Troyes – ristikkotaloja ja kapeita kujia Ranskassa

Artikkelikuva - ristikkotaloja Troyes'ssa

Champagnen alueella Ranskassa sijaitseva Troyes on ristikkotalokaupunki, jossa on upeaa historiallisen kylän tunnelmaa. Samaan aikaan Troyes on hyvin kiinni nykypäivässä monenlaisten liikkeiden ja houkuttelevien ravintoloiden kautta. Yhdistelmä on niin toimiva, että Troyes yllätti positiivisesti, vaikka odotukset olivat jo valmiiksi korkealla.

Olimme käyneet aiemminkin Ranskassa ihailemassa ristikkotaloja, joten tiesin, että Troyes voisi olla todellinen helmi. Ja helmeksi se osoittautuikin. Jotkut vanhan keskustan kadut ovat niin kapeita, että vastakkaisia seiniä ylettyy koskettamaan, kun levittää kädet sivuille. Notkollaan sinne tänne nojailevat vanhat talot on maalattu hauskoilla pastellisilla sävyillä. Kujat ja kadut ovat täynnä kutsuvia ravintoloita ja putiikkeja. Viehättävää!

Ristikkotalojen yläosaa

Ainoastaan säässä olisi ollut vierailumme aikaan parantamisen varaa, sillä vettä sateli Troyes’ssa lähes jatkuvalla syötöllä. Kaupunki on kuitenkin herkullisen kaunis myös sateella, joten ankeasta säästä huolimatta ei tullut mieleenkään linnoittautua hotellille. Käppäilimme Troyes’n kapeilla mukulakivikaduilla ja yritimme pidellä kiinni sateenvarjoista. Kuten arvata saattaa, kengät kastuivat silti kaatosateessa tärviölle, mutta Troyes oli märkien sukkien arvoinen.

Kävelykierros Troyes’ssa

Troyes’n menneisyys ulottuu pitkälle, sillä jo roomalaisten aikaan samalla paikalla sijaitsi kaupunki, ja asutusta on ilmeisesti ollut jo sitäkin ennen. Historiallisen keskustan ristikkotalot ovat pääosin peräisin 1500-luvulta ja monet niistä on onneksi suojeltu. Kaupungissa kannattaa ehdottomasti tehdä kävelykierros söpöjä taloja ihastellen.

Mitään erityistä reittiä kävelykierroksella ei ole välttämätöntä seurata, sillä talot ovat nättejä joka puolella historiallista keskustaa. Erityisen viehättävä alue sijoittuu suunnilleen Rue du Général de Gaullen, Hôtel de Villen, Rue Général Saussierin ja Rue François Gentilin väliin (ks. postauksen lopussa oleva kartta).

Kapein katu

Kierrokselle kannattaa tietysti sisällyttää ainakin kaupungin kapein kuja, joka on nimeltään Ruelle des Chats. Sen ohella muun muassa Rue Paillot de Montabert, Rue de la Trinité, Rue Champeaux sekä Rue Vauluisant ovat varsin kauniita – kuten lukemattomat muutkin Troyesn’n kadut.

Jos vanhat esineet viehättävät ja haluaa päästä välillä sisätiloihin, Maison de l’Outil et de la Pensée Ouvrière voi olla hyvä vaihtoehto. Rue de la Trinitéllä sijaitseva museorakennus pitää sisällään 12000 työkalun kokoelman. Työkalut ovat peräisin 1600–1800-luvuilta.

Katsastamisen arvoinen on myös ristikkotalojen välissä lymyävä pieni Jardin des Innocents -puutarha (jos vierailu ajoittuu kesään) sekä hieman ristikkotaloista sivussa sijaitseva taiteilija Tom Frantzenin hauska teos La Ribambelle Joyeuse. Se esittää pingviinin ja ankan kanssa jokeen kiirehtiviä lapsia. Osa patsaista on osittain joessa ja osa rannalla.

Kapea katu Troyesissa
Sinikeltainen kapea ristikkotalo
Kapea katu
Kapea beige-ruskearaidallinen ristikkotalo

Puisten ristikkotalojen lisäksi Troyes’sta löytyy toki myös muunlaisia rakennuksia. Prameaan osastoon kuuluu Saint-Pierre Saint-Paul -katedraali, jota rakennettiin noin 400 vuotta. Pitkän rakennusajan vuoksi katedraali sisältää monia erilaisia tyylejä – ja paljon lasimaalauksia. Lasimaalaus oli keskiajalla suosittu taidemuoto, jota harjoitettiin myös Troyes’n alueella innokkaasti. Suosio näkyy kaupungissa edelleen. Taidemuotoon voi tutustua Cité du Vitrail -keskuksessa, jossa on Euroopan suurin kokoelma lasimaalauksia.

Troyes ei ole ihan pieni kaupunki, sillä siellä on noin 60 000 asukasta. Se selittää kaupungin kohtalaisen hyvät palvelut. Vaikka en itse ole kova shoppailija, niin noteerasin, että kaupungin vanhoissa kortteleissa on runsaasti erilaisia liikkeitä. Shoppailu kannattaa aloittaa Rue Emile Zolalta, jolla on paljon liikkeitä. Osa niistä on tunnettuja ketjuja, osa taas erikoisempia paikkoja. Troyes palvelee ostoksista kiinnostuneita myös siinä mielessä, että kaupungin liepeillä sijaitsee useita tehtaanmyymälöitä.

Postauksen Troyes-vinkit kartalla

Yövyimme Troyes’ssa automatkalla Suomesta Espanjan Aurinkorannikolle.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Troyes – ristikkotaloja ja kapeita kujia Ranskassa”

  1. Minä en edes tiennyt, että Ranskassakin on ristikkotalokaupunkeja. Identifioin ne hyvin vahvasti Saksaan, vaikka en kyllä niissäkään ole käynyt. Hienonnäköinen näyttää Troyeskin oleva, kuten ovat saksalaiset serkkunsakin. Ja siinä mielessä todella kivoja myös nuo kuvat, että eipä niissä huomio kiinnity lainkaan ankeaan säähän, vaan kauniisiin katuihin.

    1. Ristikkotaloja on Ranskassa valtavasti esim. Normandiassa ja Saksan rajan läheisyydessä. Ne ovat joskus vähän erilaisia kuin yleensä Saksan puolella (Troyes’ssakin oli näin). Troyes on tosiaan viehättävä paikka vaikka sataisikin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *