Kastelholman linna, Jan Karlsgården ja vankilamuseo Vita Björn

Kastelholman linna, artikkelikuva

Ahvenanmaalla on lukuisia keskiaikaisia kirkkoja, mutta vain yksi linna. Kastelholman jykevä kivilinna on perustettu 1300-luvun lopulla puolustuslinnakkeeksi, ja nykypäivänä se on Ahvenanmaan tunnetuimpia nähtävyyksiä. Linnavierailun yhteydessä on helppo katsastaa kaksi muutakin nähtävyyttä, sillä aivan linnan vieressä sijaitsevat sekä ulkoilmamuseo Jan Karlsgården että vankilamuseo Vita Björn.

Kastelholman linna laittaa mielikuvituksen laukkaamaan

Kastelholman linnaa rakennettiin sen perustamisesta aina 1630-luvulle. Linna oli välillä hylättynä, mutta 1800-luvun lopulta lähtien sitä on kunnostettu useaan otteeseen. Nykyään linna toimii museona, joka on auki yleisölle kesäaikaan. Kastelholman linnan historiaan liittyy paljon yksityiskohtia kuuluisista vangeista tulipaloihin, piirityksiin ja poliittisiin selkkauksiin. Näistä saa mukavasti tietoa opastusten avulla.

Kastelholman linnan edustalla
Ase ja ikkuna-aukko Kastelholman linnassa
Huoneen sisustusta Kastelholman linnassa
Kävelytasanne Kastelholman linnassa

Osin raunioina olevaan linnaan pääsee museokortilla, ja hintaan kuuluu ääniopastus. Vaikka siihen ei jaksaisi keskittyä intensiivisesti, se kannattaa ehdottomasti ottaa matkaan. Linnakierroksesta saa sen avulla enemmän irti, sillä linnassa ei ole selostettu kyltein ja opastauluin jokaista yksityiskohtaa. Vierailijan mielikuvitukselle jää tilaa, kun päälle ei iske opastaulu- ja vitriiniparaati vaan yksityiskohtia voi tutkailla rauhassa ääniselostuksen pyöriessä taustalla.

Juhannuksen tienoilta elokuulle linnassa on myös historiallisiin asuihin pukeutuneiden oppaiden vetämiä kierroksia ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi. Lisätietoja opastusten ajankohdista ja muista käytännön asioista löytyy Kastelholman linnan sivuilta.

Kastelholman linnan raunioilla

Linnassa on vastaaville paikoille tyypilliseen tapaan melko paljon portaita, epätasaista kävelyalustaa, korkeita paikkoja sekä hämäriä huoneita. Välttämättä se ei siis sovi vierailukohteeksi aivan kaikille, mutta jos vierailua haittaavia rajoitteita ei ole, linna on kiinnostava ja jyhkeä vierailukohde Ahvenanmaalla.

Ulkoilmamuseo Jan Karlsgården vie maaseututunnelmiin

Kastelholman linnan vieressä sijaitsee ulkoilmamuseo Jan Karlsgården, jossa vieraileminen on ilmaista. Sinne pääsee kävelemään rantapolkua Kastelholman linnan vierestä, jolloin näkee samalla jokimaisemaa linnan vieressä.

Jan Karlsgården on ulkoilmamuseo, jossa pääsee tutustumaan tyypilliseen ahvenanmaalaiseen 1850-luvun maatilaan asuin- ja ulkorakennuksineen ja navettoineen. Museoalueella on yhteensä parikymmentä rakennusta, ja ne on kaikki siirretty eri puolilta Ahvenanmaata.

Puurakennus Jan Karlsgårdenin pihamaalla
Jan Karlsgardenin nurmialuetta
Piharakennuksia Jan Karlsgardenin museossa

Jos ihmettelet museon nimeä, niin Jan Karlsgården -nimen historia liittyy nimenomaan siirrettyihin rakennuksiin. Museo on nimetty Finströmin kylässä sijainneen Jan Karlsin tilan mukaan. Tilan päärakennus siirrettiin museoalueelle.

Jan Karlsgårdenin alue oli jo kesän kynnyksellä kivan vihreä. Kiertelimme rauhallisella ja sympaattisella alueella melko lyhyesti tutustumassa eri rakennuksiin, koska olemme vierailleet vastaavissa ulkoilmamuseoissa aiemminkin. Paikka on kuitenkin viehättävä ja voisin kuvitella sen olevan monille helposti lähestyttävä vierailukohde, sillä alueella voi kierrellä ihmettelemässä omaan tahtiin. Lisätietoa museosta löytyy Jan Karlsgårdenin verkkosivuilta.

Vankilamuseo Vita Björn esittelee vankilahistoriaa

Aivan Kastelholman linnan ja Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseon vieressä sijaitsee myös vuonna 1784 rakennettu kruununvankila Vita Björn, joka toimii nykyään vankilamuseona. Pienen pienessä museossa esitellään vankeinhoidon kehitystä 1700-luvulta 1950-luvulle.

Vankilamuseo koostuu vanhoista selleistä ja samassa rakennuksessa olleesta vanginvartijan perheen asunnosta. Vanginvartijalla oli lyhyt työmatka! Vankilassa oli aluksi vain kolme selliä, mutta 1830-luvulla niitä rakennettiin kaksi lisää.

Kahleita Vita Björnin vankilamuseossa
Selli Vita Björnin vankilamuseossa
Vanginvartijan puolta Vita Björnin museossa

Museossa on esillä vankila-ajoilta kaikenlaista tavaraa, kuten massiivisia kahleita, vankien vaatteita ja vankien käytössä olleita esineitä. Toisella puolen taloa puolestaan on esillä toisenlainen todellisuus vanginvartijan perheen herttaisen kodin muodossa.

Vankilatoiminta loppui Vita Björnissä 1975. Samalla päättyi myös mahdollisuus joutua vankilaan Ahvenanmaalla, sillä käytössä olevaa vankilarakennusta ei enää Ahvenanmaalla ole. Lisätietoa vankilamuseon aukioloajoista ja pääsylipuista löytyy Vita Björnin sivuilta.

Oletko käynyt näissä kohteissa Ahvenanmaalla? Mitä tykkäsit?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Kastelholman linna, Jan Karlsgården ja vankilamuseo Vita Björn”

  1. Tuo Kastelholman linna kyllä kiinnostaa kovasti. Ollaan taas tänä kesänä käyty Turun linnassa ja Olavinlinnassa, ja ainakin Raaseporin ja Kastelholman linnoissa on tarkoitus vielä käydä. Tuo onkin hyvä tietää, että noita audio-oppaita on mahdollista saada suurimman sesongin ulkopuolellakin, se oli itselleni hieman epäselvää.

    1. Kastelholma on hieno, kannattaa piipahtaa! Me kävimme sattumoisin juuri eilen Olavinlinnassa opastetulla kierroksella, ja se oli kanssa tosi kiinnostava. Ja Raaseporissa tuli myös käytyä ihan vähän aikaa sitten. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *