Sedlecin luukirkko

Sedlecin luukirkko

Sedlecin luukirkko Kutná Horan kaupungissa Tšekissä on yksi oudoimmista turistinähtävyyksistä, joissa olen käynyt. Luita on tullut nähtyä sisätiloihin kasattuina ennenkin (mieleenpainuvimmin Kambodzan Choeung Ekissä eli killing fieldseillä), mutta Sedlecin luukirkossa luista on tehty, noh, sisustustaidetta. Ja se tuntuu aika oudolta. 

20160818-Unelmatrippi-Kutna-Hora-Sedlec-DSC_0277

20160818-Unelmatrippi-Kutna-Hora-Sedlec-DSC_0267

20160818-Unelmatrippi-Kutna-Hora-Sedlec-DSC_0279

20160818-Unelmatrippi-Kutna-Hora-Sedlec-DSC_0294

Itse kirkko on rakennettu 1400-luvulla keskelle hautausmaata, jolta rakentamisen aikana kaivetut luut jemmattiin kirkon kappeliin. Kirkko restauroitiin 1700-luvun alussa, ja vuonna 1870 luut päätyivät niille sijoilleen, joilla ne tänä päivänä ovat nähtävissä. Järjestelyn hoiti tšekkiläinen puunveistäjä ja rakentaja František Rint. Luukokoelmassa, ossuaarissa, on noin 40 000 ihmisen luut.

Luita on järjestelty muun muassa koristeelliseksi kattokruunuksi, katossa riippuviksi ”nauhoiksi”, pilareiksi, ovenkarmikoristeiksi ja ihan vain monimutkaisiksi kasoiksi kappelin sisään. Massiiviset luuaskartelutyöt ovat outoudessaan todella hienoja. Paikassa ei ole minusta sinänsä mitään pelottavaa tai karmivaa. Luukirkko vain tuntuu kummalliselta. Sisustustaidetta ihmisluista. Huomaan, että omituiseksi luonnehtimisen lisäksi juuri muuta sanottavaa en paikasta keksi – kerrassaan erikoinen nähtävyys.

20160818-Unelmatrippi-Kutna-Hora-Sedlec-DSC_0264

20160818-Unelmatrippi-Kutna-Hora-Sedlec-DSC_0290

Kutná Horaan on helppo matkata Prahasta käsin julkisella liikenteellä tai omalla autolla. Matkaa on noin 70 kilometriä. Kaupungin historiallinen keskusta kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin, joten Kutná Horassa on muutakin nähtävää kuin luukirkko. Moni menee sinne kuitenkin ensisijaisesti luukirkon takia. Mekin vain poikkesimme kirkolla matkalla Prahasta Wieniin. Sisäänpääsymaksu ei päätä huimaa: 90 korunaa eli noin 3,70 euroa.

Oletko käynyt Sedlecin luukirkossa ja jos, niin mitä tykkäsit? Jos et, niin menisitkö?

Kävimme Sedlecin luukirkossa osana viiden viikon automatkaamme Euroopassa.

Pysy matkassa mukana ja seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa.


Lue myös:
Rento päivä Prahassa
Pulassa
Slovenian Bohinj: luonnonystävän aktiviteettitaivas

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 vastausta artikkeliin “Sedlecin luukirkko”

    1. No kappas, niin näyttää olevan! Tosi samankaltaisia sommitelmia sielläkin näemmä. Itse en ollut aiemmin ihan vastaavassa paikassa käynyt, vaikka on kai noita ossuaareja maailmassa paljonkin. Kannattaa varmaan käydä Kutná Horassa muutenkin kiertelemässä, jos on aikaa. Me käytiin nyt vain ohikulkumatkalla tsekkaamassa tämä hämmentävä kirkko. Sisällä on aika hämärää, joten kuvaaminen voi olla haastavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.