Kiinan muurilla

Artikkelikuva - Mutianyu, Kiinan muuri

Nousimme pekingiläisessä ei-niin-hohdokkaassa hotellissamme kuudelta, jotta ehtisimme varmasti ajoissa yhteiskuljetukseen Kiinan muurille. Ostimme matkan edellisenä päivänä hotellimme respasta. Opas ilmestyi hotellin aulaan etuajassa ja pääsimme matkaan hyvinkin sutjakasti. Pikkubussin turvavyöt olivat osasta penkkejä rikki, mutta me saimme napattua paikat, joilla vyöt olivat kunnossa. Poimimme eri hotelleista bussiin lisää porukkaa ja köröttelimme sumuisessa aamussa ruuhkaisilla teillä hieman alle kaksi tuntia, kunnes saavuimme Kiinan muurille.

Retkemme suuntautui muurin Mutianyu-nimiselle osiolle noin 70 kilometrin päähän Pekingistä. Valitsimme retken, joka ei sisältänyt muiden retkivaihtoehtojen tapaan ostosmahdollisuuksia matkalla, sillä meitä ne eivät kiinnostaneet.

Mutianyu, Kiina

Perillä nousimme muurin luo gondolihissillä. Aikaa muurilla kävelemiseen oli varattu kolmisen tuntia, mutta meille riitti kaksi. Kävelimme kaapelihissiltä tornille 19 asti, mikä oli ihan riittävästi. Muuri gondolihissiltä tornille 19 oli suhteellisen hyväkuntoista käveltävää, mutta ei missään nimessä heikkojalkaisen tai pahasta korkean paikan kammosta kärsivän suoritettavissa. Jyrkät nousut takasivat hien, vaikka päivä oli onneksi hieman viileämpi kuin edellinen päivä Kielletyssä kaupungissa.

Jenni Kiinan muurilla

Kiinan muuri, Mutianyu, Kiina

Kiinan muuri, Mutianyu, Kiina

Kiinan muuri, Mutianyu, Kiina

Maisemat olivat upeat: muuria näkyi molempiin suuntiin niin kauas kuin vain sumu ja oma näkökyky antoivat myöten. Turisteja oli paljon, mutta ei niin paljoa, että olisi muodostunut jonoja tai olisi tarvinnut ahdistua tungoksesta. Katselimme kaapelihissin ala-aseman tienoilla käynnissä olevia rakennustöitä ja mietimme, että muutaman vuoden päästä ryysis voi täälläkin olla aivan toista luokkaa. Valmisteilla oli mitä ilmeisimmin vielä nykyistäkin tymäkämpi turistipyydys krääsämyymälöineen kaikkineen.

Hemmo Kiinan muurilla

Kiinan muuri, Mutianyu, Kiina

Retkeen kuului yhteinen lounas samassa pikkubussissa olleiden kesken. Mr Yang -ravintolan monia eri annoksia sisältänyt lounas maistui meille oikein hyvin ja samalla tuli juteltua muiden matkalaisten kanssa. Lähdimme tyytyväisinä paluumatkalle.

Vierailu Kiinan muurilla Mutianyussa on elämys

Muurilla käyminen oli ehdottomasti yksi Kiinan-reissumme kohokohdista. Muurin massiivisuus tulee hyvin esiin Mutianyun-osiolla, sillä muuri näyttää jatkuvan horisontissa loputtomiin (ja kyllähän se aika pitkälle jatkuukin).

Jos mielii lähteä Kiinan muurin Mutianyun-osiolle kävelemään, kannattaa varautua kunnon kengillä. Lenkkarit ovat OK, korkkarit ja kaupunkiin tarkoitetut kävelykengät voi unohtaa. Varsinaisia vaelluskamppeita muurille ei sentään tarvitse ja jos sellaisia ottaisikin mukaan, häviäisi taatusti kilpavarustelussa korealaisille turisteille, joilla on mukanaan kaikki mahdollinen ja mahdoton retkikeittimistä vaelluskeppeihin ja radiopuhelimiin (kyllä!). Juotavaa kannattaa ottaa mukaan riittävästi, sillä muurin päällä ei (vielä toistaiseksi) ole kuin yksi myyntipiste, josta voi ostaa virvokkeita.

Matka Kiinan muurille maksoi noin 38 euroa per nenä ja se sisälsi kuljetuksen ja lounaan. Meille ei kerrottu retkeä varatessamme, että kaapelihissin liput tulisi maksaa itse. Asia selvisi vasta perillä muurin juurella ja silloin totesimme, että pahapa ylös on kävelläkään siinä aikataulussa ja ostimme noin kympin per lärvi maksaneet liput. Kokonaisuudessaan matkalle tuli näin ollen hintaa noin 48 euroa henkilöltä.

Onko sinulla kokemuksia Kiinan muurilta?

Pysy matkassa mukana ja seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa.


Lue myös:
Kierros Kielletyssä kaupungissa
Upea kesäpalatsi
Pekingistä etelään ja kypsyminen Kiinaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.