Kierros Kielletyssä kaupungissa

Artikkelikuva - Kielletty kaupunki, Peking, Kiina

Kielletty kaupunki eli Palatsimuseo on Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva palatsialue Pekingin keskustassa. Suurella, 72 hehtaarin kokoisella aidatulla alueella asuivat aikanaan Kiinan keisarit. Kävimme katsomassa, millaisissa puitteissa!

Uusi päivä Pekingissä valkeni aurinkoisena ja taivas oli kirkkaansininen. Niin sininen, että kuvittelimme edellispäivän sumun olleen ehkä sittenkin tavallista sumua eikä saastesumua. Luulo ei pitänyt paikkaansa: tarkistimme myöhemmin saastelukemat netistä.

Ennen päivän varsinaiseen aktiviteettiin suuntaamista eli Kiellettyä kaupunkia kävimme syömässä ensimmäisessä englanninkielisiä ruokalistoja mainostavassa ravintolassa, jonka hotellin läheltä löysimme. Paikan tarjonta osoittautui oikein herkulliseksi. Yritimme saada vihreää teetä ruuan kanssa juotavaksi, mutta tarjoilija ilmeili, että sitä ei ollut saatavilla: ”Only black.” Pöytään ilmestyi hetken päästä kylmäkaapista pullo makeaa sitruunajääteetä. No, mikäs siinä.

Leijonapatsas vanhojen rakennusten edessä Kielletyssä kaupungissa

Suunnistimme Kielletyn kaupungin valtavalle palatsialueelle. Kuulemma jonoihin on syytä varautua, joten meillä kävi ilmeisen hyvä tuuri, kun emme joutuneet jonottamaan sisäänpääsyä yhtään. Ostimme alueen kartan (kiinankieliset versiot ovat ilmaisia, mutta englanninkielisistä joutuu maksamaan) ja lähdimme kiertelemään upeiden rakennusten sekaan.

Kielletyn kaupungin yhteydessä joudun kirjoittamaan jälleen wc-asioista ja antamaan vinkin kaikille lähimainkaan länsimaiseen saniteettitilojen siisteyteen tottuneille: käy herranjestas sentään vessassa ennen Kiellettyyn kaupunkiin menoa, sillä siellä et taatusti halua astua puolella varpaallakaan wc-tiloihin. Kaikenlaista on nimittäin tullut nähtyä, mutta koskaan ei mitään niin kuvottavaa kuin vessat Kielletyssä kaupungissa. Voit kuvitella itse saastaisuuden tason, sillä enempää en näkyä halua muistella enkä varsinkaan kirjoittaa siitä, jotta täällä olisi myös tulevaisuudessa edes joku lukija.

Kielletyn kaupungin rakennuksilla on yleviä nimiä

Pekingin Kielletyllä kaupungilla eli Palatsimuseolla riittää tarjottavanaan lukemattomia palatseja ja portteja. Komeat rakennukset on nimetty mitä ylevimmin nimin. Löytyy Taivaallisen puhtauden hallia, Ylimmän harmonian porttia, Universaalin onnellisuuden palatsia ja Rauhan ja pitkäikäisyyden palatsia. Jos mieleen pääsevät hiipimään kommunistisen Kiinan historia ja ihmisoikeusongelmat, voivat rauhaa, harmoniaa ja lähimmäisenrakkautta ylistävät nimet alkaa kuulostaa irvokkailta, mutta eipäs takerruta nyt siihen.

Kielletyn kaupungin rakennukset ovat erittäin kauniita, ja 1400-luvulta peräisin oleva alue on komeudessaan ehdottomasti käymisen arvoinen kohde. Porttien ja hallien ulkopuolelta tarkastelun lisäksi Kielletyssä kaupungissa voi vierailla museorakennuksissa, joissa on näytillä esimerkiksi aikaa nähneitä miekkoja, vaaseja ja taidetta.

Marmorisia portaita hienojen rakennusten edessä
Taidokkaita kaiverruksia kivirappusissa
Koristeellisen rakennuksen sisäpiha Kielletyssä kaupungissa
Suuri aukio Kielletyssä kaupungissa

Kielletty kaupunki on pinta-alaltaan niin suuri, että sen suosiosta huolimatta ainakaan meidän ei tarvinnut ahdistua tungoksesta siellä kierrellessämme. Tuhannet turistit holahtavat sisään kuin heittämällä. Kierros kielletyssä kaupungissa on täynnä hienoja yksityiskohtia ja ehdottomasti suositeltava vierailukohde Pekingissä.

Alueen porteilla kannattaa varautua siihen, että iholle liimautuu kymmeniä ja taas kymmeniä oppaaksi tarjoutuvia henkilöitä. Kaikilla on sama, ulkoa opeteltu myyntipuhe. ”Do you need a guide, sir? Forbidden city is very big, sir! You need a guide, sir!”

Oppaista ainakin osa on epäilemättä ihan päteviä, mutta me päätimme silti tällä kertaa jättää opaspalvelut ostamatta ja tyydyimme netistä valmiiksi etsimäämme kirjalliseen materiaaliin. Kielletyssä kaupungissa on myös mahdollista lainata maksua vastaan kuulokkeet ääniopastuksen kuuntelemista varten, jos aika tai into ei riitä lukemiseen. Oppaat eivät toki valehdelleet alueen koosta: Kielletty kaupunki tosiaan on iso!

Oletko käynyt Kielletyssä kaupungissa tai kiinnostaisiko käydä?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *