Saksan viiniseudulla: ihana Rüdesheim am Rhein

Artikkelikuva - Rüdesheim am Rhein

Reinin varrella Saksan viiniseudulla sijaitseva Rüdesheim am Rhein on niitä paikkoja, jotka vievät helposti sydämen heti kättelyssä. Pieni kylä on tunnettu erityisesti seudun herkullisista rieslingeistä ja viiniviljelmien yllä kulkevasta sympaattisesta köysiradasta. Kävimme nauttimassa kylän helteisestä tunnelmasta kesäisen automatkan yhteydessä.

Köysiradalla Rüdesheim am Rheinissa

Viiniviljelmät kumpuilevat horisontissa, kun nousemme hiljalleen niiden yläpuolella kulkevalla köysiradalla rinteessä yhä ylemmäs. Köysirata on kuljettanut matkalaisia vuodesta 1954, mutta se uudistettiin vuonna 2005. Uudistuksessa vaunut kuitenkin pidettiin retrotyylisinä, joten ne näyttävät vanhoilta. Kuhunkin kapeaan pikkuvaunuun mahtuu vain kaksi ihmistä vastakkain. Vieno tuulenvire sivelee hiuksia, sillä köysiradan vaunut ovat avoimia.

Rüdesheim am Rhein ja köysiradan vaunu
Viiniviljelmiä Rüdesheim am Rheinissa
Kylänäkymä köysiradalta Reinille
Rüdesheim am Rheinin köysirataa

Viiniviljelmät ovat kirkkaassa auringonpaisteessa suorastaan häikäisevän vihreitä, vaikka ne eivät vielä edes ole vehreimmillään näin kesäkuun alkupuolella. Rüdesheim am Rheinin pieni kylä jää taakse alapuolellemme, ja sivussa aukeaa näkymä Reinjoelle. Se mutkittelee viljelmien keskellä laaksossa ja vedenpinta kimmeltää auringossa. Mikä ihana kesäpäivä!

Köysirata kuljettaa meitä rauhallisen vakaaseen tahtiin kohti 38 metrin korkuista Niederwald-muistomerkkiä. Kaikin tavoin mahtipontinen Germania-naishahmo seisoo muistomerkin päällä kukkulan laella ja kurottaa niin ylös, että sen näkee jo kaukaa laaksosta. Läheltä tarkastaltuna monumentti näyttää massiiviselta. Niederwaldin muistomerkki pystytettiin vuonna 1871 Ranskan–Preussin sodan ja Saksan keisarikunnan perustamisen muistoksi.

Paviljonki Niederwalddenkmalin edustalla
Niederwald-muistomerkki ja Germania-naishahmo
Jokimaisema Niederwald-muistomerkiltä

Katselemme kauniita jokimaisemia suurelta paviljongilta muistomerkin edustalta ja kiertelemme muutenkin ylhäällä kukkulan päällä jonkin aikaa ennen kuin nousemme takaisin köysiradan kyytiin ja palaamme takaisin Rüdesheim am Rheinin kylään. Alas voisi myös kävellä, mutta sympaattisen köysiradan kokee mielellään kahteen kertaan.

Köysiradan aukioloajat ja lippuhinnat löydät Rüdesheimin Seilbahnin verkkosivuilta.

Helmeilevää rieslingiä kauniilla kujilla

Viiniseudulla täytyy tietysti maistella paikallista viiniä. Me emme tällä kertaa etsiydy varsinaisiin viininmaistajaisiin vaan päätämme käydä kokeilemassa paikallista viiniä parissa kylän ravintolassa ja hankkia pari pulloa kotiin jostakin kylän viinipuodista.

Kiertelemme kylän viehättävässä keskustassa ristikkotaloja, kesäkukkia ja viihtyisiä terasseja bongaillen. Istahdamme vilkkaan pääkadun varrella terassille lasilliselle ja jatkamme hetken päästä kiertelyä.

Kapea katu Rüdesheim am Rheinin keskustassa
20230325-Unelmatrippi-Rudesheim-am-Rhein-161223
Rüdesheim am Rheinin viinikaupoissa saattaa olla myös maistelumahdollisuuksia. Piipahdimme ihmettelemään erästä viinipuotia, joka oli sisältä aika veikeän näköinen.
Drosselgasse

Kylän tunnetuin kuja Drosselgasse on maineensa veroinen ja erittäin viehättävä. Kujalla on muun muassa viinitupia, ravintoloita, pikkuputiikkeja ja söpöjä pieniä hotelleja. Niin nättiä!

Drosselgassella käy jatkuva kuhina, sillä kaikki matkalaiset haluavat kävellä sen läpi. Onnistumme kuitenkin helposti saamaan eräästä kujan varrella olevasta ravintolasta terassilta pöydän, jonka äärestä meillä on hyvät saumat ohikulkijoiden tiirailuun lounaan ja viinilasillisen ääreltä.

Drosselgasse
Yksityiskohtia ristikkotalosta
Hiljaisempi hetki Drosselgassella

Prätkäfestarit ja söpö viinikylä

Meille selviää vasta viime tipassa, että Rüdesheim am Rheinissa järjestetään vuosittain Magic Bike -moottoripyöräfestivaalit, jotka sattuvat olemaan juuri meidän vierailumme aikaan kesäkuun alkupuolella. Festarit tuovat koko seudun aivan täyteen väkeä.

Söpö viinikylä ja prätkät eivät ehkä tunnu oikein istuvan yhteen, mutta festarien aikana huomaamme, että yhdistelmä on sittenkin ihan toimiva. Meno ei äidy hurjaksi ainakaan ennen puoltayötä, jolloin olemme itse ihan valmiita petiin. Kaikki matkalaiset viihtyvät kylällä sulassa sovussa ja iltaa kohti vilskettä riittää. Tunnelma on kupliva.

Moottoripyöräilijät risteyksessä
Ihmisiä terassilla
Moottoripyöriä Rüdesheim am Rheinissa

Majoitusten osalta festarit on kuitenkin hyvä huomioida ja tehdä varaukset hyvissä ajoin. Me emme pääse leirintäalueelle, jolle olisimme halunneet, sillä se on aivan täynnä.

Majoitumme sen sijaan parin junapysäkin päässä Hattenheimissa, missä sijaitsevaa Camping Hattenheim -leirintäaluetta en valitettavasti voi suositella. Fasiliteetit ovat ikivanhat ja henkilökunta yrittää lähtöpäivänä laskuttaa väärin niin meitä kuin vieressämme asuntoautolla matkailevaa pariskuntaa. Valitamme asiasta emmekä lopulta joudu maksamaan liikaa, mutta vaikka asia saadaan väännön jälkeen sovittua, koko hommasta jää paha maku suuhun. Tämä on niitä harvoja kertoja, kun olemme kohdanneet leirintäalueilla mitään ongelmia.

20230325-Unelmatrippi-Rudesheim-am-Rhein-204259
Leirintäalueessa oli yksi hyväkin puoli. Sijainti oli Rüdesheim am Rheiniin nähden hieman syrjässä, joten alueella oli aika rauhallista, vaikka lähistöllä oli suuret festarit ja kaunis sää houkutteli saksalaiset liikkeelle asuntoautoineen ja telttoineen.

Pientä majoituskuprua lukuun ottamatta vierailumme Rüdesheim am Rheinissa jättää enemmän kuin myönteisen muistijäljen. Reinin kesäiset jokimaisemat, kumpuilevat viiniviljelmät, kylän söpöt ristikkotalot ja herkullinen paikallinen viini – kuka tällaista yhdistelmää voisi vastustaa? Aivan ihana paikka! Mieleen jää elävästi myös saapumisemme kylään, sillä ylitämme tullessa Reinin pienellä lautalla, johon ahtautuu meidän ja automme lisäksi muitakin autoja ja väkeä niin polkupyörillä kuin moottoripyörillä. Hauska kokemus sekin.

Ovatko Saksan viinialueet sinulle tuttuja?

Kävimme Rüdesheim am Rheinissa, kun olimme kuukauden mittaisella autolomalla Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Saksan viiniseudulla: ihana Rüdesheim am Rhein”

  1. Vaikka viineistä en itse niin välitäkään, niin näyttää kyllä mukavalta paikalta. Jossain viinipuodeissa (tai kellareissa) olisi mukavaa kyllä kierrellä ja katsella. Ja ei ole Saksan (tai minkään muunkaan) maan viinialueet minulle tuttuja Yhdysvaltoja lukuun ottamatta.

    1. Viiniseuduilla on tavallisesti maisemallisesti tosi kaunista, joten ne ovat ihan jo sen takia kivoja kohteita matkailuun. Mutta tietysti kannattaa kokeilla niitä viinejäkin – saattaa vaikka yllättyä. 🙂

  2. Rüdesheim am Rhein on aivan ihana paikka. Pysähdyimme sinne pariksi. päiväksi joitain vuosia sitten. Nuo kauniit kadut ja viiniviljelmärinteet olivat tosi upeita. Me löysimme näiden lisäksi vielä pari meille mieleistä paikkaa. Toinen oli musiikkimuseo, jossa oli paljon esillä musiikin tekniseen tekemiseeen liittyvää aineistoa. Toinen hieno kokemus oli joen toisella puolella oleva alue, jossa oli hienoa nähtävää, esimerkiksi aivan upea kappeli ja näkymät joen yli takaisin kaupunkiin. Tekisi mieli pysähtyä siellä uudelleenkin ja vaikka pyöräillä vähän pitkin rantamaisemia. Aila

    1. Minustakin Rüdesheim oli aivan ihana. Viiniviljelmärinteet ovat tosi nättejä ja itse kylä oikein viihtyisä. Voisi käydä uudestaankin joku kerta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *