Aina loma ei mene putkeen – tapaus Malta

Artikkelikuva - Dingli Cliffs, Malta

Hyvä lähtökohta onnistuneeseen lomalle lennähtämiseen on, että tuleva matkalle lähtö herättää innostuksen. Oikeastaan se on minimivaatimus. Taannoisen Maltan-matkan kohdalla innostuksesta ei ollut tietoakaan, mutta se ei ollut Maltan vika. Valitettavasti elämä ajoittain lappaa syliin ihan muuta kuin toivoisi, ja matka Maltalle ei todellakaan alkanut onnellisten tähtien alla.

Muutama päivä ennen loman alkua eräs läheiseni sairastui täysin yllättäen ja vakavasti. Lomafiilis luonnollisesti hävisi sen sileän tien ja mieli täyttyi mustista pilvistä. Mietimme Hemmon kanssa viime metreille asti, lähdemmekö ollenkaan reissuun. Päätimme lopulta lähteä, sillä kotiin jäämisemme ei olisi hyödyttänyt tilanteessa millään tavoin.

Ensimmäiset päivät Maltalla kuluivat täysin huolessa velloen, vaikka yritimme vähän katsella paikkoja ajatusten saamiseksi pois huolista edes hetkeksi. Kun pahin näytti olevan ohi ja meillä olisi ollut edes pientä kiinnostusta Maltan tarkempaan kiertelyyn, alkoi kaatosade, jota säestivät salamointi, ukkosen jyrinä ja älytön tuuli. Lähde siinä sitten lähisaarille veneellä luontoa kiertelemään – ei kiitos.

Sateet kestivät koko loppuviikon. Vettä valui hotellimme aulan katon läpi sinne tänne. Muun muassa aulassa olevat sohvat olivat salakavalasti kastuneet ja totta kai istahdin pahaa-aavistamattomana eräänä aamuna aulan läpimärälle sohvalle. Se oli vänkä tunne se.

20171018-Unelmatrippi-Malta-DSC0282

Huonolla säällä voi tietysti kierrellä vaikkapa museoita. Jos kuitenkin on valinnut majapaikkansa jostain muualta kuin pääkaupungista Vallettasta, jossa suurin osa museoista sijaitsee, liikkuminen osoittautuu Maltalla äkkiä ongelmaksi. Maltan bussilinjasto on kattava, mutta etenkin huonolla säällä bussit täyttyvät ääriään myöten heti alkumatkasta, joten seuraavilla pysäkeillä odottavat ihmiset jäävät nuolemaan näppejään. Hotellimme respa huokaili avuttomana, että myös takseja on aivan liian vähän tarpeeseen nähden ja taksijonot ovat sen mukaiset. Koko liikenne ajautuu huonolla säällä täydelliseen kaaokseen: minnekään ei pääse muuten kuin kävellen tai kyytiä tuntikausia odottamalla.

Myrskysään ja liikennekaaoksen lopputuloksena myös minä vietin hotellilla aikaa enemmän kuin millään matkalla koskaan. Hemmo olisi ollut hotellilla joka tapauksessa, koska kirsikkana kakun päälle hän onnistui saamaan jostakin vatsataudin.

Että sellainen loma.

20171018-Unelmatrippi-Malta-DSC0271

Olimme siis viikon aikana ainoastaan pääsaarella. Kävimme kahdesti Vallettassa, tutustuimme lyhyesti Mdinan kaupunkiin ja kiertelimme parit pikkukylät bussilla ja kävellen. Myös Dinglin jyrkänteet tuli pikaisesti katsastettua. Kaunis Mdina ansaitsee tilaa blogissa, kuten myös Valletta, joten palaan vielä näiden kaupunkien osalta Maltan pariin. Yleisesti ottaen ahtaasti rakennettu ja karu Malta ei jättänyt muuta lähtemätöntä vaikutusta kuin sen, etten koskaan unohda sitä huolen määrää, jonka varjossa matkan aloitimme.

Ehkä kaikkien reissujen ei vain ole tarkoitus mennä putkeen. Maltasta tuli meille useista syistä epäonnistunut matka.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

16 vastausta artikkeliin “Aina loma ei mene putkeen – tapaus Malta”

 1. Ikävä kuulla, että reissu oli noin monelta osalta epäonnistunut tai ainakin huolen ja epäonnen värittämä. Hyvä kertoa blogissakin, että ei se reissaaminen aina vaan onnistu, eikä sille välttämättä itse voi mitään. Tuntuupahan seuraava onnistunut loma sitten kaksin kerroin makeammalta, kun on välillä kokenut vähän sitä päinvastaista. 🙂

  Toivottavasti läheisellä tilanne näyttää jo valoisammalta.

  1. Kiitos. <3 Tilanne on onneksi jo parempi.

   Mietin pitkään, kirjoitanko tästä mitään. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että kyllä rehellinen pitää voida olla, ja siihen kuuluu se, että välillä nostetaan esiin ikäviäkin reissujuttuja. Tämä oli mulle eka matka, joka on mennyt näin monelta kantilta penkin alle. Olisi ihanaa, kun elämä ja reissut olisivat aina yhtä ruusuilla tanssimista, mutta ei se valitettavasti mene niin. Aina ei pysty matkoistakaan nauttimaan.

 2. Mukavan rehellinen postaus. Kaikki ei vain aina mene putkeen. Ja se on muuten kumma, että jos se tunne kalvaa ennen lähtöä kannattaako lähteä niin monesti se on joku enne. Mutta toisaalta, jos ette olisi lähteneet olisi voinut jäädä myös harmittamaan. Ja tän jälkeen seuraava reissu ilman huolia tuntuu varmaan ihan erityisen hyvältä!

  1. Joo, ei olisi ollut järkeä jäädä kotiinkaan, koska lomat oli jo sovittu, matka hommattu emmekä voineet olla mitenkään avuksi kotoakaan käsin. Sama oli lähteä. Saihan tästä sentään yhden uuden maan käytyjen maiden listalle…

   Toivottavasti seuraava reissu on oikein ihana!

 3. Ja onhan se niinkin, että kun paljon reissaa, todennäköisyys kokea vähemmän onnistunut reissu kasvaa.

  Meillä varsinaista floppimatkaa ei vielä ole tapahtunut. Paitsi yksi reissu Osloon, joka päättyi kunnon riitaan miehen kanssa. Mikä on ihan käsittämätöntä pelkästään siksi, että me ei riidellä melkein koskaan (ei ihan oikeasti edes kerran vuodessa). Sen jälkeen menikin aika monta vuotta ennen kuin reissattiin mihinkään kahden. Ei vissiin uskallettu😁. Toinen vähän harmittava matka tehtiin Madeiralle, jossa oli poikkeuksellisen kylmä ja vain yhtenä päivänä lapsi pystyi uimaan ulkoaltaalla. Onneksi olin varannut hotellin, jossa oli sisäaltaat ja sauna. Mutta silti se koko viikon kestänyt kylmyys kävi nyppimään.

  1. Heh, toivottavasti flopit jäävät ķokonaan kokematta! Me kävimme Maltalla yhtenä päivänä altaalla, mutta oli niin kylmä, että hyvä kun tarkeni uida. Toista kertaa ei käyty, koska sitten alkoivat jo nuo mainitsemani sateet. Huono mäihä.

   On se tosiaan niinkin, että tekevälle sattuu.

 4. Ikävä kuulla että reissu ei mennyt oikein putkeen. Maltalla oli kyllä muutamia ärsyttäviä asioita, juuri tuo liikenne ja liikkumisen vaikeus erityisesti, mutta muuten kyllä pidin maasta ja viihdyin siellä. Erityisesti kaunis Gozo teki ison vaikutuksen, ja ehdittiin vielä nähdä kuuluisa Sininen ikkunakin ennen kuin se viikkoa myöhemmin romahti :). Mutta Maltan reissu kyllä vaatinee sen että kelit osuu kohdalleen, sateella tuo tuulinen ja kostea saarivaltio on kyllä varmasti tympeä paikka. Meillä onneksi sattui melko lämpöiset ja aurinkoiset päivät vaikka olikin vielä talvi. Ja ehkä tämän ajankohdan takia nuo ruuhkatkaan ei olleet ihan niin pahoja vaikka muutamassa melko lailla tupaten täydessä bussissa mekin ”päästiin” matkustamaan.

  Se tuossa Maltassa ihmetyttää että vaikka etäisyydet on niin lyhyet niin silti liikkuminen muuten kuin bussilla tai autolla on tehty käytännössä mahdottomaksi kun kaikki tiet on aidattu ja kevyen liikenteen väyliä ei ole kuin kaupungeissa. Uskon kyllä että sesonkiaikana liikkuminen on tuskallista, varsinkin kun nuo Malta Public Transportin aikataulutkin oli lähinnä ohjeellisia ja aikatauluissa oli ihan eri ajat riippuen siitä mistä katsoi.

  Mutta meille onneksi jäi Maltasta ihan positiivinen kuva, ja suosittelen antamaan Maltalle vielä mahdollisuuden jos lähtökohdatkin reissulle olisi jo paremmat ja osuisi säätkin paremmin kohdalleen. Kauniita maisemia ja kiinnostavia historiallisia kohteita riittää kyllä.

  1. Tuo on ihan totta, että joka paikkaan menemisessä kestää Maltalla lyhyistä välimatkoista huolimatta todella kauan, ja kevyen liikenteen käyttö on aika vaikeaa tai ainakin vaarallista. Bussiruuhkat olivat ihan uskomattomia huonolla kelillä.

   Gozolla olisimme halunneet ehdottomasti käydä, samoin Cominolla. Olen kuullut molemmista hyvää! Sateella ja myrskytessä niihin ei kuitenkaan tuntunut olevan järkeä lähteä. Kauniilla säällä luonnossa liikkuminen ja veneily ovat paljon mukavampaa ajanvietettä.

   Tämä kokemus Maltasta oli nyt aika ankea. Joskus käy näin! Mdinasta kuitenkin tykkäsin ja Vallettassakin oli puolensa. Uskon, että saarilla olisi silti ollut viehättävämpää.

 5. Olen juuri katsellut yhden kaverin aivan ihania matkakuvia Maltalta, ja miettinyt että sinne pitäisi päästä. Teillä oli nyt kyllä oikein epäonnisten sattumusten suma, toivottavasti läheisenne tilanne on hallinnassa <3

  Se on muuten kumma juttu miten joutuu oikeasti harkitsemaan että mitä kirjoittaa blogiin – kun loma ei vastaakaan odotuksia. Jos sallit linkitän tähän oman epäonnisen Dubrovnikin juttuni – jonka kirjoittamista ja julkaisua vatkasin viikkoja. Ja ihan sen takia etten halunnut leimautua turhasta valittajaksi. Lopulta päätin julkaista, jotta edes joku juttuni lukenut saisi tilaisuuden välttyä meidän "vaelluslomamme" pilaanneelta vatsataudilta https://johannasuomela.com/2016/11/03/dubrovnikin-syysloman-pari-muuttujaa/

  1. Kiitos <3 Tilanne on onneksi hallinnassa. Kuten kirjoitit, reissu oli todellinen epäonnisten sattumusten suma!

   Meillä tämä oli ensimmäinen varsin pieleen mennyt reissu. Onhan sitä aiemminkin kaikenlaista pientä käynyt, mutta kaikenlaista sattuu kotonakin. Tähän matkaan osui vain ihan liikaa huonoja juttuja samaan syssyyn. Eiköhän seuraava matka ole jo taas parempi, toivon!

 6. Meillä oli muutama vuosi sitten Maltalla yksi parhaimmista lomistamme. Emme tienneet Maltasta juuri mitään ennen matkaa ja odotuksetkaan eivät olleet mitenkään korkealla. Teimme matkamme loppukesällä, joten sää oli aurinkoinen ja lämmin koko lomaviikon ajan. Hotellimme sijaitsi Sliemassa josta oli helppo lähteä Vallettaan, jonne menimme vesibussilla. Ihanan uimarannan löysimme bussimatkan päästä ja istumaan pääsimme bussissa joka kerta. Ja nuo Maltalaiset bussit olivat ihan oma lukunsa, kuin suoraan jostain 40-luvulta. Niitä kuvasimme edestä ja takaa, niin koristeellisia ja erikoisia ne olivat. Hyviä ruokapaikkoja löytyi hotellin lähiympäristöstä ja rantabulevardia pitkin kelpasi kävellä.
  Maltan saaret jäivät tällä kerralla vielä käymättä, mutta ehkä ensi kerralla sitten!

  1. Hienoa, että teillä oli hyvä loma Maltalla! Maltalla ei taida enää olla ollenkaan noita vanhoja busseja – me emme nähneet ensimmäistäkään, vaikka kuljimme bussilla kaikki matkat. Ovat kuulemma uusineet bussikantaa nopeasti. Sään olisi pitänyt olla ihan okei tällä meidänkin reissulla vuodenaikaan nähden, mutta siinä kävi huono tuuri, kuten muutenkin tämän reissun kanssa. Lähisaarille olisimme halunneet, mutta ne nyt jäivät. Pääsaari ei meitä kovasti säväyttänyt, vaikka Mdina olikin kaunis ja Valletta myös. Ruuassa ei kyllä ollut mitään valittamista meidän reissulla. Vatsataudistahan ei voi tietää, että mistä se tuli.

 7. Huoli läheisistä lomalla syö kyllä varmasti todella tehokkaasti lomafiilistä. Toivottavasti asiat sen suhteen kääntyivät parempaan suuntaan. Mutta voi itku mikä tuuri sään suhteen. Mulla ei ole Maltasta kokemusta, mutta ei todellakaan kuulosta hyvin organisoidulta meiningiltä, jos huonolla kelillä siellä ei pääse liikkumaan millään muulla kuin omalla kulkupelillä. :O

  1. Kiitos empatiasta. Tilanne on onneksi nyt vakaa.

   Ja joo, Malta ei todellakaan vakuuttanut liikenteen osalta, sillä busseihin ja takseihin oli aivan liikaa tunkua siihen nähden miten paljon näitä kulkuneuvoja oli. Bussilinjoja on sinänsä kyllä ihan mukavasti. Mutta aikatauluihin ei voi luottaa eikä siihen, että mahtuisi kyytiin.

 8. Harmi että matka epäonnistui, mutta niin voi välillä käydä ja mitään ei voi ellei sitten palaa kohteeseen toista kertaa jolloin voisi ehkä olla parempi sää. Kävin Maltalla risteilyn muodossa ja silloin oli todella kuuma ja aurinkoista. Oikeastaan totta puhuen jouduin käydä välillä ilmastoidussa laivassa viilentymässä! sillä sää oli yli +40C ja varjoisia kujia ei oikeen löytynyt. Italiassa tykkään varjoisista kujista niissä voi paremmin viilentyä. Sillä risteilyllä Barilla yllätti kova sade, jonka takia en saanut ihan niin hyviä kuvia Barista kuin olisi voinut aurinkoisella säällä. Myös Roomassa kerran helmikuussa satoi lähes koko ajan kaatamalla ja oli kylmä

  1. Sadepäiviä tosiaan voi sattua. Tässä meni pieleen vähän muukin kuin sää. Näin syksyllä Maltalla ei ole paahtavan kuuma, joten siinä mielessä syksy on hyvää vierailuaikaa. Valitettavasti vain sateen todennäköisyys on sitten syksyllä suurempi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *