Pramea Wien

Artikkelikuva - Wienin loistoa

Onko sinullakin Wienistä idyllinen kuva? Että kaupunki olisi läpeensä söpö, ja sen näteillä, kapeilla kaduilla hevoset kopsuttelevat kauniita vaunuja vetäen, kyydissään tyylikkäitä matkailijoita? Mielikuva ei osu ihan nappiin, sillä Wien on enemmän pramea kuin idyllinen.

Wienissä toki on niitä hevoskärryjä, ja ne ovat oikein nättejä. Myös itse kaupunki on monelta osin oikein kaunis, mutta ei suinkaan pikkukaupunki-idyllimäiseen tyyliin. Wien on Pramea isolla P:llä.

Wienin kadut ovat massiivisen leveitä, rakennukset mahtailevia. Julkisivuissa ei ole säästelty koristeellisuudessa. Toinen toistaan kalliimmat merkkiliikkeet seisovat siistien katujen varsilla pönöttävien upeiden rakennusten kivijalassa vieri vieressä. Etukäteismielikuvani Wienistä oli vähemmän elitistinen, mutta hienolta kaupungissa joka tapauksessa näyttää.

Hevoskärryjä Wienissä
Prameita taloja Wienissä
Fiinin näköinen Hotel Astoria
Rakennusta koristava massiivinen patsas

Wienin muhkeaa, eri aikakausilta peräisin olevaa pröystäilevää rakennuskantaa selittää se, että kaupungilla on hyvin pitkä historia ja se on ollut aina kuninkaallisten suosiossa. Palatsit, lukuisat puistot, valtavat museot sekä leveät bulevardit tekevät kaupungista hyvin suuren tuntuisen, ja kyllähän se suomalaisittain iso onkin: asukkaita on noin 1,7 miljoonaa.

Kaupungin koosta huolimatta Wienin kadut olivat aikaisin aamulla lähes tyhjiä, kun nousimme ydinkeskustassa eli Innere Stadtissa metrosta ihmettelemään tätä suureellista kaupunkia. Ohitimme heti alkajaisiksi aitoa sacherkakkua myyvän Hotel Sacherin ja ajattelimme, että palaamme sinne hieman myöhemmin tai sitten käymme yksinkertaisesti maistamassa sacheria jossakin muualla. Niin aikaisin aamulla ei kerta kaikkiaan tehnyt mieli tuhtia suklaakakkua.

Päädyimme myöhemmin jälkimmäiseen vaihtoehtoon eli maistamaan sacheria jossain sattumanvaraisessa paikassa. Tämä saattoi olla vähän huono idea, koska kakku ei ollut kummoista – toisaalta olisiko se aitokaan ollut sen parempaa? Korttelikahvilan tunnelma oli joka tapauksessa kohdillaan, ja terassilta oli mukavaa katsella ohi kipittäviä kaupunkilaisia.

Söpöt liikennevalot Wienissä
Liikenneruuhkaa Wienin keskustassa
Kaunis rakennus kulmatorneineen

Kävelimme kaupungin leveillä kaduilla jalkamme tohjoksi ja etsimme prameudesta edes pientä rosoa. Sitä löytyikin nuoren ja nuorekkaan väen suosimasta Neubaun kaupunginosasta – tosin vain hitusen. Neubau sijaitsee aivan Innere Stadtin kyljessä, joten kovin suurella alueella emme liikkuneet.

Se, mitä Wienistä näimme, antoi kaupungista rakennusten ja puistojen osalta sliipatun kuvan. Pystyyn kuollut kaupunki ei kuitenkaan ole, vaan se vaikuttaa kaikessa komeudessaan hyvin eläväiseltä. Prameus yhdistyy oikeaan elämään, kun läpeensä koristellun, upean rakennuksen alakerrassa on arkinen ja räikeällä kelta-punaisella logolla olemassaoloaan julistava Billa-kauppa, paikallinen Alepa.

Reitti: Praha – Kutná Hora – Wien 360 km
Leirintäalue: Camping Wien Neue Donau, http://www.wiencamping.at/camping-wien-neue-donau/
Hinta (2 henkeä, henkilöauto, iso teltta ja sähkö): 25,50 € per yö

Wien oli viiden viikon kesäreissumme viides yöpymiskaupunki. Ajoimme sinne Kutná Horan ja Brnon kautta. Wienissä viivyimme kolme yötä. Leirintäalue oli julkisilla liikkumisen kannalta hyvällä paikalla ja hinnaltaan kohtuullinen. Alue oli siisti, joskin hieman kolkko, sillä kasvillisuutta oli melko vähän. Öisin läheisellä rautatiellä kulkeneet junat ja vaihteleva meteli moottoritieltä häiritsivät unta.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

9 vastausta artikkeliin “Pramea Wien”

 1. Hihi, minusta Wien on IHANA juuri siksi että se on niin huippuunsa hiotun täydellinen vähän joka nurkalta! 😀 Sacher-kakkua maistettiin sekä Sacherissa, että Demelissä, ja jälkimmäisessä se oli kyllä miljoonasti parempaa. ^__^

  1. Hyvin sanottu tuo huippuunsa hiotun täydellinen vähän joka nurkalta! 😀 Sitä Wien tosiaan on. En sano, että Wien olisi huono paikka – odotin vain tosiaan jotakin muuta, ja yllätyin. 🙂 Sacher ei ihan osunut nappiin siinä kahvilassa, jossa käytiin, mutta muuten sekin oli kiva kokemus.

  1. Hienostunut, todellakin. Jostain ihmeen syystä en odottanut ihan niin hienostunutta! En tiedä miksi; mielikuva on vain tullut jostakin. Wien osoittautui joka tapauksessa ihan kivaksi paikaksi, ei siinä. 🙂

 2. Elitistinen Wien löytyy juuri sieltä keskustasta Spethansdom kirkon luota, mutta muualla Wienissä on erilaisia alueita ihan jopa tavallisia ja ankeitakin. Ne luksuskaupat ja kellokaupat ovat juurikin noilla suunnilla, muualla on edullisia kauppoja. Esim. Favoriten alue on aika tavallinen ja siellä on runsaasti maahanmuuttajia, vähemmän niitä koristeellisia barokkitaloja. Wienissä on luksusalueet erikseen ja ns.tavallisen väen alueet erikseen. Tonavan lähellä on sekä uusia että vanhoja tavallisia kerrostaloja, jotka voisi olla vaikka Helsingistä tai Budapestistä, ei juurikaan eroa jos vaikka ulkoapäin katselee. Sacherkakusta olen samaa mieltä, huippukehuttu ja hehkutettu kakku mutta itse vaan jotenkin tykkään enemmän esimerkiksi mansikkaleivoksista! 🙂

  minun kokemusteni mukaan asiakaspalvelu oli kaikkein surkeinta Wienissä, kaikista käymistäni kohteista jos vertaa ja se myös näytettiin usein selkeästi ettei ulkomaalaisista pidetty. Mutta olin pidempään kuin viikon, joten nämä asiat ehti tulla varsin selviksi. Jos vielä menet Wieniin niin majoitu Tonavan lähelle, niin näet palan erilaista (vihreäempää, rennompaa) Wieniä tai käy vaikka jokiristeilyllä Budapestissä

  1. Varmasti Wienistäkin löytyy ihan tavallisia alueita, kuten mistä tahansa. Mutta tuo keskustan alue on harvinaisen pramea. Leirintäalueen lähettyvillä oli kyllä suht vihreää, joskaan itse alueella ei kovin paljoa ollut mitään kasvillisuutta (kaupunkileirintäalueet tuppaavat olemaan sellaisia kaikkialla). Eikä leirintäalueen respa todellakaan ollut mikään barokkitalo, mutta se ei ollutkaan tuolla ytimessä. 🙂

   Harmi, että sun kohdalle osui huonoa palvelua! Asiakaspalvelussa ei minusta Wienissä ollut valittamista, ihan hyvin pelasi. Asiakaspalvelu minusta yleensäkin riippuu todella paljon tuurista, vaikka toki joissain kaupungeissa yleinen asenne voi olla penseä. Niistäkin kaupungeista varmaan löytyy silti hyvääkin palvelua, ainakin jostain.

   Aivan älyttömän hyvää sacheria olen syönyt Suomessa ihan tuttavan tekemänä, mutta tuolla kahvilassa, jossa kävimme Wienissä, se ei todellakaan ollut kummoista. En kyllä muutenkaan ole ollenkaan makean ystävä, joten sinänsä en ole edes noiden kakkujen kohderyhmää, mutta pitihän sitä Wienissä kuitenkin maistaa. 🙂

   Arvelin, että jos menen vielä toiste Wieniin, majoitun kyllä ihan ytimeen hotelliin. 😀 Harvoin näkee niin hiottua ja koristeellista kaupunkia kuin Wien, joten siitä voisi olla kiva nauttia hotellia myöten – koska miksipäs ei! Leirintäaluekin oli ihan hyvä, mutta kaupunkileirintäalueet ovat usein aika persoonattomia.

 3. Hauska lukea Wienistä nyt, kun on matkaliput varattuna! Edellisestä Wienin-matkasta on jo niin kauan, että tuli aika päivittää haalistuneet muistikuvat (sullakin toki nyt jo 3 vuotta, mutta mulla lähemmäs 30…). Prameutta on siis odotettavissa, mutta mielenkiintoista sitten verrata, kuinka hyvin meidän mielipiteet osuu tämän kaupungin osalta yksiin 😀

  1. 30 vuotta on jo melkoinen aika, ehkä ei kaikki ole ihan samanlaista enää. 😀

   Wienistä jäi kyllä jollain tavoin vähän ristiriitaiset fiilikset. Hyvin kaunista ja prameaa, mutta pidempään viipymällä ja eri puolilla seikkailemalla olisimme saaneet laajemman kuvan ja nähneet enemmän sitä rosoakin, mikä olisi ollut ihan tervetullutta kaiken sliipatun oheen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *