Synkkyydessään upea Gent

Artikkelikuva - Gent, Belgia

Kirjoitin Belgian Gentissä matkapäiväkirjaan jo parin tunnin jälkeen ihastuneena lauseen: Kaupunki on sairaan kaunis! Vanhat rakennukset ovat koristeineen, ulokkeineen ja torneineen aivan upeita ja kaupunkia halkovat kanavat ja risteilevät kapeat kujat luovat kiinnostavaa tunnelmaa. Mitähän tuonkin nurkan takana on? Toisin sanoen Gent vakuutti heti kauneudellaan.

Gentin talot eivät ole joka suuntaan vinossa, kuten vaikkapa Amsterdamissa, vaan ne seisovat särmissä riveissä. Lukuisat tornit tuovat jostain syystä mieleeni Prahan, sillä niissä on samaa synkkää, mutta puoleensavetävää fiilistä. Gent ei kuitenkaan muistuta läheisesti Amsterdamia, Prahaa tai mitään muutakaan paikkaa, vaan se on ihan oma lukunsa.

20180916-Unelmatrippi-Gent-DSC0699
20180916-Unelmatrippi-Gent-DSC0636
Lippuja koristeellisen rakennuksen kulmalla Gentin keskustassa
Hemmo valtavan puuoven edessä Gentissä

Saavuimme Gentiin iltapäivällä. Jätimme asuntoauton matkaparkkiin parin kilometrin päähän keskustasta ja lähdimme suoraan kylille kävellen. Matkalla ytimeen ihastelin talojen alkoveja, joidenkin talojen pastellivärein maalattuja seiniä ja koristeellisia ovia. Kännykkään tallentui jälleen useampi ovikuva. Raitiovaunujen kolina säesti hyväntuulista kävelyämme, mutta muuten kaduilla oli melko hiljaista.

20180916-Unelmatrippi-Gent-DSC0688
20180916-Unelmatrippi-Gent-DSC0686
20180916-Unelmatrippi-Gent-DSC0683
20180916-Unelmatrippi-Gent-DSC0627

Aloin jostain syystä heti kuvitella, millaista Gentissä olisi asua – tätä ei todellakaan tapahdu joka paikassa, vaan se vaatii aivan tietynlaista kaupunkifiilistä. Gentistä sitä tuntui löytyvän heti kättelyssä. Tai ehkä kyse oli vain päänsisäisistä tunnelmistani tuona iltana. Joka tapauksessa: vaikka Gentissä oli paljon matkailijoita, se ei tuntunut turistirysältä vaan kaupungilta, jossa on matkailijoista huolimatta aito kaupungin tunnelma. Sanon vielä, että melko trendikkään kaupungin tunnelma, enkä tarkoita tätä kielteisessä mielessä, sillä tunnelmasta ei jäänyt teennäinen fiilis.

Kapeilla kujilla yksityiskohtien määrä on hämmästyttävä, sillä Gentin taloissa ei ole säästelty koristeellisuudessa. Pientä rosoisuuttakin löytyy sieltä täältä, mikä on minun silmissäni pelkkää plussaa. Gent ei ole sillä tavalla idyllisen kaunis kuin vaikkapa Amalfin rannikko, vaan kaupunkimaisesti viehättävä niin ulkoasultaan kuin tunnelmaltaan.

20180916-Unelmatrippi-Gent-DSC0635
20180916-Unelmatrippi-Gent-DSC0641
20180916-Unelmatrippi-Gent-DSC0651
Polkupyörä sillalla Gentin keskustassa

Yleisen, päämäärättömän kiertelyn lomassa kävimme katselemassa ulkopuolelta Gravensteenin komeaa linnaa, jonne menisimme seuraavana päivänä käymään. Kävelysiltojen kesäkukat loistivat värikkäinä laskevan auringon valossa, kun vaihdoimme välillä kanavan puolta. Kanavissa lipui melojia ja turistiveneitä, jollaisen kyytiin mekin sorruimme. Ei olisi ehkä pitänyt, sillä näimme veneen kyydistä ison kyltin, jossa turistiveneitä syytettiin niiden tuottamasta melusaasteesta, joka häiritsee paikallisia.

Kanavissa lipuessamme mietin paitsi melusaastetta myös ympäröivää kauneutta ja sitä, että kanavien varrella olevien hotellien ikkunoista oli taatusti kaiken kauneuden ansiosta tosi hienot näkymät. Ehkä tulisimme tänne joskus uudelleen ja yöpyisimme jossakin niistä hotelleista?

20180916-Unelmatrippi-Gent-DSC0676

Viisi vinkkiä Gentiin

Gentissä aika kuluu miellyttävästi, vaikka mitään erityistä ohjelmaa ei olisikaan. Aikaa saa tapettua helposti tuntikausia kaupungin nättejä kujia kierrellen ja kahviloissa, ravintoloissa tai pubeissa viipyillen. Aina pelkkä notkuminen ei kuitenkaan riitä ohjelmaksi, joten tässä muutama irtotärppi, joista voi olla iloa. Lisäksi mukana on automatkailijoiden majoitukseen liittyvä vinkki.

1. Lähde seikkailemaan Gentin graffitikujalle

Gent on yleiskuvaltaan melko arvokas ja koristeellinen, mutta Werregaren straat eroaa tästä linjasta radikaalisti. Kapean kadun jokainen kulmaus on vedetty spraymaalilla tukkoon. Maalaukset eivät viehättäneet omaa makuani, sillä ne näyttivät enimmäkseen sotkulta – katu ei siis ainakaan kesäkuussa 2018 vetänyt vertoja esimerkiksi Melbournen Hosier Lanelle. Kun graffiteista on kyse, teosten tilanne tietysti elää koko ajan, joten katu voi olla joskus toiste ihan erilainen. Kontrasti graffitikadun ja muun kaupungin välillä on niin räikeä, että katu on käymisen arvoinen.

20180916-Unelmatrippi-Gent-DSC0666
Gentin graffitikuja

2. Astu drinksulle hipsterimestaan

Tekeekö mieli viiniä, drinkkiä tai hyvää kahvia tunnelmallisessa ja hipsterikriteerit täyttävässä paikassa? Kokeile Mòris-nimistä kahvila-baaria! Paikasta löytyy kerrostumien alta esiin kaivettua rosoista tiiliseinää, pöydissä on kynttilöitä, istuimeksi voi valita trendikkäästi kulahtaneen puujakkaran. Paikan sijainti on loistava Korenmarktin kulmalla Pyhän Nikolauksen kirkon vieressä.

Baarin verkkosivut: barmoris.be

3. Mene Gravensteenin linnaan vähintään näkymien perässä

Suosittelen käymään Gravensteenin linnassa, ja kun menet sinne, muista käydä katolla. Sieltä aukeaa hieno näkymä Gentin ylle. Tornien siluetit pääsevät katolta käsin oikeuksiinsa. Bongaa myös linnan pihalta keskisormea näyttävä patsas! Voit lukea linnavierailusta tarkemmin postauksestani Gravensteenin linna komeilee keskellä Gentiä.

Lisätietoa: gravensteen.stad.gent/en

4. Vältä tätä leirintäaluetta

Varaudu henkisesti yllätyksiin, jos majoitut Blaarmeersen Campingissä. Ja jos et vasiten halua kulahtaneeseen ympäristöön ja mahdollisesti jääkylmään suihkuun, vältä koko paikkaa. Pesin leirintäalueella hiukset lavuaarissa, koska suihkusta tuli vain jääkalikkavettä, johon en kyennyt muutenkin kalsealla säällä itseäni tsemppaamaan. Jääkausi jatkui useamman päivän. Ei jatkoon. (Ja nyt kaikille leirintäalueita kammoksuville tiedoksi: tämä oli kymmenen vuoden aikana tasan toinen kerta, kun vastassa on ollut jääkylmä suihku. Mitenkään yleistä tällainen ei siis todellakaan ole, vaan yleensä puitteet ovat varsin miellyttävät!)

5. Tee päiväretki Bruggeen, Brysseliin tai Antwerpeniin

Jos aikaa on, olisi sääli jättää käymättä samalla Bruggessa, Brysselissä tai Antwerpenissä, koska matka kiinnostavasta kaupungista toiseen on todella lyhyt. Juna vie Gentistä Bruggeen vain noin 20 minuutissa, Brysseliin noin 50 minuutissa ja Antwerpeniin noin tunnissa. Belgiassa on todella helppoa iskeä monta kärpästä yhdellä iskulla!

Tämä postaus liittyy kahden viikon automatkaamme Länsi-Euroopassa – lue myös postaus reitistämme.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Synkkyydessään upea Gent”

  1. Minuunkin vetoaa tuollainen synkkä fiilis 🙂 Olen vähän katsellut Gentistä tietoa nyt viime aikoina, kun toivon, että päästäisiin sinne asti ensi kesäksi suunnitellulla junamatkalla. Kiva, että olet tehnyt juttua Gentistä 🙂

    1. Suosittelen käymään, jos seudulle päädytte! Myös Brugge on tosiaan vierailun arvoinen, ja onhan tuolla lähistöllä tietysti muitakin upeita paikkoja. Gentissä on minusta juuri sopivasti synkkyyttä, viihtyisää kaupunkifiilistä ja kauniita kujia. Kiva paikka!

  2. Olipa taas kiinnostusta herättävä kirjoitus hienoine kuvineen. Gent on ollut mielessä aina silloin tällöin. Olemme nimittäin jo kolme kertaa vierailleet Bruggessä ja ajelleet siellä täällä muuallakin Belgiassa. Ei ole vain tullut kunnolla pysähdyttyä Gentissä. Hyvä, että suosittelet myös Bruggeä, se on aivan fantastinen paikka. Aila

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *