Kun kerron ihmisille, että käymme usein kesäisin Hemmon kanssa automatkalla Euroopassa, moni kiinnostuu ja kyselee pitkät pätkät kaikenlaista. Kun sitten kerron, että majoitumme reissuilla telttaan, valahtaa monen naama hämmästyneeksi kysymysmerkiksi. Teltassa? Miksi? Eikö se ole ihan hirveää? En kyllä itse ikinä lähtisi… Kommenttiesimerkit ovat elävästä elämästä. Epäluulot tuntuvat liittyvän niin leirintäalueisiin kuin itse telttaan.
Alun perin kiinnostuksemme telttailuun lähti rahallisista tekijöistä. Hotelliyö nyt vain on kalliimpi kuin telttayö. Ja yleensä jopa hostelliyö kahdelle tulee kalliimmaksi kuin leirintäalueella yöpyminen. Homman taustajuju siis oli, että kun ei törsää, voi matkustaa enemmän. Tällä periaatteella Hemmon kanssa päädyimme ensimmäisellä yhteisellä Euroopan-automatkallamme vuosia sitten telttaan, ja sillä tiellä on pysytty monella reissulla.
Mutta ei telttailumme todellakaan johdu vain rahasta. Joku leirintäalueissa ja karavaanarimeiningissä vain viehättää (vaikka meillä ei aina olekaan ollut ”karavaanarititteliin” oikeuttavaa asuntoautoa tai -vaunua)! Telttailussa on samoja piirteitä kuin vaikka mökkeilyssä: leirintäalueella voi grillata ja olla lähellä luontoa, usein pääsee halutessaan uimaankin.
Leirintäalueilla on kuitenkin mökeistä poiketen lisäksi mukava matkailumeininki, kun suurin osa porukasta on menossa ja tulossa jostakin. On kiva vaihtaa matkailukokemuksia ja bongailla eri maista tulevaa porukkaa. Jos jutustelee, saa monesti hyviä vinkkejä kiinnostavista paikoista. Leirintäalueilla voi olla myös pitkäaikaisia majoittujia, mutta he pysyttelevät kokemukseni mukaan usein omissa oloissaan.
Minua leirintäalueissa viehättää nimenomaan paikasta toiseen liikkumisen meininki. En ole mikään eräjorma, tai siis -pirkko, vaikka telttailenkin. Teltta on vain majapaikka siinä kuin mikä tahansa muukin. Reissussa ollaan tekemässä ja näkemässä ihan muuta kuin teltta-aluetta. Silti on kivaa istuskella teltan äärellä iltaa viettämässä, kun linnut laulavat, puiden lehdet heilahtelevat ilta-auringossa, grilli kuumenee vieressä ja kädessä on huurteinen olut tai lasillinen viiniä.
Jos leirintäalue on kauniilla paikalla vaikkapa järven tai meren rannalla, siellä voi olla mukava viettää aikaa muutenkin kuin iltaisin ja aamuisin. Muuten päivät menevät yleensä lähiseutuja tutkiessa.
Monella on ilmeisesti leirintäalueista ihan kammottava kuva, vaikka omia kokemuksia ei edes olisi. Ehkä leirintäalueista kiertää jotain kauhutarinoita, joihin uskomukset perustuvat? Omat kokemukseni ovat kuitenkin lähes poikkeuksetta olleet hyviä.
Olen pohtinut, liittyykö osa pelonsekaisesta suhtautumisesta leirintäalueiden saniteettitiloihin. Mutta mitä ihmeellistä siinä on, että käy suihkussa yleisissä tiloissa? Niissä on kuitenkin jokaiselle aina oma koppi ja usein myös henkilökohtainen pukeutumistila suihkukopin lisäksi. Käyväthän ihmiset uimahalleissakin, joissa sentäs suihkutellaan Suomessa ihan kaikkien nähden. Muualla sellainen nakuilu on aika harvinaista.
Toki leirintäalueistakin löytyy varmasti aikamoisia lääviä (kuten myös hotelleista ja hostelleista!), mutta niiltä voi säästyä valitsemalla alueet jonkin luotettavan oppaan perusteella. Meillä Hemmon kanssa on käytössä ECC Camping Guide. Ja jos alue vaikuttaa sisäänmenoportin kohdalla epäilyttävältä, aina voi kysyä, voiko tiloja käydä kurkkaamassa ennen kuin kirjautuu sisään. Me pidämme huolta, ettemme mene leirintäalueelle, jossa ei ole lämmintä suihkua eikä puhtaudesta huolehdita. Tämä pätee meillä kyllä kaikkiin muihinkin majapaikkoihin.
Osa epäilyksistä taas kohdistuu selvästi nukkumiseen. Eihän siellä teltassa tarkene! Asuntoauton sänky ehkä vielä menisi, mutta ei nyt sentään teltta! No, teltassa ei tule kylmä, kun on kunnon makuupussi. Ja kappas vain, myös vaatteista on apua. Teltassa ei myöskään tule kovin kuuma (Euroopassa), koska iltaisin yleensä viilenee edes vähän. (Asuntoautoa sen sijaan voi olla vaikea saada viilennettyä illalla. Kokemusta on tästäkin.)
Oikeastaan on aika sama, nukkuuko leirintäalueella autossa vai teltassa, vaikka tätä ei moni usko. Patjan kovuus on suurin eroavaisuus, ja siihenkin voi vaikuttaa hankkimalla telttaan paksumman patjan. Selkäongelmaisen ei ehkä kuitenkaan kannata lähteä telttareissulle, sillä totta kai tutun sängyn vaihtaminen toisenlaiseen nukkumapaikkaan voi muutenkin aiheuttaa selkävaivaiselle hankaluuksia.
Sellainenkin pointti telttailun puolesta on käynyt mielessä, että omassa makuupussissa, omassa teltassa ei tarvitse pohtia, onko edellinen asukki mahdollisesti levittänyt paikan täyteen luteita tai löytyykö sieltä torakoita. Edellistä asukastahan ei ole, ja öttiäisiä tulee sisään erittäin harvoin, jos vain pitää teltan vetskarit kiinni.
Säätila toki vaikuttaa telttaillessa fiilikseen ja meininkiin enemmän kuin hotellimatkoilla. Telttaa on valehtelematta ikävä kasata ja purkaa sateessa. Mutalällissä säätäminen kun ei ole mitään herkkua ainakaan omasta mielestäni. Näissä tilanteissa voi mennä välillä vaikka majataloon yöksi, jos kärsimyksen maksimointi ei kiinnosta (itseäni harvemmin kiinnostaa).
Tuskin reissulla kuitenkaan taukoamatta sataa – ainakaan jos on reissussa kerralla viikkoja, kuten meillä on Hemmon kanssa tapana. Telttaan vesisade ei tule, jos teltta on kunnollinen, joten sitä ei tarvitse pelätä. Vesipilariarvo onkin tärkeä tekijä telttaostoksilla. Teltan valinnasta löytyy tietoa esimerkiksi Partioaitan sivuilta.
Onko ruudun takana muita, joille lapsuuden telttaretket eivät aiheuta kylmiä väreitä ja telttailu kelpaa aikuisenakin? Vai onko telttailu sinulle ihan ehdoton ei ja jos, niin miksi?
Lue myös:
- Automatkailu: telttareissun varusteet
- Telttailua Kotkassa – testissä uudet makuualustat
- Autolla Ruotsin ja Tanskan kautta Saksaan
- Automatkailu Euroopassa: 10 vinkkiä
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Me tehtiin toissakesänä Euroopan road trip siten, että oltiin about puolet ajasta teltassa, ja puolet hotelleissa/Bed&Breakfasteissa/muissa ratkaisuissa. Ihan ok se oli, mutta muistaakseni Itävallassa (aika häntäpäässä reissua) vannoin, etten nuku teltassa enää IKINÄ. :–D Ja rehellisyyden nimissä on kyllä pakko sanoa, etten kyllä aiokaan nukkua teltassa enää ainakaan siten, että teltta pitää joka aamu purkaa ja illalla taas pystyttää uuteen paikkaan. Siinä mielessä asuntoauto olisi minullekin parempi vaihtoehto, leirintäalueissa ei tosiaan mitään sen ihmeellisempää vikaa yleensä ole ja noilla sun mainitsemilla vinkeillä pärjää. Ranskassa oli ihanaa, kun leirintäalueilla sai tilata aamuksi tuoreet croissantit ja muut leivät kulloisestakin lähileipomosta. <3
Samaa mieltä teltan purkamisesta ja kasaamisesta saman päivän aikana! Yritän itsekin välttää sitä viimeiseen asti. Etenkin isomman teltan kanssa rumba vie sen verran aikaa, että kasaamista ja purkamista ei ole kivaa tehdä ihan jatkuvasti. Asuntoautolla nämä jäävät tosiaan väliin ja se onkin yksi syy, miksi olemme Hemmon kanssa välillä haaveilleet asuntoautosta.
Noita tuoreita leivonnaisia saa muuten Saksassakin aika yleisesti leirintäalueilta. Loistava systeemi!
Kun lapset olivat pieniä, ostimme ison teltan ja teimme telttareissuja ensin Suomessa ja seuraavana vuonna Ruotsissa. Mieliin on jäänyt ensimmäiseltä vuodelta Tampereen leirintäalueella yöpyminen, kun vettä satoi kaatamalla. Seuraavana päivänä onneksi paistoi aurinko, kun menimme Särkänniemeen. Noiden vuosien jälkeen oma teltta on pysynyt säkissä, mutta parilla vaellusreissulla olen yöpynyt teltassa (Perussa sekä Tansaniassa). Hyvin siellä tarkenee, kun on kunnollinen makuupussi ja alusta. Vaelluksilla peseytymismahdollisuudet olivat olemattomat, mutta sen jälkeen osasi arvostaa suihkua ja lämmintä vettä taas ihan eri tavalla. 😄
Heh, varmasti on ollut suihku arvossaan sen jälkeen! Itse olen ollut vain sellaisilla telttareissuilla, joilla on päässyt suihkuun ihan normaalisti. Laavulla olen joskus nukkunut, ja siellä nyt ei mitään suihkua tai muutakaan tietenkään ollut. Aika erilaista se silloin on. Vesisade ei minusta juuri haittaa teltan kanssa muuten kuin silloin, kun telttaa joutuu kasaamaan tai purkamaan sateessa. Silloin sade ottaa eniten päähän.
Laskeskelee tuossa keväällä että olen telttaillut jo viidellä vuosikymmenellä, joten teltta on hyvä majoite autoreissuilla ja retkillä. Omat autoreissut tosin rajoittuu Suomeen, koska en niin paljon tykkää autoilusta, että Eurooppaan viitsisi autolla lähteä. Telttaillut on jees, ja autolla liikkuessa ei tarvitse niitä grammoja viilailla, joten se patjakin voi olla paksumpi.
Mun ”telttailu-urani” alkoi 80-luvulla lapsena, joten vähän olen jäljessä sinua. Neljä eri vuosikymmentä siitäkin jo kertyy, mikä tuntuu aika hurjalta näin äkkiseltään mietittynä. Autolla liikkuessa on tosiaan tuo hyvä puoli, että ei tarvitse tarkkaan mittailla tavaroiden painoa, toisin kuin lentäessä. Mutta ei sitä tavaraa autoonkaan kannata tietysti turhaan survoa eli on silloinkin hyvä katsoa, että ottaa mukaan vain tarvittavat tavarat. Helposti tulee kiusaus haalia mukaan kaikenlaista, olen huomannut omilla reissuilla. 🙂
Telttailu on jees! Taustalla itselläni on useampia vaelluksia pohjoisessa, sitä ennen partiossa ja aiemmin lapsuudessa tuli vanhempien kanssa kierrettyä ympäri Suomen leirintäalueilla (”Sopu teltta, superlon-patjat ja viltit”) – eli teltassa on tullut nukuttua muutamia satoja vuorokausia. Myöhemmin matkoillani olen telttailut lähinnä Pohjoismaissa – erityisesti Norjassa ja Islannissa. Norjassa siksi että maan hintataso on aivan älytön, ja Islannissa kahden viikon reissulla siksi, että se sopi parhaiten matkan tyyliin. Keski-Euroopan reissulla on kerran ollut teltta mukana – Italiassa ja Saksassa tuli oltua yötä teltassa. Pidemmillä reissuilla Kaakkois-Aasiassa ja Oseaniassa ei sitten telttaa ollutkaan enää mukana.. Tulevilla Keski-Aasian matkoilla voisi kuvitella että teltassa voisi taas yöpyä.
Hauska kuulla kokemuksia! Mun yön yli kestävät vaellus- ja muut ns. eräpirkkoilukokemukset ovat aika vähäisiä. Teltta hotellin sijaan -kokemuksia on sitten senkin edestä. Mutta mullakaan ei ole ollut telttaa ikinä matkassa kaukomailla, ainoastaan Euroopassa. Ausseissa ja Uudessa-Seelannissa vuokrattiin auto ja nukuttiin siinä. Norja on varmasti hyvä paikka saada säästöjä telttailemalla, kun siellä todellakin on älytön hintataso. Aasiassa taas on monissa maissa niin halpaa, että rahan takia ei ehkä kannattaisi telttailla, mutta muut syyt ovat sitten asia erikseen. 🙂
Olen kovasti pohtinut telttailua viime aikoina. Se toisaalta houkuttelisi ja toisaalta taas ei. Olisi ihana herätä aamulla luonnon helmasta ja avata vain teltan vetoketju ottaakseen kuvan auringonnoususta. Toisaalta taas mielessä on Australian puolivuotinen taival leirintäalueilla reissupakulla. Tykkään tosi paljon leirintäalueista ja siitä fiiliksestä niillä, mutta samalla tuli katsottua aika monta teltan kasausta ja purkua ja joka ikinen kerta oltiin onnellisia, että meillä oli auto, missä nukkua, eikä tarvinnut taistella teltan kanssa. Koska siltä se näytti, taistelulta. 😀 Voisin siis jatkossakin erittäin mielelläni majoittua leirintäalueilla, mutta reissupaku / asuntoauto on itselle se sopivin ratkaisu. 🙂
Heh, riippuu varmaan aika paljon teltasta, kuinka pahalta taistelulta sen kasaaminen ja purkaminen näyttää. 🙂 Mutta onhan siinä aina oma hommansa, sitä ei käy kieltäminen. Asuntoautossa on just tuo hyvä puoli, että kasaamisrumbasta pääsee eroon. Mutta telttailussa on kanssa omat hyvät puolensa. 🙂
Matkailuvaunua ja matkailuautoilua paljon harrastaneena kokeilen taas pitkästä aikaa telttailua keski-Euroopassa… Pop-up teltalla. Eipä tuhraudu aikaa teltan kasauksen kanssa. Viehtättää kuitenkin tuo henkilöautoilun keveys, nopeus ja ketteryys.
90-luvulla ei osannut miettiä makuupussin merkitystä, nyt kokeilen uusin aattein…
Pop-up-teltat ovat hauskoja! En varmaan itse lähtisi sellaisella kovin pitkälle reissulle, mutta kyllähän siinä jonkun aikaa majoittuu. Varmasti on nopeampi kasata kuin tavallinen teltta. Henkilöautossa on tosiaan se hyvä puoli, että sillä pääsee näppärämmin ja nopeammin kuin asuntoautolla tai vaunun kanssa. Hyvää reissua!
Kiitos hyvästä blogista. Mitä telttamerkkiä ja -mallia olette tarkemmin ottaen käyttäneet? Olemme lähdössä kesällä autoreissulle Eurooppaan, joten joku n. 10 kiloinen tilava teltta olisi hakusessa, joka olisi myös nopea pystyttää ja purkaa. Mitä huonoja ja hyviä puolia teidän nykyisessä teltassa on? Suosittelisitko samaa mallia, vai mikä voisi olla paremmin? Kiitos, jos jaksat vastata kysymyksiin.
Eipä kestä – mukavaa, että tykkäät blogista!
Nyt pistit pahan kysymyksen. Olen parhaillaan reissussa Balkanilla enkä voi tarkistaa teltan tarkkaa mallia, mutta kyseessä on Campo-merkkinen neljän hengen teltta. Tilasimme teltan aikanaan vapaa-aika.comista, ja teltan valmistaja on Berger. Ainakin Saksasta voi sellaisen myös tilata (mutta silloin kun itse tilasimme, teltta oli Suomessa halvempi). Teltta painaa 10-15 kiloa. Kirjoitin jokin aika sitten postauksen telttareissun varusteista, ja siinä postauksessa on yksi kuva teltasta (tosin edestäpäin, mutta ehkä siitä saa jotain osviittaa): https://www.unelmatrippi.fi/automatkailu-telttareissun-varusteet/. Koska kyseessä on iso teltta (erillinen nukkumatila ja sisätila), sen pystytys on toki hitaampaa kuin pienemmän teltan. Pystyttämiseen menevä aika on siis tässä teltassa miinusta verrattuna pienempään telttaan. Telttapakkaus myös vie aika paljon tilaa, koska isoa telttaa ei tietenkään saa pakattua yhtä pieneen tilaan kuin pientä. Plussapuolella puolestaan on se, että teltassa voi tarvittaessa viettää aikaa sisällä siinä mainitsemassani ”ylimääräisessä” sisätilassa. Esimerkiksi kaatosateella tämä on enemmän kuin mukava vaihtoehto olla olemassa. Meillä on ollut siinä ”ylimääräisessä” tilassa aina reissujääkaappi, jolloin se on jatkojohtoineen säältä suojassa sisällä. Johto vain vetoketjun raosta ulos ja homma pelittää. Olemme myös nostaneet sinne retkituolit monesti sateelta suojaan, kun olemme itse lähteneet kaupungille. Plussaa myös siitä, että teltassa mahtuu seisomaan, eli ei tarvitse koko ajan kontata tai kyyristellä. Myös teltan vedenkestävyys on käytössä todettu erittäin hyväksi – vettä ei ole tullut kertaakaan läpi pisaraakaan, vaikka olemme olleet aikamoisissa kaatosateissa. Olemme olleet telttaan tosi tyytyväisiä ja tämän takia ei ole tullut vilkuiltua muita vaihtoehtoja. Olisihan se tietysti kiva, jos teltta veisi vähän vähemmän tilaa ja painaisi vähemmän, mutta varsinaisesti kumpikaan näistä ei ole ollut meillä mikään ongelma, kun olemme liikkuneet autolla. Olemme saaneet tavarat mahtumaan ihan hyvin, ja muutama kilo sinne tänne ei autolla reissatessa vaikuta mihinkään.
Toivottavasti löydät hyvän teltan! Onnistunutta matkaa!
Telttailu on parasta. Olen tykännyt 60-luvulta asti auto+telttayhdistelmästä joka kesäisenä reissaamismuotona. Paras nukkumismuoto on mielestäni teltta. Ensin omien vanhempieni kanssa, sitten pariskuntana ja perheenä. Nyt lapsemme ovat aikuisia ja jatkavat perinnettä tahoillaan.
Lasten kanssa kiertelimme kotimaata joka kesä. Nykyisin kiertelemme kahdestaan Euroopassa.
Pop-up-teltta löytyi muutama vuosi sitten Liettuasta ja on nykyään mukana kakkostelttana. Se on kätevä nopeaan yöpymiseen.
Eräällä puolalaisella leirialueella, jonne saavuimme vesisateessa yöllä pimeässä, respan vanha herra järjesti meille yösijat mökkiin, jonka ovikin jäi niin rakoselleen, että sisään olisi päässeet kaikki kissaa pienemmät örkit ja mökki oli muutenkin hyvin hutera. Yhdistimme kaksi sänkyä ja sujautimme pop-up-teltan auki sänkyyn patjojen päälle ja nukuimme erittäin levolliset yöunet sinäkin yönä.
Leirintäalue on kätevä paikka jättää auto päiväksi ja lähteä julkisilla keskustoihin ja nähtävyyksiä katsomaan kauemmaksikin. Julkiset ovat nopeampi ja halvempi kulkutapa kuin oma.
Ensi kesää odotellessa!
Jes, mahtavaa, että telttailu kelpaa muillekin kuin meille! Ilahduin tästä kommentistasi tosi paljon. 🙂 Ja hienoa, että teillä lapsetkin ovat jatkaneet perinnettä – niinhän minäkin olen tehnyt, sillä omat vanhempani roudasivat meitä kakaroita ympäri Eurooppaa, kun olimme pieniä. Niistä(kin) reissuista jäi hienoja muistoja, ja aikuisena aloin telttailla niin sanotusti uudelleen.
Tuollainen pop-up-teltta voisi tosiaan olla ihan näppärä yhden yön nopeisiin yöpymisiin! Yhtä yötä varten ison teltan pystyttäminen ei todellakaan ole houkutteleva ajatus. Pitääkin varmaan miettiä, josko itsekin hommaisi pienen kakkosteltan – kiitos hyvästä ideasta! Pop-up-teltathan eivät maksakaan kovin paljoa, eikä sellainen vie juuri tilaakaan.
Julkisilla liikkuminen leirintäalueelta on monissa kaupungeissa ilman muuta paras vaihtoehto. Toki sitten löytyy sellaisia leirintäalueita, jotka ovat aivan liian syrjässä yhtään minkään järkevän reitin varrelta, mutta me yritetään parhaamme mukaan tavallisesti löytää joku keskeinen paikka (jos emme sitten nimenomaan halua jonnekin korpeen).
Kesää odotellessa, nimenomaan!
Mielenkiintoinen juttu ja ihanaa, että tänne on tullut niin paljon kommentteja. Antoisaa luettavaa. Mukavia telttareissuja kaikille!
Mukava kuulla, että tykkäsit jutusta! Kivoja reissuja!