Vinkki Budapestiin: Terrorin talo pitää otteessaan

Artikkelikuva - Kettinkiä Terrorin talon edustalla Budapestissä

Terrorin talo (Terror Háza) on Budapestin suosituimpia museoita enkä ihmettele sitä yhtään. Näyttelyt kertovat Unkarin fasismin ja kommunismin värittämästä historiasta, ja lisäksi museo toimii muistomerkkinä kommunistien ja Nuoliristi-puolueen harjoittaman kidutuksen ja terrorin uhreille. Tämä voi kuulostaa aika hurjalta – ja toki se sisällöllisesti sitä onkin – mutta Terrorin talon toteutus on todella hieno. Kyse ei todellakaan ole mistään pölyisestä vitriinimuseosta. Museo nappaa kävijän otteeseensa heti, kun sisäänpääsyjono etenee rakennuksen ovista sisälle. Ja vaikka se jono saattaa ulkona näyttää pitkältä, ei kannata vaipua epätoivoon, sillä luultavasti letka sulaa nopeasti.

Dramaattinen musiikki kumisee taustalla heti, kun pääsemme ulko-ovista sisään. Tutkimme jykevästä kivestä rakennetun rappukäytävän seiniin kiinnitettyjä lasilevyllä päällystettyjä tekstejä. Niissä kerrotaan, kuinka poliisi otti vuoden 1945 helmikuussa haltuunsa tämän talon, jonka rappukäytävässä seisomme. Jo saman vuoden loppuun mennessä talo kävi pieneksi, joten poliisi otti käyttöönsä koko korttelin.

Talojen alla olevat kellaritilat yhdistettiin sellirivistöjen labyrinteiksi. On heti selvää, että olemme jälleen kerran vierailulla erittäin synkässä paikassa. Tällaiset vierailut ovat kuitenkin tärkeitä. Historian muisti on meillä ihmisillä aivan liian lyhyt – sitä ei voi olla huomaamatta, kun seuraa uutisia.

Terrorin talo, Budapest
Kettinkiteos Terrorin talon edessä

Jätämme takit ilmaiseen narikkaan ja ostamme perusliput näyttelyyn. Lisämaksusta tarjolla olisi myös kuulokkeita audio-opastusta varten, mutta me emme oikein välitä opastustallenteiden kuuntelusta, joten skippaamme ääninauhat. Luotamme siihen, että museossa on saatavilla informaatiota muullakin tavoin kuin äänitteiden kautta.

Museokierros etenee rakennuksessa ylöspäin ja vasta lopuksi mennään karmivaan kellarikerrokseen. Huomaamme nopeasti, että kaikki huoneet ovat erilaisia. Ainoa yhdistävä tekijä on, että jokaisen huoneen nurkassa on nippu papereita – sitä kaipaamaamme informaatiota. Pinosta voi napata lapun haluamallaan kielellä ja lukea historiallisista tapahtumista. Tämä sopii meille hyvin. Jos A4-papereiden lukeminen ei nappaa, kannattaa vuokrata audio-opas, sillä muuten museon sisällöstä menee iso osa ohi. Huoneiden rekvisiitta ei kaikilta osin aukea ilman tekstiä tai ääninauhaa.

Dokumenteilla päällystetty huone Terrorin talossa
Univormuja Terrorin talossa

Huoneiden visuaalinen tyyli ja äänimaailma vaihtelevat laidasta laitaan, mikä pitää mielenkiinnon tehokkaasti yllä. Yhdessä huoneessa katselemme irvokkaita videolta, joissa Hitler uskollisine seuraajineen hymyilee tyytyväisenä ja keskitysleireillä tapettujen ruumiita jyrätään kasaan. Toisessa näemme rivistön univormuja. Kolmannessa katsomme neuvostoliittolaiselta vankileiriltä selvinneen naisen koskettavaa haastattelua. Lattiamaton kuviona on koko huoneen mitalta kartta, johon on merkitty leirien paikkoja. Neljännessä huoneessa kuljemme vaaleista sianrasvaa esittävistä kuutioista rakennettujen käytävien läpi. Kuutiot symboloivat kommunistien maanviljelijöihin ja maanomistajiin kohdistamia julmuuksia. Viidennessä huoneessa katselemme propagandan tuotoksia. Julisteissa kaikki ovat onnellisia ja elämä hymyilee.

Ja niin edelleen: huoneita riittää kolmen kerroksen verran. Viimeiseksi menemme hissillä kellariin. Hississä pyörii kidutuksesta kertova lyhytdokumentti. Viimeistään tässä vaiheessa vetää todella synkäksi.

Kuutioista rakennettuja käytäviä Terrorin talossa
Rekvisiittaa Terrorin talossa
Terrorin talon keskiosassa muistetaan uhreja
Hirttopuu Terrorin talossa

Osa Terrorin talon kellarista on ennallistettu näyttelyä varten ja siellä tiivistyy hyvin 40- ja 50-lukujen meininki niin tässä kyseisessä talossa kuin aika monessa muussakin paikassa: kauhua, tuskaa, pelkoa. Kävelemme erilaisten sellirakennelmien ohi. Yhdessä vangit ovat seisseet polviaan myöten kylmässä vedessä, toinen on vain metrin korkuinen. Käytävän päädystä löytyy teloituspaikka.

Terrorin talossa saa kattavan kuvan siitä, miten alas ihminen ja yhteiskunta voivat lyhyessä ajassa vajota ja millaisiin tekoihin ihminen hyvin heppoisin perustein kykenee. Paikka on kauhea – ja juuri siksi siellä kannattaa käydä. On asioita, joita kansakuntien ei todellakaan pitäisi koskaan unohtaa.

Terrorin talon liput ja aukioloajat

  • Peruslippu ilman opastusta 3000 HUF eli noin 9,20 euroa (toukokuu 2019)
  • Audio-opas 1500 HUF eli noin 4,60 euroa (toukokuu 2019)
  • Lisämaksusta tarjolla opastettuja ryhmäkierroksia (etukäteen tehty varaus pakollinen)
  • Maksuton vaatesäilytys
  • Tarkista hinnat ja aukioloajat Terrorin talon verkkosivuilta

Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Vinkki Budapestiin: Terrorin talo pitää otteessaan”

    1. Kannattaa käydä, on tosi kiinnostava ja hienosti toteutettu. Kantsii tosiaan ottaa kuulokkeet, jos ei jaksa lukea tekstejä. Meille tekstit ovat varsin ok, mutta moni ei tykkää, joten hyvä, että on vaihtoehtona myös audio-opastus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *