Taidevinkki Berliiniin: Asisi Panorama

Artikkelikuva - Asisi Panorama

Taiteilija Yadegar Asisin panoraamateos Die Mauer on yksi vaikuttavimmista taideteoksista, joita olen aikoihin nähnyt. Teosta kutsutaan yleisesti myös nimellä Asisi Panorama. Kävimme äimistelemässä sitä keväisellä Berliinin-matkalla. Valtava panoraama kuvaa käsinkosketeltavasti aikaa, jolloin Berliini oli jaettu lännen ja idän kesken brutaalilla muurilla.

Olen todella kiinnostunut jaetun Berliinin historiasta (ja muutenkin historiasta), joten Asisin Berliinissä sijaitsevan panoraamateoksen teema houkutteli jo lähtökohtaisesti. Olin kuullut Asisin teoksista paljon hyvää, mutta Berliinin panoraama oli ensimmäinen, jonka pääsin näkemään. Teos yllätti täysin vaikuttavuudellaan. Valokuvat tai videot eivät missään nimessä tee sille oikeutta – Die Mauer on teos, joka täytyy nähdä omin silmin.

Hemmo Asisi Panoraman katselutasanteella

Kuka Yadegar Asisi?

Yadegar Asisi on vuonna 1955 Wienissä syntynyt taiteilija, joka vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Saksan Hallessa ja Leipzigissä. Nuorena aikuisena 1970- ja 1980-luvuilla hän opiskeli arkkitehtuuria ja maalaustaidetta Dresdenissä ja Berliinissä. Berliinissä hän eli ja asui aivan Berliinin muurin vieressä.

Asisi on toteuttanut useita panoraamateoksia ja myös muita taideprojekteja eri puolilla maailmaa. Tätä kirjoittaessani olen onnekseni nähnyt jo toisenkin hänen teoksistaan, sillä vierailimme kesäkuussa Leipzigissa, mistä myös löytyy Asisin upea panoraamateos.

Yksityiskohtia Yadegar Asisin Die Mauer -teoksesta

Asisi Panorama imaisee tunnelmaan

Asisin panoraamanäyttely Berliinissä koostuu itse panoraamateoksesta, joka on kooltaan 60 x 15 metriä, ja sen lisäksi esillä on aikakauden valokuvia ja videoita. Katseltavissa on myös video, jolla kerrotaan Yadegar Asisista ja hänen elämästään jaetussa Berliinissä. Taiteilija kertoo videolla muun muassa siitä, miten muuri ja sen kyljessä ollut kuoleman kaistale tuntuivat nuorena niiden vieressä asuessa arkipäiväiseltä osalta elämää – ja miten absurdilta tämä tuntuu nykyään.

Vanha kuva Asisista maalaamassa muuriteosta
Kuvia Asisi Panorama -näyttelyssä
Yksityiskohtia Asisi Panoramassa

Itse Die Mauer -panoraamateos on tehty sylinterinmuotoisen rakennuksen kaarevalle sisäpinnalle. Sitä voi katsella lattiatasolta tai nousta neljä metriä korkealle katselutasanteelle. Molempia vaihtoehtoja kannattaa kokeilla ja antaa katseen kiertää joka puolella.

Panoraaman katseluun on hyvä varata aikaa ja syventyä rauhassa yksityiskohtiin ja äänimaailmaan, jossa kuuluu muun muassa pätkä John F. Kennedyn puhetta. Ich bin ein Berliner. Teos tuntuu paikoin hämmästyttävän kolmiulotteiselta ja todelliselta, vaikka kyse on maalauksesta. Valaistuksen ja äänimaailman vaihtelu tuovat kokemukseen lisää eloa ja maustetta.

Yksityiskohtia Die Mauer -teoksessa
Yksityiskohtia Asisi Panorama -teoksessa
Yksityiskohtia Yadegar Asisin Die Mauer -teoksesta

Olimme panoraamasta niin vaikuttuneita, että kävimme jopa vierailun jälkeen kävellen kiertelemässä Kreuzbergin kortteleissa, joista näyttelyssä erityisesti kerrottiin ja joiden läpi muuri aikanaan kulki. Samalla tuli jälleen seurailtua pätkä Berliner Mauerwegiä, joka on entisen muurin sijaintia myötäilevä kevyen liikenteen reitti.

Berliinin Asisi Panorama sijaitsee useimmille matkailijoille hyvin keskeisellä paikalla aivan Mauermuseumin vieressä, missä aikanaan sijaitsi Checkpoint Charlie -nimellä tunnettu idän ja lännen välinen rajanylityspiste. Lähin metroasema on U Kochstraße. Tarkista aukioloajat, lippujen hinnat ja muut ajankohtaiset tiedot Asisi Panoraman omilta sivuilta.

MAINOS
Etsitkö majoitusta Berliinistä? Katso vaihtoehdot Booking.comista! Jos teet varauksen linkin kautta, saatan saada pienen korvauksen, mutta sinä et maksa mitään ylimääräistä.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Taidevinkki Berliiniin: Asisi Panorama”

  1. Kuulostaa kyllä kiinnostavalta. Itsekin olen todella kiinnostunut historiasta ja myös jaetun Berliinin historia kiinnostaa. Juuri nyt ei ole reissua Berliiniin suunnitteilla, mutta kukapa tietää, jos joku diili tulee eteen.

  2. Mielenkiintoista, että menneisyyttä on näin ”rakennettu” uudelleen. Itselleni ei ensimmäiseksi tullut mieleen, että tällaisellekin olisi tilausta. Ensimmäisen matkamme Berliiniin teimme aikana, jolloin kaupunki oli jaettu ja koimme todellakin olevamme suomalaisina etuoikeutettuja, kun pääsimme kulkemaan Checkpoint Charlien kautta suuntaan ja toiseen! Kontrasti lännen ja idän välillä oli kyllä tuolloin suuri.

    1. Aivan varmasti. Itse en koskaan käynyt DDR:ssä ja vaikka olisinkin käynyt, niin tuskin muistaisin siitä kovin paljon, koska olin silloin vielä niin nuori.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *