Tallinna: kierros bastionin tunneleissa ja Kiek in de kökin museo

Artikkelikuva- Kiek in de kökin museossa

Olen käynyt neljän kuukauden sisällä Tallinnassa kolmesti. Ensimmäinen näistä reissuista oli heinäkuun lopulla, jolloin saimme nauttia ystäväni kanssa Tallinnan helteisestä säästä. Ohjelmaa miettiessämme päätimme, että käymme katsastamassa bastionin tunnelit.

Olin halunnut jo pitkään käydä tunnelikierroksella – historia kun viehättää meitsiä. Bastionin tunnelit ovat Kiek in de kökin linnoitusmuseon yhteydessä, mutta niihin on erillinen pääsylippu. Myös yhdistelmälippuja on myynnissä, ja me ostimme sellaiset.

Kiek in de kökin museossa

Kiek in de kök sijaitsee keskiaikaisessa tornissa. Myös siellä vierailu on minusta suositeltavaa. Museossa esitellään Tallinnan historiaa, ja siellä on esillä hieno asenäyttely. Tornista on myös kivat näkymät kaupunkiin ja Aleksanteri Nevskin katedraalille.

Näkymä vanhaankaupunkiin Kiek in de Kökin ikkunasta
Kiek in de Kökin torni
Aleksanteri Nevskin katedraali

Kierrokset bastionin tunneleissa alkavat Kiek in de kökin museon tiskiltä. Tunneleihin tehdään vain opastettuja kierroksia, jotka täytyy varata etukäteen. Tämä oli omalla kohdallani syy siihen, että sinne tuli mentyä vasta tällä reissulla – ohjelman tarkka etukäteissuunnittelu kun ei varsinaisesti kuulu tapoihini. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan: kierros oli mielestäni todella kiinnostava ja asiallisesti toteutettu.

Rundi alkoi lyhyellä videoesityksellä, minkä jälkeen päästiin itse asiaan eli suunnattiin kalseanviileään kivikäytävään maan alle. Oppaan varoitukset astella rappusilla varovasti olivat ihan aiheellisia ainakin minulle, sillä onnistuin jotenkin käsittämättömällä tavalla kemmertämään itseni kumoon rappusia laskeutuessani. Onneksi kivilattialle mätkähtäminen ei aiheuttanut vahinkoja, vaan tuli tarjottua vain kanssaihmisille hupia.

Rekvisiittaa Bastionin tunneleissa
Esineitä Bastionin tunneleiden näyttelyssä

Tunneleita on maan alla satoja metrejä. Kokonaisuudesta on yleisölle avoinna 470 metrin verran tutustuttavaa. Tuossa osassa sijaitseva näyttely on jaettu eri aikakausia esitteleviin osiin, ja opas kertoo eri vaiheista ryhmän edetessä tunnelissa. Tunneleiden rakentaminen aloitettiin 1600-luvulla, ja ne ovat aikojen saatossa toimineet esimerkiksi pommisuojana, punkkareiden hengailupaikkana, ammusvarastona ja 1990-luvulla jopa kodittomien asuinpaikkana. Esineistön lisäksi kierroksella on hyödynnetty ääniefektejä. Kierros kestää noin tunnin.

Maanalainen kierros oli mukavaa ajanvietettä paitsi sisällöllisesti myös siksi, että heinäkuun helteillä tunneleiden viileys toi pientä helpotusta kuumuuteen.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *