Samppanjakaupunki Reims ja vierailu Taittingerin samppanjatalolla

Artikkelikuva - Reims, Ranska

Ranskassa Champagnen alueella sijaitseva Reims kärsi pahoja tuhoja ensimmäisessä maailmansodassa. Reimsin katedraali, Taun palatsi ja Pyhän Remin luostari vaurioituivat, mutta ne restauroitiin myöhemmin ja tänä päivänä ne ovat Unesco-kohteita. Reimsin keskusta onkin nykyisin kävelykatuineen ja kauniine rakennuksineen viihtyisä. Lämpimänä kesäpäivänä aika kuluu mukavasti keskustan kaduilla ja puistoissa kuljeskellen sekä terasseilla ja ravintoloissa viipyillen. Yleisen kuljeskelun ja nähtävyyksien lisäksi ohjelmanumeroksi voi ottaa samppanjan valmistamiseen tutustumisen.

Nähtävää ja koettavaa Reimsissä 

Reims on tunnettu tuomiokirkostaan, joka on 1200-luvulta peräisin oleva goottilainen katedraali Notre-Dame de Reims. Se onnistuu jopa auringonpaisteessa näyttämään synkältä – siis hyvällä tavalla, jos pitää tietynlaisesta synkkyydestä.

Tuomiokirkossa kruunattiin Ranskan kuninkaat ja se on tunnettu sekä yhtenäisestä tyylistään että valtavasta määrästä veistoksia. Niistä kuuluisimpia on arkkienkeli Gabrielia esittävä veistos. Tätä emme päässeet kuitenkaan näkemään valtavan ryysiksen takia, sillä vierailumme aikaan jokin tapahtuma pisti katedraalin ympäristön aivan sekaisin. Katselimme ihmismassojen vuoksi katedraalia vain ulkopuolelta.

Reimsin katedraali

Taun palatsi puolestaan toimi Ranskan kuninkaiden asuntona ennen heidän kruunajaisiaan. Kuningas valmistautui siellä Notre-Damen katedraalissa pidettäviin kruunajaisiin, ja tilaisuuden jälkeen palatsissa nautittiin juhla-ateria. Palatsi on rakennettu vuosina 1400–1500-lukujen vaihteessa. Viimeisin kruunajaisateria pidettiin vuonna 1825. Nykyisin Taun palatsissa toimii Musée de l’Œuvre -museo, jossa on esillä kaikenlaista kruunajaisiin liittyvää tavaraa sekä patsaita.

Sekä Reimsin tuomiokirkko että Taun palatsi ovat Unescon maailmanperintöluettelossa, kuten myös kolmas Reimsin tunnetuista nähtävyyksistä, Pyhän Remin luostari. Nykyään luostaria ei enää ole, vaan se sijaitsi 1000–1700-luvuilla Saint-Remin basilikan yhteydessä. 

Reimsin keskustaa
Reimsin keskustaa

Kaupungissa kun ollaan, kannattaa tietysti hyödyntää myös hyvää ravintolatarjontaa ja nauttia ranskalaisen keittiön herkuista. Me maistelimme muun muassa sammakonreisiä, jotka olivat todella herkullisia. En ollut aiemmin maistanut niitä, mutta nyt kokeiltuani voin sanoa, että söisin sammakkoa oikein mielelläni uudestaankin.

Reims on yksi samppanjatuotannon keskuksista, ja useilla suurimmista samppanjan tuottajista on pääkonttori Reimsissä. Näistä hyvin moneen pääsee tutustumiskierroksille. Suosittelen kierrosta lämpimästi, sillä jo pelkkä samppanjakellareissa vierailu on mieleenpainuva kokemus.

Vierailulla Taittingerin samppanjatalolla Reimsin keskustassa

Voisi kuvitella, että päästäkseen vierailulle samppanjataloon on mentävä maaseudulle – siellähän ne viiniviljelmätkin ovat. Reimsin kaupungin alla lymyää kuitenkin satoja kilometrejä samppanjalle pyhitettyjä, kalkkiin louhittuja luolia ja tunneleita. Niistä osa on rakennettu jo Rooman valtakunnan aikana. Reimsin kaduilla kierrellessä tunneleista ei ole hajuakaan.

Taittingerin samppanjakellareissa Reimsissä
Vierailulla Taittingerin samppanjatalolla

Meidän piti alun perin mennä oppimaan samppanjasta Cité du Vin -museoon Ayn kaupunkiin noin 30 kilometrin päähän Reimsistä. Olimme varanneet tätä varten kuljetuksen ja kierroksen, mutta jostain syystä kuljettajamme ei koskaan saapunut hakemaan meitä emmekä aikataulusyistä voineet enää siinä vaiheessa sopia kierrokselle uutta ajankohtaa. Luonnollisesti valitin asiasta järjestäjälle ja sain kuin sainkin rahat palautuksena, joten ei siinä mitään.

Kohtalon puututtua peliin päätimme hoitaa samppanjan tuotantoon tutustumisen Reimsin kaupungissa Taittingerin samppanjatalolla. Tämä oli lopulta erittäin hyvä ratkaisu, sillä opastettu kierros oli tosi mielenkiintoinen ja saimme myös maistella kierroksen lopuksi Taittingerin tuotteita. Nam!

Pääpointti oli kuitenkin kuulla Taittingerin sekä samppanjan historiasta ja kuplajuoman valmistuksesta ja päästä kiertelemään upeissa vuosisatoja vanhoissa kellareissa. Maan päällä olevista rakennuksista ei todellakaan arvaisi, millaiset verkostot kellarikäytäviä maan uumeniin on kaivettu. Ja ne käytävät ovat täynnä vaikuttavia samppanjapullorivistöjä!

Vierailulla Taittingerin samppanjatalolla
Samppanjapulloja Taittingerin kellareissa

Vierailu ei mielestäni vaadi erityistä kiinnostusta samppanjaan. En itsekään ole kummoinen viiniasiantuntija tai -hifistelijä ja pidin silti kierrosta kiehtovana. Opas kertoi Taittingerin ja samppanjan historiasta sekä samppanjan valmistusprosessista erinomaisella englannilla. Voi vain todeta, että samppanjan valmistus on perinteikästä ja tarkkaan hiottua puuhaa. Lähes parikymmentä metriä maan alla olevissa kellareissa on viileää, joten kiertely oli myös virkistävää. Reimsissä kun paahtoi vierailumme aikaan kunnon helle. 

Kellarikierroksen hinta vaihtelee sen mukaan, montako lasillista maistiaisia haluaa ja mitä tarkalleen laseihin kaadetaan. Toki kierroksen saa myös ilman maistiaisia. Me valitsimme kierroksen kahdella lasillisella. Juomat nautitaan kierroksen jälkeen siihen varatussa tilassa, jossa voi myös halutessaan tehdä ostoksia. Kierrosvaihtoehdot, hinnat ja aukioloajat löytyvät Taittingerin sivuilta.

Samppanjamaistiaisia Taittingerilla
Maistelemassa samppanjaa Taittingerilla
Viiniviljelmillä Reimsin lähellä Ranskassa

Tällaiselta keskustassa tehdyltä samppanjatilavierailulta jäävät tietysti puuttumaan itse viiniviljelmät. Kuukauden automatkalla näimme kuitenkin viiniviljelmiä pilvin pimein niin Champagnen alueella kuin muuallakin Ranskassa, joten ei jäänyt harmittamaan!

Oletko vieraillut samppanja- tai viinikellareissa tai käynyt muilla vastaavilla kierroksilla?

Olimme Reimsissä osana kuukauden automatkaa Euroopassa: katso matkareittimme ja muut matkan kohteet aiemmasta postauksesta.


Lue myös: 

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *