kaupunki on ollut Unescon maailmanperintökohteiden listalla vuodesta 1993. Unesco-aiheesta kiinnostuneiden kannattaa vierailla Bambergin World Heritage Visitor Centressä. Vierailukeskukseen ei ole pääsymaksua.

Museoista kiinnostuneille löytyy hyvä kokonaisuus katedraalikukkulalta, jossa kannattaa käydä ihan jo sieltä löytyvien rakennusten mahtipontisen ulkonäön takia. Paikalle valmistui alun perin katedraali vuonna 1012, mutta se ja sen seuraaja kärsivät vaurioita tulipaloissa. Nykyinen katedraali on 1200-luvulta ja siellä voi vierailla kirkkomenojen ulkopuolisina aikoina. Katedraalin kulmalla sijaitsee tunnettu ratsastajapatsas, Bambergin ratsumies (Bamberger Reiter).

Ruusupuutarha
Osavaltion kirjasto Bambergissa
Bambergin katedraalin kulmaa
Ruusupuutarhan kukkia

Katedraalikukkulalla sijaitsevat muun muassa historiamuseo ja osavaltion kirjasto. Kirjaston uumenissa on kolme historiallisesti arvokasta käsikirjoitusta, jotka ovat keisari Henrik II Pyhän ajoilta. Henrik II Pyhä perusti Bambergin hiippakunnan vuonna 1007. Itse kirjastorakennus on massiivinen ja nähtävyys jo itsessään. Kannattaa vierailla myös rakennuksen sisäpihalla: siellä on kaunis ruusupuutarha ja sen laidalta hyvät näkymät alas vanhaankaupunkiin.

Kaupungin tunnetuimpiin ja omasta mielestäni kauneimpiin rakennuksiin kuuluu pienelle tekosaarelle rakennettu vanha raatihuone (Altes Rathaus). Korkeine torneineen rakennus on jo itsessään hieno, mutta kuvauksellisuutta lisää vahvasti se, että raatihuonetta ympäröi molemmilta puolilta vuolaana virtaava joki. Vanha raatihuone onkin taatusti Bambergin kuvatuin rakennus.

Kävelytunneli Raatihuoneen kulmalla
Bambergin vanha raatihuone

Eläväinen keskusta terasseineen

Bambergin keskustaa halkova joki on nimeltään Regnitz. Joen ansiosta kaupungin ytimessä onkin niin sanottu saarikaupunginosa. Joella kulkee monenlaisia veneitä, ja turisteja kuljetellaan esimerkiksi Venetsiasta muistuttavilla gondoleilla.

Keskustassa on paljon kävelykatuja, putiikkeja ja tietenkin ravintoloita terasseineen. Tunnelma on ihanan eloisa. Kaduilla on mukava ihan vain kävellä ympäriinsä historiallisten rakennusten kauniita yksityiskohtia bongaillen ja välillä istahtaa kahvikupposen tai oluen ääreen ohikulkijoita katselemaan.

Bambergin keskustaa
Näkymä Bambergiin ruusupuutarhasta
Ihmisiä terassilla ja kadulla Bambergin keskustassa
Schlenkerlan panimon kyltti

Oluesta puheen ollen: Bambergissa on paljon panimoita, kuten baijerilaiselle kaupungille sopii. Yksi tunnetuimmista on Schlenkerla, jossa voi maistaa perinteisin menetelmin tuotettavaa savuolutta.

Vanhassa ristikkotalossa sijaitseva Schlenkerla on sisältä hienon näköinen. Savuoluesta on kuitenkin pakko sanoa, että tuopillisen kumoaminen kävi melkein työstä, sillä se todella on äärimmäisen savuista. Yleisesti pidän oluesta ja tykkään maistella erilaisia juomia, joten oli hauska kokeilla myös tätä perinteistä savuolutta, mutta suosikiksi se ei noussut. Hemmoa oluen maku miellytti enemmän.

Oluen lisäksi Baijerissa sopii tietysti maistaa myös brizzaa, pizzan ja brezelin sekoitusta. Voi kuulostaa hieman oudolta, mutta on oikein hyvää – kokeile vaikka! Me maistelimme brizzaa Schneiners am Dom -nimisen paikan terassilla. Jos taas haluaa käydä ihan vain terassioluella, hauska paikka on sillalla sijaitseva Brückenbiergarten. Sijainnin ansiosta terassilla on jatkuva vilske, ja ohikulkijoiden katselemisen lisäksi siellä voi samanaikaisesti ihmetellä elämää joella.

Ihmisiä Brückenbiergartenissa
brizza
Regnitz-joen elämää sillalta katsottuna

Tykkäämme kierrellä Euroopan historiallisia kaupunkeja ja Bamberg ehti olla haavelistalla pitkään, joten oli mukava vihdoin tänä kesänä vierailla siellä. Kauniista kaupungista jäi hyvät muistot eikä haittaisi yhtään käydä siellä joskus toistekin. Kaiken kaikkiaan viehättävä paikka!

Vierailimme Bambergissä osana kuukauden mittaista autolomaa Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Bamberg, kaunis ja eläväinen Unesco-kohde”

    1. Täytyy sanoa, että runsas savuisuus tökkii itselläni muutenkin, joten arvasin, että oluesta ei tulisi suosikkiani. Mutta se oli vielä hankalampaa juotavaa kuin kuvittelin. 😀 Hemmolle kyllä maistui ihan hyvin. Ja oli minustakin silti hauskaa maistella se tuopillinen. On kiva testailla erilaisia makuja, vaikka ne eivät niin iskisikään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *