Poikkeusajan staycationit: 5 Helsingin hotellia

Artikkelikuva - Staycation Helsingissä Clarion

Ennen korona-aikaa olin yöpynyt hotellissa kotikaupungissani Helsingissä vain pari kertaa. Staycation-tyyppiset hotellilomat eivät olleet meillä mikään vakiojuttu. Pandemian myötä ulkomaille matkustelu vaikeutui, mutta en oikein jaksaisi koko ajan kotonakaan kykkiä. Niinpä olemme päätyneet viimeisen puolentoista vuoden aikana viettämään peräti viisi staycation-lomaa Helsingissä.

Vaikka ajauduimme staycationien pariin koronan myötä, niin en silti näe tätä ”matkailuvaihtoehtoa” ulkomaanreissujen korvaajana vaan ennemminkin mukavana lisänä. Varsinainen matkustelu on minulle ihan oma juttunsa, sillä ulkomaille matkustaminen tarjoaa erilaisia elämyksiä kuin kotimaa, saati kotikaupunki. Staycationeille on silti paikkansa: ne tuovat kaltaiselleni levottomalle ihmiselle kivaa vaihtelua tasapaksuun arkeen. On aina virkistävää päästä omilta kotikulmilta (ja ylipäätään kotoa!) hieman erilaiseen ympäristöön ja nauttimaan kattavaa aamiaista valmiiseen pöytään.

Tässä kokemuksia staycationeilta, joita olemme viettäneet viidessä Helsingin hotellissa viimeisen puolentoista vuoden aikana.

Hotelli Katajanokka, entinen Katajanokan vankila

Hotelli Katajanokan historia tekee siitä yhden Helsingin erikoisimmista hotelleista: rakennuksessa toimi aikanaan Katajanokan vankila, jonka suojissa laski tiilenpäitä yksi jos toinen kuuluisuus tasavallan presidentti Risto Rytistä lähtien.

Hotellin kiinnostava historia onkin ehdottomasti sen paras valtti, ja sitä on hyödynnetty hotellissa hienosti. Vanhaa on säästetty sopivia palasia: esimerkiksi ruokasalin perällä on pari vanhaa selliä, joihin pääsee tutustumaan, ja rappukäytävässä on valokuvanäyttely vankilan viimeisistä ajoista. Hotellissa voi myös halutessaan osallistua opastetulle historiakierrokselle, ja tätä suosittelen ehdottomasti.

Hotelli Katajanokan tiloista huomaa monin paikoin, että niissä on jotain erikoista, sillä rakennusta ei ole alun perin rakennettu hotelliksi. Seinät ovat paksut ja osassa rakennuksen ikkunoista on kalterit. Hotellin keskikäytävä on perinteistä vankilamallia: avara korkea tila, jonka reunoilla on sellien – nykyään siis hotellihuoneiden – ovet. Kaikki tämä tuo vierailuun mielenkiintoisuutta.

Hotel Katajanokka huone
Hotel Katajanokka aula
Hotel Katajanokka käytävä

Yövyimme Katajanokalla lokakuussa 2020. Maksoimme yön Amexilla kerättyjen pisteiden avulla (rahassa yön arvo oli noin 150 euroa). Hotellin lähikorttelit koostuvat kauniista vanhoista rakennuksista, mikä on kiva lisä, jos tykkää ihastella kaupungin arkkitehtuuria, kuten minä.

Yhdistimme hotellilomaan vierailun K1-valokuvamuseossa Kämp-galleriassa ja mietimme myös käyntiä hotellin lähellä Allas Sea Pool -merikylpylässä, mutta sinne emme lopulta ehtineet. Päivällisen nautimme hotellin ravintolassa, ja se jäi mieleen erinomaisena kokemuksena. Kirjoitin aiemmin myös oman postauksensa Katajanokan staycationista.

Hotelli Katajanokka, Merikasarminkatu 1a, 00160 Helsinki

GLO Hotel Art, komea jugendlinna

Tykkään linnoista ja jyhkeistä kivirakennuksista, joten arvatenkin GLO Hotel Artin hieno jugendtalo vetoaa minuun. Hotellirakennus on vuonna 1903 rakennettu jugendlinna, joka on jykevä niin ulkoa kuin sisältä. Aula on upea ja henkii historiaa. Rakennuksen pitkää historiaa ei tosin hotellissa mielestäni erityisesti korosteta, vaikka minusta kannattaisi.

Glo Hotel Art ulkoa
Glo Hotel Art aula

Hotelliin kuuluu moderni lisärakennus, jonka puolella me yövyimme. Huoneissa on mielestäni tuttua GLO-tyyliä, sillä olen joskus yöpynyt myös Kluuvikadun GLOssa. Huoneiden tavanomaisesta poikkeavat valaistusratkaisut voi varmasti kokea joko hieman outoina tai hienoina. Itse kallistun jälkimmäiseen ja pidän tyylistä, jonka ansiosta GLO Hotel Artissa on kivaa kontrastia historiallisen rakennuksen ja modernien huoneiden välillä.

Meillä oli tosin vaikeuksia sammuttaa yöpöytänä toiminutta valokuutiota ja jouduimme lopulta kiskaisemaan pistokkeen seinästä, sillä emme keksineet mitään muutakaan keinoa saada huonetta pimeäksi nukkumisen ajaksi. Oletan, että vika ei ollut niinkään lampussa vaan meissä käyttäjissä. Yhden insinöörin ja yhden humanistin yhdistetty ongelmanratkaisukyky ei nyt tässä kohtaa riittänyt oikean namikan löytämiseksi.

Glo Hotel Art huone

Yövyimme GLO Hotel Artissa joulukuussa 2020. Varasin huoneen tarjouskampanjan yhteydessä, ja se maksoi 80 euroa. Yhdistimme vierailuun käynnin japanilaisessa Koto-ravintolassa, joka on suosikkipaikkojamme Helsingissä. Kävimme myös viihtyisässä Briccossa maistelemassa italialaisia viinejä. Tämän miniloman luonteva ohjelmanumero olisi ollut myös Hietalahden kauppahalli, joka on aivan kulman takana hotellilta, mutta tällä kertaa emme sinne päätyneet. Myös Sinebrychoffin taidemuseo sijaitsee aivan hotellin lähellä.

GLO Hotel Art, Lönnrotinkatu 29, 00180 Helsinki

Lilla Roberts, tyylikäs art deco -henkinen hotelli

Lilla Robertsissa mieleenpainuvinta on hieno sisustus, joka mukailee 1930-luvun art deco -tyyliä. Vastaavaa hotellia saanee Suomessa hakea. Väreissä on paljon mustaa ja valkoista, ja jokainen sisustuksen yksityiskohta on mietitty. Voisin mielelläni kopioida saman tyylin omaan kotiini!

Sisustuksen ohella Lilla Robertsin valtteja ovat huoneiden loistava äänieristys ja astetta fiinimpi aamiainen. Krog Roban tiloissa tarjoiltavan aamiaisen ihana pieni lisä on pöytään tarjoiltu kahvi. Kannattaa harkita myös vierailua hotellin aulabaarissa Bar Lilla e:ssä, sillä drinkit ovat siellä kekseliäitä ja samalla voi tutkailla hotellin aulan sisustusta.

Lilla Roberts aula
Lilla Roberts Lilla e drinkki
Lilla Roberts huone

Yövyimme Lilla Robertsissa tammikuussa 2021. Maksoimme huoneesta 123 euroa. Yhdistimme hotellilomaan herkuttelua aasialaishenkisissä ravintoloissa: kävimme lounaalla kivenheiton päässä hotellilta ravintola Sentrossa ja illallisella niin ikään lähellä sijaitsevassa Hills Dumplingsissa. Herkullista! Muuten lähinnä nautiskelimme oleilusta hotellilla. Sellainen on meidän tavalliseen, menevään lomailutyyliimme nähden aika poikkeuksellista, mutta staycationeiden yhteydessä osa koko homman ideaa. Viikonloppu oli rentouttava ja viihtyisä.

Hotel Lilla Roberts, Pieni Roobertinkatu 1, 00130 Helsinki

Radisson Blu Seaside, merellinen hotelli

Radisson Blu Seasiden merellinen sijainti on virkistävä. Hotellilta hilpaisee hetkessä tien toiselle puolelle rantaan Helsingin rosoiseen merimaisemaan, jonka rouheutta korostavat muun muassa vanhat nosturit. Merimaisemaa voi katsella myös hotellin yläkerroksen ravintolasta (jos se on auki) ja toki myös omasta huoneesta, jos huoneen ikkunat ovat oikeaan suuntaan.

Radisson Blu Seaside merimaisema

Hotellin suuressa aulassa on modernia ja rempseää tyyliä, mutta huoneet ovat tavanomaisempia. Kylpyhuoneissa tosin on hieman erikoisempaa otetta. Yleisesti ottaen huoneiden sisustus on yksinkertainen ja toimiva. Meidän huoneemme oli paikoin jo hieman elämää nähnyt, mutta kuitenkin yhä ihan okei kunnossa. Huoneessamme oli valtavan kokoinen sänky, mikä on aina mukava yllätys.

Yövyimme Radisson Blu Seasidessa kaksi yötä heinäkuussa 2021. Nappasin hotelliin erinomaisen tarjouksen: kaksi yötä kahdelle hengelle yhteensä 100 euroa, sisältäen aamiaisen. Helsingin hintatasoon nähden tämä oli aivan uskomaton löytö, jonka olivat tietenkin bonganneet myös monet muut, joten hotellissa oli paljon väkeä.

Radisson Blu Seaside huone
Radisson Blu Seaside kylpyhuone

Vierailumme aikana oli niin hieno helteinen sää, että otimme hotellin merellisestä sijainnista kaiken irti ja kävimme tekemässä todella pitkän kävelyn Eirassa ja Kaivopuiston rannassa. Kävimme viikonlopun aikana myös muun muassa fiinillä illallisella Farangissa, herkuttelemassa pienillä naposteltavilla viinibaari Apotekin terassilla ja pizzalla Skifferissä. Mieleenpainuvinta oli täydellisenä kesäiltana istuskelu ravintolalaiva Båtin terassilla hotellia vastapäätä. Siellä oli hieno tunnelma!

Radisson Blu Seaside, Ruoholahdenranta 3, 00180 Helsinki

Clarion Helsinki, tyylikäs tornihotelli

Myös Clarionin sijainti on merellinen, ja 16-kerroksinen Clarion Helsinki on urbaanin Jätkäsaaren maamerkki. Hotelli on tunnettu katolla sijaitsevasta saunasta ja ulkouima-altaasta, mutta valitettavasti koronarajoitusten vuoksi meidän vierailumme aikaan niihin ei päässyt. Seuraavalla kerralla sitten!

Yläkerroksen Skyroom-näköalabaariin sentään pääsi, ja siitä otimme irti sen, minkä rajoitusten puitteissa pystyimme. Vierailumme aikaan ravintolat suljettiin kello 18, joten ehdimme ihailla maisemaa sekä valoisaan että pimeään aikaan ennen kuin baari meni kiinni. Kerrankin tuli oltua baarissa pilkkuun asti! Jos Clarioniin menee, suosittelen ehdottomasti käymään Skyroomissa, sillä sieltä aukeava urbaani ja merellinen maisema on komea.

Clarion Helsinki ulkoa
Clarion Helsinki maisema Skybaarista
Clarion Helsinki Skyroom

Clarion Helsingin huoneissa on lattiasta kattoon ulottuva kapea ikkuna (tai ehkä joissain huoneissa jopa useampi, mutta meillä ikkunoita oli yksi). Meidän huoneestamme aukesi maisema Länsisatamaan päin merelle. Ikkunasta oli kiva bongailla merellä lipuvia risteilyaluksia.

Clarionin valtteja ovat ehdottomasti hienot maisemat ja tyylikäs kattobaari, ja muutenkin hotellin yleinen tyylikkyys ja siisteys. Huoneessa olin todella tyytyväinen siihen, miten hyvin se oli siivottu. Missään ei ollut tahran tahraa, mikä on jokseenkin harvinaista. Tykkäsin myös kylppärin laadukkaan tuntuisista kosmetiikkatuotteista ja sisustuksen värimaailmasta.

Clarion Helsinki huone
Clarion Helsinki maisema huoneesta

Yövyimme Clarion Helsingissä tammikuussa 2022. Nappasin hotelliin tarjousdiilin, joka sisälsi kahden hengen yöpymisen ja pullon kuohuviiniä hintaan 99 euroa. Koska ravintolat olivat illalla kiinni, tilasimme illallisen huonepalvelusta. Se oli ihan hyvä vaihtoehto, sillä listalta löytyi aasialaishenkisiä annoksia, mikä sopii meille erinomaisesti.

Lounaalla kävimme ennen hotelliin kirjautumista vietnamilaisia ruokia tarjoilevassa Lie Mi -ravintolassa, jonka annokset olivat herkullisia. Kävimme myös ensimmäistä kertaa Sinebrychoffin taidemuseossa. Hieno paikka! Ajanvietteenä kävimme lisäksi lähellä sijaitsevan Verkkokaupan myymälässä, missä muuten on hyvä näköalapaikka ulkona katolla – jos et ole käynyt, kannattaa joskus piipahtaa.

Clarion Helsinki, Tyynenmerenkatu 2, 00220 Helsinki

***

Jos jäit miettimään, mitä kautta nämä hotellivierailut varasin ja mistä bongasin tarjoushinnat, niin käytin montaa keinoa. Mainitsinkin jo, että Katajanokan hotellin varasimme Amexin kautta kertyneiden pisteiden avulla. Varauksen teimme hotellin sivuilta. Myös muut hotellit varasin hotellien omilta sivuilta, sillä sitä kautta sain näillä kerroilla parhaat diilit. Yleisesti ottaen käytän kyllä usein hotellien varaamiseen myös erilaisia hotellien varauspalveluja (esim. Hotels.com ja Booking.com), mutta näihin varauksiin en niitä käyttänyt.

Tarjouksia löytääkseni seurailen kiikarissa olevien hotellien somekanavia, sillä hotellit yleensä kertovat niissä tarjouksistaan, ja somessa saattaa olla myös erikoistarjouksia, joista hotellit eivät ilmoita muissa kanavissaan. Olen myös liittynyt hotellien uutiskirjeiden postituslistoille ja rekisteröitynyt niiden kanta-asiakasohjelmiin saadakseni tarjouksia.

Meillä oli tosi mukavaa jokaisella hotellivierailulla. Luulenkin, että staycation-tyyppisiä lähilomia tulee tehtyä myös näiden meneillään olevien poikkeusaikojen jälkeen. Staycationit ovat helppoja ”matkoja” ja tuovat kivasti vaihtelua arkeen. Samalla tulee tutkailtua omaa kotikaupunkia eli meidän tapauksessamme Helsinkiä eri puolilta kuin tavallisesti, sillä asumme lähiössä. Tykkäätkö sinä staycationeista?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Poikkeusajan staycationit: 5 Helsingin hotellia”

  1. Staycationit ovat tosi mukava tapa arjen katkaisuun ja on kiva lukea muiden kokemuksista mahdollisten tulevien lyhytlomien vinkeiksi. Mekin olimme vuoden aikana kolme kertaa staycation-lomalla Helsingissä osittain samojen tarjousten ansiosta kuin tekin.

    1. Hauska kuulla! Meille nämä staycationit ovat olleet erilainen ”matkailukokemus” siinäkin mielessä, että usein matkoilla suosimme vähän toisenlaisia majapaikkoja (esimerkiksi pieniä majataloja tai hostelleita, ja välillä nukumme teltassa). On ollut hauska testailla kotikaupungin hotelleja ja päästä hengailemaan pois omilta arkisilta kulmilta.

  2. Staycationeita ei juurikaan tule harrastettua. Ennen koronaa tuli töiden vuoksi yövyttyä Helsingissä varsin usein, mutta tuolloin hotellit tuppasivat olimaan varsin tylsiä, omana suosikkina varmaan näistä Radisson Blu Plaza. Nyt seuraavan kerran tulee yövyttyä ns. vapaa-ajan reissun merkeissä kuukauden sisällä, niin tästä saikin hyviä vinkkejä siihen. Katajanokka taitaa kiinnostaa itseäni eniten.

    1. Meilläkään nämä eivät olleet lainkaan tapana ennen korona-aikoja, mutta tässä näitä on nyt tullut harrastettua. Olen ollut vähän yllättynytkin siitä, miten kivaa se on lopulta ollut. Ehkä se liittyy eniten siihen, että olen sellainen ihminen, joka tykkää vaihtelusta. Joten kaikki arkeen vaihtelua tuovat jutut ovat aina plussaa. En niinkään ole hotellien perään hotelleina (loppujen lopuksi huoneet ovat usein mielestäni aika samanlaisia enkä oikein osaa pitää hotelleita ”nähtävyyksinä”) vaan tykkään vain siitä vaihtelusta, jota staycationit tuovat arkeen. Skattan hotelli on tosin ehkä jonkinlainen poikkeus edeltävään siinä mielessä, että sen pystyn helpommin ajattelemaan ihan nähtävyytenäkin, kun kyseessä on kuitenkin entinen vankila.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *