Trinity College Library, yksi maailman kauneimmista kirjastoista

Artikkelikuva - Trinity College Long Room patsaat

Dublinin Trinity College Library on usein listattu yhdeksi maailman kauneimmista kirjastoista. Titteli ei ole tuulesta temmattu: avara, yli 65 metrin mittainen kirjastosali the Long Room loksauttaa leuat auki paatuneimmaltakin kuljeskelijalta. 

Trinity College the Long Room

Ennen kirjastosaliin ryntäämistä kannattaa kuitenkin käyttää tovi Trinity Collegen alueeseen tutustumiseen. Opiskelijoiden vetämiä opastettuja kierroksia saa ostettua sisäänkäynnin edestä sopuhintaan.

Meidän oppaamme onnistui tuomaan harmaaseen päivään rutkasti valoa hauskoilla jutuillaan, jotka toki olivat myös informatiivisia. Opas kertoi muun muassa yliopiston pihapiirin rakennuksista, mainitsi kuuluisia yliopistossa opiskelleita ja jakoi tietojaan Irlannin suurimman kirjaston sisällään pitämistä aarteista.

Trinity-College courtyard

Historialliseen Trinity College Libraryyn on pitkä jono sen aukeamisen aikoihin, joten voi olla hyvä idea vähän miettiä aikataulua. Me kävimme aamupäivällä opastetulla kierroksella ja oppaan vinkistä palasimme paikalle kirjastokäyntiä varten pari tuntia myöhemmin. Silloin jonosta ei ollut enää tietoakaan.

Trinity College Libraryn vetonaula on upean kirjastosalin ohella keskiaikainen Kellsin kirja. Se on kelttiläisten munkkien 800-luvulla valmistama latinankielinen evankeliumikäsikirjoitus, eli tuo vasikannahkainen kirja ei ole mikään arkinen Metro-lehti.

Kirjastossa on esillä monia muitakin merkittäviä teoksia. Kävijöille on avoinna pitkän, noin 200 000 upeaa vanhaa kirjaa sisältävän pääsalin lisäksi kolme muuta tilaa, joissa on näyttelyitä. Ja totta kai kirjastossa on myös iso matkamuistokauppa, josta saa kaikkea sulkakynistä tauluihin ja huppareihin.

Trinity Collegen kirjaston Long Roomin valtavia hyllyjä
Trinity College Libaryn Long-Roomin kirjahylly

Trinity College Libraryssä vierailu Dublinissa kannattaa, jos vanha ja kaunis vähänkään viehättävät. Pääsalin penkeillä on mukava hengähtää ja ihailla kirjojen loppumattomia rivistöjä. Samalla voi ihmetellä, miten kukaan kirjastonhoitaja uskaltaa keikkua tikkailla korkean salin ylätasanteilla.

Lisätietoa kierroksista, lipuista ja aukioloajoista löydät Trinity College Dublinin verkkosivuilta.


Lue myös muut matkaan liittyvät jutut:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

46 vastausta artikkeliin “Trinity College Library, yksi maailman kauneimmista kirjastoista”

 1. Harmittaa, että mulla jäi tuo väliin Dublinissa viime keväänä! Käväisin kyllä Trinity Collegen pihalla, mutta jonot tuonne sisään oli silloin aurinkoisena sunnuntaina ihan järkyttävät. Kannattaa siis varata aikaa tai lähteä liikkeelle aikaisin aamulla, jos tuonne on menossa…

  1. Jono oli ihan jäätävä myös silloin, kun tuo meidän opastettu kierroksemme loppui. Sää oli aika karsea ja jonottaa piti sateessa, mutta silti porukkaa oli aivan älyttömästi. Oppaan vinkki lähteä välissä muualle oli tosi hyvä, koska jono oli kadonnut käytännössä kokonaan sillä aikaa kun olimme kahvilla. Kirjasto on kyllä tosi hieno, ja opastettu kierros oli mielenkiintoinen ja hauska, joten jos vielä tulee tilaisuus niin kannattaa käydä!

 2. Onhan hieno!

  Väkisinkin lähtee mielikuvitus laukkamaan. Parasta olisi, jos olisi tuollainen kirjasto jonkun luostarin yhteydessä. En tiedä muistatko Ruusun nimi, elokuvaa. Sinähän oli benediktiiniläisluostari ja kirjasto ja murhia ja kaikkea jännää : )

  1. Eikö olekin! Ja kyllä tuolla historiallisessa ympäristössä tosiaan voi mielikuvitus laukata. Kirjastossa on ihana tunnelma, kuin olisi keskellä historiaa. Tuosta elokuvasta mulla on vain hämärä mielikuva, en muista sen tarkemmin.

 3. Kaunis kirjasto tosiaan! Harvemmin sitä valitsee reissussa tutkimuskohteiksi kirjastoja, mutta tämä on näköjään helmi omalla sarallaan. Näyttää aivan jonkun elokuvan lavastukselta! Nuo jonot ja liika ihmismassa tosin saattaisivat vähän verottaa tunnelmaa.

  1. Hauskaa, että otit tuon leffa-asian esiin. Trinity Collegen kirjaston on nimittäin epäilty olleen Star Wars Episode II:n jeditemppelin esikuva, mutta tuotantoyhtiö on kiistänyt asian.

   Mäkään en välttämättä olisi tajunnut valita tuota matkaohjelmaan, jos en olisi törmännyt etukäteen todella moneen juttuun tuosta kirjastosta ja siitä, miten hieno se on. Pitihän se sitten käydä itse katsomassa ja kyllä, upea on. Jono tosiaan katosi aika nopeasti kirjaston avautumisen jälkeen, eikä tuolla sisälläkään varsinaisesti tarvinnut tungeksia. Penkeillä oli hyvin tilaa ja niin eespäin. Eli varmaan kannattaa miettiä, mihin aikaan ilmaantuu paikalle, jos meinaa käydä tuolla.

 4. On kyllä kaunis kirjasto! En muista missä se oli, jollain Karibian saarella kuitenkin, missä ennakkoon luin, että yksi missä kannattaa vierailla, on kaupungin museo. En uskonut Lonely Planetia tässä asiassa, emmekä käyneet. Ehkä olisi kannattanut käydä. Kirjasto voi siis olla hyvä matkakohde. Kukapa olisi uskonut 🙂

  1. Mä olen törmännyt parin viime vuoden aikana niin moniin juttuihin maailman kauneimmista kirjastoista, että täytyi käydä testaamassa jo ihan sen takia. Kannatti käydä, sen verran hieno rakennus on kyseessä. Varmasti samalla tavalla joku kaupungintalo voi olla hieno kohde, vaikka se etukäteen ajateltuna voikin kuulostaa ihan kuolettavan tylsältä. 😀

   1. Mulla ei jotenkin tullut mieleenkään, että Dublin olisi golfaajien suosiossa – en itse pelaa golfia, joten ei tule kiinnitettyä tuollaiseen huomiota.

    Tuo Martiniquella sijaitseva kirjasto tosiaan on hienon näköinen!

  1. Ehkä jonain päivänä? Mäkin olin bongannut tuon kirjaston tosi monesta artikkelista ja blogista ennen reissua, ja vakuuttavalta vaikutti, joten pitihän siellä käydä.

 5. Todella upean näköinen kirjasto ja sisältää näemmä paljon aarteita. Toivottavasti paloturvallisuusasiat on pohdittu tarkkaan. Tuonne voisi jopa mennä.

  1. Paloturvallisuudesta en osaa sanoa mitään tarkistettua, mutta oletan, että kirjaston aarteita suojellaan huolellisesti. Kannattaa mun mielestä käydä, jos on mahdollisuus. On tuo paikka aika hulppea, vastaavaa ei ole todellakaan joka maassa.

 6. Trinity College on aivan ihana kirjasto! Ja oli kiva että siellä sai ottaa kuvia 🙂 Mä kävin tuolla joulukuussa 2014, eikä silloinkaan ollut jonoa yhtään. Pari kuukautta aikaisemmin olin menossa, mutta silloin jono oli niin pitkä, että päätin jättää käynnin toiseen kertaan. Vanhan kirjaston tuoksu oli yksi parhaita asioita tuolla mun mielestä : )

  1. Joo, mäkin jo pelkäsin, että tietysti kuvaaminen olisi kiellettyä, mut ei sitten onneksi ollutkaan. Pahin painajainen: paikka, joka on tosi upea, ja sitten siellä ei saa kuvata. 😛 Kirjastoissa on tunnelmaa!

 7. Ooh, tämä lukutoukka haluaisi nähdä tämän! Olen tästä kirjastosta kuullut aiemmin, mutta niin vaan on Dublin vielä käymättä ja niin ollen kaikki sen nähtävyydetkin, harmi!

 8. Kävimme tuolla joskus kun olimme Dublinissa silloin vielä teini-ikäisen sukulaistytön kanssa, mutta sillä kerralla Dublinin kauppakujat vetivät enemmän matkaseuralaista puoleensa ja paikan tunnelma hiukan särkyi. Mutta kai se niin on, että ihmiset ja nykyaika on sittenkin tärkeämpää kuin vanha ja kaunis, vaikka miten vanhaa ja kaunista 🙂

  1. Heh, no, onhan niille kauppakujillekin aikansa ja paikkansa! Meillä tosin jäivät tällä Dublinin-reissulla shoppailut oikeastaan kokonaan väliin, mutta minä ja tällä reissulla mukana ollut ystäväni olemmekin jo hyvin kaukana teineistä. 😀

 9. Mä oon lähdössä elokuussa Irlantiin ja vaikka tarkoitus onkin enemmän kierrellä luontokohteita ja pikkukyliä, niin Dublinille on silti pakko pieni hetki omistaa. Jo siksi, että pääsen käymään tuolla! Mähän oon ammatiltani kirjastotäti, joten ammattiylpeyskään ei salli tuon paikan missaamista, jos vaan infernaaliseen jonotukseen ei tarvitse tuhlata aikaa. Oliskohan noilla tarvetta lisätyövoimalle… 😀

  1. Hahaa, kirjastotätille just oiva paikka! 😀 Ei siellä ainakaan joka hetki jonoa ole. Varmaan kannattaa vältellä sitä avausajankohtaa, kuten kirjoitinkin.

   Mäkin haluaisin kiertää Irlannissa luontokohteita, mutta tällä reissulla ei nyt siihen ollut aikaa. Ehkä joskus toiste!

 10. Pakko oli katsoa netistä, onko tämä kirjasto ollut joissakin leffoissa, kun näytti niin tutulta. Ilmeisesti sitä oli käytetty inspiraationa Star Wars Episode II:n jediarkistojen luontiin. Mielenkiintoista! Tuli myös jonkinlaiset Harry Potter -vibatkin tuosta kirjastosta. Todella vaikuttavan näköinen paikka!

  1. Juu, kuulemma yhdennäköisyys on melkoinen Episode II:n jeditemppeliin – itse en muista tuota leffaa niin tarkkaan, että osaisin sanoa. Tuotantoyhtiö on kyllä kiistänyt asian jyrkästi. Tästä oli puhetta opastetulla kierroksella. Harry Potterista myös, ja niistä opas muistaakseni sanoi, että ei ole yhteyttä kirjastoon, vaikka monille sellaiset vibat tuleekin. Vaikuttavan näköinen paikka tosiaankin!

 11. On komea paikka! On tuollaista Harry Potter-henkeä. Jos suunniteltu joulukuun Irlannin matka toteutuu niin täytyy käydä kurkkaamassa nämä puitteet.

 12. Aivan huippu vinkki! Kirjastoissa on ihanaa tunnelma, etenkin vanhoissa sellaisissa. Kööpenhaminassa on myös upea kuninkaallinen kirjasto, jossa on sekä vanha että uusi ja moderni osa. Tietenkin se vanha osa on mielestäni tunnelmallisempi. Melbournen pääkirjasto on myös näkemisen arvoinen, vaikka ei kyllä vedä tälle Trinity Collegen kirjastolle vertoja!

  1. Kiitos! Kyllä, kirjastoissa on tunnelmaa – ja varmaan tämän nähtyäni mäkin käyn joissain muissakin kauniiksi mainostetuissa kirjastoissa, kun tämäkin oli niin hieno kokemus. Aiemmin ei ole tullut lisättyä kirjastoja matkaohjelmaan. 🙂 Ja kiitos vinkistä: Köpiksessä voisi piipahtaakin kirjastossa, kun kaupunkiin on alustavissa suunnitelmissa tarkoitus mennä käymään mahdollisesti nyt kesällä tai syksyllä.

 13. Joskus blogeja lueskellessa tulee tunne, että väärin matkustettu. Siis itse olen tehnyt niin. Tuossa ulkona olen kyllä kulkenut, mutta en ole tajunnut mennä sisälle. Todellakin olisi pitänyt! Toisaalta omasta Irlannin-matkastani on niin pitkä aika, että ei silloin mitään matkablogeja ollut. 🙂 Dublin ei tehnyt minuun oikeastaan mitään vaikutusta. En ymmärtänyt, miksi sitä hehkutetaan, mutta tällaisten helmien näkeminen varmasti olisi saanut toisiin ajatuksiin. Oluen juominenkin saattaisi auttaa. Onhan pubikulttuuri niin suuri osa irlantilaisuutta.

  1. Heh, noin on käynyt itsellekin monta kertaa. Mutta eipä sitä aina kaikkialle ymmärrä mennä! 🙂

   Mun mielestä Dublin oli aika jees kohde viikonloppulomalle. Mukavan synkkiä katedraaleja ja toisaalta värikkäitä pubikortteleita. Kameran kanssa oli kiva kulkea, paitsi että sade vähän väliä häiritsi kuvaamista. Oluita on todella hyvät valikoimat, mutta hei, saa sieltä pubeista viiniä ja siideriäkin, jos ne ovat enemmän sun makuun! 😉

 14. Miten kirjastoon on sisäänpääsymaksu? Ehkä sellainen tulee vielä Suomeenkin. Noin muuten, kirjastot ovat minun suosikkipaikkojani oli paikkakunta mikä tahansa. Jostain syystä niistä on tehty varsinaisia koko kansan olohuoneita.
  Vanhat kirjat kiinnostivat minua jossain vaiheessa – ei tosin itsessään, vaan sisältönsä vuoksi.

  1. Kai siksi, kun tuo on samalla museo. Trinity Collegen opiskelijat ja monet muut ryhmät pääsevät käsittääkseni ilmaiseksi sisään (kirjoja lukemaan ja/tai lainaamaan, jos tuolta nyt mitään noista arvokkaista vanhoista teoksista ulos lainataan).

   Mun mielestä vanhat kirjat ovat ihan itsessään kauniita.

 15. Näyttää tosiaan elokuvan lavasteilta, ja minullekin, niin kuin näköjään monelle muullekin, tuli heti mieleen Harry Potter. Vanhoissa kirjastoissa ja kirjakaupoissa on jotain salaperäisen hurmaavaa: ne kaikki lukemattomat kirjat oikein kuiskivat tarinoita. Kaupunkilomilla sadepäivät ovatkin siis omiaan tällaisten aarteiden tutkimiseen. Aurinkoisena päivänä taas mieluummin suuntaan ulos luontoon. Jos joskus sadepäiväni siis päädyn Dubliniin, niin ehdottomasti haluan käydä myös täällä 8ainakin jos se jono ei ole han mahdoton…).

  1. Dublinissa taitaa sadepäiviä riittää, joten tämä varmaan kannattaa pitää mielessä. 🙂 Me saatiin sadetta vähän väliä, joten oli kiva kun oli tällaista sisätiloissa olevaa ohjelmaa mietittynä. Käytiin kyllä puistossakin, mutta siellä oli vielä vähän harmaata, kun nurmi ja kasvit eivät olleet vielä ihan kesäloistossaan huhtikuussa.

 16. Hassua että sinne myydään lippuja, se ei taida varmaan olla opiskelijoiden käytössä? Turistikohteena voisi olla aika rauhaton lukupaikka, mutta komea se kyllä on! Kävimme muutama hetki sitten tutustumiskäynnillä muutamassa Englannin yliopistossa, nuo kirjastot ovat aika vaikuttavia paikkoja ja ensimmäiseksi todella tulee elokuvat mieleen 😉 Dublin kyllä kiinnostaa…

  1. Kuten tuossa aiemmin kirjoittelin, lippuja myydään kai siksi, kun tuo on samalla museo. Trinity Collegen opiskelijat ja monet muut ryhmät pääsevät käsittääkseni ilmaiseksi sisään kirjoja lukemaan ja/tai lainaamaan, jos tuolta nyt mitään noista arvokkaista vanhoista teoksista ulos lainataan. Kirjaston nettisivuilla on tästä tietoa. Ei ainakaan tuossa pääsalissa mielestäni ole mahdollisuutta lueskella, tai ainakaan siellä ei ollut ketään lukemassa eikä siihen oikein sopivaa tilaakaan, joten kai siellä jossain on erillisiä lukusaleja. Itse olin vain katselemassa miltä tuolla näyttää, joten en niin perehtynyt siihen, että miten tuolta on mahdollista lainata mitään. 🙂

 17. Oi, Trinity College kirjastoineen on ehdottomasti ohjelmassa, jos joskus Dubliniin pääsen. Niin kauniin näköistä!

  Ainakaan British Librarysta ei muuten lainkaan lainata kirjoja ulos – en ihmettelisi, jos Trinityssä olisi sama meininki :).

  1. Kannattaa käydä! Ja joo, en mäkään oikein usko, että noita vanhoja teoksia mihinkään lainataan. Siellä kampuksella on modernimpi kirjasto vieressä, se on eri juttu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *