Ahvenanmaan merenkulkumuseo ja museolaiva Pommern

Artikkelikuva - Pommernin ruori

Vaikka ei olisi erityisen kiinnostunut merenkulusta, Ahvenanmaan merenkulkumuseo ja museolaiva Pommern ovat ehdottomasti vierailun arvoisia. Museokokonaisuus on laaja ja hienosti toteutettu, joten se on syystäkin Maarianhaminan ylpeys.

Ahvenanmaan merenkulkumuseo ja Pommern tarjoavat vierailijalle kattavan katsauksen erityisesti purjehtimisen historiaan, mutta myöskään modernimpaa merenkulkua ei ole unohdettu. Näyttelyt ovat kattavat, ne on laitettu esille siististi ja mukaan on pirskautettu aimo ripaus kivasti suunniteltua interaktiivisuutta. Kokonaisuus on kiinnostava ja kiehtova.

Museolaiva Pommernin kansi

Ahvenanmaan merenkulkumuseoon ja museolaiva Pommerniin pääsee museokortilla. Museon lippuun kuuluu kaksinkertainen sisäänpääsy. Systeemin etuna on, että vierailija voi esimerkiksi käydä ensin kiertämässä museon näyttelyt, piipahtaa syömässä museon ulkopuolella ja palata sitten tutkimaan museolaiva Pommernia. Kätevää, jos keskittymiskyky meinaa pitkällä museovierailulla muutoin herpaantua!

Museolaiva Pommern on elämys

Komea nelimastoinen purjelaiva Pommern on osa Ahvenanmaan merenkulkumuseota ja sijaitsee laiturissa museota vastapäätä. Vierailupäivämme sää on pahaenteisen sumuinen, mikä luo salaperäisen vivahteen. Kävelysiltaa pitkin laivaan noustessani mietin heti, millaista olisi olla valtavan purjealuksen kyydissä avomerellä tällaisessa sumussa ja kalseassa säässä ilman moderneja mukavuuksia. Pian saankin siitä maistiaisia.

Pommernin sääkannella on ääniopastus, jota varten saa tiskiltä kuulokkeet laivaan astuessa. Nappaamme ne matkaan ja alamme kiertää laivaa. Kuulokkeet vievät meidät aikalaisten tunnelmiin: tallenteet kertovat esimerkiksi kiperistä tilanteista merellä hurjassa säässä ja kuvailevat ruokahuoltoa ja miehistön mielipidettä sapuskoista.

Pommern sumussa

Kurkimme kannella sijaitseviin erilaisiin tiloihin, ihailemme valtavia mastoja ja köysinippuja ja tietenkin käymme kokeilemassa laivan komeaa ruoria. Kannella on kostean sään ja tuulen takia kylmä, joten sisätiloihin laskeutuminen kansikierroksen jälkeen tuntuu mukavalta.

Pommernin alemmilla kansilla pääsemme tutustumaan merenkulkuun käytännönläheisesti esimerkiksi pelaamalla kaksinpeliä laivan painolastin lappamisesta mahdollisimman nopeasti pois sekä osallistumalla tanssiaisiin laivalla. Toisessa pelissä pääsemme kokeilemaan, miten purjehtiessa tekemämme päätökset vaikuttavat miehistön mielialaan ja laivan saapumiseen määränpäähänsä.

Ruokailu- ja yöpymistila Pommernilla
Öljyvalaisin Pommernilla
Salonki Pommernilla
Esineitä Pommernin ruumassa

Museon interaktiiviset osiot on toteutettu onnistuneesti ja niiden kokeileminen on hauskaa. Lukuisten muiden interaktiivisten museokokemusten perusteella olen sitä mieltä, että tämä ei ole mitenkään selviö, joten olemme asiasta ilahtuneita. Meitä jää hieman harmittamaan, että ruumassa sijaitseva myrskyisää merikokemusta simuloiva huone on vierailumme aikaan poissa käytöstä. Myös sitä olisi ollut kiva päästä testaamaan!

Vuonna 1903 vesille laskettu Pommern on alkuperäisessä asussaan, mikä tekee siitä vaikuttavan historiallisen kokemuksen. Laiva on sanalla sanoen upea. Museoon liittyvät käytännön järjestelyt on toteutettu hienovaraisesti, joten ne eivät juuri häiritse menneiden aikojen tunnelmasta nauttimista.

Pommern on rakennettu Skotlannin Glasgow’ssa saksalaisen varustamon toimeksiannosta. Ahvenanmaalaiseksi se päätyi vuonna 1923, kun Gustaf Erikson osti sen. Pommern ei kuitenkaan aktiiviaikoinaan käynyt Ahvenanmaalla kuin viidesti, sillä se purjehti Englannin ja Australian väliä. Laiva poistettiin käytöstä 1939 toisen maailmansodan alussa.

Köysiä Pommernin kannella

Ahvenanmaan merenkulkumuseo on erinomainen kokonaisuus

Museokokonaisuuden hieno toteutus käy selväksi myös merenkulkumuseon rakennuksessa, jonne suuntaamme kierreltyämme Pommernin. Museon näyttely alkaa kuvaillen purjehduksen vaiherikasta historiaa, mutta ei lainkaan tylsästi ja puuduttavasti.

Esillepanoon on laitettu paukkuja niin, että aika ei käy pitkäksi eikä näyttelytiloista jää hallimainen vitriiniltä toiselle suoriutumisen tunnelma. Suuressa ylimmän kerroksen näyttelytilassa on jopa valtava laivan masto (tai osa siitä) ja tila muistuttaa muutenkin hieman purjealusta ruoreineen kaikkineen.

Ahvenanmaan Merenkulkumuseon esineitä ja vitriinejä
Purjelaivan masto Merenkulkumuseossa
Salonki Merenkulkumuseossa

Ahvenanmaan merenkulkumuseossa on esillä lattiasta kattoon monenlaista tavaraa laivojen mielikuvituksellisista keulakuvista merimiesten kummallisiin matkamuistoihin, vanhoihin kompasseihin ja karttoihin. Yksityiskohtien ihmettelemiseen saa siis käytettyä pitkän tovin.

Näyttelyssä pääsee myös esimerkiksi vierailemaan aidossa kapteenin salongissa, joka on peräisin Herzogin Cecilie -purjelaivasta. Se upposi Englannin edustalle vuonna 1936. Salonki on komeine kankaineen ja puisine yksityiskohtineen hieno. Voin suorastaan kuulla siellä kilisevien lasien äänen ja kuvitella piipun tuoksun.

Purjehduksen lisäksi museossa on omat osastonsa laivanrakennukselle, turvallisuudelle merellä sekä moottorimerenkululle. Museossa pääsee myös verestämään nostalgisia muistoja Ruotsin-laivojen alkuajoilta. Jos oma ikä ei moisiin muisteluihin riitä, niin ainakin on hauska oppia risteilyjen historiasta Suomessa ja tutustua aikakauden risteilyrekvisiittaan.

Purjelaivan masto Ahvenanmaan Merenkulkumuseossa

***

Me olemme Hemmon kanssa melko ripeitä museoiden ja nähtävyyksien kiertelijöitä. Ahvenanmaan merenkulkumuseossa ja Pommernilla vierailuun meillä kului kaikkiaan reilut kaksi tuntia. Emme pitäneet erityistä kiirettä, mutta hitaampi etenijä tai vielä perusteellisempi vierailija saa varmasti käytettyä museossa aikaa paljon pidempäänkin. Museokokonaisuus teki meihin molempiin vaikutuksen, joten suosittelen lämpimästi ottamaan sen yhdeksi ohjelmanumeroksi Ahvenanmaan-matkalla!


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

3 vastausta artikkeliin “Ahvenanmaan merenkulkumuseo ja museolaiva Pommern”

  1. Itselläni oli vähän ajatuksena, että nämä olisi jääneet meiltä väliin. Johtuen lähinnä siitä, että emme tosiaan ole kovin kiinnostuneita merenkulusta. Myöskään museot eivät ehkä yleensä ole niitä meitä eniten kiinnostavia kohteita. Mutta tämän perusteella alkoi kuitenkin jossain määrin kiinnostamaan ja tuo kaksinkertainen sisäänpääsy on kyllä erinomainen konsepti.

  2. Ei näyttänyt tulleen kommentti läpi?

    Oli tarkoitus omalla Tulevalla matkalla jättää nämä väliin juurikin siksi, että merenkulku ei juuri kiinnosta eikä museot ylipäätään. Tuollainen kahdenkertainen sisäänkäynti on kyllä loistava konsepti, tulisi todennäköisesti hyödynnettyä. Kuulosti kuitenkin ajattelemaani kivemmalta paikalta ja ehkä nämä tuleekin sisällytettyä matkaan!

    1. Kommentti oli jostain syystä mennyt tarkistettavien joukkoon. Outo juttu sinänsä. Bittiavaruuteen se ei kuitenkaan kadonnut.

      Me kyllä pidämme museoista, mutta riippuu totta kai museosta kuinka paljon. 🙂 Eihän kaikista voi mitenkään tykätä tai kiinnostua, ja osa jää väliin jo ihan teeman tai esimerkiksi hinnan takia. Historia kiinnostaa meitä ja Pommern on tosiaan upea laiva, joten ne olivat meillä päällimmäiset syyt täällä vierailuun. Lisäksi asiaan vaikutti osaltaan kylmä sää. Kauniilla ja lämpimällä säällä menemme nimittäin harvoin museoon tai minnekään sisälle, jos vain jotain ulkopuuhaa löytyy. Suomessa hyvää säätä ei viitsi hukata sisätiloissa. 🙂 Tätä museokokonaisuutta joka tapauksessa suosittelen, kuten kirjoitinkin jutussa, koska se on hyvin toteutettu. Se ei ole aina niin selvä homma, vaikka joku museo olisi suosittukin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *