Suosikkikohteeni Berliini

Artikkelikuva - Berliini, U-Bahn

Se ei ollut rakkautta ensi silmäyksellä eikä vielä toisellakaan. Mutta kuten sanotaan, kolmas kerta toden sanoo. Silloin liekki roihahti: kiinnostus Berliiniin heräsi kunnolla, ja jokainen paluu kaupunkiin on ollut siitä lähtien kuin bensan heittämistä liekkeihin. Berliini on kestosuosikkini. Tämä postaus on minun ja Berliinin tarina. 

Kävin Berliinissä ensimmäisen kerran lukioikäisenä Saksaan suuntautuneen opintomatkan yhteydessä. Tuo päivävierailu hurahti shoppailun merkeissä – imatralaiskoululaisen näkökulmasta mikä tahansa paikka, jossa oli enemmän kuin yksi ostoskeskus, oli suorastaan taivas. Brandenburgin porttiakin ihmettelimme, mutta oikeastaan muuta ei tästä reissusta jäänyt mieleeni.

Seuraava Berliinin-vierailuni oli vuonna 2008, kun olimme Hemmon kanssa ensimmäisen yhteisen auto- ja telttareissumme loppupuolella. Ajoimme Berliiniin Tšekistä ja pystytimme yömyöhällä pikkuisen telttamme yhdelle Berliinin laitakaupungilla sijaitsevista leirintäalueista. Sieltä sukkuloimme bussilla ja junalla ytimeen tutkimaan Berliinin tarjontaa. Matka keskustaan oli turhan pitkäkestoinen ja hankala, minkä vuoksi oli heti selvää, että samaan paikkaan ei olisi haluja majoittua tulevaisuudessa.

Kulutimme päivän ydinkeskustassa haahuillen. Döneriäkin maistettiin. Kirjoitin matkapäiväkirjaan näin: ”Berliinistä jäi tosi kiinnostava kuva. Tänne voisi joskus palata.” Kipinä oli syttynyt.

Kesällä 2010 tie vei taas Berliiniin osana pidempää Eurooppa-turneeta. Majoituimme Köpenickissä laina-asuntoautollamme toistaiseksi kamalimmalle ja oudoimmalle leiripaikalle ikinä. Epämääräisen matkaparkin suihkuhuoneissa hiipi torakoita ja suihkuverho oli niljakkaan liman peitossa. Vastaavaa ei ole tullut tätä ennen eikä jälkeen vastaan missään päin maailmaa. Köpenickistä oli kuitenkin kätevä matka junalla ytimeen, ja naurettavan edullinen majoitusjärjestely ajoi asiansa, koska kävimme autolla vain nukkumassa (ja leiripaikan kammottavassa suihkussa peseytymässä).

Tuo kesä oli Berliinissä poikkeuksellisen kuuma. Yölläkin oli reilusti yli 30 astetta lämmintä. Asuntoauton vieressä ilma väreili kuumuudesta ja parkkipaikan hiekka pöllysi jokaisella askeleella. Muistoja jäi myös siitä, että yhtenä iltana autosta tyhjeni yllättäen ja rytinällä rengas. Saimme kuin ihmeen kaupalla sen paikatuksi nurkan takaa löytyneen autokorjaamon ystävällisellä avustuksella, vaikka sattuikin olemaan sunnuntai.

Köpenickin aseman kebabkioski tuli myös tutuksi, ja ollessamme siellä kolmatta kertaa lyhyen ajan sisällä, kyseli jo myyjäkin uteliaana ja naurun saattelemana, mistä päin me matkalaiset mahdoimme olla. Tuolle kebabkioskille aiomme vielä palata, sillä döner oli siellä poikkeuksellisen hyvää! Kaikkein suurimmat muistot syntyivät kuitenkin itse Berliinistä. Kiertelimme kaupunkia niin innoissamme, että jalat vetelivät viimeisiään. Oli selvää, että meiltä jäisi silti paljon näkemättä ja paluu olisi välttämätön.

Sittemmin kaupunkiin onkin tullut tehtyä monta reissua lisää. Olemme Berliinin-matkoillamme Hemmon kanssa muun muassa

 • vierailleet tv-tornissa, Panoramapunktin näköalapaikalla ja molemmissa kaupungin eläintarhoissa
 • kiertäneet puistot, hämärät kujat ja Unter den Lindenit
 • käyneet natsihallinnon hirmutekoja esittelevässä Topographie des Terrors -museossa, DDR-museossa, Stasi-museossa, vakoilumuseossa ja Checkpoint Charliessa eli Mauermuseumissa
 • tuijotelleet Brandenburgin porttia kaikista kulmista
 • istuneet oluilla kaupungin terasseilla ja biergarteneissa
 • kuvanneet kymmenien metroasemien kyltit yhä uudestaan
 • ihmetelleet krumeluurin määrää Charlottenburgin palatsissa
 • käyneet tekniikkamuseossa, kasvitieteellisessä puutarhassa ja maailman eri puutarhoja esittelevässä Gärten der Weltissä
 • tehneet pari risteilyä Spree-joella
 • osallistuneet käsityöläisolutfestareille
 • hullaantuneet retkeilykaupan valikoimasta Schlossstrassen ostoskadulla
 • yöpyneet joka kerta eri majapaikassa
 • tutustuneet Gleis 17 -muistomerkkiin ja Bernauer Strassen Berliinin muurin muistomerkkiin
 • ihailleet East Side Galleryn taidetta aikana ennen kuin jäljellä oleva muurinpätkä suojattiin metalliaidalla ilkivallan minimoimiseksi
 • kierrelleet Mauerparkin kirppiksellä, Maybachuferin turkkilaisilla markkinoilla, joulumarkkinoilla ja Markthalle 9:n ruokatapahtumassa
 • syöneet sairaan monta Döner im Brotia ja vain nauttineet kaupungin mahtavasta tarjonnasta ja tunnelmasta.

Koskaan emme ole ”suorittaneet” nähtävyyksiä, eikä koskaan ole ollut tylsää.

Miksi Berliini?

Kaiken kaikkiaan olen käynyt Berliinissä nyt yhdeksän kertaa. Silti – tai ehkä juuri siksi – tuntuu aina jotenkin vaikealta tiivistää kaupungin vetovoima lyhyeksi perusteluksi sille, miksi matkustan sinne aina uudelleen ja uudelleen. Lyhyt perustelusta ei tule nytkään. Tässä kymmenen kohdan ajatelma siitä, miksi Berliini viehättää minua niin paljon.

1. Berliinissä historia on läsnä

Berliinissä historia on läsnä niin monessa paikassa, että se on suorastaan hämmästyttävää. On mahtavaa seikkailla kaupungissa, joka on toiminut niin merkittävänä kylmän sodan näyttämönä. Muurinpätkät, historiaan keskittyvät museot (kuten Checkpoint Charlie, Stasi-museo, DDR-museo) ja muistomerkit kertovat synkkiä, mutta kiehtovia tarinoita menneisyydestä. Suosittelen Berliiniä ihan jo tämän yksittäisen syyn takia!

2. Berliinissä on omanlaisensa tunnelma

Berliinissä on hyvä tunnelma. Kaupunki on poikkeuksellisen vahvasti elossa. Se ei todellakaan ole arkkitehtuurinsa puolesta Euroopan kauneimpia paikkoja, mutta monipuolinen se on (niin rakennuksiltaan kuin muutenkin). Aina jotakin on meneillään, ja mitä ikinä kaipaatkaan, sitä varmasti on mahdollista löytää Berliinistä.

Kaupungin eloisuuteen liittyy myös se, että saksalaisten väitetty jäykkyys on vain täyttä puppua oleva stereotypia. Jos et usko, kokeile vaikka Mauerparkin jokasunnuntaista kirppistä, paria tuopillista Tiergartenin biergarteneissa tai piknikkiä valtiopäivätalon nurmikolla rötköttäen. Et ole yksin, eikä kukaan pönötä.

Jos haluat astetta räväkämmän kokemuksen, mene Kreuzbergiin vappuna. (Tätä en tosin suosittele aidosti, sillä siellä voi olla vähän turhankin kova meno. Osalla paikallisista on tapana pistää vappuna käyntiin kunnon rähinä.)

3. Berliinin ravintolatarjonta on huikea

Berliinin ravintolatarjonta on todella kattava eivätkä hinnat vie asiakasta konkurssiin. Eksoottisia ravintoloita jokaisesta maailman kolkasta, perusrossoja, ihania saksalaisia leipomotuotteita myyviä kahviloita, edullisia kebabkioskeja ja huomaavaista palvelua tarjoavia illallispaikkoja löytyy ihan joka makuun.

Jos haluat päästä oikein halvalla, elä Berliinissä dönereillä – ne ovat täysin puolueellisen mielipiteeni mukaan yksinkertaisesti maailman parhaita! Mikä parasta, kebabin kylkeen saa ostettua myös oluen, eikä kukaan niuhota siitä.

4. Berliinissä on mahtavia aamiaisia

Berliinin brunssit ja aamiaiset ovat aivan mielettömiä. Olen vinkannut yhdelle jos toisellekin esimerkiksi Café Atlanticin brunssista, eikä kukaan ole pettynyt! Myös ihan tavallisten noutokahviloiden sämpylät ovat hintaansa nähden jotain aivan toista kuin suomalaiset ankeat ja ylihinnoitellut koppurat, joissa ei ole täytettä nimeksikään. Poikkeuksena Helsingistä löytyvät muutamat ihanat saksalaiskahvilat.

5. Berliini sijaitsee Saksassa

Berliini on Saksassa, ja Saksa on paras maa.

6. Berliinissä on loistavia baareja

Berliinissä viihteelle lähteminen on edullista ja helppoa. En ole yökerhoihmisiä, joten niiden kommentoinnin jätän kokonaan muille, mutta rennoissa pubeissa oluen äärellä viihdyn kyllä, ja viinibaaritkin kiinnostavat. Berliinistä löytyy baareja perusjuottoloista hienoihin drinkkibaareihin, eikä kapakoissa ole poskettoman kallista. Rento istuskelu esimerkiksi Kreuzbergin baareissa vie sisälle kaupungin tunnelmaan.

7. Berliinissä on helppo liikkua

Berliinissä liikkuminen on helppoa. Tykkään kävellä pitkiäkin matkoja, mutta Berliinissä välimatkat taittuvat todella helposti myös metrolla tai junalla. Julkiset ovat siistejä ja niillä pääsee kaupungissa paikkaan kuin paikkaan niin hyvin, että taksi on ihan tarpeeton (ei sillä, että muutenkaan taksilla ajelisin).

8. Berliiniin on Suomesta hyvät yhteydet

Berliiniin pääsee Suomesta lentämällä nopeasti ja edullisesti. Pari tuntia esimerkiksi Finnairin siivillä, ja kone jo tömähtääkin Tegelin tonttiin. Terminaalin edestä bussi TXL, X9, 109 tai 128 alle ja oletkin jo hetkessä kylillä! Kaupunkilomamielessä asiat eivät voisi juuri paremmin olla.

Tegeliin liittyen haluan mainita yhden yksityiskohdan, sillä minua on jo pitkään häirinnyt ihmisten lätinä Tegelin kentästä. Nimittäin: Berliinin paljon parjattu Tegel on oikeastaan neukkuaikaisessa ulkoasussaan symppis. Älkää käsittäkö väärin – rumahan se on kuin mikä, mutta palveluiltaan paljon mainettaan parempi! Se, joka väittää Tegeliä maailman surkeimmaksi kentäksi, on selvästi matkustanut aivan liian vähän. (Kokeile vaikka Hanian, Krabin tai ties minkä Darwinin tai Cookinsaarten kenttää ja näet sen jälkeen Tegelin aivan eri valossa. Ihan oikeasti. Tegelillä on sentään jotain palveluja. Toki on kiva, että kaupunkiin sitten joskus saadaan se uusi lentokenttä, jonka oli määrä valmistua jo vuosia sitten.)

9. Berliinissä on viihtyisiä viheralueita

Berliini on suurkaupunki, josta löytyy paljon miellyttäviä viheralueita. Keskellä kaupunkia oleva Tiergartenin puisto on vain yksi esimerkki mahtavista viherkeitaista, joita kaupungilla on tarjottavanaan. Kaupungin vilinää pääsee siis halutessaan pakoon helposti.

Kokeile esimerkiksi bussireissua Grunewaldiin, niin näet samalla kaupungin toiset kasvot. Kirjoitin muuten tähän liittyen aikanaan jopa Hesarin mielipidepalstalle, kun lehden toimittaja väitti, ettei Berliinistä löydy viheralueita, mutta Helsingissä on sentään Nuuksio. No, kuten pääkaupunkiseutulaiset tietävät, Nuuksio ei todellakaan ole Helsingissä, ja 3000 hehtaarin kokoinen Grunewald ei ole mikään kaikkein pienin puistoalue – eikä myöskään Berliinin ainoa.

Kävelylenkki esimerkiksi puistoalueeksi muutetulla Tempelhofilla on elämys sekin, vaikka Tempelhofin tapauksessa ei voidakaan puhua varsinaisesti keitaasta, koska kenttä on enemmänkin nurmialue. Käymisen arvoinen joka tapauksessa sekin!

10. Berliini on rosoinen

Berliinin rosoinen monipuolisuus on jotain ainutlaatuista. Ilmankos paikkaa kuin paikkaa yritetään tasaisin väliajoin sovitella nimikkeen ”uusi Berliini” alle. Ei ole uutta Berliiniä, on vain se yksi ja alkuperäinen! Berliini muuttuu koko ajan, kuten elävän kaupungin kuuluu, mutta ainutlaatuinen henki on ja pysyy.

Keksisin vielä toiset kymmenen Berliini-kehua lisää, mutta loppujen lopuksi kaikki kuitenkin kulminoituu historian ja nykyhetken poikkeuksellisen toimivaan yhdistelmään, joka varmastikin on Berliinin omalaatuisen tunnelman takana.

Tänä kesänä on tarkoitus tehdä kymmenes reissu Berliiniin, ja vieläkään ei ole pienintäkään ongelmaa keksiä kaupungissa tekemistä. Jos ja kun matka toteutuu, täältä blogista voit sitten lukea, mitä tuli tällä kertaa tehtyä! Viimeksi kävimme muun muassa vakoilumuseossa ja joulumarkkinoilla.

Mikä on sinun suosikkikaupunkisi?

Postauksen kuvituksena on tällä kertaa vain Instagram-kuvia. Löydät Unelmatripin Instasta nimimerkillä @Unelmatrippi. Laitahan tili seurantaan!


Lue myös nämä jutut Berliinistä:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

30 vastausta artikkeliin “Suosikkikohteeni Berliini”

 1. Allekirjoitan jutustasi jokaisen sanan! Tai siis en, minä ihastuin Berliiniin jo ensimmäisellä käynnilläni. Tosin vappuna oli vasta kolmas reissuni Berliiniin, mutta tiedän varmaksi: niitä tulee paljon lisää! En tiedä toista yhtä monipuolista suurkaupunkia, joka kuitenkin tuntuu vireältä ja helposti haltuunotettavalta pikkukaupungilta. Ah, rakastan! <3

 2. Berliini on siitä hyvä kohde, että se on lähellä, sinne on edullista mennä, ja siellä on edullista elää.

  Nähtävää on tosiaan paljon, ja siellä viihtyy, vaikkei nähtävyyksiä kävisi katsomassakaan.

  1. Olen ihan samaa mieltä jokaisesta listaamastasi kohdasta. 🙂 Tuo on hyvä pointti, että Berliinissä tosiaan viihtyy, vaikka ei kiertäisikään turistinähtävyyksiä.

 3. Kivoja pointteja Berliiniin. En ole koskaan siellä vielä käynyt ja ei paikka ole juuri kiinnostanutkaan. Saksan olen kokenut sellaiseksi tylsäksi matkailumaaksi, mikä se monelle muullekin on. Vasta kun aloin seuraamaan blogeja kiinnostus Saksaa kohtaan on kasvanut. Berliiniin vielä joskus, mutta kesällä korkkaan Saksan Münchenillä.

  1. Voi että, Saksa on kaikkea muuta kuin tylsä. Sieltähän löytyy niin paljon kaikkea erilaista, ja historia on hyvin monessa paikassa läsnä tavalla tai toisella. Harva Saksassa oikeasti matkustellut kokee maan tylsäksi (en tiedä ketään), mutta jostain syystä joillakin ihmisillä on vahvoja ennakkoluuloja Saksaa kohtaan. Makuja on toki monia, mutta jos ei ole käynyt koko maassa, niin on aika hassua olla vahvasti maasta jotakin mieltä (en tarkoita sinua, vaan yleisesti). 🙂

   Münchenissä kannattaa käydä Tekniikkamuseossa, se on todella vaikuttava ja äärimmäisen mielenkiintoinen vaikkei olisikaan suuri tekniikkaintoilija. München on hyvin erilainen kuin Berliini, ja sellaisia tyyppejä varmasti löytyy, jotka tykkäävät toisesta mutta eivät toisesta. Itse tykkään kyllä molemmista. Münchenissä myös Englischer Gartenin puisto on tosi kiva paikka viettää kesällä aikaa.

   1. Jäin miettimään mistä tuo epäilys Saksasta matkailumaan saralla juontaa juurensa. Ainakin yksi on ihan varmasti se, että en todellakaan oikeasti ole tiennyt mitä siellä on – koulun maantiedon tunnilta joskus hamassa menneisyydessä on jäänyt mieleen lähinnä kuva Ruhrin teollisuus alueesta ja puheet saastumisesta. Tämä mielikuva on ehkä syöpynyt niin syvälle jonnekin, että en ole edes ajatellut matkustaa Saksaan. Lisäksi sieltä on mielestäni puuttunut luonto ja rannat – mielikuva joka on tullut jostain? Onneksi bloggaajat ovat saaneet kumottua mielikuviani ja parin kuukauden päästä olen itse luomassa itselleni omaa mielipidettä – eihän sitä vielä tiedä mikä se tulee olemaan, mutta ainakin lähden reissuun avoimin mielin ja Munchen on vain pieni osa Saksaa ja luulen että tulen maahan joka tapauksessa perehtymään hiukan paremminkin.

    1. Nämä ovat aina mielenkiintoisia asioita pohtia. Mielikuvat syntyvät niin helposti ja pienistä asioista, että on vaikea joskus tietää. Mulla on esimerkiksi ollut aikanaan Puolasta vähän tuollainen kuva, että eipä siellä nyt oikein mitään kiinnostavaa ole, mutta sitten kun olen käynyt muutamia kertoja eri puolilla, on mielikuva muuttunut.

     Itse kävin jo ihan kakarana Saksassa monta kertaa, kun kiertelimme perheen kanssa autolla Eurooppaa, joten näin jo silloin, että maa on monipuolinen ja ihmiset mukavia. Nähtiin mm. ihania ristikkotalojen täyttämiä pikkukyliä, upeita linnoja, viiniviljelmiä, komeita jokia ja isompia kaupunkeja. (Myös mielikuva automatkailusta ja telttailusta on minulla näiden reissujen takia ollut aina myönteinen. Telttailustahan monilla on aivan käsittämättömiä mielikuvia.) Saksassa on myös se kiva puoli, että kaikki toimii ja on siistiä, eikä ole huijaamista eikä rahastuksen makua. Automatkailijan näkökulmasta Saksa on ihan ykköspaikka, koska siellä on hyvät tiet, ei tiemaksuja, ja pysähdyspaikat sun muut on kaikki tehty tosi hyvin automatkailijat huomioiden. Kaiken kaikkiaan Saksa on matkailijalle helppo maa. Toivottavasti löydät Münchenistä kiinnostavia juttuja ja viihdyt reissullasi!

     Euroopassa ylipäätään on minusta se hieno juttu, että meillä on pienellä alueella niin paljon eri maita, joissa on kaikissa omat ominaispiirteensä ja omat hienot juttunsa. Euroopassa on ihan mahtava kierrellä, kun on niin monipuolista. Tietysti meillä kaikilla matkailijoilla on omat kiinnostuksen kohteemme, ja jos nyt kerta kaikkiaan on kiinnostunut vaikka vain thaimaalaisesta ruuasta ja kirkkaista sukellusvesistä, niin aika vaikea niitä on tietty Euroopasta löytää. 😀

 4. Berliini on kyllä huikea! Onneksi kaupungin mahtava fiilis on tuoreessa muistissa, niin pystyn henkisesti alleviivaamaan ja huutomerkittämään oikeastaan kaiken Berliinistä kertomasi. Mä olen käynyt Berliinissä nyt kahdesti, mutta näen itseni siellä vielä monta kertaa uudelleen. Olen viettänyt siellä yhteensä viikon, mutta siinä ajassa olen ehtinyt silti vain raapaista kaupungin pintaa. Siellä on edelleen niin paljon nähtävää! Ja myös kohteita, joihin haluaa palata. Kaikki Berliinin museot oikein huutavat mua luokseen, samoin hylätyt paikat ja puistot. Mun kaupunkien top 3 on Tukholma, Rooma ja New York. Ne ovat kaikki niin erilaisia, etten osaa nostaa yhtä ylitse muiden. Mutta Berliinilläkin on sija mun suosikkien joukossa 🙂

  1. Mulla on edelleen sellainen olo, että en todellakaan ole nähnyt Berliinistä kaikkea, vaikka olen käynyt siellä monesti. Tuosta Roomasta tuli mieleen, että ymmärrän kyllä, jos Berliini ei kaikkia viehätä; eihän se ole ulkoasultaan sellainen kaunis kuten nyt vaikka Rooma. Mutta itseäni viehättävät siellä muut asiat – ja arkkitehtuurikin omalla tavallaan. Ja onhan Berliinissä toki myös kauniita rakennuksia.

   Mä olen käynyt Roomassa vain kerran lyhyesti, ja sinne olisi sen takia tarkoitus palata toivottavasti suht pian uudelleen tutkimaan kaupunkia tarkemmin. Siellä mua kiinnostaa historia, ja haluaisin käydä samalla Vatikaanissa. New Yorkin tunnelmassa on mielestäni jotain samaa kuin Berliinissä, ja tykkäsinkin New Yorkista hyvin paljon, kun kävin pari vuotta sitten muutaman viikon siellä hengailemassa. Nycissä on vain se ikävä puoli, että se on aivan tuhottoman kallis paikka olla. Majoitus maksaa ihan sikana, samoin safkat, eivätkä lennotkaan puoli-ilmaisia ole. Lisäksi myös matka-aika on melko pitkä. Joten vaikka muuten kyllä Nyc viehätti tosi paljon, niin Berliini on kyllä helpompi kohde ja se on yksi syy, miksi kaupunki on suosikkejani, kuten postauksessa luettelinkin. 🙂

 5. Berliini on näköjään monen matkabloggaajan lempikohde 🙂 Olen käynyt siellä vain kerran ja voisin mennä uudestaankin. Haluaisin nähdä kaupungin kesällä. Syyssäässä oli liian sateista ja harmaata.

  1. Sää voi kyllä vaikuttaa paljon siihen, millainen kuva jostain kohteesta jää! Itse koin tämän vastikään Madridissa, jossa oli tosi koleaa ja kaupungista jäi luultavasti sen takia aika ristiriitaiset fiilikset. Mä olen käynyt Berliinissä myös talvella (tosin vain kerran), mutta silloin osui onneksi ihan kiva sää. Joskus on toki satanutkin, kun olen ollut Berliinissä, mutta siellä on onneksi niin paljon museoita ynnä muita sisätilojen paikkoja, joissa käydä, että sadekaan ei häiritse.

   Berliini on monen matkabloggaajan ja monen muunkin suosikki, kyllä. Mutta ei tietysti kaikkien, kun makuja on niin monia. Mutu-arvioni on, että New York on niin matkabloggaajien kuin muidenkin keskuudessa paljon Berliiniä suositumpi, vaikka se onkin kalliimpi ja pidemmän matkan päässä oleva kohde. (Tykkään itsekin Nycistä, mutta sinne on paljon hankalampi ja kalliimpi lähteä kuin Euroopan kohteisiin, joten se ei ole valikoitunut kestosuosikikseni.)

 6. Oi Berliini <3 Yhdeksän kertaa Berliinissä, siehän oot kyllä oikea konkari Berliinin suhteen! Mä oon käynyt vain kerran ja se oli kyllä rakkautta ensisilmäyksellä. Tykkäsin kaupungin rennosta tunnelmasta aivan älyttömän paljon. Ja ne söpöt pikku putiikit, kahvilat, ravintolat ja baarit. Ehdottomasti paras kaupunkikohde Euroopassa omaan makuuni!

  1. Samaa mieltä: Berliini on paras kaupunkikohde Euroopassa! 🙂

   En oikeastaan koe olevani konkari, vaikka olenkin käynyt Berliinissä aika monta kertaa. Toki tiedän sieltä hyvin paikkoja ja mulla on omat suosikkimestani (kuten esim. oma vakiokiska, jossa haluan joka reissulla käydä kerran dönerillä :D), mutta silti – kaupungissa on niin paljon nähtävää ja koettavaa, että joka reissulle on aina mielessä pitkä lista mestoja, joissa käydä.

 7. OI, nyt täytyy nolona tunnustaa, eten ole käynyt koskaan edes Saksassa, se ei ole koskaan tuntunut minun maaltani. Mutta nyt vihdoin yritän karistaa ennakkolulojani ja olen jo lentoliput hankkinut. kesällä odottaa Etelä-Saksa ja ehkä tästä reissusta ja sinun erittäin vakuuttavasta postauksesta innostuneena saatan jopa harkita kaupunkilomaa Berliiniin. Minulla kävin muuten samoin Madridin kanssa kuin sinulle Berliinin: tarvitsin sen kolmannen reissun, jotta kaupunkiin ihastuin.

  1. Mahtavaa, että annat Saksalle nyt mahdollisuuden! Kai kävit jo lukemassa Duunireissaajan tuoreen postauksen Saksan hyvistä puolista? Siinä oli hyvin tiivistetty Saksan erinomaisuus matkailumaana. 🙂 Toivottavasti matkastasi tulee onnistunut.

   Pitää vielä sanoa, että eipä kannata turhaan nolostua, jos ei ole jossain käynyt – jokaisella se ensimmäinen kerta on joskus ollut!

 8. Itselläni on Berliini käytynä kerran työmatkalla ja kerran pitkän vkonlopun lomailuna, uudesta käynnistä on ollut puhetta, joten varmaan se jossain vaiheessa toteutuu. Tämän myötä jäi vähän ylemmäs listalla… Muuten tähän asti on NYC ja Lontoo olleet sellaisia loputtomasti nähtävää paikkoja, mutta B on tosiaan vielä kätevämpi.

  1. Kiva, jos onnistuin inspiroimaan! Nycistä ja Berliinistä löytyy jotakin samaa fiiliksen puolesta, ja aika moni Berliinistä tykkäävä pitää myös Nycistä.

 9. Kiva kuulla, että et lämmennyt Berliinille vielä ensimmäisellä tai toisellakaan kerralla, sillä kerran kaupungissa käyneenä minulla on siitä hieman vaisu kuva. Siis kiva kaupunki, mutta kaiken hehkutuksen arvoinen? Ei sen käynnin perusteella. Mutta pitää siis antaa vielä toinen (ja kenties kolmaskin) mahdollisuus! 🙂
  Tegel on parantunut ja lisännyt palveluitaan vauhdilla! Kävin siellä ensimmäisen kerran vuonna 2009 tai 2010 ja silloin se oli todella ankea, mutta muutamaa vuotta myöhemmin jo huomattavasti parempi… Mielestäni ihan ok kenttä nykyään siis 🙂

  1. Ei mulle varsinaisesti huono kuva jäänyt ekalla kerralla tai toisellakaan – en vain silloin vielä ihastunut palavasti. Sanotaanko, että jäi neutraali kuva, ei kummempaa. Yleensä siis viihdyn melkeinpä missä tahansa, eikä mulla Berliininkään suhteen ollut valittamista ensimmäisilläkään kerroilla. Sen sijaan täydellinen hurahtaminen johonkin paikkaan vaatii jotakin paljon enemmän. Sitä Berliini onnistui tarjoamaan sitten parin kerran jälkeen (tai ehkä pitäisi sanoa niin päin, että osasin itse mennä oikeille paikoille). 🙂 Mistään muusta kaupungista en samalla tavalla ole tykännyt kuin Berliinistä.

 10. Kyllä, ehdottomasti Berliini! Minä olen käynyt vain neljä kertaa, joista toinen oli se, joka sytytti palon. Ensimmäinenkin kerta oli ihan hyvä, mutta olimme silloin majoittuneet aivan väärään osaan kaupunkia, että olisimme saaneet parhaat palat irti.

  Yksi minun lempimuistoistani on sunnuntaipäivä Volkspark Friedrichshainissa, jonne lähdimme ison eväskassin kanssa. Koko puisto oli täynnä piknik-seurueita ja grillaajia ja mekin viritimme kertakäyttögrillimme roskiksen vierestä löytämämme pallogrillin raadon päälle. Korkkiruuvi oli unohtunut matkasta, mutta viereisen seurueen avulla saimme viinipullonkin auki. Minulle se oli Berliiniä parhaimmillaan.

  1. Heh, onhan neljä kertaa jo paljon! Aluevalinnalla on tosiaan väliä, Berliinissäkin on niin erilaista eri osissa kaupunkia. Itse tykkään eniten Kreuzbergistä.

   Minustakin tuollaiset rennot hetket ovat ihan parhaita muistoja matkoilta. Teidän piknik-kokemuksenne kuulostaa just huipulta!

 11. Berliinistä on pari juttua itsellä nostettava esiin ja molemmat liittyy kiertoajeluihin. Ensimmäisen pidin itse täydelle bussilastille, vaikka kaupungissa en ollut käynytkään: http://kohteenamaailma.fi/eurooppa/kaikkien-aikojen-kiertoajelu-berliini-1994/

  Seuraava oli parikymmentä vuotta myöhemmin, kun osallistuin sellaiselle ”ilmaiselle kaupunkikävelykierrokselle”. Se oli oikein hyvä ja sen jälkeen menimme oppaan & muutaman muun osallistujan kanssa olutbaariin, missä jokaisessa pöydässä oma hana ja juojilla omat mittarit. Juotu olutmäärä laskutettiin lopuksi – aivan loistava juttu! Molemmat reissut on jäänyt mieleen upeina kokemuksina ja onhan nuo molemmat kiertoajelut Top5 listalla, missä ikinä olen kiertoajeluilla ollut 😀

 12. Tämä postaus on todella oodi Berliinille (vaikkei niinkään sen huudeilla oleville leirintäalueille). Minut yllätti kaupungin edullisuus. Sekä majoitus että ruoka olivat halvempia kuin odotin. Eurooppalaiset suurkaupungit kun muualla ovat aika hintavia (Pariisi, Lontoo, Rooma, Milano jne.) Samanlaista rakkauden roihua minulla ei kaupunkiin ole, mutta menen vielä, se on varmaa. Jokin halpa lentotarjous kuitenkin vie mukanaan.

  1. Niinpä – Berliinin huono puoli on se, että leirintäalueet ovat vähän turhan kaukana. Tuo toinen paikka, jossa olimme asuntoautolla, ei ollut varsinainen leirintäalue vaan jonkinlainen autoparkki vain. Tuskin kovin virallinen majoituspaikka tasosta päätellen. 😀 Varsinaiset leirintäalueet ovat Saksassa järjestään hyvää tasoa.

   Tuo on totta, että Berliinissä on eurooppalaiseksi pää-/suurkaupungiksi edullista. Ja myös lennot sinne ovat edullisia, mikä tietysti houkuttelee itse kutakin matkustamaan sinne yhä uudelleen. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *