Olimme viime syksynä viikon mittaisella Karibian-risteilyllä, jonka kolmas pysähdyspaikka oli St. John’s. Antigua ja Barbudan pääkaupunki on tunnettu lähinnä ostoskeskuksista ja koru- ja designer-vaatteiden myymälöistä. St. John’sissa ja Antiguan saarella kiertely sai meidät varaamaan seuraavalle saaripysähdykselle laivayhtiön retken.
Antigua ja Barbuda on kahdesta erillisestä saaresta koostuva pikkuvaltio Karibianmerellä. Koko maassa on vain noin 100 000 asukasta, ja Antiguan saarella sijaitsevassa pääkaupungissa St. John’sissa asukkaita on hieman yli 20 000. Kaupunki vaikuttaakin varsin pieneltä, kun siihen tutustuu kävellen.
Turismi on Antigua ja Barbudan merkittävin elinkeino, ja sen huomaa heti laivasta astuessa. Satamassa ja sen liepeillä on ostosalue, jossa on vaikea tai mahdoton liikkua törmäämättä paikallisiin, joilla on lähes varmasti jokin myyntiaie mielessään. Paikallisten kanssa jutustelu on toki sinänsä mukavaa, mutta osa tarjoaa palvelujaan piinallisen sitkeästi. Satamasta ostosalueen halki kaupunkiin käveleminen vaatii paikoin päättäväistä etenemistä ja kymmeniä ei kiitos -lausahduksia. Toisaalta välillä on myös väljää ja kävellä saa rauhassa.
Sataman ulkopuolella St. John’sin katukuvaa katsellessa on vaikea uskoa, että ostarit ja designer-liikkeet ovat kaupungissa mikään juttu, sillä kujilla ei ole erityisen fiinin näköistä. Kaupungin nähtävyydet ovat aika vähäiset: tunnetuimpiin kuuluu katedraali. Meidän vierailullamme se on suljettu. Värikkäitä taloja ja söpöä markkina-aluetta kyllä katselee mielellään hetken, mutta melko pian tulee mieleen, että ehkä saarella voisi tehdä jotain muutakin.
Kiertoajelu Antiguan saarella
Palaamme pienen kävelykierroksen jälkeen satamaan, sillä siellä parveilevista taksikuskeista päätellen kyydin järjestäminen ei taatusti ole ongelma. Muualla kaupungissa kuljettajia ei juuri näy. Satamassa saamme nopeasti sovittua erään rauhallisen ja mukavan oloisen vanhemman herrasmiehen kanssa kiertoajelusta saarella. Se on päivän paras päätös.
Päädymme kiertoajeluun siksi, että edellisen päivän pysähdyksellä Basseterressa olemme onnistuneet polttamaan ihomme Karibianmeressä pulikoidessa. Uiminen jollakin Antiguan saaren (kuulemma) upeista rannoista kiinnostaisi nytkin, mutta liiallinen auringossa oleilu ei tunnu edellisen päivän kärventymisen takia järkevältä idealta. Siispä päädymme ilmastoidun auton takapenkille jutustelemaan mukavia kuljettajamme kanssa.
Mies kertoilee leppoisaan tahtiin, mitä tien varressa milloinkin näkyy öljynjalostamosta lentokenttään ja resorteista yliopistoon. Osa saaren rakennuksista on todella suuria ja hienoja, ja paljon on myös maltillisen kokoisia, siistejä kivitalokoteja kuisteineen. Näistä taloista en ota kuvia, sillä en viitsi pyytää kuljettajaa pysähtymään heiluakseni kameran kanssa jonkun kotitalon edustalla. Muutenkin kierroksella tulee keskityttyä kuljettajan kanssa jutusteluun, joten päivän kuvasaaliiksi jää vain kuvia St. Johns’in keskustasta. Talot ovat kuitenkin hauskan värikkäitä myös St. John’sin keskustan ulkopuolella: autokierroksella näemme muun muassa pinkkejä, violetteja, turkooseja ja punaisia taloja.
Resortteja näkyy runsaasti muun muassa Dickenson Bayn lähettyvillä. Se on ranta, jolle haaveilimme menevämme ennen autokierrokseen päätymistä. Resortit ovat sataman ostoskeskittymän lisäksi ainoa ilmiselvä merkki turismista saarella.
Kuljettajamme on mukava tyyppi, joten kierros on kiva, vaikka mitään kovin erikoista nähtävää saarella ei oikein sen perusteella olekaan. Sinne tänne on ripoteltu kouluja, valtion rakennuksia ja muita hallintopytinkejä. Pusikkoa on todella paljon. Tien varressa näemme välillä lehmiä ilman mitään aitausta. Aitojen takana puolestaan näkyy vuohia ja lampaita.
Kuljettajamme kertoo, että saarella on myös villejä aaseja, jotka on aikanaan päästetty vapaaksi sokeriplantaaseilta ja nyt niitä on siellä täällä. Kuulemma ne tulevat öisin tielle, koska tie on auringon jäljiltä miellyttävän lämmin. Hän harmittelee, että yön pimeydessä keskellä tietä toikkaroivia aaseja jää autojen alle.
Kiertoajelun jälkeen palaamme sataman ostoskeskittymään ja toteamme, että seuraavan päivän kohteessa on oikea hetki testata jokin laivayhtiön retkistä. Päivä St. John’sissa ja Antiguan saarella on ollut rento, mutta tuntuu, että seuraavassa satamassa täytyy saada vähän vaihtelua ja päästä nauttimaan Karibianmeren väreistä ja aalloista muutenkin kuin risteilylaivan kyydistä. Fiilikseen vaikuttaa se, että tähän kolmanteen risteilypysähdykseen mennessä yksikään näkemistämme kaupungeista ei ole ollut erityisen säväyttävä, vaikka kaupungeissa onkin ollut ihan kiva kierrellä. Suuntaamme wifin perässä terassille googlaamaan vaihtoehtoja ja löydämmekin nopeasti sopivan retken.
***
En halua antaa sellaista kuvaa, että St. John’s tai Antigua ja Barbuda kokonaisuutena olisi ”turha” tai jotenkin huono matkakohde – ei sellaista johtopäätöstä mitenkään voisi vetää lyhyen risteilypysähdyksen perusteella. Pidemmällä vierailulla saarivaltiosta varmasti löytää erilaisia puolia. Antigua ja Barbudassa voisi ainakin viettää rentouttavaa lomaa turkoosista Karibianmerestä eri tavoin nauttien. Jos vierailisin Antigua ja Barbudassa uudelleen Karibian-risteilijän kyydissä, valitsisinkin päiväohjelmaksi esimerkiksi katamaraaniretken saaren rannoille ja snorklaamaan. Kävisin aikataulun salliessa vain nopealla kävelykierroksella St. John’sissa tai jättäisin kaupungissa kiertelyn jopa kokonaan väliin.
Olimme Karibian-risteilyllä osana omatoimista reissua, johon kuului viikon mittaisen risteilyn lisäksi mennen tullen kaksi yötä New Yorkissa (tai tarkemmin sanoen yövyimme Jersey Cityssä New Jerseyn osavaltion puolella) ja Puerto Ricossa. Risteilimme Celebrity-varustamon Millennium-laivalla. Reitti oli kokonaisuudessaan tällainen:
Lähtö: San Juan (Puerto Rico, USA)
Päivä 1: Charlotte Amalie, St. Thomas (Yhdysvaltain Neitsytsaaret, USA)
Päivä 2: Basseterre (Saint Kitts ja Nevis)
Päivä 3: St. John’s (Antigua ja Barbuda)
Päivä 4: Castries (Saint Lucia)
Päivä 5: Bridgetown (Barbados)
Päivä 6: Merellä
Paluu: San Juan (Puerto Rico, USA)
Voit lukea risteilykokemuksesta tarkemmin postauksesta Ensimmäistä kertaa Karibian-risteilyllä: millaista oli?
Lue myös nämä samalta matkalta kirjoittamani jutut:
- One World Trade Center – mitkä näköalat!
- Ellis Island – uppoudu Yhdysvaltojen siirtolaishistoriaan
- 9/11-muistomerkkejä New Yorkissa ja New Jerseyssä
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Näitä on ollut kiva lukea, kun on sisältänyt pohdintaa omista valinnoista liittyen siihen, mitä saarella päätyy tekemään. Sehän tietysti vaikuttaa merkittävällä tavalla siihen, että miten paikan lopulta kokee, ja millaiset muistikuvat siitä jää. Lyhyellä pysähdyksellä on varmaan helposti niin, että siitä jää usein mieluisampi kuva, jos kyseisessä paikassa olisi tarjolla joku tietty – tai muutama – nähtävyys, jotka käy katsomassa. Jos sellaisia ei ole, positiivisemmat mielikuvat voi helposti jäädä muutaman päivän rennosta olemisesta ja kaupungin ilmapiiriin tutustumisesta.
Juuri näin. Tällaisilla lyhyillä visiiteillä olisi tosiaan kätevää, jos joka paikassa olisi jotkut ”pakko nähdä” -paikat, jotka voisi sitten käydä tsekkaamassa ja kokea nähneensä ainakin ne ”pakolliset” mestat. Jos sellaisia ei oikein tunnu olevan, niin voi olla hankalampi valita, mitä tekisi. Itse olen kyllä kiinnostunut vähän kaikesta ja minusta on matkaillessa mukavaa ihan vain kierrellä katselemassa paikkoja ja tavallista elämää, mutta ei se nyt haittaisi, jos siinä samalla voisi katsastaa muutamat varsinaiset nähtävyydet. Antigua ja Barbudassa rannat ja erilaisista meriaktiviteeteista nauttiminen olisivat varmasti se pääasiallinen juttu, Karibialla kun ollaan. Mutta oli tuo vierailu näinkin ihan jees!