Tallinnan tv-tornissa

Artikkelikuva - Tallinnan tv-tornin sisällä

Tallinnassa on paljon nähtävyyksiä, joista monet liittyvät paljon kaukaisempaan historiaan kuin neuvostoaikaan. Neukkuajoilta on kuitenkin peräisin Tallinnan tv-torni, jossa emme olleet Hemmon kanssa kumpikaan vierailleet. Niinpä suuntasimme viime reissulla katsastamaan tämän betonisen nähtävyyden, joka törröttää Piritan kaupunginosassa noin 10 kilometrin päässä Tallinnan ytimestä.

Tallinnan tv-torni rakennettiin vuoden 1980 kesäolympialaisia varten – olympialaiset pidettiin Moskovassa, mutta purjehduslajien kisat olivat Tallinnassa. Tornin rakentaminen aloitettiin 1975, ja se valmistui juuri ennen olympialaisia. Vuonna 2007 torni suljettiin paloturvallisuuspuutteiden takia, mutta se päätettiin pian remontoida. Tallinnan tv-torni avattiin uudistustöiden jälkeen uudelleen huhtikuun alussa 2012.

Neukkufiilis paistaa tornin ulkonäöstä aika hyvin – vai mitä sanotte kuvan perusteella? Sisätilat ovat toki nykyaikaiset ja hienosti remontoidut.

Tallinnan tv-torni

Torni on 314 metriä korkea, ja näköalatasanne sijaitsee 170 metrissä. Sinne ei sääolosuhteiden takia (lue: talven takia) päässyt meidän vierailumme aikaan, joten katselimme maisemia sisätiloista. Tämä vähän harmitti, sillä sää oli suhteellisen kirkas, ja olisi ollut mukava napata ulkona pari kuvaa.

Vaihtoehdoksi jäi onneksi mahdollisuus istahtaa hetkeksi alas maisemien äärelle. Huipulla on nimittäin näköalaravintola, jossa hörppäsimme kupit kahvia ja seurasimme merellä näkyvää laivaliikennettä. Toisin kuin olisi voinut kuvitella, ei kahvilassa eikä itse tornissa ollut lainkaan ruuhkaa. Ehkä satuimme paikalle hiljaisena viikonloppuna.

Jenni Tallinnan tv-tornissa
Talvinen maisema Tallinnan tv-tornista
Näkymä alas lasilattian läpi Tallinna tv-tornissa
Lasinen ikkuna ja osa näyttelystä Tallinnan tv-tornissa

Kesäkuusta 2013 lähtien Tallinnan tv-tornissa on ollut myös mahdollisuus kävellä näköalatasanteen reunalla kaiteiden ulkopuolella, tietysti turvavaljaisiin kytkettynä. Tämä hupi ei luonnollisesti kuulu normaalin pääsylipun hintaan. Eipä tullut käytyä: voin sanoa ihan suoraan, että mitkään vähänkään extremeä liippaavat jutut eivät yksinkertaisesti kiinnosta.

Tornin futuristinen perusnäyttely, jossa esitellään virolaisten erinäisiä saavutuksia, oli sen sijaan mielenkiintoinen. Tämän vuoden alusta alkaen tornissa on ollut lisäksi näyttely nimeltä The Living Universe, jossa käsitellään niinkin kepeitä pikkuasioita kuin elämää ja universumia. Kiinnostava sekin. Eniten mieleen taisi kuitenkin jäädä näyttelyssä esillä olleen pienen robottiauton testailu, tornista avautuvan upean näköalan lisäksi.

Kannattiko Tallinnan tv-tornissa käydä? Kyllä minusta. Ennen kaikkea torni tarjosi vaihtelua tutulle Tallinnan keskustalle. Ei sillä, että olisin jotenkin kyllästynyt siihen (en ole), mutta vaihtelu virkistää!

Oletko sinä käynyt Tallinnan tv-tornissa tai kiinnostaisiko käydä?


Lue myös:

Tunnelmapaloja Tallinnasta
Tallinnan KGB-museo
Päivä Tallinnassa: Fotografiska ja Telliskivi

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Tallinnan tv-tornissa”

  1. Kesällä tornista avautuvat maisemat näyttävät varmasti kovin toisenlaisilta. Nyt oli aika harmaata, vaikka sää oli ihan ok. Tykkäsin joka tapauksessa. Ja joo, köysien varassa laskeutuminen olisi mulle ihan liikaa, mutta tasanne varmaan menisi. Mutta kun ei kiinnosta.

  2. Mun on pitänyt käydä tuolla vaikka kuinka pitkään, mutta eipä ole tullut käytyä Tallinnassakaan pitkään aikaan… Seuraavalla kerralla tämä on pakollinen osa ohjelmaa!

  3. Ehkä ihan ymmärrettävää, että sun Tallinnan-reissut on vähän harvemmassa. 🙂 Mä taas olen käynyt siellä nyt vuoden aikana poikkeuksellisen monta kertaa. Tuo tv-torni oli mukavan erilainen Tallinna-kohde ainakin mulle, koska Tallinnassa on tullut monesti keskityttyä historiajuttuihin.

  4. Käytiin tornissa viime kesänä ja tehtiin samalla reunalla kävely. Oli hieno kokemus! Meillä oli harmillisesti samana päivänä vielä kotiin paluu, joten jouduimme poistumaan paikalta aikataulun vuoksi nopeammin kuin mitä olisimme halunneet. Maisemat kesällä olivat upeat ja ylipäätään hienosti toteutettu kokonaisuus on tuo näyttely.

  5. Maisema on varmasti kesällä ainakin värikkäämpi kuin talvella! Pitää ehkä käydä uudelleen tuolla kesäaikaan. Näyttely oli munkin mielestä hienosti toteutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *