Tübingen, nätti ja eloisa yliopistokaupunki

Artikkelikuva - Tübingen Neckarin rannalla

Kiertelimme kesälomalla omalla autolla Saksassa. Olemme reissailleet maassa ristiin rastiin lukuisia kertoja, mutta Saksasta eivät lopu kauniit paikat kesken. Karttaa katsellessani totesin, että Tübingenissä(kään) emme ole käyneet koskaan – sinne siis! Kaupunki onnistui houkuttelemaan meitä nätiksi kuvaillulla historiallisella keskustalla ja nuorekkaaksi sanotulla ilmapiirillä. Nämä mainoslauseet pitivät myös täysin paikkansa.

Tübingen on nuorekas yliopistokaupunki

Tübingen on tunnettu ensisijaisesti yliopistostaan, tosin ei ehkä suomalaisten keskuudessa vaan saksalaisten. Kaupungissa on noin 90 000 asukasta, joista lähes kolmasosa on opiskelijoita. Baden-Württembergin osavaltiossa Stuttgartin lähettyvillä sijaitseva Tübingen onkin opiskelijoiden vaikutuksesta hyvin eloisa paikka, ja kaduilla kulkijoista silmiinpistävän moni on nuori aikuinen. Tämä takaa, että tunnelma on kaukana pysähtyneestä, vaikka rakennuskannan puolesta miljöö on täynnä historian havinaa. Kontrasti on kiva.

Tubingenin taloja
Tubingenin keskustori
Koristeita talon seinässä Tübingenissa

Tübingenin vanha keskusta on – arvasit oikein – keskiajalta. Kaupungista on kirjallisia mainintoja jo 1100-luvulta. Tübingenin koristeelliset rakennukset onneksi selvisivät toisesta maailmansodasta melko vahingoittumattomina ja keskustasta on pidetty hyvää huolta. Talot ja kadut ovat siistissä kunnossa, ja historiallisessa keskustassa on ilo seikkailla.

Ytimessä on kivoja kapeita kävelykatuja, suuria ja pieniä aukioita sekä paljon ravintoloita ja pieniä terasseja. Niiden tarjonta heijastelee nuorta asiakaskuntaa ja trendejä. Tübingenin asukasluvulla kyseessä ei tietenkään ole suurkaupunkimittakaavan trendimesta, mutta kuten sanottu, kaupunkia ei voi luonnehtia meiningiltään edelliselle vuosituhannelle jämähtäneeksi. Vanhoilla kujilla on kiva katsella ympärilleen ja istahtaa sitten varjoon terassille nauttimaan tunnelmasta.

Ihmisiä Tübingenin torilla
Kaunis vanha rakennus Tubingenissa

Lipumista Neckarilla

Tübingenin halki virtaa Neckarjoki, joka luo kesäkuukausina hyvät puitteet letkeiden hellepäivien viettoon. Joen varrella on useita paikkoja rentoon istuskeluun, ja kauniina päivänä väkeä on siellä täällä roikottamassa jalkojaan virran päällä tai muuten vain notkumassa törmällä tai joen varren puistoalueilla.

Moni on myös vesillä. Osa porukasta lipuu joen vihreässä maisemassa suppilaudalla tai perinteisellä soutuveneellä. Osa taas osallistuu turistikierrokselle, joita tehdään pienille ryhmille hieman erikoisen näköisillä puuveneillä. Veneitä ohjaillaan pitkällä puukepillä. Touhu on perinteikkään ja hauskan näköistä.

Me valitsemme kuitenkin oman polkuveneen, joita saa vuokrattua keskustasta joen ylittävän sillan kupeesta. Sitkuttelemme joella pari tuntia. Toteamme aika pian, että näkymien puolesta tuntikin olisi varmaan riittänyt, mutta meillä ei ole mikään kiire. Kiertelemme joella kaikessa rauhassa ja katselemme tunnelmaa joen pientareella. Lopulta pari tuntia hujahtaa nopeasti veneen kyydissä hellepäivästä nautiskellen.

Puuvene Tübingenissä
Polkuveneen kyydissä
Rakennuksia Neckarin varrella

Vanhan keskustan lisäksi emme kierrelleet Tübingenissä mitään erityisiä nähtävyyksiä. Ei ollut sellainen olo – nautimme vain olostamme ihanassa helteessä sekä kauniin kaupungin kujilla että polkuveneen kyydissä. Se oli rentoa ja sopi hyvin Tübingenin meininkiin.

Vierailimme Tübingenissä osana kuukauden mittaista autolomaa Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Tübingen, nätti ja eloisa yliopistokaupunki”

  1. Piti itsekin kartasta vielä katsoa, missä tämä itselleni täysin tuntematon kaupunki sijaitsee. Ja toden totta, aivan Stuttgartin kupeessa se näyttää sijaitsevan. Rakennuskanta tosiaan näyttää miellyttävältä. Muistaakseni Suomessa Turussa on suhteessa eniten opiskelijoita asukasmäärään nähden (ainakin joskus ollut), mutta ei suhteellinen osuus tuota luokkaa ole.

    1. Joo, niinhän se on, että monista maista tietää vain ne suurimmat tai tunnetuimmat paikat. Pienemmät kohteet jäävät usein paitsioon. Tübingen on tosiaan nätti paikka ja jätti kivan fiiliksen. Oli hauska viettää siellä muutama kesäpäivä.

  2. Vaikuttaa tosi miellyttävältä ja kauniilta kaupungilta! Tübingen on minulle ihan uusi tuttavuus, Neckarjoesta osasin arvata että saattaisi olla Stuttgartissa päin. Vanhat rakennukset ja nuorekas yliopistokaupungin ilmapiiri on mainio yhdistelmä. Tällä perusteella voisin suositella esimerkiksi Galwayn kaupunkia Irlannin länsirannikolla.

    1. Muistankin Galwayn suosituksesi jostain aikaisemmasta keskustelusta! Se on vielä meillä käymättä, mutta tukevasti listalla, kuten moni muukin houkutteleva paikka Irlannissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *