Vierailusta Iguassun putouksilla

Artikkelikuva - Iguassun putoukset, Argentiina

Kun mietimme, minne kaikkialle haluamme ehdottomasti maailmanympärimatkallamme päästä, mahtavat Iguassun putoukset olivat listalla aivan ensimmäisten joukossa. Putoukset sijaitsevat Argentiinan ja Brasilian rajalla, ja niiden alue on molemmissa maissa kansallispuistoa. Kansallispuistot ovat Unescon maailmanperintökohteiden listalla. Iguassun putoukset ovat maailman kolmanneksi suurimmat vesiputoukset Niagaran ja Victorian putousten jälkeen. Tässä postauksessa kerron putouksilla vierailun käytännön järjestelyistä.

Putouksia on sesongista riippuen 150–270 kappaletta: sateisina kuukausina vettä ja putouksia on luonnollisesti enemmän. Suurin Iguassun putous on 80 metriä korkea ja 150 metriä leveä Garganta del Diablo eli Paholaisen kurkku. Iguassu tarkoittaa intiaanikielellä isoa vettä.

Bussilla Iguassun putouksille Buenos Airesista

Putouksia lähinnä sijaitseva kylä Argentiinan puolella on Puerto Iguazú. Matkustimme sinne Buenos Airesista yöbussilla. Puerto Iguazúun voi myös lentää, mutta liput olivat meille liian kalliit. Bussi on budjettimatkailijan valinta.

Bussimatka pääkaupungista kylään kestää noin 18 tuntia. Varasimme bussimatkan liput firmasta nimeltä Via Bariloche. Liput maksoivat noin 71 euroa per lärvi (koska saimme ne paremmalla kurssilla dollareilla maksaessamme), ja kävimme ostamassa ne Retiron bussiasemalta Buenos Airesista.

Paluumatkan liput ostimme Puerto Iguazún bussiterminaalista, ja ne maksoivat noin 91 euroa per naama. Yhtiö oli sama kuin tullessa, mutta matkoja tekevät muutkin firmat, kuten Tigre Iguazu ja Rio Uruguay.

20150316_185125-m
Auringonlasku bussin ikkunasta matkalla Buenos Airesista Puerto Iguazúun.
Puerto Iguazún kylänraitti on punaista savea

Valitsimme bussin eri penkkivaihtoehdoista cama-tyypin liput, jotka takasivat lähes sängyksi taittuvat penkit sekä ilmaisen tarjoilun bussimatkan aikana. Diili osoittautui mielestämme hyväksi: illallisena tarjoiltiin herkullista lihapataa lisukkeineen ja ruokajuomaksi sai valita esimerkiksi puna- tai valkoviiniä.

Paluumatkan illallinen ei ollut niin maistuva, jotakin paneroitua lihahässäkkää, mutta saatiinpahan sentään ruokaa. Illallisen lisäksi bussissa tarjoiltiin välipala ja aamiainen, ja nämä molemmat koostuivat aina samanlaisesta setistä: ällömakea dulce de leche -leivonnainen, kahvi tai tee ja jotain keksintynkää.

Bussimatka oli sikäli erikoinen, että bussista ei varsinaisesti päässyt ulos koko matkan aikana lainkaan. Joku kävi ovensuussa pikaisesti tupakalla, mutta ei sen enempää. Bussi pysähtyi vain muutamia kertoja todella pikaisesti poimimaan ihmisiä kyytiin ja kuljettajan vessataukojen ajaksi, mutta muuten painettiin eteenpäin turhia hidastelematta koko 18 tuntia, jonka matka kesti.

Majoitus Puerto Iguazússa

Majoituimme paikan päällä kolme yötä Puerto Iguazún kylässä Argentiinan puolella ja kävimme Brasilian puolella olevilla Iguassun putouksilla vain päiväseltään. Puerto Iguazú tarjoaa paljon majapaikkoja ja ravintoloita ja bussit esimerkiksi Buenos Airesista pysähtyvät näpsäkästi kylän keskustaan. Helppoa! Brasilian puolella putouksia lähin kylä on nimeltään Foz do Iguaçu.

20150318_110130-m
Vierailu Iguassun putouksilla on luontoretki parhaasta päästä! Putousten lisäksi myös eläimissä riittää nähtävää.
20150319_110602-m
Tämä veijari on nenäkarhu, joita riittää putouksilla runsain määrin. Eläimiä ei pidä silittää, vaikka ne kilteiltä vaikuttavatkin!

Puerto Iguazún majoitusvaihtoehdoista täytyy sanoa, että ne olivat törkeän kalliita tasoon nähden. Me yövyimme Hostel Noeliassa, jossa kahden hengen huone omalla kylppärillä maksoi noin 40 euroa. Paikka oli armottoman netin kahlaamisen jälkeen paras saatavilla oleva vaihtoehto budjettimme huomioiden. Hinta ei ehkä kuulosta paljolta, mutta avaan asiaa vähän tarkemmin.

Hostellihuoneemme jätti reilusti toivomisen varaa. Ensinnäkin vessanpönttö ei toiminut eikä siivoojaa ei näkynyt joka päivä. Eipä muuten mitään, mutta Puerto Iguazússa ei saa laittaa vessapaperia pönttöön, joten roskikset sietäisi tyhjentää usein. Bongasimme huoneemme kylppäristä muutaman torakan (jännä juttu edellisen huomioiden…), netti ei toiminut juuri lainkaan ja toimiessaankin oli todella hidas, ilmastointi oli välillä pois päältä ja vettä ei välillä tullut hanasta ollenkaan.

Kun ajatellaan, että saimme Buenos Airesista hyvältä paikalta kunnollisen, siistin hotellihuoneen pari euroa halvemmalla yöhinnalla kuin ankean hostellihuoneen Puerto Iguazústa, alkaa Puerto Iguazún majoitusvaihtoehtojen hinta-laatusuhde aueta. Toki Puerto Iguazústa olisi löytynyt vastaavan tasoisia majapaikkoja kuin Buenos Airesista, mutta ei lähimainkaan samaan hintaan. Jos vierailisimme Iguassun putouksilla toistamiseen, saattaisimme latoa taaloja tiskiin triplasti paremman majoituksen toivossa.

Vieraile putouksilla sekä Argentiinan että Brasilian puolella – se on sen arvoista!

Monissa oppaissa kehotetaan vierailemaan sekä Argentiinan että Brasilian puolella putouksia ihastelemassa, ja uskoimme näihin vakuutteluihin. Iguassun putoukset olivat meille (ainakin oletettavasti) kerran elämässä -kohde, joten myös sen vuoksi ajattelimme hoitaa niiden kiertelyn kerralla pakettiin eli käydä katsastamassa molemmat puolet samalla kertaa.

Näin jälkikäteen voin sanoa, että molemmilla puolilla vierailu kannatti ehdottomasti, joten suosittelen muitakin putouksille meneviä käymään myös rajan toisella puolella. Sisäänpääsylippu maksoi Argentiinan puolelle noin 26 euroa ja Brasilian puolelle noin 15 euroa.

Iguassun vesiputouksista 70 prosenttia sijaitsee Argentiinan puolella. Kävelyreitit vievät siellä todella lähelle putouksia, joten veden voiman pääsee todella kokemaan. Brasilian puolella puolestaan aukeaa mahtava kokonaisnäkymä putouksille. Siellä putousten laajuuden hahmottaa paremmin. Kummallakaan puolella vierailusta ei selviä kuivana, sillä ilma on putousten lähellä erittäin kosteaa. Lisäksi jotkut reitit vievät niin lähelle putouksia, että vettä tulee niskaan urakalla.

Perhonen kaiteella Iguassun putouksilla
Pieni vesiputous

Vietimme yhden kokonaisen päivän Argentiinan puoleisia putouksia ihastellen ja toinen päivä kului Brasilian puolella vierailemiseen. Itse putouksilla seikkailu Argentiinan puolella vie enemmän aikaa kuin Brasilian puoleisilla putouksilla pyöriminen, sillä Argentiinassa on enemmän kävelyreittejä kierrettävänä. Meistä oli järkevämpää majoittua Argentiinan puolella, jotta sillä puolella ei kuluisi vierailupäivänä aikaa rajamuodollisuuksiin.

Rajan ylittäminen Argentiinasta Brasiliaan ja takaisin hoitui yksinkertaisesti: leima passiin ja takaisin bussin kyytiin. Rajan ylittämisessä eniten aikaa tuhrautui bussikyyteihin. Ostimme aamulla Puerto Iguazússa meno-paluuliput Brasilian puolelle ja takaisin, mutta näin jälkikäteen arvioiden olisi kannattanut ostaa vain menoliput. Olisimme selvinneet keikasta huomattavasti nopeammin, jos olisimme jättäneet paluulipun hankkimisen rajan toiselle puolelle. Jouduimme nimittäin päivän päätteeksi odottamaan jopa pari tuntia bussiamme Brasilian puolella, sillä aikataulut eivät pitäneet lainkaan paikkaansa. Meno-paluuliput bussiin maksoivat 8 euroa per naama.

Kannattiko matkustaa noin 18 tuntia suuntaansa Buenos Airesista asti katsomaan veden virtaamista? Kyllä vain! Iguassun putouksilla vierailu oli unohtumaton elämys.


Lue lisää vierailusta Iguassun putouksilla:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Vierailusta Iguassun putouksilla”

  1. Kiitos linkkauksesta! Harmi että teillä kävi noin huono tuuri majoituksen kanssa. Ei meilläkään mikään huippumajoitus ollut, mutta mun mielestä hinta-laatusuhteeltaan ihan ok, eli taisi olla 95 euroa basic hotellihuone ja hotellilla oli kiva uima-allasalue jolla oli mukava hengailla.

    1. Joo, huone oli aika romuna. 🙂 Olisi kannattanut tällä kertaa maksaa tuplasti, mutta eipä näistä aina tiedä. Monesti kun maksaminen on osoittautunut ihan turhaksi. Hostellin sijainti oli sentään hyvä, ihan lähellä keskustaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *