Olavinlinna – karua keskiaikaa ja loistokasta oopperaa

Olavinlinna - artikkelikuva

Olavinlinna on varmasti yksi Suomen erikoisimmista historiallisista kohteista. Harvassa ovat paikat, joissa yhdistyvät pramea ooppera ja osin raunioitunut keskiaikainen kivilinna, mutta sellainen meillä täällä Suomessa kuitenkin on viehättävän Savonlinnan sydämessä.

Olavinlinna on sen verran kuuluisa, että sen kulmikas siluetti on varmasti tutun näköinen lähes kaikille suomalaisille. Kyrönsalmen virran kallioluodolla sijaitseva linna näyttää rannalta käsin katsottuna postikorttimateriaalilta, ja kyllä linnan kuvista on kortteja painettukin. Olavinlinna on Suomen suosituimpia nähtävyyksiä.

Olavinlinna

Vierailijan kannattaa osallistua opastetulle kierrokselle, joka kuuluu sisäänpääsylipun hintaan ja kestää noin tunnin. Kierrokset alkavat aina tasatunnein. Opastuksen ansiosta linnasta saa paljon enemmän irti kuin omatoimisella kiertelyllä, sillä kierroksella kuulee linnan historian lisäksi esimerkiksi yksityiskohtia Savonlinnan oopperajuhlien järjestelyistä.

Olavinlinnan perusti tanskalaissyntyinen ritari Erik Akselinpoika Tott vuonna 1475. Savonlinnan oopperajuhlia puolestaan on pidetty vuodesta 1967 lähtien vuosittain, mutta jo sitä ennen Olavinlinnassa järjestettiin viidet oopperajuhlat. Ensimmäiset olivat kesällä 1912, ja ne ideoi oopperalaulaja Aino Ackté. Pisteet Ainolle hienosta ideasta!

Olavinlinnan ikkunoista näkee kauniita maisemia
Olavinlinnan sisäänkäynti
Olavinlinnan sisäpihaa
Olavinlinnan sisäpihaa

Linnaa kierrellessä ja oppaan tarinointia kuunnellessa tuntuu todella erikoiselta, että Olavinlinna todella toimii oopperajuhlien tapahtumapaikkana. Tapahtumajärjestelyt ikivanhassa, sokkeloisessa linnassa eivät ole ihan helpoimmasta päästä, joten täytyy nostaa hattua.

Oopperan järjestelyt näkyvät linnassa erityisen hyvin, kun vierailemme oopperan päälavalla. Se ei ymmärtääkseni normaalisti kuulu kierrokseen, mutta oopperajuhlat jouduttiin tältä vuodelta perumaan, joten jo rakennetulle lavalle oli mahdollisuus mennä käymään. Lava tuntuu yllättävän pieneltä. Ajatus mahtipontisesta oopperasta kajautettuna ilmoille tältä lavalta tuntuu kutkuttavalta.

Vaikka en ole oopperasta erityisen kiinnostunut, kierroksella mieleen hiipii tosiaan palava halu käydä joskus katsomassa oopperaa Olavinlinnassa. Olisihan se varmasti ainutlaatuinen kokemus.

Olavinlinnan kattotasannetta
Lasimaalaus Olavinlinnassa
Kokoustila Olavinlinnassa
Katos Olavinlinnassa
Olavinlinnan kiviseiniä

Myös linnan kattotasanteilla näkee selvästi, että linnassa on joskus vähän muutakin meininkiä kuin päätään nykiviä puluja tai ruikkivia lokkeja. Katolla voi nähdä hauskanmallisia valkoisia katoksia, jotka on tarkoitettu juhlakansan suojaksi niin sateelta kuin auringolta. Vierailumme aikaan on paahtavan kuuma, joten katosten tarpeen ymmärtää myös aurinkonäkökulmasta.

Opastetun kierroksen lisäksi linnassa kannattaa vilkaista Olavinlinnan perusnäyttely. Se esittelee linnan historiaa muun muassa pienoismallien avulla. Katsottavissa on myös videoesitys, jossa kerrotaan elämästä linnassa eri aikakausina. Jos nälkä alkaa kurnia kesken kaiken, linnassa toimii ravintola, jonka terassilla tai sisätiloissa linnamiljööstä pystyy nauttimaan pitkäänkin.

Lisätietoja lippuhinnoista ja käytännön asioista vierailuun liittyen löytyy Olavinlinnan verkkosivuilta.


Lue myös nämä linnajutut:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Olavinlinna – karua keskiaikaa ja loistokasta oopperaa”

  1. Olavinlinna paikkana ja Savonlinna ympäristönä on upea ja mielenkiintoinen oopperajuhlien näyttämö. Olen ollut siellä useasti, koska kaksi laulajapoikaani ovat Sibelius-Akatemian opiskeluaikanaan laulaneet oopperan kuorossa ja nuorempi myös solistina. Olen perheeni takia siis kovastikin juuri tästä musiikkipuolesta kiinnostunut, mutta Savonlinnassa on ollut mukava vierailla muutenkin ja pyöräilykin siellä on ollut antoisaa. Yksi koronan surullisimpia ja mielestäni myös epäoikeudenmukaisimpia vastoinkäymisiä on ollut oopperajuhlien peruuttaminen jo kahtena kesänä peräkkäin. Aila

    1. Teillähän onkin sitten perheessä tiivis linkki oopperaan! Savonlinnan seudulla on tosiaan nättiä. Kävimme myös viime kesänä ja silloin olimme yötäkin kesähotelli Villa Ariassa, joka oli oikein hyvä paikka.

      Tapahtumien (ja oikeastaan kaiken muunkin kivan, kuten matkustelun) peruuntuminen koronan takia on todella ollut ankeaa.

  2. Olimme myös hiljattain Olavinlinnassa. Kiinnnostava ja paljon historiaa sisältävä kohde. Olimme hiljattain myös Turun linnassa ja sen historia on varain tuttu jo koulusta, mutta Olavinlinnan historia oli itselleni ennen kierrosta täysin vieras. Ja ulkonäöllisestihän Olavinlinna ainakin omasta mielestäni on Suomen näyttävin linna.

    1. Olavinlinna on kyllä hienon näköinen. Minä en tiennyt oopperan järjestelyistä etukäteen mitään, joten siitä kertovat osuudet opastetulla kierroksella olivat erityisen kiinnostavia, vaikka totta kai itse linnan historia oli myös kiinnostavaa kuultavaa. Kannatti käydä! Myös Turun linna on tuttu, siellä kävin viimeksi pari vuotta sitten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *