Kierros Kielletyssä kaupungissa

Artikkelikuva - Kielletty kaupunki, Peking, Kiina

Uusi päivä Pekingissä valkeni aurinkoisena ja taivas oli kirkkaansininen. Niin sininen, että kuvittelimme edellispäivän sumun olleen ehkä sittenkin tavallista sumua eikä saastesumua. (Ei pitänyt paikkaansa: tarkistimme myöhemmin saastelukemat netistä.) Ennen päivän varsinaiseen aktiviteettiin suuntaamista eli Kiellettyä kaupunkia kävimme syömässä ensimmäisessä englanninkielisiä ruokalistoja mainostavassa ravintolassa, jonka hotellin läheltä löysimme. Paikan tarjonta osoittautui oikein herkulliseksi. Yritimme saada vihreää teetä ruuan kanssa juotavaksi, mutta tarjoilija ilmeili, että sitä ei ollut saatavilla: ”Only black.” Pöytään ilmestyi hetken päästä kylmäkaapista pullo makeaa sitruunajääteetä. Oh, well.

Suunnistimme Kiellettyyn kaupunkiin, joka on Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva palatsialue Pekingin keskustassa. Alueella asuivat aikanaan Kiinan keisarit. Kuulemma jonoihin on syytä varautua, joten meillä kävi ilmeisen hyvä tuuri, kun emme joutuneet jonottamaan sisäänpääsyä yhtään. Ostimme alueen kartan (kiinankieliset versiot ovat ilmaisia, mutta englanninkielisistä joutuu maksamaan) ja lähdimme kiertelemään 72 hehtaarin kokoista aluetta.

Kielletty kaupunki, Peking, Kiina

Kielletyn kaupungin yhteydessä joudun kirjoittamaan jälleen wc-asioista ja antamaan vinkin kaikille lähimainkaan länsimaiseen saniteettitilojen siisteyteen tottuneille: käy herranjestas sentään vessassa ennen Kiellettyyn kaupunkiin menoa, sillä siellä et taatusti halua astua puolella varpaallakaan wc-tiloihin. Kaikenlaista on nimittäin tullut nähtyä, mutta koskaan ei mitään niin kuvottavaa kuin vessat Kielletyssä kaupungissa. Voit kuvitella itse saastaisuuden tason, sillä enempää en näkyä halua muistella enkä varsinkaan kirjoittaa siitä, jotta täällä olisi myös tulevaisuudessa edes joku lukija.

Muistelen mieluummin niitä palatseja ja portteja, joita Kielletyllä kaupungilla eli Palatsimuseolla riittää tarjottavanaan – niitä tosiaan riittää. Komeat rakennukset on nimetty mitä ylevimmin nimin. Löytyy Taivaallisen puhtauden hallia, Ylimmän harmonian porttia, Universaalin onnellisuuden palatsia ja Rauhan ja pitkäikäisyyden palatsia. Jos mieleen pääsevät hiipimään kommunistisen Kiinan historia ja ihmisoikeusongelmat, voivat rauhaa, harmoniaa ja lähimmäisenrakkautta ylistävät nimet alkaa kuulostaa irvokkailta, mutta eipäs takerruta nyt siihen.

Rakennukset ovat erittäin kauniita ja 1400-luvulta peräisin oleva alue on komeudessaan ehdottomasti käymisen arvoinen kohde. Porttien ja hallien ulkopuolelta tarkastelun lisäksi Kielletyssä kaupungissa voi vierailla museorakennuksissa, joissa on näytillä esimerkiksi aikaa nähneitä miekkoja, vaaseja ja taidetta.

Kielletty kaupunki, Peking, Kiina

Kielletty kaupunki, Peking, Kiina

Kielletty kaupunki, Peking, Kiina

Kielletty kaupunki, Peking, Kiina

Kielletty kaupunki on pinta-alaltaan niin suuri, että sen suosiosta huolimatta ainakaan meidän ei tarvinnut ahdistua tungoksesta siellä kierrellessämme. Tuhannet turistit holahtavat sisään kuin heittämällä. Kierros kielletyssä kaupungissa on täynnä hienoja yksityiskohtia ja ehdottomasti suositeltava vierailukohde Pekingissä.

Alueen porteilla kannattaa varautua siihen, että iholle liimautuu kymmeniä ja taas kymmeniä oppaaksi tarjoutuvia henkilöitä. Kaikilla on sama, ulkoa opeteltu myyntipuhe. ”Do you need a guide, sir? Forbidden city is very big, sir! You need a guide, sir!” Oppaista ainakin osa on epäilemättä ihan päteviä, mutta me päätimme silti tällä kertaa jättää opaspalvelut ostamatta ja tyydyimme netistä valmiiksi etsimäämme kirjalliseen materiaaliin. Kielletyssä kaupungissa on myös mahdollista lainata maksua vastaan kuulokkeet ääniopastuksen kuuntelemista varten, jos aika tai into ei riitä lukemiseen.

Oletko käynyt Kielletyssä kaupungissa?

Pysy matkassa mukana ja seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa.


Lue myös:
Kiinan muurilla
Upea Kesäpalatsi
Illallinen kansankuppilassa Pekingissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *