Yksi pitkäaikainen matkahaaveeni kävi vastikään toteen. Olin halunnut jo vuosikausia päästä joskus yöpymään linnaan. Se onnistui vihdoin, kun vierailimme Zafran kaupungissa Espanjassa ja yövyimme Parador de Zafra -hotellissa. Kyseessä on 1400-luvulla rakennettu linna, joka on muutettu hotelliksi vuonna 1968. Rakennus on ulkoa sotilaallisen näköinen, mutta muistuttaa sisältä enemmän palatsia. Mikä paikka!
Kuten aikaisemmin kerroin, olemme viettäneet tänä talvena paljon aikaa Espanjan Andalusiassa. Pääsiäisen tienoilla ajelimme vaihtelun vuoksi Extremaduran itsehallintoalueelle Zafraan ja Unescon maailmanperintökohde Cáceresiin. Päädyimme Zafraan ensisijaisesti siellä sijaitsevan linnahotellin takia, mutta toki itse kaupunkikin kiinnosti.
Parador-hotellit ja Zafran Parador
Parador-hotelleja on kaikkiaan noin 90 eri puolilla Espanjaa. Espanjan valtion omistamat hotellit sijaitsevat historiallisesti merkittävissä rakennuksissa tai muulla tavoin erityisessä ympäristössä, kuten perinnemaisemien äärellä. Monet hotelleista ovat esimerkiksi entisiä luostareita tai linnoja, kuten 1400-luvulta peräisin oleva Zafran Parador.
Zafran Parador sijaitsee aivan kaupungin ytimessä ja sitä ympäröi keskiaikainen, viehättävä keskusta. Hotelli oli alun perin muslimien linnoitus, josta tuli myöhemmin herttuoiden palatsi. Parador-hotellina se on toiminut vuodesta 1968.
Zafra ei ole järin suuri paikka: siellä on alle 20 000 asukasta. Osin tästä syystä linnahotelli on helppo bongata kaupunkikuvasta. Linna on myös melko suuri, ja sen kulmissa ja sisäänkäynnin kohdalla kohoavat tornit herättävät huomiota jo kauempaa.
Viihtyisä huone linnassa
Zafraan ja Parador-hotellin pihaan saapuessamme ilahduimme siitä, että hotellin parkkipaikalla oli tilaa ja hotellin asiakkaina saimme auton normaaliakin edullisemmin parkkiin aivan oven eteen. Yön yli pysäköinti linnan parkkipaikalla maksoi 4,90 euroa. Sekin ilahdutti, että saimme huoneen jo reippaasti ennen virallista sisäänkirjautumisaikaa. Palvelu oli todella ystävällistä.
Kaikista Parador-hotelleista valitsimme nimenomaan Zafran hotellin, koska emme olleet aikaisemmin yöpyneet Extremaduran puolella tai käyneet lainkaan Zafran seudulla. Zafran Parador oli myös verrattain edullinen niinä päivinä, jotka sopivat meidän aikatauluumme. Yksi yö standard-huoneessa maksoi noin 90 euroa. Aamiainen toi hintaan parikymmentä euroa lisää. Yöpyminen maksoi toki enemmän kuin mihin hintatasoon normaalisti pyrimme (ja mehän muutenkin yövymme usein majataloissa tai vastaavissa vähän edullisemmissa paikoissa), mutta kyseessä oli sentään linna, joten hinta ei tuntunut kalliilta.
Söimme hotellin ravintolassa myös illallisen, koska halusimme nauttia miljööstä mahdollisimman paljon. Sekä aamiainen että illallinen olivat hyvää tasoa, mutta eivät tajunnanräjäyttäviä. Maukasta ruokaa ilman kikkailua tai piperrystä – kelpasi vallan mainiosti.
Standard-huoneemme oli pääpiirteissään melko tavanomaisen hotellihuoneen näköinen, joskin huonekorkeutta oli reippaasti yli tavallisen. Huone oli tilava ja siisti, ja perinteet näkyivät siellä tietyissä yksityiskohdissa. Esimerkiksi ovet ja sängynpäädyt olivat koristeellista massiivipuuta. Etukäteen netistä kaivamiemme kuvien perusteella emme olettaneetkaan huoneen olevan kovin erikoinen. Viihtyisä se kyllä oli, ja yöllä mukavan hiljainen.
Muualla hotellissa historia oli paljon selvemmin läsnä ja itse hotellirakennus oli kaikin puolin vaikuttava niin sisältä kuin ulkoa.
Maisemakierros linnan muureilla
Aivan ensimmäiseksi sisäänkirjautumisen jälkeen lähdimme omatoimiselle kierrokselle hotellissa. Toisin sanoen lähdimme etsimään reittiä hotellin katolle. Respan työntekijä kertoi, että sinne voi mennä vapaasti seikkailemaan joko omin päin tai halutessaan osallistua hotellin järjestämälle kierrokselle. Emme tietenkään malttaneet odotella mitään valmista kierrosta vaan nakkasimme tavarat huoneeseen ja lähdimme ihmettelemään hotellin käytäviä. Pian löysimmekin reitin katolle.
Zafran Paradorissa koko rakennuksen pystyy kiertämään muurien päällä kävellen. Maisemia saa siis katsella joka suuntaan. Katolla on myös torneja, joihin pääsee kiipeämään. Osa niiden portaikoista on vähän ahtaita, kuten linnoissa on tavallista, mutta ahtaissa ja jyrkissä rappusissa äherrys kuitenkin kannattaa. Muurit ja tornit ovat upean näköisiä ja maisemat ovat hienot. Vietimme katolla pitkän tovin ja saimme olla siellä kahdestaan, sillä samaan aikaan paikalle ei osunut muita.
Hienon sisäänkäynnin ja katon lisäksi hotellin vaikuttavimpiin puoliin kuuluu vaaleasta kivestä rakennettu suojaisa sisäpiha. Siellä on viihtyisiä istuskeluryhmiä kahvila-baarin ja ravintolan asiakkaille. Kahvilaan ja ravintolaan voi tietenkin mennä, vaikka ei asuisikaan hotellissa. Sisäpihan keskellä on nätti suihkulähde, ja pihan pääsee kiertämään ympäri nousemalla kakkoskerroksessa olevalle terassille.
Kaiken kaikkiaan olimme todella tyytyväisiä, että valitsimme juuri Zafran Paradorin. Linnahotelli oli hieno kokonaisuus eikä hintakaan huimannut päätä.
Itse hotellin lisäksi kiertelimme hieman myös Zafran kaupungissa. Kompakti keskusta on kaunis ja melko nopeasti nähty. Aukioilla oli vilskettä ja vilinää, kun äänekkäät espanjalaiset valloittivat terassit ja nauttivat lämpimästä kesäisestä illasta. Viihtyisä paikka!
Mikä on erikoisin miljöö, jossa olet yöpynyt?
Lisätietoa Parador-hotelleista löydät Parador-ketjun verkkosivuilta.
Lue myös:
- Staycation Helsingissä: yö entisessä vankilassa Katajanokalla
- Millainen oli talvi Espanjassa?
- Yö saaristossa: linnakesaari Örö
- Poikkeusajan staycationit: 5 Helsingin hotellia
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Linnassa olisi kyllä upeaa päästä joskus yöpymään, siitä ei itselläni ole kokemusta. Ylivoimaisesti erikoisin miljöö missä itse olen yöpynyt, on pari taivasalla vietettyä yötä Etiopiassa. Ei ehkä ihan vertaudu linnaan, mutta on kyllä tosiaan jäänyt mieleen.
Vau, kuulostaa hienolta! Tykkäisin itsekin kokeilla esimerkiksi jossain aavikolla yöpymistä, tosin mielellään ei missään hiekkamyrskyn keskellä. 😉 Tämä linnayö oli tosiaan kiva kokemus. Olin aina ajatellut, että jos jossain päädytään linnaan yöksi, se olisi Saksassa. Mutta ehdittiin nyt ensin testata tätä Espanjassa. Ehkä joskus vielä Saksassakin, kuka tietää.