San Sebastián hurmaa pintxoilla, pikkukujilla ja maisemilla

Artikkelikuva - La Conchan ranta, San Sebastián

Baskimaan San Sebastián roikkui vuosikausia kiinnostavien paikkojen listallani, kunnes vihdoin kesän automatkalla huristelimme sinne saakka. Kaupungissa ja ylipäätään Baskimaassa meitä Hemmon kanssa houkuttivat pintxot eli paikalliset kuuluisat tapakset, tunnelma ja kauniit maisemat.

San Sebastián oli kuukauden automatkamme kaukaisin yöpymispaikka Suomesta käsin tarkastellen. Kävimme kyllä Baskimaassa myös Bilbaossa, mutta siellä emme yöpyneet. Koko kuukauden matkaamme leimasi epävakainen ja sateinen sää, mutta erityisen surkea säämäihä meillä oli juuri Baskimaassa.

Olimme haaveilleet kävelylenkeistä upeissa rannikkomaisemissa ja kumpuilevassa sisämaassa, ja olimme jo suunnitelleet valmiiksi kiinnostavalta vaikuttavan autoilureitin tätä varten. Paikan päällä Baskimaassa ei kuitenkaan paljoa kiinnostanut lähteä koko päivän kestävälle autokierrokselle ja patikoimaan kamera kourassa, sillä säästä ei ollut mitään takeita. Oli tuulista, sumuisen harmaata ja vettä satoi vähän väliä.

Niinpä päätimme panostaa kaupunkilomailuun autokierroksen sijaan eli meille jäi lopulta enemmän aikaa San Sebastiánin kaupungille kuin alun perin olimme ajatelleet. Se ei ollut huono juttu ollenkaan. Lopulta sääkin tasaantui välillä sen verran, että kameran uskalsi kaivaa hetkeksi esiin ja uskaltauduimme kävelylle maisemareitille .

La Conchan ranta kuvattuna Castillo de la Motan linnoitukselta

Kävelykierros näköalapaikoilla

Kauniita maisemia levittäytyy San Sebastiánin kaupungin ympärillä niin, että kaupunkilomallakin tuntee saavansa ripauksen luonnosta. Ympäröivät kukkulat pääsevät oikeuksiinsa esimerkiksi kapuamalla Monte Urgullille. Kävelypolun varrella on useampi hyvä näköalapaikka, ja huipulla sijaitsee Castillo de la Motan linnoitus.

Kävelyreitin polut kulkevat osin puiden suojissa, joten kierros on myös kesäkuumalla siedettävä. Varjopaikkoja löytyy hyvin. Meidän vierailumme aikaan tällä tosin ei ollut niin väliä, koska oli todella viileää, vaikka oli kesäkuu. Kukkulamaisemien ohella reitillä pääsee nauttimaan niin merellisistä kuin kaupunkinäkymistä, ja upea La Conchan rantakin levittäytyy silmien edessä.

Me nousimme reitille San Telmon museon vierestä lähtevää polkua ja laskeuduimme alas San Sebastiánin akvaarion kulmilta. Jos kierroksen tekee näin päin, päätyy lopuksi vanhaan satamaan ja voi istahtaa johonkin siellä olevista pikkuravintoloista. Tauon jälkeen matkaa voi jatkaa keskustan tapaskujille. Jos nälkä ei vielä riivaa, voi reippailla ensin vaikka koko Conchan rannan päästä päähän ja suunnata vasta sitten loputtomien pintxoannosten äärelle.

San Sebastián Monte Urgullilel johtavalta kävelypolulta nähtynä
Monte Urgullille johtavan polun varrella on linnoitusten raunioita
Tykki Castillo de la Motan luona
Castillo de la Motan linnoituksella
Merimaisemaa Castillo de la Motalle johtavan kävelypolun varrelta
San Sebastiánin sataman ravintoloita

Leipäkiintiö täyteen pintxoilla

San Sebastián on tunnettu pintxoista eli leipäpalasen päälle rakennetuista eräänlaisista tapasannoksista. Valikoimaa riittää loputtomiin, ja annokset ovat paikoin hyvin kekseliäitä. Luonnollisesti etenkin erilaiset merenelävät ovat annoksissa hyvin edustettuina. Pintxoja nautitaan yleensä yksi tai kaksi ja siirrytään sitten seuraavaan paikkaan – paitsi jos homma lähtee heti kättelyssä lapasesta, kuten meidän lisäksemme varmasti aika monella muullakin turistilla on päässyt käymään.

Huomasimme Hemmon kanssa pintxobaareja kiertäessämme, että pikkuannoksista saa itsensä yllättävän nopeasti täyteen. Yritimme sitkeästi testailla paikkaa toisensa jälkeen, mutta kovin pitkä kierroksesta ei lopulta tullut. Kävimme peräkkäin kolmessa baarissa ja sen jälkeen oli pakko pistää syömiselle stoppi. Pintxot ovat tosi hyviä, mutta rajansa kaikella – ei niitä loputtomiin jaksa vetää. ”Ongelmahan” on nimittäin se, että pintxoja notkuvat tiskit ovat niin vastustamattomia, että kussakin paikassa on mahdotonta pitäytyä vain yhdessä tai kahdessa annoksessa!

San Sebastiánin pienet kujat ovat onneksi muutenkin houkuttelevia ja tunnelma etenkin illan tullen rempseä. Porukka levittäytyy sujuvasti baarien sisältä kaduille, ja puheensorina kaikuu kortteleissa. Jos ei jaksa enää syödä, ei se mitään. Ilta kuluu mukavasti muutenkin.

San Sebastiánin vanhaa keskustaa
Pintxoja San Sebastiánissa
Pintxobaarien tiskit notkuvat herkuista
Pintxoja San Sebastiánissa

Leirintäalue kaupungin yläpuolella

Yövyimme San Sebastiánissa ihanissa vuoristomaisemissa Camping Igueldo -leirintäalueella kaupungin yläpuolella. Ylhäällä oli vielä viileämpää kuin meren äärellä kaupungissa, ja öisin piti heittää reippaasti vaatetta päälle, jotta tarkenimme nukkua. Alkukesästä lämpö antoi vielä odottaa itseään.

Muille automatkaajille ja telttailijoille vinkkinä, että leirintäalue on tosiaan maisemien puolesta hyvä valinta. Paikka on kuitenkin jo hieman kulahtanut eikä varustelutaso ole kovin ihmeellinen, mikä korostuu kylmällä ja sateisella säällä. Esimerkiksi kylmän veden kanssa suihkussa läträäminen ei nosta tunnelmaa, kun muutenkin palelee. Eipä sillä – paljon ankeampiakin mestoja on tullut eteen, ja myös vastaavia vesiongelmia on tullut kohdattua tasaisin väliajoin. Leirintäalueelta on suora bussiyhteys keskustaan, mikä on iso plussa ja yksi syy sille, että päädyimme yöpymään juuri täällä. Voisin mennä toistekin, mutta varautuisin silloin vielä suuremmalla määrällä lämpimiä kerrastoja ja muita vaatteita mukanani kuin tällä kertaa.

Pakko on kuitenkin todeta, että niin paljon kuin automatkailusta tykkäänkin, edes kuukauden reissu ei oikein riitä Baskimaahan saakka ajamiseen meille tyypillisillä päivämatkoilla (pari-kolmesataa kilometriä). Tiedostimme jo etukäteen, että Baskimaalle olisi ollut mukava varata enemmän aikaa. Onneksi mikään ei estä palaamasta takaisin! Seuraavalla kerralla täytyy vain harkita lentoa perille ja auton vuokraamista periltä Baskimaassa kiertelyä varten. Selvää on, että nähtävää ja koettavaa siellä riittäisi useammallekin reissulle.

Olimme San Sebastiánissa osana kuukauden automatkaa Euroopassa. Katso koko matkareitti ja lue matkan kokonaisuudesta postauksesta Kuukauden automatka on ohi – miten reissu meni ja muuttuiko reitti?


Lue myös: 

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *