Viikonloppu Budapestissä: mitä tehdä ja nähdä?

Artikkelikuva - Vajdahunyadin linna, Budapest, Unkari

Budapestissä yhdistyvät houkuttelevalla tavalla kauniit rakennukset, tunnetut kylpylät, synkkä historia ja siihen liittyvät nähtävyydet, trendikkäät baarit ja ravintolat sekä kohtuullinen hintataso. Viikonloppu Budapestissä on mukava irtiotto myös talvella. Me olimme kaupungissa helmikuussa, ja matka oli erittäin onnistunut. Kokosin tähän juttuun vinkkejä Budapestiin.

Kumpikin meistä oli käynyt Budapestissä aiemmin kertaalleen. Vietimme silti viikonlopun Budapestin tunnetuimpien nähtävyyksien parissa, sillä kertaus ei ole pahitteeksi. Minulla edellisestä vierailusta oli kulunut sentään vain viisi vuotta, mutta Hemmo oli käynyt kaupungissa viimeksi 90-luvulla, joten muistikuvat alkoivat olla jo aika hatarat. Mitä Budapestissä sitten kannattaa tehdä ja nähdä?

Vieraile tuskan täyttämässä Terrorin talossa

Terrorin talo avattiin vuonna 2002, ja se on nykyään Budapestin suosituimpia museoita. Tästä huolimatta emme joutuneet jonottamaan montaakaan minuuttia, sillä jono eteni nopeasti. Terrorin talon näyttelyt kertovat Unkarin historiasta fasismin ja kommunismin aikoina 1900-luvulla. Museo toimii lisäksi kommunistien ja Nuoliristi-puolueen harjoittaman kidutuksen ja terrorin uhrien muistona. Varaudu vaikuttavaan kokemukseen! Tästä voit lukea erillisen postaukseni Terrorin talosta.

Terrorin talo (Terror Háza)
Andrássy út 60
www.terrorhaza.hu

20190407-Unelmatrippi-Budapest-DSC0193

Pulahda kuumaan altaaseen ja seikkaile linnan pihamaalla

Budapest on kuuluisa kymmenistä kylpylöistään, joista tunnetuimmat ovat Gellértin kylpylä ja Széchenyin kylpylä. Luultavasti olet nähnyt valokuvia, joissa vanhat miehet pelaavat shakkia ulkoaltaassa taustanaan keltainen palatsimainen rakennus. Ne kuvat ovat juuri Széchenyin kylpylästä. Széchenyi voi kiinnostaa sellaisiakin tyyppejä, jotka muuten kiertävät kylpylät kaukaa niiden viihdekeskusmaisen meiningin takia, sillä Széchenyin kylpylä on suunnattu nimenomaan aikuisille. Altaiden vesi tuntuu kuumalta tai todella kuumalta, ja meininki on rennon raukea.

Széchenyin kylpylä
Állatkerti krt. 9–11
www.spasbudapest.com

20190407-Unelmatrippi-Budapest-DSC0164

Keskellä kaupunginpuistoa sijaitsevaan Széchenyin kylpylään pääsee kätevästi metrolla. Lähettyvillä on tunnettu Sankarien aukio (Hősök tere) ja viehättävä, vuonna 1896 rakennettu Vajdahunyadin linna. Kävimme kiertelemässä sen pihamaalla, mutta sisällekin pääsee. Talvella linnan vieressä on suuri luistelurata, kun taas kesällä vesialueella voi soudella vuokraveneellä.

20190407-Unelmatrippi-Budapest-DSC0143
20190407-Unelmatrippi-Budapest-DSC0141
20190407-Unelmatrippi-Budapest-DSC0161

Tutki kauppahallien antia

Kauppahalleissa on aina kiinnostavaa käydä seikkailemassa, sillä niissä myydään paikallisia herkkuja ja matkamuistoiksikin kelpaavia tuotteita, jos sellaisia etsii. Piipahda esimerkiksi Budapestin Suuressa kauppahallissa, joka on rakennettu vuonna 1897. Se on Budapestin suurin ja vanhin kauppahalli. Ostosvinkiksi voin antaa mausteisen paprikatahnan, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi lihakeiton liemen maustamiseen. Nam!

Nagycsarnok (Great Market Hall)
Vámház krt. 1–3
www.budapestmarkethall.com

Tutustu Euroopan suurimpaan synagogaan

Dohány-kadun synanoga on Euroopan suurin ja maailman toiseksi suurin synagoga, joten jo tällä perusteella siellä vierailu on monille kiinnostava. Kauniissa rakennuksessa ja sen pihamaalla pääsee kulkemaan itsenäisesti, mutta kannattaa liittyä lipun hintaan kuuluvalle opastetulle kierrokselle, joka herättää ajatuksia. Synagogan rakennuksessa toimii myös unkarilainen juutalaismuseo. Kannattaa tarkistaa aukioloajat – me emme nimittäin ehtineet kiertää museota kuin hetken, koska se laitettiin yhtäkkiä kiinni keskellä päivää.

Kun olet synagogan kulmilla, voit samalla kierrellä seitsemännessä kaupunginosassa eli vanhan juutalaiskorttelin kauniilla kaduilla. Sieltä löytyy vilkasta yöelämää ja Budapestin kuuluisia rauniobaareja.

Dohány utca synagogue
Dohány utca 2
www.budapestinfo.hu/dohany-utca-synagogue

20190407-Unelmatrippi-Budapest-130042

Käy lasillisella rauniobaarissa

Budapestin erikoisuuksiin kuuluvat hylättyihin taloihin perustetut rauniobaarit. Niistä tunnetuin on Szimpla Kert, jossa vierailee varmasti lähes jokainen itseään kunnioittava turisti – eikä syyttä, sillä Szimpla Kert on näkemisen arvoinen. Talosta löytyy useampi eri baari ja tila, joissa voi hengailla. Lisäksi siellä on design-kauppa ja baarissa järjestetään myös erilaisia myyjäisiä ja keikkoja.

Szimpla Kertin seinät on töhritty ja joka puolella on ties mitä tavaraa koristeena. Kitschillä sisustettu rauniobaari on talvellakin auki, vaikka sisällä on tuolloin varsin viileää. Kävimme Hemmon kanssa piipahtamassa parissa muussakin lähistön rauniobaarissa, mutta Szimpla Kert veti ehdottomasti pisimmän korren viihtyisimpänä paikkana.

Jos olet kuitenkin enemmän ökyilyn kuin kitschin ja hipsteritrendikkyyden ystävä, vieraile pröystäilevässä New York Caféssa. Siitä löydät jutun Vagabonda-blogista.

Szimpla Kert
Kazinczy utca 14
www.szimpla.hu

20190407-Unelmatrippi-Budapest-DSC0167
20190407-Unelmatrippi-Budapest-DSC0174
20190407-Unelmatrippi-Budapest-DSC0171

Ylitä kaunis Ketjusilta

Budapestin ilmaisiin nähtävyyksiin kuuluu Tonavan ylittävä Széchenyin ketjusilta. Se on 1800-luvun puolivälistä ja näin ollen Budapestin vanhin silta. Ketjusilta kärsi toisen maailmansodan aikaan tuhoja, joten se rakennettiin sodan jälkeen suurelta osin uudelleen. Sitä pitkin pääsee Tonavan yli myös kävellen, ja samalla näkee siltaa vartioivat leijonapatsaat lähietäisyydeltä. Talvella sillalla oli aika navakka viima, mutta muuten oli hauskaa ylittää leveä Tonava isoa siltaa pitkin kävellen ja katsella samalla jokimaisemaa.

Sillan Budan puoleisesta päädystä eli joen länsipuolelta pääsee nousemaan Budavári Sikló -köysiratahissillä Linnavuorelle, jonne tosin pääsee halutessaan myös ihan tavallisella bussilla tai kävellen.

20190407-Unelmatrippi-Budapest-DSC0194

Ihaile näköalaa Linnavuorelta

Linnavuori ja siellä sijaitseva Kalastajanlinnake ovat Budapestin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Linnavuorella levittäytyy Budapestin vanhakaupunki, mutta omasta mielestäni näissä kortteleissa ei ole sinänsä mitään erityistä nähtävää, joten en käyttäisi katujen kiertelyyn paljoa aikaa. Linnavuoren hienointa antia on nimenomaan näköala Tonavalle ja Pestin puolelle. Näköalaa ei taatusti saa katsella rauhassa, sillä Linnavuori on täynnä turisteja, mutta näkymä on ryysiksen arvoinen.

Näköalan ihailun lisäksi Linnavuorella voi harrastaa kulttuuria muun muassa vierailemalla Matiaksenkirkossa ja Budan linnassa, missä toimii Budapestin historian museo.

20190407-Unelmatrippi-Budapest-DSC0111
20190407-Unelmatrippi-Budapest-DSC0123
20190407-Unelmatrippi-Budapest-DSC0101

Bongaa Kengät Tonavan rannalla -muistomerkki ja mahtipontinen parlamenttitalo

Tonavan Pestin puoleisella rannalla eli itäpuolella jokea seikkaillessa kannattaa käydä katsomassa Kengät Tonavan rannalla -juutalaismuistomerkkiä, jonka luokse on Ketjusillalta vain muutama sata metriä matkaa. Koskettava muistomerkki on kymmenien metrien pituinen kokoelma maahan valettuja kenkiä. Ne muistuttavat fasistien toisen maailmansodan aikaan Tonavan rannalla ampumista juutalaisista. Ruumiit viskattiin jokeen, jotta hautaukseen ei tarvinnut nähdä vaivaa.

20190407-Unelmatrippi-Budapest-DSC0218
20190407-Unelmatrippi-Budapest-DSC0207

Muutama sata metriä muistomerkiltä rantaa pitkin pohjoiseen sijaitsee Budapestin kenties mahtipontisin rakennus, Unkarin parlamenttitalo. Uusgoottilainen rakennus on koristeltu lukuisilla torneilla, ja se on yli 260 metriä pitkä ja yli 120 metriä leveä. Parlamenttitalo erottuu hyvin muista rakennuksista myös Linnavuoren näköalapaikalta katsottuna, mutta lähietäisyydeltä sen koristeellisuus tulee esiin vielä paremmin.

20190407-Unelmatrippi-Budapest-DSC0222

Oli mukava käydä Budapestissä muutaman vuoden tauon jälkeen uudelleen. Olisimme viihtyneet kaupungissa pidempäänkin, mutta jo viikonlopussa ehdimme tehdä ja nähdä ihan mukavasti kaikenlaista.

Mitkä jutut sinua kiinnostavat kaupunkilomilla eniten?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

24 vastausta artikkeliin “Viikonloppu Budapestissä: mitä tehdä ja nähdä?”

 1. Tässähän tuli täydellinen lista tehtävää ja nähtävää Budapestin reissua varten. Meillä on sellainen suunnitteilla, en tosin ole varma milloin saamme sen toteutumaan, mutta jossain vaiheessa joka tapauksessa. Olen ollut Budapestissa noin 20 vuotta sitten, joten nyt on hyvä aika mennä uudestaan. En nimittäin muista tuosta käynnistä juuri mitään. Ottaisivatkohan ne papat minut mukaan shakkipeliin? Olisi aika kiva paikallinen elämys. 😀

  1. Budapest on todennäköisesti muuttunut aika paljon 20 vuodessa, joten uusinta on varmaan ihan paikallaan. 🙂 Niin oli meilläkin! Mukava kaupunki! Hintatasokin on kohtuullinen, mistä lisäplussaa. Suosittelen erityisesti tuota Terrorin talo -museota, se on hienosti toteutettu.

 2. Minua kiinnostaa eniten historia ja arkkitehtuuri joten Budapesti oli minulle täydellinen. Terrorin talossa tuli käytyä, ja kirkoissa ja synagogassa.

 3. Paljon tuttuja paikkoja, tuli heti ikävä Budapestiin! Se on kyllä todella tunnelmallinen ja ihanteellinen viikonloppukohde, jossa on kauneutta, mutta myös syvyttä historiansa puolesta. Tuo kenkämuistomerkki on aika hieno, en ole edes tiennyt sen olemassa olosta.

  1. Budapest on tosiaan kiva kohde viikonlopuksi, tai miksei pidemmällekin reissulle! Edellisellä kerralla olin viikon ja ihan mukavasti siinäkin sai ajan kulumaan. Kenkämuistomerkkiä ei tullut silloin tsekattua, mutta tällä reissulla korjattiin tuo vahinko.

 4. Hyviä nostoja, kaikki tuttuja paitsi tuo kenkämuistomerkki. Tykkään kyllä Budapestistä sen verran että voisin hyvin viettää siellä viikonlopun puuhailematta yhtään mitään erityistä. Tai no, rauniobaareja en ehkä malttaisi jättää väliin, mutta ne ovatkin omat suosikkini 🙂

  1. Syömiseen ja ylipäätään kahviloissa ja ravintoloissa notkumiseen saa hyvin kulutettua aikaa melkein kaupungissa kuin kaupungissa, ja jonkinlaista tekemistä kai se sekin ajanviete on. 🙂 Budapestissä on sen verran siedettävä hintataso, että siinä ei kulu välttämättä älyttömästi rahaakaan. Me löysimme Budapestistä mm. ihan kivan viinibaarin hotellin läheltä ja hauskan kahvilan Szimpla Kertiä vastapäätä, mutta niitä nyt ei tullut tässä erikseen mainittua. Puistoissa on myös mielestäni kiva hengata, jos on hyvä sää ja tarkenee. Näin talvella se ei oikein ollut kiva idea.

 5. Mielenkiintoinen juttu. Edeltävästä ja ainoasta matkasta tuonne on jo kymmenen vuotta. Tuo Terrorien talo olisi mielenkiintoinen kohde. Eikä ehditty kylpyläänkään… Kauppahallissa käytiin syömässä maailman parhaat gulassit ja ostettiin paljon paprikoita kotiin tuomiseksi. Cafe New York!! — maailman upein kahvila, se oli kyllä upea.

  1. Terrorin talo on ehdottomasti suositeltava kohde, se on tosi hienosti toteutettu museo. Kirjoitan siitä vielä erikseen myöhemmin. Myös jokin kylpylä kannattaa minusta testata ihan mielenkiinnosta. En ole itse mikään kova kylpyläihminen, mutta silti se oli kiva kokemus.

 6. Tänä vuonna olisi tarkoitus Budapestiin suunnata, joten tämä kirjoitus tuli kyllä juuri sopivaan aikaan. Kiinnostus kaupunkia ja Unkaria kohtaan on herännyt vasta ihan vuoden vaihteen tiimoilla, mutta ajattelin innostuksen hyödyntää kyllä mahdollisimman pian. 🙂 Kiitoksia hyvistä vinkeistä tekemisen ja näkemisen suhteen ja hyviä tuleviakin reissuja!

 7. Minulla oli pitkään ennakkoluuloja Budapestia kohtaan. Mietin vähän, että se varmaan on tylsä. Onneksi ylitin kynnyksen ja nyt olen käynyt kahdesti, sekä keväällä että talvella ennen joulua. Siellä on toisaalta kaikkea hurjan kaunista mutta myös eksoottista, vaikka juuri rauniobaarit ja vanhat kylpylät. Budapest on kyllä helmi viikonloppukohteeksi, ihanan edullinenkin.

  1. Minä mietin ensimmäisellä reissulla, että onkohan noin viikko vähän liian pitkä aika Budapestiin, mutta kyllä sieltä tekemistä löytyi. Se oli tosin kesällä, joten aikaa pystyi viettämään mm. puistoissa. Viikonloppukohteena Budapest on tosi hyvä talvellakin. Pari päivää nyt ainakin saa kulumaan ihan heittämällä kylpylöissä, rauniobaareissa ja historiallisissa paikoissa. Eikä tosiaan ole kovin kallistakaan!

 8. Budapest on ihana kaupunki, kaipaan sinne usein takaisin. Tuo juutalaisten muistomerkki oli itselle uus juttu, olipas vaikuttava!

  1. Tuo muistomerkki on ilmeisesti aika monille vieras juttu! Itsekään en ekalla reissulla jostain syystä käynyt katsomassa sitä. Ilmaiset nähtävyydet ovat kuitenkin mukavia ja tuo on aika hieno.

 9. Terrorin talo vaikuttaa mielenkiintoiselta. Mietin, onko sitä silloin vielä ollut, kun me ollaan käyty Budapestissa. Mutta jos se on avattu vuonna 2002, niin olihan se, muttei osunut meidän reitille. Kylpylä oli mielenkiintoinen kokemus. Siellä oli niin sekavat opasteet, että hermot meinasi mennä ennenkuin veteen päästiin 🙂 Budapestiin olisi kyllä kiva mennä joskus uudestaan. Se oli kaunis kaupunki.

  1. Minullakin meni Terrorin talo jotenkin ihan ohi 5 vuotta sitten edellisellä matkalla. Onneksi nyt tuli käytyä. Se on tosi mielenkiintoinen museo ja hienosti toteutettu.

   Kylpylävierailulta (käytiin Széchenyin kylpylässä edellisellä reissulla) jäi mieleen henkilöstön jokseenkin hymytön tyyli hoitaa asioita. Se taitaa olla maassa aika tavallista ja sinänsä Suomestakin tuttua. 🙂 Joissan altaissa oli sairaan kuuma ja ne olivat yllättävän pieniä. Hienointa oli ulkoallas, joka tuolla kylpylässä on komean näköinen.

 10. Vitsi Budapest on kyllä ihana paikka. <3 paljon hyviä vinkkejä tässä. Pari kertaa olen käynyt, mutta nuo kylpylät on jäänyt kokematta. Kauppahallit ovat mielenkiintoisia: mekin käytiin yhdessä ja ostettiin piknik-eväät ja suunnattiin lähipuistoon nauttimaan kevätauringosta. 🙂

  1. Kylpylävierailu on kyllä omanlaisensa kokemus, suosittelen joskus käymään! En ole itse erityisesti kylpyläihminen, mutta mielenkiinnosta käytiin edellisellä kerralla ja kyllä se oli ihan kannattava ja kiva reissu. Minäkin tykkään kauppahalleista! Niissä tulee monesti kaupunkilomilla käytyä tutkimassa tarjontaa.

 11. Budapest on kyllä ihana. Siellä riittää tekemistä ja näkemistä, mutta se ei kuitenkaan ole liian ruuhkainen. Kävin budapestissä viitisen vuotta sitten, ja tykkäsin kyllä kovin. Moni mainitsemasi paikka tulikin nähtyä, mutta päivitysreissu voisi kyllä pian olla paikallaan!

  1. Ihan totta, Budapestissä ei ole ruuhkafiilistä (paitsi tietysti suosituimmissa turistinähtävyyksissä voi olla, mutta se nyt on selvä). Kaupungissa on minusta tosi nättiä ja mukavasti tutkittavaa.

 12. Kävin Budapestissa viime kesänä, mutta jostain syystä se jätti vähän kylmäksi. Lieneekö syy siinä, että lähdin matkaan yksin tai siinä että se oli Keski-Euroopan kiertomatkan viimeinen stoppi, mutta joku vaan tökki. Vaikka lähes kaikki nämä sunkin listan kohdat tuli täytettyä, silti tuntui etten saanut kaupungista otetta. Täytyy varmaan joskus antaa sille uusi mahis!

  1. No, eihän kaikista paikoista vain voi tykätä ja on tosi monen tekijän summa, mihin paikkoihin ihastuu kerrasta vai ihastuuko ikinä. Voihan olla, että sinulla oli vain jonkinlaista matkaväsymystä – kuka tietää! Minulle kaupunki toimi hyvin viikonloppukohteena. Edellisellä reissulla olin siellä pidempään ja silloinkin jäi hyvä fiilis. Budapestissä on suhteellisen edullista, monin paikoin kaunista ja paljon historiallista nähtävää, ja siellä on myös toimivat julkiset liikennevälineet. Kaupungin tunnelmakin on minusta ihan mukava. Vaikka Budapest on minusta oikein mukiinmenevä paikka, ei se ole minullekaan ”yksi ylitse muiden” -mesta (Berliiniä ei kärkipaikalta niin vain syrjäytetä 😀 ). Voisin kuitenkin mielelläni käydä Budapestissä uudelleen, sillä ei minulla ole kaupungista mitään huonoakaan sanottavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *