Trento ihastutti sateessakin

Artikkelikuva - Trento

Sateinen sää on matkoilla viheliäinen riesa. Emmehän me ihmiset sokerista ole, mutta harva voi tosissaan väittää, että kaatosateessa liikuskelu ulkosalla on aivan yhtä miellyttävää kuin poutasäällä. En halua silti matkoilla linnoittautua sisälle huonon sään takia, joten oli mitä oli, ulos on mentävä. Italian Trentossa sade häiritsi kaupungista nauttimista, mutta sateesta huolimatta Trento ihastutti.

Pohjois-Italiassa sijaitsevalla kelttien perustamalla Trentolla on vaiherikas historia. Kaupungin ovat ajan saatossa vallanneet niin roomalaiset kuin Napoleonin joukot. Pitkä historia näkyy Trenton katukuvassa elävästi ja kerrostuneena.

Maalauksia talon seinässä Trentossa
Patsas Trenton keskustassa

Monia keskustan talojen seiniä koristavat massiiviset keskiaikaiset freskot, joita kelpaa bongailla ja ihmetellä. Trentosta löytyy lisäksi muun muassa vanhoja palatseja, linnoituksia, kirkkoja ja katedraaleja. Aukioilla seisoo mahtipontisia patsaita ja kapeiden katujen varsilla taloja koristavat viehättävät puiset ikkunaluukut. Kaupungin ulkoasu on klassisen italialainen aina kahviloita, toreja ja talojen seinien väritystä myöten.

Myös Trenton ympäristö on varsin kaunista, sillä kaupunki sijaitsee Alppien juurella. Vuoret kohoavat kaupungin ympärillä ja tarjoavat matkailijoille paljon mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen ja hienoista maisemista nauttimiseen. Puitteet ovat siis monin tavoin erinomaiset!

Katu Trentossa
Kukkuloita Trenton ympärillä

Kaatosadetta Trentossa

Me olemme Trentossa automatkan yhteydessä kahden yön pysähdyksellä, ja käytännössä meillä on yksi kokonainen päivä aikaa tutustua kaupunkiin. Se on jo lähtökohtaisesti vähän, mutta yhdessäkin päivässä ehtii monesti nähdä ja tehdä kaikenlaista.

Trentossa kaupunkiin tutustumisemme jää kuitenkin vanhaa keskustaa lukuun ottamatta hyvin ohueksi. Syynä on kertakaikkisen karmea sää sekä vallitseva pandemia, jonka takia pyrimme olemaan ennemmin ulkona kuin ahtaissa sisätiloissa, kuten museoissa.

Seinämaalauksia kahvilan markiisin yläpuolella Trentossa
Maalauksia talon seinässä Trentossa
Aukio Trentossa

Pilvet roikkuvat vierailumme aikaan alhaalla, ja hotellilta keskustaan kävellessämme on selvää, että kohta sataa. Ehdimme kierrellä kaunista Trenton keskustaa vain hetken, kun vettä alkaakin ripotella. Ensin sataa vain vähän, mikä ei vielä ole ongelma. Mutta sitten taivas repeää aivan totaalisesti. On pakko hankkiutua äkkiä kahvilan terassille suojaan sateelta, ja kastumme siinäkin osittain, sillä vettä tulee joka suunnasta taivaan täydeltä.

Herättelemme kahvikupposten äärellä toiveita sateen loppumisesta tai edes lievenemisestä, mutta turhaan. Lopulta päätämme lähteä kävelemään takaisin hotellille. Matkaa on vain reilu kilometri, mutta emme ole ikinä kastuneet niin läpikotaisin niin lyhyellä matkalla. Meillä on sateenvarjot, mutta niistä ei tällaisella koiranilmalla ole mitään hyötyä.

Keskustaan tullessa olemme käyttäneet matkalla erästä alikulkutunnelia, mutta paluumatkalla selviää, että tunneli onkin nyt täysin veden vallassa. Kiertotien löytäminen pidentää kävelymatkaa hieman, mutta lopputulos olisi joka tapauksessa ollut sama: olemme läpimärkiä.

Trenton vanhoja taloja
Hedelmiä myynnissä Trentossa
Kastunut kukka Trentossa
Torni ja vanhoja taloja Trentossa

Hotellilla toteamme, että Trenton kiertely on nyt valitettavasti taputeltu, sillä meillä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi kenkiä uhrattavaksi vallitseviin sääoloihin. Tennarimme ovat läpikotaisin märät ja kuivattelemme niitä seuraavat pari päivää auton lattialla jatkaessamme matkaa Itävallan puolelle Timmelsjochin alppitietä pitkin.

Vaikka Trentoon tutustuminen jäi meillä valitettavan köykäiseksi, kaupunki ehti jättää myönteisen mielikuvan. Historiallinen keskusta on todella viehättävä, historian kyllästämä ja ravintoloineen houkutteleva. Trenton erinomainen sijainti Alppien juurella on myös seikka, joka vetoaa. Tänne voisin mielelläni palata joskus takaisin!

Millä tavoin sää on tärvellyt sinun matkasuunnitelmiasi?

Vierailimme Trentossa osana kolmen viikon autoreissuamme Saksassa, Itävallassa ja Italiassa. Trentosta löytyy juttua myös Näkymiä vihreältä kukkulalta-blogista.


Lue myös nämä jutut Italiasta:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

5 vastausta artikkeliin “Trento ihastutti sateessakin”

  1. No ei äkkiseltään tule mieleen, että sade olisi varsinaisesti tärvellyt kovin pahasti matkasuunnitelmia, mutta kyllä se erityisesti patikointijuttuihin on vaikuttanut. Varsin tympeää on ainakin omasta mielestäni olla luonnossa patikoimassa, kun vettä tulee kaatamalla koko päivän… Tuollaisina päivinä on patikoinnit vaihtuneet johonkin muuhun. Toisaalta ei ole ollut tavatonta, että sade tulee vasta kesken patikoinnin, jolloin tietysti patikoinnin jälkeen on kuin uitettu koira.

    1. Ihan totta, ei sade patikoidessakaan mitään herkkua ole. Toisaalta luontoon lähtiessä on yleensä varautunut sään vaihteluun eri tavalla kuin kaupungissa liikkuessa, joten varusteet voivat olla aika paljon paremmat. Mutta kaatosateessa kyllä kastuu silti, jos ei ole pukeutunut kokonaisuudessaan sadeasuun ja kumisaappaisiin (mitä ainakaan minä en koskaan ole). 😀 Olemme kyllä patikoineet pienessä sateessa ihan tarkoituksellakin (koska sää nyt vain oli sellainen ja haluttiin patikoimaan), viimeisimpänä Söldenissä. Ja on käynyt myös niin, että sade on yltynyt ihan mahdottomaksi kesken matkan ja on kastuttu aivan totaalisesti (meillä Karhunkierroksella patikointi lähes nollasäässä kaatosateessa on tällaisesta muistona varmaan ikuisesti – ei ollut kivaa se).

      Eniten itseäni harmittaa kuitenkin sateessa se, että valokuvaaminen on aika vaikeaa tai mahdotonta, jos kamera ei kestä vettä, ja kuvista tulee helposti aika harmaita sadesäällä. Minulle valokuvaaminen on olennainen osa matkailua ja patikointia, joten on ärsyttävää, jos koko ajan tulee vettä kuin saavista eikä oikein pysty kuvaamaan.

      1. No, jokunen vuosi taaksepäin Trentoon kaupunki oli puhdas, rauhallinen. Ei ole enään näin. Pieni kaupunki paljon negatiivistä. Ei tarvitse kun seistä bussipysäkillä,rautatieasemalla. Huomaatkin kuinka huumekauppa käy. Myös alaikäiset. Ennen kaupunki oli democristiaanejen hallitsema, mutta ajat ovat muuttuneet. Varkaita, ja hyvin paljon. Itse myös olen ollut saalis. Roskia, likaa, epäsiisteyttä. Ei pelkästään Rooma tai Napoli. Kyllä tässä 100000 kunnassa löytyy vaikka mitä. Voin tämän nyt kertoa itse, 40 vuotta olen katsonut Trentino. Kaunis luonto, ei vihreätkään asialle voi mitään. Huonosti on asiat tässä kaupungissa. Monia eri kulttuureja, ei tunneta sääntöjä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *