Pandemiatilanteen jyllätessä emme ole tänä kesänä lähdössä Keski- ja Etelä-Eurooppaan pitkälle auto- ja telttareissulle, kuten yleensä. Sen sijaan olemme viime aikoina keskittyneet pieniin autoreissuihin Suomessa. Viimeisin reissu suuntautui Kotkaan, missä ulkoilimme hienoissa merimaisemissa ja vuoden tauon jälkeen majoituimme teltassa. Telttailumeininkiä olikin jo ikävä!
*Kaupallinen yhteistyö: e-ville.com*
Leirielämästä nauttimisen lisäksi ehdimme viikonlopun aikana muun muassa köpötellä Santalahden luontopolun metsäisen ja merellisen reitin, katsastaa ulkomaantoimittajana ja maailmanmatkaajana tunnetuksi tulleen Rauli Virtasen hienon valokuvanäyttelyn Haminan Bastionissa, grillata ja ihailla Haminan historiallisia rakennuksia.
Pientä lisätwistiä reissuun toi uusien telttapatjojen testaaminen sekä se, että iso telttamme ei jostain syystä ollut selviytynyt varastossa kovin hyvin. Kun kaatosadekuuro yllätti meidät, kävi ilmi, että saumojen tiivisteet ovat heittäneet pandemian aikana veivinsä ja vettä tuli teltan sisälle vähän sieltä sun täältä. Mitäpä olisi telttareissu ilman pientä tai vähän isompaakin sadekuuroa! Onneksi mitään tärkeää tavaraa ei kastunut.
Päivitystä telttailuvarusteisiin
Uskollinen telttamme on siis valitettavasti heikommassa hapessa kuin oletimme, mutta telttapatjat sen sijaan ovat nyt ihan uudet. Meillä on jo pitkään ollut käytössä perinteiset solumuoviset retkipatjat, ja niiden päälle meillä on ollut tapana laittaa itsestään täyttyvät makuualustat. Systeemi on ollut varsin toimiva.
Haittapuolena on kuitenkin ollut, että itsestään täyttyvien makuualustojen tyhjentäminen ja litistäminen mahdollisimman pieniksi on turhan työlästä ähertämistä. Patjat myös vievät todella paljon tilaa, vaikka niitä kuinka yrittäisi nitistää litteiksi. Vaikka matkailemme autolla, tavaraa ei silti mahdu henkilöautoon mukaan äärettömästi. Tuskailemme joka vuosi tavaramäärän kanssa.
Tavallisesti teemme kesäisin noin kuukauden mittaisen automatkan Euroopassa ja pakkaamme mukaan kaikenlaista retkipöydästä ja -tuoleista matkajääkaappiin. Majoitumme yleensä näillä reissuilla leirintäalueilla sähkön ja muiden mukavuuksien ulottuvilla. Haluamme, että meillä on matkalla tarpeeksi miellyttävät oltavat, jotta telttailu säilyy mielekkäänä monen viikon reissulla. Toisin sanoen auto on lähes ääriään myöten täynnä, joten jokainen helpotus tilaa vievissä varusteissa on tervetullut.
Telttareissulla Kotkassa nukuimme ensimmäistä kertaa e-ville.com-verkkokaupasta testiin saamillani ilmatäytteisillä makuualustoilla. En aikaisemmin edes ollut huomannut, että sieltä saa myös retkeilyvarusteita.
Olin etukäteen hieman skeptinen ilmalla täytettävien patjojen suhteen, koska muistelin 90-luvun lapsuuskokemuksiani sen aikaisilla ilmapatjoilla. Niistä ilma tuntui koko ajan pakenevan alta niin, että pehmustetta oli koko ajan jossain ihan muualla kuin siellä, missä sitä olisi tarvittu.
Onneksi varusteet ovat vuosien saatossa menneet aikamoisia harppauksia eteenpäin. Uudet ilmatäytteiset patjat osoittautuivat todella hyviksi monella mittarilla. Ne on helppo ja nopea täyttää ja tyhjentää, ja mikä vielä tärkeämpää, niiden päällä nukkuminen on oikein miellyttävää.
Pieneen tilaan menevät patjat helpottavat pakkaamista
Lämpimien nukkumaolosuhteiden varmistamiseksi laitoimme tavalliseen tapaan patjojen alle solumuoviset makuualustat, jotta alkukesän kylmä maa ei hohkaisi viileää patjan läpi. Ohuiden solumuovisten makuualustojen päälle sitten täytimme uudet makuualustat.
Täyttömekanismi oli meille molemmille etukäteen ihan vieras, patjat nimittäin täytetään haukkaamalla ilmaa kuivapussin tapaiseen erikseen myytävään pussukkaan, josta ilma puristetaan pussukkaa rullaamalla venttiilin läpi ilmapatjaan. Myös tämän systeemin toimivuutta epäilin hieman etukäteen, mutta se osoittautui käytännössä erittäin toimivaksi ja myös nopeaksi. Noin 6,5 sentin paksuinen makuualusta täyttyi hetkessä.
Kaksiosaisessa venttiilissä on ihan parasta se, että täyttöasennossa se ei päästä sisään jo laitettua ilmaa pois. Jokainen perinteisiä ilmapatjoja puhaltanut tai pumpannut ymmärtää, mitä tarkoitan! On todella rasittavaa puskea ilmaa sisään ja todeta, että siitä valuu puolet hukkaan joka välissä venttiilin kanssa säätäessä. Sellaiseen säätämiseen ei näemmä enää nykyään ole tarvetta, ja erittäin hyvä niin.
Patjojen tyhjentäminen onnistuu niin ikään helposti avaamalla venttiilin toinen osa. Patja tyhjentyy hetkessä ja on heti valmis pakattavaksi. Sen rullaaminen pieneen suojapussiin onnistuu huomattavasti kätevämmin kuin aiempien patjojemme litistely ja rullaaminen.
Ja se pakkaus – arvioin, että uudet telttapatjamme vievät tilaa maksimissaan noin viidesosan vanhoihin patjoihimme verrattuna, jos sitäkään. Tilansäästö on siis merkittävä. Samoin on painon kanssa, sillä uudet makuualustamme painavat vain 470 grammaa kappaleelta.
Autolla matkustaessa painolla ei ole toki niin suurta väliä, mutta välillä telttailemme myös syvällä pöpelikössä reppumeiningillä, jolloin tavaroita joutuu kantamaan pitkiäkin matkoja. Silloin kaikki säästetty paino tuntuu suoraan hartioissa, joten mitä kevyemmät kamat, sen parempi. Tavaroiden kanssa patikoidessa myös tilansäästö on vielä merkittävämpi tekijä, mutta kuten sanottua, tilaa ei koskaan ole liikaa myöskään autossa.
Kotkan ja Haminan seutu on viehättävää
Olemme onnistuneet paikkaamaan pitkien autoreissujen puutetta tekemällä pieniä pyrähdyksiä Suomessa, mutta lienee sanomattakin selvää, että en malttaisi odottaa seuraavaa mahdollisuutta karauttaa autolla teltan kanssa ympäri Eurooppaa! Viikonloppu Kotkassa telttaillen oli vähän kuin laittaisi bensaa liekkeihin. Pääsimme leirimeiningin tunnelmaan niin hyvin, että ikävä seikkailemaan pitkin Eurooppaa vain kasvoi entisestään.
En kuitenkaan tarkoita, etteikö Kotkan ja Haminan seudulla olisi puitteet kohdallaan – päinvastoin, viihdyimme erittäin hyvin. Yövyimme Santalahden leirintäalueella, joka oli hieman yllättäen lähes täynnä väkeä, mutta tunnelma oli silti miellyttävän rauhallinen ja kaikkialla oli siistiä. Tykkäsin Santalahdessa erityisesti leirintäalueen sijainnista. Sieltä on todella helppo lähteä luontopolulle upeisiin kalliomaisemiin kävelylle ja piknikille.
Kotkan ja Haminan seutu vakuutti muutenkin. Kotkassa on esimerkiksi ihania puistoja, joita emme tällä reissulla valitettavasti juuri tutkineet sateisen sään vuoksi. Jäipähän tekemistä seuraavallekin kerralle. Haminassa en ollut aikaisemmin edes käynyt (tai jos olin joskus lapsena, en muista siitä mitään). Siellä ihastuin keskustan upeisiin vanhoihin puutaloihin ja Bastioniin, jonka holvistossa Lauri Virtasen ajatuksia herättävä valokuvanäyttely on esillä elokuun puoliväliin saakka. Suosittelen lämpimästi!
Onko Kotkan ja Haminan seutu sinulle tuttua? Entä millaisilla varusteilla sinä telttailet vai onko telttailu sinulle ihan vieras ajatus?
Lue myös:
- Automatkailu: telttareissun varusteet
- Telttailu – ehdoton ei vai OK vaihtoehto?
- Telttailu leirintäalueella Euroopassa: käytännön vinkit aloittelijalle
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Tarkoitus on myös lähteä kesällä viikonloppumatkalle Kotkan seudulle. Samalla matkalla tulee käytyä Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa. Kieltämättä itseänikin kiehtoisi lähteä road tripille Eurooppaan tai mikset joka kauemman!
Toivottavasti suunnitelma toteutuu! Kotkan ja Haminan seudulla on nättiä. Meille jäi fiilis, että voisimme mielellään käydä toistekin!
Valitsetteko telttapaikan vai sähköllisen vaunupaikan? Lähinnä mietin et jos on mukana matkajääkaappi. Telttapaikat on usein tunnelmallisempia kun vaunupaikat, mutta missäs jääkaapin saa sähköön?
Myös meillä on leirintäalueilla telttaillessa ollut mukana matkajääkaappi. Myös telttapaikoille on usein mahdollista saada sähkö. Sisäänkirjautumisen yhteydessä asia selviää, kun kysyy. 🙂