Wien korkeuksista: historiallinen maailmanpyörä

Artikkelikuva - Würstelprater, Wien

Näköalapaikkoja on vaikea vastustaa, joten nappasimme Wienissä matkaohjelmaan yhden kunnon turistipyydyksen: päätimme hypätä katselemaan maisemia maailmanpyörän kyydistä. Wienin maailmanpyörä eli Wiener Riesenrad on historiallinen, joten siinä on paljon enemmän tunnelmaa kuin monessa muussa maailmanpyörässä.

Meillä oli Hemmon kanssa Wienissä melko vähän aikaa, koska olimme päättäneet käyttää yhden reissupäivän tehdäksemme päiväretken Bratislavaan. Noudatimme siis hyväksi havaittua tyyliä: kun on vain vähän aikaa, emme ahnehdi sitäkin vähää liian täyteen toimintaa, koska kiire ei  ole kiva matkaseuralainen.

Keskityimme Wienissä enimmäkseen Wienin mahtailevan ydinkeskustan ihmettelyyn, metsästimme lounaspaikaksi legendaarista gulassia tarjoavaa ravintolaa ja ihan vain hengailimme kaupungilla rennosti. Wienin historiallinen maailmanpyörä sopi tällaiseen rentoon ohjelmaan kuin nenä päähän.

Wienin maailmanpyörä

Wienin maailmanpyörä ei ole mikään uutuushäkkyrä, sillä se on ihastuttanut Wienissä jo vuodesta 1897. Alkuperäinen maailmanpyörä tosin paloi maan tasalle 1944, mutta rakennettiin pian uudelleen.

Wienin maailmanpyörä seisoo Leopoldstadtin kaupunginosassa Würstelpraterin huvipuistossa, joka on – ei enempää eikä vähempää kuin – maailman vanhin huvipuisto. Vuonna 2016 puisto vietti 250-vuotisjuhlaansa. Itse maailmanpyörä on myös yksi maailman vanhimmista, ja se oli lisäksi hyvin pitkään maailman korkein maailmanpyörä.

Wienin maailmanpyörän sisäänmenoaulassa esitellään paikan historiaa
Maisema Wienin maailmanpyörän kyydistä

Wiener Riesenrad on esiintynyt useissa elokuvissa, kuten Timothy Daltonin tähdittämässä Bond-pätkässä 007 vaaran vyöhykkeellä (The Living Daylights). Kiinnostaisiko romanttinen hetki pyörän kyydissä tyylillä, vähän kuin Bondin tapaan? Se on mahdollista, sillä pyörän vaunuja vuokrataan myös kolmen ruokalajin kynttiläillallisia varten. Tästä ilosta saa pulittaa 345 euroa (kesäkuu 2016). Myös yksityinen, nopealla vilkaisulla ihan tyylikäs cocktailvaunu löytyy. Se irtoaa puoleksi tunniksi 110 eurolla.

Wiener Riesenrad
Maisema Wiener Riesenradin kyydistä
Maailmanpyörän vaunu 22 yläilmoissa
Maisema maailmanpyörän kyydistä

Me olimme maailmanpyörän kyydissä ihan tavallisella ajelulla. Sisääntuloaulassa on näyttely, jossa kerrotaan Wienin ja Praterin puistoalueen historiasta, ja esillä on pyörän vanhoja vaunuja.

Vaunuun jonotettuamme ja sen kyytiin päästyämme näimme hieman toisenlaisen Wienin kuin ydinkeskustassa olimme nähneet. Oli vehreää, ja talot eivät kaikki olleet ylenpalttisen koristeellisia, vaan enimmäkseen ihan tavallisia. Pilvenpiirtäjä ja tv-tornikin näkyivät kauempana, toisella puolella kaupunkia.

Huvipuiston lähistöllä Leopoldstadtissa näytti jo aika erilaiselta kuin Wienin koristeellisessa ytimessä, Innere Stadtissa. Hyvin lyhyessä ajassa Wienissä pystyi toteamaan, että kaupungilla on (vähintään) kahdet kasvot.

Oletko käynyt Wienissä? Mitä erityisesti suosittelet kokemaan kaupungissa?

Wien oli viiden viikon kesäreissumme viides yöpymiskaupunki. 


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Wien korkeuksista: historiallinen maailmanpyörä”

  1. En oo käynyt, mutta kovasti kiinnostaisi. Kiire ei tosiaan oo kivaa, ja päämäärätön keskustan haahuilu on silloin paras ratkaisu 🙂 Maailman vanhin huvipuisto on tosiaan aika vanha! Me vasta käytiin Melbournen uudessa maailmanpyörässä, ja siellä oli myös tarjolla noita illallisia, taisi maksaa suurin piirtein saman verran. Eli normikyydillä mentiin mekin 🙂

    1. Maailmanpyörät ovat kivoja. 🙂 Oltaisiin ehkä käyty Melbournessakin, jos siellä olisi ollut (tai ehkä oli joku vanha, mutta ei vaan tiedetty siitä?). Illallinen oli tosiaan aika tyyris, sitä ei edes harkittu. Mutta tietty hauskaa, että noita erikoisuuksia on tarjolla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *