Tujetsch: telttailua ja ikimuistoisia kokemuksia Sveitsissä

Artikkelikuva - Tujetsch

Lehmänkellojen kilkatus, kauniit vuoristomaisemat joka suuntaan, lähellä legendaariset Alppien serpentiinitiet ja hyvät patikointimahdollisuudet. Tätä kaikkea tarjoaa Sveitsissä keskellä ei mitään sijaitseva Tujetsch – aivan ihana rauhan tyyssija! Nautimme vuoristoseudun rauhasta telttaillen kesäisen automatkan yhteydessä ja tutustuimme seudun nähtävyyksiin.

Tujetschiin saapuessamme on selvää, että nyt ollaan syrjäseudulla. Seudun pääraitti kulkee kylän läpi, ja kylän alkamisen ja loppumisen ehtii juuri ja juuri huomata. Muutama ravintola ja pari muuta rakennusta, ei muuta.

Käännymme pääraitilta pienemmälle tielle. Lehmät katselevat meitä tavanomaiseen rauhalliseen tapaansa, kun kaarramme kuoppaista hiekkatietä leirintäalueelle. Se sijaitsee aivan kylän kupeessa alppiniittyjen keskellä vuorten välissä.

Teltta pystyssä Tujetschissa
Lehmiä Tujetschissa

On kesäkuun alku ja olemme paikalla iltapäivällä. Respa näyttää hiljaiselta ja alamme epäillä, pääsemmekö edes ilmoittautumaan tai onko paikka edes auki. Koputtelemme ikkunoihin. Onneksi leirintäalueen kesävahti on vielä puuhastelemassa pienen vastaanottorakennuksen perällä. Hän kertoo asuvansa respan vieressä tönöttävässä pienessä asuntovaunussa.

Valitsemme teltalle paikan lähes tyhjältä alueelta. Kuulemme lähellä virtaavan joen kohinan, vaikka sitä ei näy telttapaikallemme. Nurmikenttää täplittävät muutamat hassut asunto- ja junavaunut, joita voisi vuokrata. Nyt on kuitenkin vasta kesäkuun alku, joten paikalla on hipihiljaista. Käytännössä sesonki ei ole vielä edes alkanut, joten paikalle on eksynyt vain pari muuta matkailijaa. Hiljaisuuden rikkovat vain lehmien kilkattavat kellot.

Leirintäaluetta Tujetschissa

Koska kesäkuu on vasta alussa, sää on sen mukainen. Tujestch sijaitsee vuoristossa yli 1200 metrin korkeudessa, joten kesä tulee myöhään. Sää onkin Tujetschissa kolme yötä telttaillessamme ainoa miinuspuoli.

Saapuessamme on vielä lämmin – 19 astetta – mutta sitten sää viilenee ja myös pysyy viileänä. Pahimmillaan lämpöasteita on vain kaksi ja vettä sataa tämän tästä. Lämpimistä varusteista huolimatta kylmyys meinaa mennä luihin ja ytimiin. Onneksi suihkusta tulee lämmintä vettä ja autoajeluilla lähiseudun nähtävyyksillä on auton puhaltimien ansiosta lämmin.

Säästä huolimatta meillä on Tujetschissa ihanaa, mikä kertoo aika paljon. Vuoristossa vain on sitä jotain! Eräänä aamuna saamme jopa herätä aurinkoon, vaikka sää onkin hyvin vaihteleva ja hetken päästä ripottelee taas vettä. Ehdimme juuri nauttia kahvit auringossa vuoristomaisemissa lehmänkelloja kuunnellen. Ne kahvit jäävät mieleen kenties loppuelämäksi. Elämysten ei tarvitse aina olla mahtipontisia ollakseen ikimuistoisia.

Aamukahvit Tujetschissa

Nähtävää Tujetschin liepeillä

Miten päädyimme juuri Tujetschiin? Telttailukokemus syrjäseudulla vuorten keskellä (mutta kuitenkin leirintäalueen mukavuuksien äärellä) oli tietenkin yksi syy, mutta valitsimme yöpaikaksi juuri Tujetschin lähiseudun monipuolisten nähtävyyksien ja kokemusten vuoksi. Tujetsch sijaitsee Graubündenin kantonissa, ja siellä sekä viereisissä Urin, Bernin ja Wallisin kantoneissa on vaikka mitä mahtavaa tekemistä. Kokosin alle muutamia tärppejä.

Serpentiinitiet

Seudulla sijaitsevat muun muassa kuuluisat Sustensolan, Grimselsolan, Furkasolan sekä Oberalpin solan serpentiinitiet, jotka ovat automatkailijan unelma. Näistä maisemista on vaikea pistää paremmaksi! Lue tarkemmin Sveitsin serpentiiniteillä ajelusta.

20220723-Unelmatrippi-Sustenpass-DSC03540
Tämän sumuisen maisemakuvan otin Sustensolan varrelta.
20220723-Unelmatrippi-Furkapass-DSC03786
Furkasolan serpentiinitien varrella on mielettömiä vuoristomaisemia!

Patikointimahdollisuudet

Patikointimahdollisuuksia on näilläkin Sveitsin kulmilla joka lähtöön. Me kävimme kävelemässä helpon, mutta kerrassaan upean Aaren kanjonin kierroksen. Aaren kanjoni on ehdottoman suositeltava reitti lähes kenelle tahansa, sillä osa reitistä on esteetön. Muita ulkoiluvinkkejä löytyy esimerkiksi Grimselweltin sivuilta ja Sveitsin turismitoimiston sivuilta.

20220925-Unelmatrippi-Aareschlucht-DSC03674
Aaren kanjonin hienolla, lyhyellä patikointireitillä on sekä avaria että hyvin kapeita osuuksia.

Junailukokemukset

Seudulla on myös Euroopan jyrkin funikulaari, Gelmerbahn. Se nousee vuorelle 106 asteen kulmassa, ja ylätasanteella voi patikoida noin viiden kilometrin mittaisen reitin Gelmerseen ympäri tai muuten vain ihailla turkoosia vuoristojärveä ja sen toisessa päässä olevaa patorakennelmaa. Lue lisää Gelmerbahn-kokemuksesta.

Ihmisiä Gelmerbahnin kyydissä

Tujetschin seudulla voi lisäksi kokea yhden Euroopan tunnetuista maisemajunareiteistä: Matterhorn–Gotthard-junarata pysähtyy Tujetschin lisäksi monissa muissa kylissä. Juna puksuttelee näissä mahtavissa maisemissa kesät ja talvet! Me emme ajelleet junalla, mutta junarata menee monin paikoin aivan tien vieressä, joten maisemista kertyi omakohtaista kokemusta. Kertakaikkisen upeaa seutua! Lisätietoa junavaihtoehdoista löytyy Matterhorn–Gotthard-junaradan sivustolta.

***

Oletko ikinä telttaillut alppimaisemissa?

Yövyimme Tujetschissa pienellä Viva Camping -leirintäalueella kolme yötä. Olimme kylässä osana kuukauden mittaista autolomaa Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Tujetsch: telttailua ja ikimuistoisia kokemuksia Sveitsissä”

  1. Tujetsch vaikuttaa paikalta, joka olisi varmasti meidänkin mieleemme. Ja tuo teidän leirintäpaikkannekin kuulostaa ihan täydelliseltä, ja maisemat ovat tosiaan vertaansa vailla! Ei ole alppimaisemissa tullut ikinä telttailua, mutta uskon, että kokemus olisi kyllä mieluisa.

    1. Mä haluaisin joskus myös yöpyä jossain kunnon alppimajassa, siis jossain korkealla. Parina viime vuonna on tullut oltua yötä aivan ihanissa majataloissa alppiseuduilla, mutta ei varsinaisesti vuoristossa. Se olisi varmasti myös kiva kokemus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *