Vinkkejä Berchtesgadeniin Alppien juurelle

Artikkelikuva - Berchtesgaden, Königssee

Jos etsii kaunista luontoa, hienoja autoilumaisemia, söpöjä kyliä ja ripausta historiaa, Berchtesgadenin kansallispuiston seutu Saksan Baijerissa on oiva valinta lomakohteeksi. Kokosin vinkkejä aktiviteeteista ja nähtävyyksistä, joita seudulla voi kokea.

Kuvankaunis Königssee

Berchtesgadenin seudun tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Königsseen maisemat. Hämmentävää kyllä, tunnettua järvimaisemaa on yllättävän hankala päästä katsomaan, sillä rannat ovat metsien suojaamat. Yksi loistava paikka kuitenkin löytyy, ja se on kaiken kukkuraksi nimetty todella osuvasti: Malerwinkel eli ”maalarin kulma” tarjoilee lehtipuiden välistä juuri täydellisen postikorttinäkymän järvelle.

Näkymä Malerwinkelin näköalapaikalta Königsseelle
Venevajoja Königsseellä

Jos haluaa tehdä muutakin kuin ihailla kaunista järvimaisemaa pienen etäisyyden päästä, Königsseelle voi lähteä risteilemään. Veneitä lähtee järven pohjoispäästä Schönau am Königsseen kylän tuntumasta. Risteilyt ovat suosittuja ja veneet usein täysiä. Rannalta saa vuokrattua myös kanootteja, jos ei halua vesille ryhmän mukana.

Veneiden lähtöpaikan vieressä on pieni turismikeskittymä matkamuistomyymälöineen, ja siellä on kunnon turistikohteen meininki. Muuten seudulla on rauhallisempaa, joskin erityisesti kesäkaudella kaikille nähtävyyksille riittää kävijöitä jonoksi asti niin Saksasta kuin muualta.

Hitler-historiaa vuorella: Kotkanpesä

Kotkanpesä eli Kehlsteinhaus on vuonna 1938 valmistunut loma-asunto, joka oli lahja Adolf Hitlerille hänen 50-vuotispäiväkseen (joka oli seuraavana vuonna – rakennus valmistui etukäteen). Kotkanpesää oltiin natsikauden jälkeen hävittämässä, mutta se päätettiin kuitenkin säästää. Vuoren päällä upeissa Berchtesgadenin maisemissa sijaitseva rakennus toimii nykyisin paitsi turistikohteena, myös ravintolana.

Kehlsteinhausin kyltti
Näkymä Kehlsteinhausilta sumuiseen laaksoon

Matka Kehslteinhausille on elämys. Autolla sinne mennessä ajetaan ensin mutkainen korkealle nouseva tie, jonka varrella on viisi tunnelia. Sen jälkeen jatketaan bussilla ja sitten vielä vähän matkaa kävellen. Kävelymatkalla vastassa on yli 120-metrinen graniitista rakennettu tunneli, jota pitkin edetään vuoren sisällä olevalle hissille. Messinkisisusteinen hissi kuljettaa kävijöitä loppumatkan ylös Kehlsteinhausille.

Ylhäällä voi kirkkaalla säällä katsella mahtavia vuoristomaisemia joko ravintolasta (eli Kotkanpesästä) tai jaloitella ulkosalla. Vierailua suunnitellessa kannattaa mahdollisuuksien mukaan huomioida säätila, sillä ajoittain pilvet ottavat maisemat kokonaan syleilyynsä. Näin kävi meille, kun vierailimme Kotkanpesällä. Pilvet kuitenkin onneksi rakoilivat sen verran, että saimme käsityksen maisemien upeudesta, vaikka emme ehtineetkään ihailla niitä kerralla pitkään ennen kuin pilvet taas peittivät näkymät alleen. Huipulla on myös pieni näyttely, jossa historialliset valokuvat ja niihin liittyvät tekstit kertovat vuoren tarinaa.

Maisema Kehlsteinhausilta kirkkaalla säällä
Tältä Kehlsteinhausin maisema näyttää kirkkaalla säällä. Kuva: Allie Caulfield, lisenssi: CC BY 2.0.

Berchtesgadenin maisematiet

Berchtesgadenin seudulla ajellessa vastaan tulee jatkuvasti jotain kaunista: söpöjä pikkukyliä on toinen toisensa jälkeen ja vuoristomaisemat ovat ihanat. Saksassa autoilijaa hemmotellaan myös lukuisilla varsinaisilla matkailureiteillä.

Berchtesgadenin seudulla kulkee reilun 15 kilometrin mittainen Rossfeldin maisematie. Maisemat ovat mutkaisen tien varrella varsin nätit: vuoristoa, kukkuloita ja kaukana alhaalla näkyviä pikkukaupunkeja. Näkymät avautuvat kauas joka suuntaan.

Tien korkeimmassa kohdassa (1600 m) on isohko parkkipaikka, jonka kohdalla on hyvä jalkautua katselemaan maisemia. Tien vieressä on pieni ”panoraamakävely”, jonka varrella on infotauluja. Näköalapaikkojen lisäksi reitin varrelle voi pysähtyä myös vähän pidemmäksi aikaa ja käydä patikoimassa jonkin reitin varrella olevista reiteistä. Reittivaihtoehtoja on puolenkymmentä.

Rossfeld Panoramastrasse

Rossfeldin maisematie kulkee suunnilleen Oberausta Obersalzbergiin, ja sen voi ajaa kumpaan suuntaan tahansa. Ajaminen on maksullista (10 euroa per auto sisältäen kuljettajan ja yhden matkustajan, toukokuu 2022). Maksu maksetaan tulliasemalla. Tie on yöaikaan suljettu ja telttailu tai yöpyminen ajoreitin varrella ei ole sallittua.

Rossfeldin maisematie ei mielestäni ole upeimpia Saksan maisemareittejä, sillä se on aika lyhyt, mutta kaunis se kuitenkin on! Ajelisin pätkän mielelläni uudestaan, etenkin kun meidän reissumme aikaan tiellä oli myrskyvaurioita, jotka verottivat kokemusta.

Rossfeld Panoramastrassen maisemaa

Seudulla voi kurvailla myös Saksan Alppitietä (Deutsche Alpenstrasse), joka on yksi Saksan merkittävistä, pidemmistä autoilureiteistä. Berchtesgadenin alueella on tästä hienosta reitistä vain osa, sillä reitti on kaikkiaan 450 kilometrin mittainen. Länsi-itäsuunnassa kulkeva viehättävä maisematie yhdistää Bodenseen Berchtesgadeniin. Se on yksi Euroopan vanhimmista maisemareiteistä, ja upeiden maisemien lisäksi matkan varrella on muun muassa parikymmentä hienoa linnaa ja palatsia, söpöjä kyliä ja paljon muuta nähtävää.

Patikointia Berchtesgadenin upeissa maisemissa

Baijerin Alpeilla on paljon erilaisia patikointimahdollisuuksia letkeistä tallustelureiteistä kiipeilykuntoa vaativiin hurjapäiden reitteihin. Me emme ole Hemmon kanssa extreme-juttujen perään, joten pyrimme valitsemaan lomatekemiset sen mukaan, että ei tarvitse pelätä henkensä edestä. Maisemat ovat Alpeilla upeat ihan ilman mitään kummempaa kikkailua.

Jos haaveilee vuoristoniityllä patikoinnista, yksi vaihtoehto on Ramsaun kylän lähellä oleva Halsalm-alppiniitty. Sitä hoidetaan perinteiseen tapaan: kesäisin paikallista karjaa laiduntaa niityllä ja toimii näin samalla ruohonleikkaajana. Karjan ja vuoristomaisemien lisäksi reitillä on hienot järvinäkymät Hinterseelle. Patikointireitti Halsalmille lähtee Klausbachtalista ja reitillä on pituutta noin 6,3 kilometriä. Aikaa on hyvä varata ainakin kolmisen tuntia.

Hintersee, Ramsau bei Berchtesgaden, Saksa
Kuva: German National Tourist Board, Francois Thierens / Un sac sur le dos
Wimbachklamm
Almbachklamm

Jos taas hienot kanjonikävelyt kiinnostavat enemmän, hyviä vaihtoehtoja ovat ainakin Almbachklamm ja Wimbachklamm. Molemmat ovat käveltävissä parissa tunnissa eivätkä vaadi erityistä huimapäisyyttä.

Piipahda myös rajan takana

Berchtesgadenin seudulta on helppo piipahtaa myös rajan takana Itävallassa. Kauniit maisemat jatkuvat siellä. Me pidimme viimeisimmällä seudulle suuntautuneella matkallamme tukikohtaa Schönau am Königsseen kylässä Berchtesgadenin kansallispuiston liepeillä ja käväisimme sieltä käsin autolla myös Itävallan puolella. Sieltä löytyy luonnonystäville esimerkiksi Lammerklammin kanjonireitti, nätti Gollingin vesiputous sekä Eisriesenweltin jääluola.

Oletko matkaillut kauniilla Berchtesgadenin seudulla?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Vinkkejä Berchtesgadeniin Alppien juurelle”

  1. Berchtesgadenin seudulla ei ole tullut vierailtua, vaikka lähialueilla olenkin ollut. On niin hienoa seutua, että tuntuu että upeita ja kiinnostavia kohteita riittää siellä mielin määrin! Nämäkin kaikki Berchtesgadenin kohteet ovat sellaisia, että todella mielellään niissä kävisi ja viettäisi aikaa.

    1. Joo, tuolla päin on kyllä viehättävää ja monipuolista. Hyvää seutua matkailijoille! Me olemme käyneet Berchtesgadenin seudulla pariin kertaan, ja varmaan mennään käymään taas joskus uudestaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *